Gastritis

gastritis

Šta je Gastritis?

Gastritis je jedno od najčešćih bolesti sistema organa za varenje. Generalno, predstavlja upalu sluzokože želuca, a ovu promenu u želucu može da izazove više uzročnika. Najpoznatiji među njima je svakako bakterija Helicobacter pylori. Upala želudca se javlja kao posledica nekih drugih bolesti, ali i loših životnih navika.

Nakon ozbilljnijih i obimnijih hirurških zahvata, koje predstavljaju svojevrstan stres za organizam, može se javiti gastritis. Slična je situacija i kod nekih težih infekcija, krupnijih povreda, a posebno kod opekotina.

Takođe gastritis se može javiti i kao posledica dijabetesa tip1, nekih parazitoza, autoimune upale štitaste žlezde, kao posledica AIDSa ili Kronove bolesti.

Neke loše životne navike takođe mogu da uzrokuju upalu želuca, a jedna od posebno opasnih je konzumacija alkohola. U posebno rizičnu grupu spadaju osobe koje prekomerno koriste lekova protiv upale i bolova, kao što su ibuprofen ili aspirin.

Prisustvo bakterije Helicobacter pylori dijagnostikuje se mikrobiološkim analizama, kao i putem endoskopskog pregleda želuca od strane gastroenterologa.

Gastritis može imati akutni i hronični tok. Akutni gastristis nastaje naglo i traje kratko, ali ukoliko simptomi gastritisa traju nedeljama, mesecima, pa i godinama, onda govorimo o hroničnoj upali sluzokože želuca. Gastritis je stanje koje se mora lečiti jer progresijom može izazvati čir na žeucu, a nekad vodi i do karcinoma želuca.

Dijagnoza se postavlja i biopsijom sluzokože želuca, kada se utvrđujue patohistologija uzorka. Ukoliko upalni proces nije praćen i infiltratom sluzokože ili je taj sadržaj minimalan, onda nije reč o gastritisu, nego o gastropatiji.

Može se dogoditi da osoba ima gastritis, ali da simptomi izostanu ili nisu takvog inteziteta da ih neko primeti kao pokazatelj nekog oboljenja. Ukoliko se simptomi jave, to je najčešće bol u gornjem delu trbuha, kao i nadutost, gubitak apetita ili osećaj da smo siti već na početku obroka, nakon pojedene količine daleko manje od normalne, osećaj mučnine ili povraćanje želudačnog sadržaja koji može nalikovati talogu kafe ili se u njemu nalazi očigledna krv. Ovi simptomi se mogu javiti nezavisno ili u različitim međusobnim kombinacijama.

Nije svaka bol u želucu razlog za paniku, niti je neophodno ići kod lekara i za javljanje blage forme navedenih simptoma u kraćem periodu. Međutim ako bol traje dva do tri dana, ili intenzivniji i konstantni bolovi traju duže od sat vremena ili intenzivni, periodični bolovi ne prestaju 24 sata, obavezno se mora posetiti lekar. Stanja koja onemogućavaju uzimanje hrane i pića satima, telesna temperatura viša od 38,5 stepeni Celzijusa, povraćanje krvi ili sadržaja u kome ima krvi, crna ili krvava stolica i naglo mršavljenje uprkos uobičajenom unosu hrane, jesu razlog za hitno javljanje lekaru i detaljniju dijagnostiku.

Gastritis simptomi

Kako prepoznati gastritis i razlikovati ga od drugih oboljenja koja imaju slične simptome?

Gastritis može postojati i bez uočljivijih simptoma. Ipak, kada se jave, simptomi su prilično prepoznatljivi iako u različitim stadijumima mogu upućivati na druge, daleko opasnije bolesti digestivnog trakta.

