Gastritis i bol u leđima

bol u ledjima i gastritis

Jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima je loše držanje tela. Ako na primer, tokom obroka sedite pogrbljeni nad hranom, verovatno je da ćete jelo završiti sa nelagodom i bolovima u leđima.

Ako imate bolove u leđima nakon jela, možete pretpostaviti da je nelagoda povezana sa probavnim problemom. To bi u ovom slučaju moglo biti tačno, ali važno je pogledati sve simptome i sve pokretače boli.

Bolove u stomaku i sredini leđa najverovatnije uzrokuju bolesti gornjeg probavnog trakta. Gastritis, odnosno upala želuca, dovodi do bolova u stomaku, kao i bolova u sredini leđa. Ako se ovi uslovi ne leče, mogu imati veoma teške, pa čak i smrtne posledice.

Uopšteno, istovremene pojave bolova u stomaku i leđima relativno su nepreteće i mogu se prirodno sanirati kod kuće. Međutim, postoje neki razlozi za zabrinutost, posebno ako se bol često ponavlja ili jednostavno ne jenjava. Neki dodatni simptomi mogu ukazivati i na nešto ozbiljnije od samog gastritisa.

Opšti simptomi gastritisa

Vreme kada vam se jave bolovi u srednjem delu leđa važan su faktor koji pomaže da se otkrije uzročno stanje. Gastritis i čir na želucu obično uzrokuju bol kad je želudac prazan, pre jela ili usred noći.

Među simptomima gastritisa ne nalazimo samo bolove u leđima, već i neke znakove, kao:

 • Mučninu,
 • Zadah iz usta,
 • Crne stolice,
 • Gorušicu nakon jela,
 • Bolove u stomaku,
 • Poteškoće u gutanju,
 • Česte probavne smetnje ili povraćanje,
 • Osećaj sitosti odmah nakon jela.

Upala želudačnog tkiva uzrokovana je bakterijama, prekomernom konzumacijom alkohola, nesteroidnim protivupalnim lekovima, stresom ili oslabljenim imunološkim sistemom. Promene u načinu života, antacidni lekovi, blokatori kiselina i antibiotici primarne su metode lečenja gastritisa.

Dijagnoza gastritisa

Treba naglasiti da u slučaju da imate gore spomenute simptome, potrebno otići kod lekara koji će vas uputiti na pretrage, kako bi bili sigurni da se radi o gastritisu:

 • Analizu krvi
 • Analizu stolice
 • Test na Helicobacter Pylori
 • Gastroskopiju
 • RTG gornjeg probavnog sistema.

Ne brinite se, gastritis se može izlečiti. Prvo se moraju ispraviti loše prehrambene navike i način života. Jedno od važnijih stvari je izbegavati kafu, pušenje i alkohol, koji užasno iritiraju želudačnu sluznicu.

Potrebna je zatim uravnotežena ishrana; treba izbegavati začinjenu hranu, premasnu hranu, kakao, gazirana pića, preporučujemo vam da pročitate tekst gastritis ishrana gde je detaljno objašnjeno šta treba izbegavati a šta trebate jesti.

U kućnim lekovima za ublažavanje boli nalazimo biljne čajeve i infuzije na bazi kamilice i belog sleza, koji se koriste za smirivanje boli, a vrlo često se koristi i gel na bazi aloe vere.

Lekari takođe dijagnostifikuju gastritis sprovodeći temeljne razgovore sa svojim pacijentima.

Uzroci gastritisa

Glavni faktori koji izazivaju upalu želudačne sluznice, su:

 • aktivno razmnožavanje bakterija Helicobacter Pylori,
 • zloupotreba alkohola,
 • pušenje,
 • brza hrana, dimljeno meso, konzervisana hrana,
 • stres i stalna nervna naprezanja,
 • kršenje uobičajenog načina života,
 • nasledna predispozicija.

Trajanje i priroda boli variraju zavisno od oblika gastritisa i njegovoj fazi razvoja. Bol se najčešće pojavljuje 15–20 minuta nakon obroka.

Mesto lokalizacije bola kod gastritisa je gornji deo stomaka. Pacijenti često ne znaju mogu li leđa boleti od gastritisa i zanemaruju tu bol.

Istovremeno, želudačna bol koja se javlja u leđima ili čak u grudima može ukazivati ne samo na upalu sluznice želudačnih površina, već i na niz različitih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Kako prepoznati gastritis?

Lekar će prvo pregledati pacijenta – palpacijom, pipanjem, (postupak u medicini kojim se procenjuje kvalitet osećaja, koji ispitivač dobija pipanjem rukama, određenih delova tela bolesnika) i na taj način može dijagnostifikovati jesu li unutrašnji organi povećani i koliko dobro funkcionišu.

Gastroskopija i RTG želuca smatraju se najefikasnijim metodama koje vrlo brzo pomažu da se utvrdi prisutnost bolesti gastrointestinalnog trakta. Za to se koristi sonda na čijem se kraju nalazi video kamera.

Lekar sluša pacijenta i postavlja mu potrebna pitanja kako bi razjasnio simptome i doneo dijagnozu.

