Kašalj u trudnoći

kasalj u trudnoci

Jedan od odbrambenih mehanizama našeg organizma predstavlja i kašalj ili tussis, iako o njemu ne razmišljamo na taj način kada nas zadesi. Uz pomoć kašlja naš organizam pokušava da očisti disajne puteve koji mogu biti delimično, više ili manje neprohodni i to prisustvom nekog stranog tela, ili nekog alergena ili sekretom koji se nakuplja tako što se iz gornjih disajnih puteva sliva u donje delove ovog trakta. Kašljem, koji predstavlja deo procesa disanja, tačnije izdisaja, pod velikim pritiskom se izbacuje ili pokušava da izbaci ono što ometa nesmetan protok vazduha.

Kašalj u većini slučajeva prolazi sam po sebi ili tek uz pomoć nekih metoda kojima se olakšavaju tegobe ili uz pomoć određene antibiotske terapije ukoliko je izazvan bakterijama ili lekovima protiv alergije ukoliko je uzrok alergijska reakcija.

Međutim, kada govorimo o bilo kakvom odstupanju od fiziološkog stanja trudnice, onda je i kašalj razlog za zabrinutost.

Svakako je da o svakoj promeni u stanju organizma trudnica mora da obavesti svog lekara i da bude pod njegovim nadzorom.

Lečenje kašlja na svoju ruku opasno je u svakom slučaju i za bilo koju osobu, ali kod trudnica je tako nešto nedopustivo. Postoje brojni lekovi koji su u trudnoći zabranjeni i prateće supstance mnogih lekova koje mogu negativno uticati na plod, majku i generalno tok trudnoće. Zbog toga za jednu trudnicu najmerodavnije mora biti samo ono što joj kaže lekar.

Vrste kašlja u trudnoći

Razlikujemo nekoliko vrsta kašlja po dužini trajanja. Ukoliko kašalj traje do tri nedelje govorimo o akutnom kašlju. Kada traje i duže od toga, ali ne duže od osam nedelje reč je o produženom akutom kašlju, a sve preko toga se ubraja u hronični kašalj. Niti jedan od ovih vrsta kašlja nije za ignorisanje, čak i kada trudnica ima problem sa hroničnim kašljem i pre trudnoće.

Kod trudnica se kašalj može javiti iz mnogo razloga. Nekada je to nastavak hroničnog kašlja koji je žena imala pre trudnoće. Ponekad kod žena koje su pre trudnoće pušile ili i dalje puše, kašalj može biti izazvan ovom lošom navikom. Takođe promena sluzokože disajnih puteva u trudnoći zbog veće prokrvljenosti i pod uticajem hormona kojim se trudnoća održava osetljivost disajnih puteva može biti veća kod trudnica pa samim tim i kašalj kao rekacija na tu osetljivost može biti učestalija.

Takođe, uzrok kašlja može biti virusna ili bakterijska infekcija i kod ovakvih stanja trudnica mora da se javi lekaru kako bi se njeno stanje držalo pod kontrolom i kako bi bila izbegnuta primena jače terapije koja može da škodi trudnoći – bebi ili majci.

Takođe razlikujemo suv i produktivni kašalj. Suvi kašalj je naročito opasan, posebno u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije izazvane Korona virusom Kovid 19. Ovaj simptom je alarm za hitno javljanje lekaru, kako bi se na vreme započelo sa adekvatnom terapijom u slučaju da je trudnica pozitivna na virus.

Svakako, važno je ponovo naglasiti da ni jedan kašalj trudnica ne sme da ignoriše, uostalom, kao ni bilo koju promenu zdravstvenog stanja na gore.

Da li kašalj škodi bebi?

Kašalj kao simptom nije opasan za bebu u maminom stomaku, osim što sam kašalj može izazvati neprijatnost kod majke ili tokom samog kašlja izazvati neprijatan osećaj u stomaku zbog siline kašlja i napinjanja.