Bol u želucu, odnosno bol u gornjem delu trbuha je prilično specifičan simptom, koji se povremeno može javljatii kada iziritiramo želudac nekom hranom, pićem ili sl. Da je ovo zaista uzrok gatritisa znaćemo ukoliko traje u dužem vremenskom periodu, ukoliko je npr. intenzivan i bez prestanka bar sat vremena ili se periodično javlja u dužem vremenskom periodu.

Gubitak apetita ili nemogućnost uzimanja hrane posle vrlo malo unetog sadržaja, koji nije dovoljan za osnovne dnevne potrebe čoveka ili bar ne uobičajene za tu konkretnu osobu, jeste takođe jedan od simptoma koji mogu upućivati na gastritis.

Simptomi koje već ne možemo da ignorišemo i najčešće predstavljaju razlog za hitno javljanje lekaru jesu osećaj mučnine i povraćanje. Sadržaj koji se izbacuje, može biti želudačni sadržaj, ali on veoma često može sadržati želudačnu kiselinu, ali i primese krvi, što je naročito stresno za pacijente. Takođe taj sadržaj može nalikovati talogu kafe.

Od simptoma se može javiti i proliv, odnosno stolica koja je prebojena crno.

Na gastritis može upućivati i naglo mršavljenje koje nije posledica nekog posebnog režima ishrane ili neke druge već dijagnostikovane bolesti. Naglo mršavljenje je ipak simptom koji može ukazivati na niz oboljenja, pa se zato kada se javi izolovano od drugih simptoma gastritisa ipak ne pripisuje odmah ovoj bolesti.

Svi simptomi zapaljenja sluzokože želuca mogu se javiti u raznim kombinacijama, a ukoliko su intenzivni, traju dugo i praćeni su povišenom telesnom temperaturom, upućuju na zdravstveni problem koji je potrebno iskontrolisati.

Jedan od simptoma bolesti može biti i bol u leđima o čemu ćemo govoriti u nastavku. Takođe, jedan ne toliko dramatičan, ali naporan i neprijatan simptom je veoma čest nagon za podrigivanjem, a takođe i osećaj peckanja jezika.

Gastritis i bol u ledjima

Nakon što neki uzročnik dovede do upale pojavljuju se simptomi gastritisa, koji zaista mogu biti najrazličitiji. Dijapazon upornih i nekih prilično neugodnih simptoma je zasista širok. Pa tako se kreće od peckanja u jeziku, gornjem delu stomaka, grčeva, glavobolja, štucanja, nagona za povraćanje, mučnine i gubljenja apetita do izabcivanja krvi putem stolice i sadržaja koji se izbacuje povraćanjem.

Među simptomima koji mogu upućivati i na neke druge bolesti nalazi se bol u leđima.

O kom tipu gastritisa je reč i kako će se lečiti odgovor na osnovu simptoma mogu da daju jedino lekari. Bol u leđima, grčevi, gubljenje apetita ili osip može prilično jasno da upute na tip gastritisa.

Bol u leđima može da ukazuje i na neke druge bolesti, ali ukoliko se javi u kombinaciji sa drugim simptomima gastritisa, izvesno je da je bolest uznapredovala, a nije nemoguće i da se upala iz želuca proširila i na druge organe digestivnog trakta, kao što su žučna kesa ili pankreas.

Bol u leđima nije samo svojstven gastritisu (predlažemo vam da detaljnije pročitate o toj temi tekst gastritis i bol u leđima), pa ako je ovo jedini simptom bilo bi dobro da uradite kontrolu policističnosti (polnih organa kod žena) ili da proverite da li nije došlo do perforiranog ulkusa. Važno je da ovaj bol ne ignorišete i da potražite preciznu dijagnozu.

Problem kod ovog simptoma jeste i to što se bol leči upravo lekovima koji mogu da pogoršaju stanje gastritisa, zato je važno da se oko svega konsultujete sa lekarom.