Potrebno je uraditi laboratorijska ispitivanja krvi, urina i stolice. Pomoću laboratorijskih testova možete utvrditi prisutnost bakterije Helicobacter Pylori.

Samo opsežnom dijagnozom lekar može utvrditi zašto se javljaju takvi simptomi, bolni osećaji u želucu, kičmi i delu stomaka.

Ako je specijalista dijagnostifikovao gastritis, tada je potrebno pronaći lekove za uklanjanje simptoma.

Lekovi za gastritis

Lekari propisuju lekove za sprečavanje bolova kod gastritisa. Glavni zadatak lekova je uklanjanje bolesti. Međutim, postoje lekovi koji su usmereni na ublažavanje simptoma, ali naravno ne treba zloupotrebljavati takve lekove.

Gastroenterolog propisuju sledeće lekove:

 • analgetike;
 • antispazmodike;
 • preparati na bazi bizmuta;
 • proizvode na bazi enzima;
 • antacide;
 • antiholinergike.

Lekovi iz kategorija analgetika i antispazmodika pomažu u rešavanju bola. Njihova je funkcija održavati tonus mišićnog tkiva želuca. U lečenju gotovo svake bolesti probavnog trakta postoji mesto za antispazmodike – grupa lekova koji smanjuju motoričku aktivnost glatkih mišića, opuštaju ove ćelije.

Antispazmodici se ne uzimaju za patologije debelog creva, kolitis, kronovu bolest, virusne bolesti i gastrointestinalne infekcije. U kombinaciji sa takvim lekovima propisuju se adstringenti na bazi bizmuta. Lekovi su namenjeni sprečavanju iritacije sluznice želuca.

Lekovi na bazi enzima pomažu u obnavljanju probave, pa se ti lekovi uzimaju tokom ili nakon jela.

Antacidi se propisuju za neutraliziranje povećane koncentracije želudačnog soka. Takvi lekovi brzo ublažavaju neugodne simptome u želucu, međutim, oni uzrokuju povećanje izlučivanja želudačne kiseline. Druga vrsta antacida je ne apsorbujuća. Ti su lekovi dugotrajni i nemaju negativan učinak. Lekovi se uzimaju jedan sat nakon obroka ili pre spavanja.

Antiholinergični lekovi imaju sličan učinak kao i antispazmodici. Lekovi pomažu u smanjenju koncentracije hlorovodonične kiseline i ne ometaju izlučivanje zaštitnih sekreta. Ovi lekovi su veoma jaki, pa ukoliko premašite dnevnu dozu, mogu se javiti nuspojave. Helikobakterije imaju kontraindikacije koje se odnose na bolest glaukoma i adenoma prostate.

Tradicionalne metode ublažavanja bola kod gastritisa

Pacijent bi trebao da zna gde nastaje bol kod gastritisa i kako zaustaviti neugodan simptom. Nelagoda se kreće od blage do intenzivne.

Gastritis se manifestuje bolovima u leđima, ali to ne mora da bude uvek slučaj, jer ovaj se simptom odnosi i na druge bolesti organa. Da vas akutne manifestacije ne bi iznenadile, trebali bi znati kakva je bol kod gastritisa i kako pružiti prvu pomoć.

Kako ublažiti bol kod gastritisa, koristeći lekovita svojstva biljaka, ljudi znaju od davnina. Jedan od najpopularnijih lekova je sok od kupusa. Preporučuje se piti pola sata pre jela, 1/2 šolje, ako je kiselost snižena.

Biljni čajevi su još jedan način za ublažavanje bolova. Pripremaju se u različitim varijantama. Dobijanje esencije od kantariona, nevena i hajdučke trave deluje analgetski. Osušene biljke pomešaju se u jednakim delovima i preliju ključalom vodom. Na 2 kašike smese dodaje se 0,5 litre vode. Neka odstoji sat vremena, pa piti pre jela.

Sok od krompira pomaže u ublažavanju bolova kod kiselog gastritisa. Pripremite ga sokovnikom, koristeći krtole zajedno sa korom. Pijte sok 40 minuta pre jela.

Mleko sa dodatkom meda pomaže u uklanjanju bolova kod gastritisa i ublažavanju stanja pacijenta.

Ako želudac boli od gastritisa ne lečite se sami, jer je takav pristup neprihvaljiv. Samo gastroenterolog, nakon pregleda, rećiće vam šta učiniti za ublažavanje bolova u stomaku, kako odabrati režim lečenja, ishranu, uzimajući u obzir karakteristike organizma određenog pacijenta. U nedostatku kompetentnog pristupa, postoji rizik od prelaska gastritisa u hronični oblik, pojave teških komplikacija i transformacije u fatalne bolesti.

Da bi sprečili upalu želudačne sluznice, preporučuje se pridržavanje zdravog načina života, više se kretati, pravilno se hraniti i, nastojati razmišljati pozitivnije. To zahteva znatno manje napora od dugotrajnog lečenja.

Preporučujemo vam da pročitate i ostale teme koje vam mogu dosta pomoći:

Preporučujemo vam da pogledate čajnu mešavinu koja je namenjena za održavanje normalnog funkcionisanja organa digestivnog trakta i pomaže kod poremećaja u radu želuca i gastrointestinalnog trakta.