Ono što može štetiti detetu jeste terapija koja će se primenjivati tokom lečenja. Čak i neke naizgled banalne stvari koje koristimo u lečenju treba u trudnoći uzeti sa rezervom i obavezno uz konsultaciju sa lekarima. Određeni melemi, sirupi protiv neke vrste kašlja, propolis kapi (zbog prisustva alkohola) i razne obloge koje se koriste kao deo narodne medicine, mogu se koristiti samo ako lekar to dozvoli.

Da ne govorimo o lekovima kakvi su antibiotici.

Brojni su oni lekovi koje trudnice nikako ne bi smele da koriste, toliko da je opseg dozvoljenih veoma mali i lekari veoma vode računa da se drže te terapije i da stanje trudnice dovedu što pre do ozdravljenja, kako bi se izbegla svaka jača terapija.

Neka istraživanja su pokazala da žene koje su u trudnoći imale učestale probleme sa kašljem izazvanim prehladama, alergenima i sl, rađaju bebe koje već do prve godine mogu da imaju slične tegobe (preporučujemo vam tekst kašalj kod beba), pa čak i pojavu astme kod dece.

Zbog toga je važno da se pod svaku cenu žena ne izlaže situacijama koje mogu da odvedu do ovakvih stanja i da čak i ako nema takvu naviku prema svom zdravlju pre trudnoće, malo više povede briga o sebi.

Kašalj u trudnoći prevencija

Trudnoća je veoma specifično stanje i nikada se na početku trudnoće ne može predvideti kako će organizam jedne žene da se ponaša tokom tih devet meseci. Ponekad i potpuno zdrave žene imaju osetljiviju trudnoću i zahtevaju veću pažnju i obrnuto, žene koje imaju osetljivije zdravlje, trudnoću podnesu lakše.

Zato je važno da se to “drugo stanje” bukvalno tako i shvati i da se tokom tog perioda žena ponaša u skladu sa tim. Prevencija bolesti i eliminacija loših uticaja iz okoline zadatak su ne samo trudnice, već i svih iz njenog neposernog okruženja.

Izbegavanje zagušljivih prostorija, što kraći boravak na mestima gde je vazduh potvrđeno loš, a što češći boravak u prirodi i na svežem i čistom vazduhu su jako važni.

Takođe zdrava i izbalansirana ishrana, kao i upotreba dodatnih sredstava koji pojačavaju imunitet trudnice su jako važni.

Trudnica bi trebalo da izbegava okupljanja sa velikim brojem ljudi, a tokom situacija kakva je ona izazvana virusima koji se lako prenose i daju tešku kliničku sliku, kontakte sa ljudima treba zaista svesti na minimum.

Naravno da se ne očekuje da trudnica živi pod staklenim zvonom, ali u nekim vanrednim okolnostima kakva je ona sa virusom kovid 19 ili nekim drugim situacijama istih ili manjih razmera, ne ostaje mnogo opcija za očuvanje zdravlja trudnica i normalno održavanje trudnoće.

Umerena fizička aktivnost, kakva je šetnja, u slučaju normalne trudnoće i kada lekari to dozvole, svakako se preporučuje budućim mamama.

Vakcinacija u trudnoći

Ukoliko žena ima problem sa hroničnim problemima vezanih za sezonski grip dobro je da se vakciniše na vreme. Naravno, ovo samo ukoliko se to obavi u drugom i trećem tromesečju trudnoće. U prva tri meseca trudnoće vakcinacija se ne preporučuje.

Lekari naravno moraju da odobre vakcinaciju trudnice jer oni najbolje poznaju zdravstveno stanje i podobnost trudnice da primi vakcinu.

Predlažemo vam da pročitate i tekst banana i med za kašalj, jer vam može biti od koristi u rešavanju vašeg problema.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi najkvalitetnijeg lipovog meda i kalcijuma koji se odlično pokazao u prirodnom lečenju kašlja!