Gastritis na nervnoj bazi

Stres je izazivač mnogih bolesti u organizmu, zapravo u današnje vreme stres je uzročnih broj 1 kada govorimo generalno o zdravlju današnjeg čoveka. Ona izreka “Dobiću čir na želucu od…” nije nastala tek tako. Nelečeni gastritis vodi direktno u čir na želucu, a promene u želucu i te kako mogu biti izazvane stresnim situacijama.

Jedan od prvih pokazatelja da se gastritis javio usled stresa jesu povraćanje, osećaj pečenja u stomaku i nadutost. Stres najčešće uzrokuje akutni tip gastritisa i upravo su navedeni simptomi veoma česti kao odgovor na stresnu situaciju.

Gastritis podrigivanje

Podrigivanje je proces koji se kod zdrave osobe, ili bar one koja nema problem sa gastritisom javlja dva, tri puta u toku dana. Kod osobe koja boluje od gastritisa ova pojava je daleko učestalija i može da predstavlja pravu “napast”.

Po osećaju (ukusu i mirisu) koji oseća pacijent koji podriguje razlikuje se područje na kome je gastritis u punoj snazi. Tako se, ako je ukus i miris kiselkast, reč o problemu sa donjim delom stomaka. S druge strane, miris truleži ukazuje na problem sa gornjim delom stomaka.

Ukoliko patite od gastritisa, a prateći simptom je podrigivanje, važno je da izbegavate pića koja sadrže visok procenat alkohola, ili jako gazirana pića, kisela ili slana jela i generalno jako začinjenu hranu.

Trebalo bi da jedete polako, male porcije i više puta dnevno jer je način ishrane i čest uzročnik simptoma gastritisa i važan faktor u uspešnosti lečenja.

Gastritis i peckanje jezika

Stanje i izgled našeg jezika može da uputi na stanje u organizmu i to ne samo na gastritis. Od toga koje je boje ili u kakvoj formi jezik, lekar može lako da posumnja na neku konkretnu bolest.

Kod zrave osobe jezik je rumenkasto crven, svetle boje, vlažan i sjajan, sa malim receptorima za ukus. Kod stanja gastritisa javljaju se specifične naslage na jeziku.

Takođe, jedan od simptoma koji je karakterističan za gastritis jeste i peckanje jezika, koje zaista može biti neprijatno.

Gastritis ishrana

Loše navike u ishrani mogu biti jedan od uzročnika gastritisa, pa nije ni čudo zašto je pravila ishrana, koja obuhvata i ispravne namirnice i način konzumiranja, od presudnog značaja u lečenju gastritisa.

Jedan o čestih simptoma gastritisa jesu i mučnina i povraćanje, kao i gubitak apetita ili njegovo smanjenje. Tako da, konzumiranje hrane za osobe sa gastritisom može da predstavlja pravu agoniju, pa čak i kada je reč o omiljenoj hrani.

Za početak je važno da se iz ishrane eliminiše sve što šteti našem telu i pojačava simptome bolesti. Ljudi sa iskustvom gastritisa odlično znaju šta im smeta. Svakako masne proizvode kakvi su crveno meso, puter, sir, hrana pržena na ulju…

Takođe, važno je da se obroci podele na manje porcije i da se kozumiraju češće. Svako preporuka je da se hranite zdravije i da na taj način doprinesete kompletnom ozdravljenju.

Lože životne navike kakvo je pušenje ili preterana konzumacija alkohola doprinose da do bolesti dođe, ali i da ona napreduje. Ukoliko se pacijent ne odrekne ovih navika, nijedna terapija ne može biti delotvorna u punoj meri.

Ovo isto važi i za gazirane napitke, posebno neka popularna pića koja nam pružaju budnost, osvešavaju nas i zaslađuju, ali su nemilosrdni prema finoj sluzokoži želuca. U kombinaciji sa drugim izazovima kojima izlažemo svoj želudac, gotovo da je nemoguće da prođe neoštećen.

Gastritis lečenje

Lečenje gastritisa može biti problem rešen za kratko vreme ukoliko je uzrok bakterija H. Pylori. To je najbolja varijanta bolesti iz ugla efikasnosti lečenja, bez obzira što posledice i neki simptomi mogu da se osete još godinu dana.

