Banane i dijabetes

banane i dijabetes

Voće je vrlo zdrava i raznovrsna hrana koja telu obezbeđuje vitamine, minerale, vlakna, antioksidanse i vodu, stoga ne sme nedostajati u ishrani bilo koje osobe, pa ni kod one sa dijabetesom. Međutim, ako imate ovo hronično stanje, morate ga konzumirati kontrolisano.

Ako imate dijabetes, potpuno je moguće uživati u voću poput banana kao delu zdrave ishrane.

Ako volite banane, sledeći saveti vam mogu pomoći da smanjite njihov efekat na nivo šećera u krvi:

  • Budite oprezni sa veličinom porcije; pojedite manju bananu kako bi smanjili količinu šećera koju pojedete.
  • Odaberite bananu koja nije previše zrela, tako da je sadržaj šećera što niži.
  • Rasporedite unos voća tokom dana kako bi smanjili glikemijski stres i održali šećer u krvi stabilnim.
  • Jedite ih sa drugom hranom poput orašastih plodova ili punomasnog jogurta, kako bi usporili probavu i apsorpciju šećera.

Ako ste dijabetičar, imajte na umu da hrana može različito uticati na šećer u krvi, stoga u skladu s tim prilagodite svoje prehrambene navike.

Banane pružaju niz važnih hranjivih sastojaka, uključujući:

  • Vitamin B6
  • Vitamin C
  • Kalijum
  • Magnezijum
  • Mangan
  • Vlakno

Nutritivna svojstva banane

Ugljeni hidrati. Banane su voće bogato ugljenim hidratima. U zelenim ili nezrelim bananama ti su ugljeni hidrati uglavnom skrob, dok se u zrelim bananama taj skrob pretvaraju u šećere. Šećeri prisutni u zrelim bananama uglavnom su saharoza, fruktoza i glukoza, što može doseći 16% ukupne banane.

Vlakno. Visok sadržaj vlakana u bananama, zajedno sa rezistentnim skrobom, pomaže nam da izbegnemo skokove glukoze u krvi. Uz to sadrže pektin koji deluje na sličan način kao vlakna, zajedno čine da sporije, dugotrajno apsorbujemo ugljeno hidrate. Sadržaj pektina i rezistentnog skroba opada kako banana sazreva.

Vitamini i minerali. Kalijum je najpoznatija komponenta banane. Osim što pomaže u regulaciji vode u našem telu i što je neophodan za pravilan razvoj, pokazalo se da ima i pozitivne efekte na gustoću kostiju, pomažući u prevenciji bolesti poput osteoporoze.

Vitamin C prisutan u mnogim vrstama voća, pomaže da poboljša naš imunološki sistem, proizvodnju kolagena, antioksidans je, i takođe nas štiti od slobodnih radikala.

Vitamin K, takođe prisutan u bananama, neophodan je za pravilno zgrušavanje krvi i razvoj zdravih kostiju i tkiva.

Kada određujemo koja je vrsta banana bolja ako imamo dijabetes, vrlo je važno znati i uzeti u obzir njihov stepen zrelosti.

Zelene banane sadrže manje šećera i složenije skrobove, deluju na sličan način kao vlakna, izbegavajući na taj način rast glukoze u krvi.

To znači da manje zrele banane sporije oslobađaju glukozu od zrelih. Stoga, kad god možemo, trebali bi odabrati banane sa nižim stepenom zrelosti.

Uz to, rezistentni skrob u zelenim bananama nam može pomoći u kontroli nivoa šećera pomažući bakterijama u crevima, poboljšavajući našu metaboličku dobrobit i povećavajući osetljivost na insulin kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

Zdravstvene dobrobiti banana

Svo voće ima zdravstvene prednosti, pa i banane nisu izuzetak. Evo šta ovo ukusno voće nudi:

Zdravlje srca. Banane su bogate kalijumom koji pomaže u regulaciji otkucaja srca, održavanju ravnoteže tečnosti i uklanjanju viška natrijuma. Ravnoteža kalijuma i natrijuma takođe je potrebna u telu kako bi se održao zdrav krvni pritisak.

Zdravlje probavnog sistema. Ako imate problema sa želucem, banane je lako jesti i probaviti, a mogu pomoći u nadomeštanju gubitka kalijuma uzrokovanog na primer, povraćanjem ili prolivom. Uz to, banane sadrže probiotike, koji su nesvarljive supstance u hrani, koje podstiču rast dobrih bakterija – probiotika, u probavnom traktu.

