Jačanje imuniteta: šta je imunitet i kako ga ojačati?

imunitet

Reklo bi se da je imunitet trenutno top tema i da su preporuke o tome kako ga ojačati dostupne na svakom koraku. Da biste znali kako da radite na tome važno je da znate kako funkcioniše imuni sistem našeg organizma i čemu služi.

Šta je imunitet?

Imuni sistem je odbrambeni sistem našeg tela, straža koja je uvek u pripravnosti da nas zaštiti od svih pretećih agenasa po naše telo – bakterija, virusa, ćelija malignih tumora i slično.

Imuni odgovor organizma se javlja u dve forme – kao urođeni i stečeni imunitet.

Urođeni imunitet je onaj sa kojim se čovek rađa i njegovo delovanje važno je u prva četiri dana života.

On predstavlja prvi vid zaštite našeg organizma i za razliku od stečenog imuniteta, on nema moć “pamćenja” stranih tela koja i sam prepoznaje kao opasne po organizam.

Stečeni imunitet, se kao što mu i ime kaže stiče tokom života i taj proces se dešava postepeno. Naziva se još i specifični imunitet zbog specifičnih mehanizama odbrane kojim se služi. Naime, organizam za svaki antigen stvara specifičan imuni odgovor – antitela koja imaju ključ kako da se izbore sa tim antigenom.

Postoje dva načina na koje organizam može da odgovori na antigene – humoralno i ćelijski.

Prvi način se javlja kada organizam deluje na bakterije, dok je ćelijski odgovor usmeren na borbu protiv virusa ili ćelija malignih tumora, i jedan i drugi su zasnovani na lučenju linfocita i njihovoj proizvodnji antitela za svaki specifični antigen.

Kod humoralnog imuno odgovora, kada antigen prodre u organizam i organizam ga prepozna, na scenu stupaju B limfociti. Oni se pretvaraju u plazma ćelije koje zatim proizvode antitela koja deluju protiv jednog ili više antigena, koji su i izazvali reakciju imuno sistema.

Kod ćelijskog imunskog odgovora, važnu ulogu  igraju T limfociti. Oni dolaze u direktan kontakt sa antigenom, i zato im nisu potrebna ni antitela koja proizvode B limfociti.

Sami T limfociti ne stvaraju antitela, već je njihov odgovor lučenje citokina. Ove supstance su posrednici među ćelijama i njihov zadatak je da uništavaju oštećene ćelije i da podstiču zdrave ćelije da pružaju imuni odgovor organizma. Ovaj ćelijski imuni odgovor je veoma važan u borbi protiv virusa i gljivičnih infekcija, ali igra i izuzetnu ulogu kod malignih procesa koji se javljaju u organizmu ili kod transplatacija organa.

U suštini – imunitet je odbrambeni mehanizam našeg tela sa kojim se rađamo, koji tokom života treniramo i koji je najbolje ne “forsirati” situacijama u kojima se od imunog sistema traži previše u malom vremenskom intervalu – dakle, sve ono što organizam izlaže stresnim situacijama -psihičkim i fizičkim.

Usled čega dolazi do pada imuniteta?

Znate one situacije u knjigama i filmovima o junacima i junakinjama koje su se razboleli od tuge, šoka, neke ozbiljno stresne situacije. Ovo zaista jesu situacije koje pre svega izazivaju pad imuniteta.

Stres je okidač za mnoge bolesti, a zapravo bolest nastaje u onom trenutku kada “vojsku” našeg organizma razoružamo prevelikim pritiskom i onda štitovi popuste i pobede “zli momci”.

U ranijim godinama kada život nije bio tako brz, ti stresovi su bili ozbiljni, životni i da se ne lažemo – konkretni, vezani za neki realan problem koji nas brine.

Danas je, međutim, sve stres. Stalno jurimo, a kasnimo, radimo po nekoliko poslova i čak i kada ih radimo od jutra do mraka, nemamo dovoljno za sve ono što smo zacrtali da “moramo” da imamo.

Poznato? Sve je to stres – i gužva u saobraćaju, na šalterima, redovima svake vrste, čak i računi i obaveze koji se moraju ispuniti u zadatim rokovima.

Pored toga što je sam po sebi okidač za bolesti i breme koje naš imuni sistem ne može tek tako da podnese i najčešće pod njim posustaje, stres implicira i druge muke.

Na primer – neredovna ishrana je redovna pojava, društveni život lošeg kvaliteta ili nepostojeći, fizička aktivnost nešto što ćete možda početi “od sutra”.

Sve te stavke koje nisu među prioritetima savremenog čoveka, čak i kada je svestan da su važne, od neizrecivog su značaja za imuni sistem i njegovo funkcionisanje u korist našeg zdravlja.

Na prvom mestu se dakle uvek stavlja stres, onaj koji nas pogađa odjednom, ali i onaj koji se ponavlja iz dana u dan.

Na drugom mestu je neredovna i loša ishrana koja umesto hranjivih i korisnih materija naš organizam sadrži otrove i supstance koje i naš imuni sistem prepoznaje kao antigene.