Utvrđivanje problema sa želucem ponekad nije niti prijatan niti lak. Ipak važno je da u slučaju gastritisa lekar sprovede kako osnovnu, a po potrebi i proširenu dijagnostiku.

Potrebno je raditi anamnezu i fizikalni pregled, laboratorijsku analizu krvi, a zatim i ultrazvuk stomaka i ureja-izdisajni test.

Od koristi je i analiza stolice na prisustvo H. Pylori, kada postoji sumnja na infekciju ovom bakterijom.

Način na koji će se terapijski tretirati gastritis zavisi od uzročnika koji je doveo do upale.

Kod infekcije bakterijom H.pylori, tretman podrazumeva dva antibiotika uz dodatak leka za smanjenje lučenja želudačne kiseline. Posle ovakve terapije bakterija se iz sluzokože želuca povlači za nedelju dana, iako su znaci upale sluzokože prisutni još godinu dana.

Neki lekovi koji se koriste za smanjenje lučenja želudačne kiseline dostupni su i bez recepta, ali je ovde potrebno biti pod stalnim nadzorom lekara. Ukoliko se simptomi ne smiruju, lekarski pregled je obavezan.

Veliki pomak u lečenju gastritisa predstavljaju i inhibitori protonske pumpe, ali se usled dugog korišćenja mogu javiti neka neželjena dejstva, pa njihovu primenu može da odredi samo lekar specijalista.

Tokom lečenja se ne preporučuje korišćenje lekova za bol i alkohol, a i ishrana bi trebalo da bude redukovana. Na primer, trebalo bi izbegavati masnu i začinjenu hranu. Crveno meso, pržena hrana, sir i puter nisu namirnice koje se preporučuju, ali i svaka vrsta namirnica za koju pacijent primeti da mu pojačava tegobe. Takođe, preporučuje se da u toku dana imate više manjih laganih obroka.

Gastritis prevencija

Prevencija je univerzalno načelo dobrog zdravlja. Od kakvog god da ste “materijala” sazdani, kakvi god da su vam geni, ako ne vodite računa o svom fizičkom i mentalno zdravlju, bolest će biti posledica toga.

Kažu da sve kreće iz stomaka (mada ima i onih koj kažu da iz glave), ali dodajemo da se na tom mestu i vraća. Ako vam se često događa osećaj da vam se “prevrće stomak” da zbog dnevnih obaveza i stresnih situacija osećate da vam se centralni deo tela komeša, znajte da je to znak za uzbunu i da ste pod stresom. Gastritis je samo jedna od posledica tog stresa, najčešće konstantnog, a kroz dalje napredovanje ove bolesti govorimo o mnogo ozbiljnijim bolestima i stanjima.

Kako smo i pisali zdrava, redovna ishrana (preporučujemo vam tekst gastritis ishrana), što manje štetnih namirnica i napitaka i to je pola prevencije. Međutim, ukoliko ste konstantno napeti, ukoliko je vaš život prožet trzavicama, onda sve ostalo pada u vodu.

Posebno je važno da na opasnost od gastritisa pripazite ukoliko u vašoj porodici postoji sklonost ka oboljenima digestivnog trakta.

Vrlo je važno i da ukoliko bolujete od nekih bolesti kao što je autoimuna bolest štitaste žlezde, vodite računa o tome da primerna bolest ne izazove dodatne komplikacije u vidu gastritisa. Kako to učiniti? Prevencijom naravno!

Predlažemo vam da pročitate i ostale teme koje koje vam mogu biti od koristi u lečenju problema sa želucem:

Preporučujemo vam da pogledate čajnu mešavinu koja je namenjena za održavanje normalnog funkcionisanja organa digestivnog trakta i pomaže kod poremećaja u radu želuca i gastrointestinalnog trakta.