Zdravlje mozga. Banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u povećanju serotonina, hemijske supstance koja vam pomaže da se osećate dobro. Triptofan je takođe uključen u održavanje memorije i sposobnosti učenja novih stvari.

Da li je banana dobra za dijabetes?

Banane često budu na lošem glasu zbog svog slatkog ukusa i činjenice da banana srednje veličine sadrži gotovo 30 grama ugljeno hidrata – ista količina ugljeno hidrata je u dve kriške hleba. Ali, trebate li se zaista kloniti banana ako imate dijabetes? Nije potrebno, a evo iz kog razloga:

Glikemijski indeks banane

Jedan od načina kako odrediti kako hrana koja sadrži ugljeno hidrate utiče na šećer u krvi jest posmatranje glikemijskog indeksa (GI).

Glikemijski indeks rangira hranu na temelju toga koliko, i koliko brzo podižu nivo šećera u krvi.

Vrednosti se kreću od 0 do 100 sa sledećim klasifikacijama:

Nizak GI: 55 ili manje.

Prosečni GI: 56-69.

Visoki GI: 70-100.

Dijeta zasnovana na hrani sa niskim GI smatra se posebno dobrom za ljude sa dijabetesom tipa 2. Razlog tome je što se hrana sa niskim glikemijskim indeksom sporije apsorbuje i uzrokuje postupni rast nivoa šećera u krvi, a ne velike skokove.

Sve u svemu, banane su na indeksu GI između niskog i srednjeg – između 42-62, zavisno od zrelosti.

Da li dijabetičar sme da jede banane?

U ovom trenutku normalno je da se mnogi ljudi pitaju da li je jesti bananu dobro ili loše ako imamo dijabetes. Može li dijabetičar jesti bananu? Kratki odgovor je DA, dok je najtačniji odgovor “zavisi”.

Voće se uopšteno preporučuje u okviru zdrave i uravnotežene ishrane, a to je vrsta ishrane koja se preporučuje pacijentima s dijabetesom. Uz to, voće i povrće pomaže u sprečavanju pojave drugih bolesti poput raka ili srčanih problema, čiji se rizik povećava kod dijabetesa.

Ukratko, banane se mogu uključiti u ishranu osoba sa dijabetesom, pa čak i biti korisne za njih, pri čemu se zrelije banane preporučuju više od onih koje su već potpuno zrele. Kompletnu ishranu za dijabetičare preporučujemo vam da pročitate u našem tekstu dijabetes ishrana.

Preporuke za konzumaciju banana kod bolesnika sa dijabetesom

Odaberite pravu veličinu. Postoje banane mnogih veličina, i naravno, što su veće, to će imati više ugljenih hidrata i šećera.

Jedite nezrele banane. Jedite zelenije ili manje zrele banane, pa će manje uticati na vaš nivo glukoze u krvi.

Odaberite najbolje doba dana za uzimanje voća. Da bi se izbegli vrhovi šećera, bolje je uzimati voće raspoređeno tokom dana, a najveći deo ugljeno hidrata treba uzimati ujutro, jer ćemo na taj način imati više vremena za asimilaciju tih hidrata i izbegavanje vrhova glukoze, u vreme kada smo aktivni i naše telo troši energiju.

Kombinujte ih sa drugom hranom. Pokušajte ih jesti sa hranom poput jogurta sa niskim udelom masti.

Razmotrite svoj slučaj. Hrana bogata ugljenim hidratima različito utiče na svaku osobu. Stoga je vaš slučaj individualan, a banane će na vas uticati na određeni način. Da bi znali kako utiče na nivo glukoze u krvi, ne zaboravite ih nadgledati kako bi prilagodili svoje prehrambene navike.

Kao što već znamo, dijabetes karakteriše visok nivo šećera u krvi, pa je dijabetičarima od vitalne važnosti kontrolisati i izbegavati skokove šećera. I, s tim u vezi, mora se kontrolisati hrana koja ih uzrokuje. Iako su banane zdravo voće, istina je da imaju veliku količinu ugljenih hidrata i šećera, glavnih hranjivih sastojaka koji podižu nivo šečera u krvi.

Pogledajte i ostale tekstove iz kategorije dijabetes:

Naša vam je preporuka da pogledate ruski čaj za snižavanje šećera u krvi.