Na trećem mestu je neaktivnost, koja ne mora da bude iscrpljujuća sportska disciplina koja oduzima mnogo vremena. Govorimo o tome da neki ljudi pešače jedino po svojoj kući ili stanu, a samo jedna polučasovna šetnja od kuće do posla npr ili do prodavnice koja je toliko udaljena, bilo bi više nego dovoljno da ovu stavku rizika za naš imuni sistem prectramo sa spiska.

Kako pojačati imunitet?

Danas postoji zaista čitav spektar preparata, lekova, pa najzad i medicinskih programa koji imaju za cilj jačanje imuniteta. Zapravo, reklo bi se da je ovo top tema današnjice. Farmaceuti traže čudotvorni lek koji će nas učiniti nesalomivim pred bilo kojim izazovom spoljašnjeg sveta. Traže eliksir besmrtnosti ili makar dugovečnosti. Traže ono što će naš odbrambeni sistem učiniti nepobedivim.

Ironija ovolike popularnosti svih tih projekata i naše zainteresovanosti za jačanje imuniteta, leži u tome što je odgovor – u nama i u svim onim besplatnim ili makar ne basnoslovno skupim stvarima u našem neposrednom okruženju.

Tajna je u tome da “gađate” one najvažnije uzročnike koji dovode do pada imuniteta.

Na prvom mestu – to je stres. Prikočite malo, napravite listu prioriteta. Iznenadićete se kada shvatite da će sve biti ok i ako vam kuća ne brilsta baš uvek, i ako decu niste odveli na sve vannastavne aktivnosti koje ste im namenili, i ako se se ne javite na svaki poziv koji vam upute, i ako dopustite sebi da vam do toga nije stalo. Najzad, svet neće stati, ako odvojite pola sata dnevno za šetnju po kraju, uz omiljenu muziku i bez razmišljenja o svima i svemu. Posle nedelju dana ovakvog rituala osetićete olakšanje, a posle mesec dana – ponovo ćete vladati svojim životom. Probajte!

Druga stavka je ishrana. Znamo da ste čitali sve o svemu i da ste već čuli da neke egzotične biljke i produkti životinja za koje niste znali ni da postoje imaju čudesne moći da podmlađuju, leče, ma čine bukvalno čuda. Znamo i da vas sama pomisao na to gde pobogu da nađete sve te sastojke za zdravu ishranu kada ste im već i ime zaboravili. Ako nastavite da razmišljate na ovu temu opet se vraćamo na stavku stresa. Ne mora tako. Prosto neka vreme za vaše obroke bude uklesano u kamenu. Ne odlažite ga, ne preskačite, ne podređujte ga drugim (gotovo po pravilu totalno nebitnim) stvarima. Izbacite grickalice i u zamenu griznite običnu domaću jabuku, krušku ili neku drugu voćku iz svog kraja. Za kraj ove preporuke, odložite telefon sa strane dok jedete i uživajte u svakom zalogaju. Na tenane. Samo ove promene u ishrani značiće prekretnicu i ojačaće vaš organizam. A jak organizam u prevodu je jak imuni sistem.

Treća stavka je fizička aktivnost. Bukvalno pet minuta planka (proverite na netu ovu super korisnu vežbu) u kom binaciji sa uvek blagotvornim istezanjem doneće preporod, a pola sata malo bržeg hoda svakog dana doneće vam mnogo više od fizičke aktivnosti.

I najzad. Spavajte. Dremnite popodne, ako niste uspeli da se naspavate preko noći. Ne natežite svoje telesne snage do tačke pucanja. Vaš organizam će se boriti dok može, ali da bi uspeo, ne može bez vas i vaše podrške. San je naš punjač baterija i jedini pravi izvor snage u svakom smislu. Ne postoji nikakva alternativa snu i ako ga nema dovoljno naš imuni sistem vrlo brzo puca. Ako ne verujete, setite se poslednje prehlade. Pre smrzavanja prethodio je period nespavanja, stresa, preskakanja obroka sa nula fizičke aktivnosti, zar ne?

Jačanje imuniteta kod dece

U smislu svega što smo rekli u prethodnom delu – veoma je jasno šta činiti u slučaju dece. Učite ih zdravim navikama i učite ih na svom primeru.

Pogodno dete, koje se hrani namirnicama koje zadovoljavaju sve potrebe jednog mladog organizma (domaća kuvana jela, salate, voće, povrće, riba, mlečni proizvodi i jaja, bez nezdravih grickalica, brze hrane, zaslađenih i gaziranih sokova) već je na pravom putu da svoj imuni sistem očuva i kao mlada osoba, ali i kasnije. Ako razmišljate koji sokovi su dobri za imunitet predlažemo vam da pročitate tekst sok od cvekle za decu za imunitet.

Fizička aktivnost koja podrazumeva uobičajeno dečije trčkaranje, preskakanje, valjanje, penjanje, vožnju bicikla i slično, sasvim su dovoljni. Treninzi sa takmičarskim ambicijama zaista nisu nešto bez čega vaše dete ne može.

Imajte to na umu kada planirate i časove džudoa za dane kada ne ide na plivanje. Da ne shvatite pogrešno, sport je super, ali preterivanje u bilo čemu – nije.

U principu dete ne može biti sačuvano od stresova koji pogađaju porodicu. Makar ne u potpunosti. Ali zaista je važno stvoriti od svoje porodice svojevrsnu oazu mira, podrške, ohrabrenja, ljubavi. Pokušajte da vaš porodični dom bude baterija dobre energije za sve članove porodice, a posebno za decu u porodici.

I kao i na početku priče, da napomenemo da zaista postoji obilje preparata za jačanje imuniteta. Naročito onih namenjenih deci. Neki su veoma skupi. Ako možete priuštite ih svojoj deci, ali ne zaboravite da nijedan preparat ne može da nadomesti odsustvo zdravih navika kod vaše dece. Zato je glavna preporuka da ih negujete kod njih od malih nogu.

Kako ojačati imunitet u trudnoći?

Ako je neko stanje u životu jedne žene izazovno, onda je to trudnoća.

Trudnoća pred organizam žene stavlja nove izazove, udvostručuje njene uobičajene potrebe i ako one i pre trudnoće nisu zadovoljavale ni te osnovne, eto problema za imuni sistem.

Kao da gladne ratnike šaljemo na front. Uz sve to, u tom prenatalnom periodu, žene rade i na urođenom imunitetu svoje dece i pripremaju teren da se beba rodi spremna na sve izazove spoljnog sveta.

Zdrava ishrana, redovan san, nula stresa i umerena fizička aktivnost kao što je lagana šetnja, glavni su oslonac za imuni sistem trudnice. Međutim, kako će se ponašati organizam, koliki je plod, kakvo je trenutno stanje organizma jedne trudnice, često nije vidljivo odmah.

Kako ne bi bilo nepotrebnog rizika, dobro je i lekari se toga drže da uz sve zdrave navike, obavezno idu i preparati vitamina i suplemenata koji doprinose jačanju imuniteta.

Namirnice za jačanje imuniteta

Hrana je zaista važna, a dobra vest je da se većina namirnica koje pomažu jačanje imuniteta nalaze veoma često u ishrani ljudi na ovim prostorima. Čak i ako to nije slučaj sa vama, dobro je znati da to nisu nikave nedostižne i preskupe namirnice, već naprotiv, lako dostupne.

Ovde ćemo navesti neke koje su prepoznate kao odlične za imunitet, ali uz napomenu da je pored toga šta jedete, važno i ono što ne jedete, odnosno ono što biste morali da izbacite iz ishrane. Kada dobre i loše namirnice idu zajedno, dobre gotovo uvek gube bitku.

Za početak ako ne svaki dan, onda bar jedan dan vikenda odvojte za beli luk u sirovom obliku. U svakom drugom ga dodajte jelima i ne štedite na ovom čudesnom belom blagu.

Deluje antibakterijski, a nazivaju ga i prirodnim antibiotikom. Zimi je neprocenjiv, ali i svakodnevno konzumiranje garantuje dobar imuni odgovor na sve izazove koje mogu da donesu antitela.

Ne samo da uz pomoć vitamina C i B6 jača organizam, nego utiče i na dobro raspoloženje. Nije retka pojava da može u korenu da saseče prve simptome prehlade.

Gotovo neizostavni pratilac belog luka su citrusi, koje krasi vitamin C, ali i koštunjavo voće koje je bogato omega tri masnim kiselinama, vitaminima E i B i koje zaista blagotvorno utiče na imuni sistem.

Samo se kod koštunjavog voća obuzdajte, jer se može javiti onaj osećaj da ne možete da stanete sa grickanjem, pa od sasvim dovoljnih 50g pojedete daleko više. Ovo stanje se zove “glad za tokoferolom”, a vi probajte da je zaustavite samokontrolom. Jedna šaka oraha, badema ili lešnika je sasvim dovoljna.

Veoma često preporučena namirnica je i đumbir, koja u kombinaciji sa medom jača imunitet kao retko koja druga kombinacija (osim možda belog luka i meda).

Ne zaboravite ni staru dobru turšiju i ne sputavajte sebe kada je konzumirate, a takođe ne propustite ni povrće zelene boje jer su riznica vitamina C daleko bogatija od citrusa.

Još jedna namirnica koja nije skupa, ne može se ni mnogo pojesti zbog karakterističnog efekta koji se događa kod konzumiranja, jeste ren. Zaista čudesna biljka, koja ima neverovatan uticaj na jačanje imuniteta.

Ne zaboravite ni biljne čajeve. Lekovitog bilja je svuda oko nas, a oni koji ga znalački prikupljaju mogu vam dati najbolje preporuke koje vrste da iskombinujete za jačanje imuniteta.

I za kraj – voda. Tečnost života, od koje smo i sami većinski sazdani. Nema života bez vode, ali ni jakog imuniteta i zdravog organizma bez zadovoljenih dnevnih potreba.

Ukoliko vam se tekst dopao preporučujemo vam da pročitate i tekst vitaminska bomba za imunitet, koji vam takođe može biti od koristi kako biste ojačali vam imuni sistem.

Preporučujemo vam da pogledate Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije za jačanje imuniteta.