Lečenje prostate vodom: kako voda i alkohol utiču na prostatu

lecenje prostate vodom

Prostata je deo muškog polnog trakta i predstavlja žlezdu koja igra veoma važnu ulogu u normalnoj polnoj funkciji kod muškaraca.

Prostata je zadužena za proizvodnju hranljivih materija koje u deo ejakulata (muške semene tečnosti) koje igraju važnu ulogu u preživljavanju spermatozoida do trenutka oplodnje, što je čini važnim učesnkom (zajedno sa semenim kesicama) stvaranja muške semene tečnosti.

Ove hranljive materije koje stvara prostata važne su i za normalnu erekciju i ejakulaciju.

Ona stvara i idelanu PH vrednost u spermi koja pogoduje održavanju spermatozoida u životu.

Pored toga, prostata je važna u zaštiti od polnih infekcija.

Prostata se nalazi u maloj karlici, ispod rektuma (završnog dela digestivnog trakta) i može se reći da okružuje uretru.

Izgledom i veličinom podseća na kesten pa se zbog toga naziva i kestenjačom.

Ovo naravno važi za prostatu polno zrelog muškarca do četrdesetih godina života.

Inače oblik i veličina prostate variraju od rođenja do poznih godina muškarca i fiziološkim okvirima to izgleda ovako: na rođenju je veličine i izgleda zrna pasulja i sve do puberteta postepeno raste, da bi taj rast u pubertetu bio izraženiji i da bi u tom periodu postigao izgled i veličinu kestena i do četrdesetih godina muškaraca zadržao taj oblik.

Tek nakon ovog perioda dešava se fiziološka promena koja se naziva benigno uvećanje prostate, a veruje se da je izazvana rastom novih ćelija i sporijim izumiranjem starih, usled čega se nagomilavaju ćelije i uvećavaju prostatu.

Najčešće ovo stanje ne izaziva nikave probleme kod muškaraca, ali se može desiti da se vremenom razviju simptomi, koji upućuju na neki problem sa prostatom.

Uvećana prostata se očekuje kod muškaraca koji imaju više od 60 godina, a nekako podrazumeva kod onih starijih od 80 godina.

Komplikacije sa prostatom

Komplikacije sa prostatom kod muškaraca spadaju u najčešće zdravstvene probleme sa kojiima se suočavaju muškarci, pa se tako pretpostavlja da se sa nekim problemom prostate svaki muškarac suoči makar jednom u životu.

Ove funkcije prostate, odvijaju se bez problema dokle god se žlezda nalazi u anatomskom stanju koje je fiziološko, a to znači da nema nikakvih fizički promena u izgledu i strukturi prostate.

Problemi sa funkcionisanjem prostate mogu izazvati niz nelagodnosti kod muškaraca, kako u normalnom funkcionisanju u smislu obavljanja osnovnih fizioloških potreba, tako i neprijatnosti koje smanjuju kvalitet seksualnog života muškaraca.

Ukoliko se problemi sa prostatom ne primete (a pre svega ne prihvate) na vreme i ne leče adekvatno, stanje se pogoršava i vremenom izaziva čitav niz neprijatnosti koji na mnogo načina smanjuju kvalitet života.

Neke od tih neprijatnosti su:

  • otežano i usporeno mokrenje
  • učestalo mokrenje a posebno noću ili još teži oblik nemogućnost mokrenja
  • zatim bol pri mokrenju ili krv u mokraći

Ovakvi simptomi zahtevaju što bržu lekarsku intervenciju.

Svakako ne treba čekati da dođe do ovakvih simptoma, s obzirom da se simptomi u početku javljaju u blažoj formi i progresija se odvija postepeno.

Muškarci veoma često ignorišu znake upozorenja koje im kroz blaže simptome šalje organizam, pa sve promene pripisuju godinama, što je svakako pogrešno i kasnije otežava proces lečenja i uspeh terapije.

Svako odlaganje vodi u komplikacije na koje u nekim slučajevima može tek neznatno da se utiče terapijom ili hirurškom intervencijom.

Takođe, ne treba ignorisati ni bol koji se javlja u predelu iznad i ispod i to najčešće javlja tokom mokrenja, u vidu neprijatnog pečenja u predelu genitalija, ili oštrog i intenzivnog bola muškog polnog organa.

Bol se može javiti kod ejakulacije, što je jedan od simptoma koji sasvim izvesno upućuju na problem sa prostatom.

Najteži oblik bolesti prostate jeste kancer, koji spada u najčešći vid maligniteta kod muškaraca.

Najbolja prevencija jeste slušanje svog tela i preventivni pregledi čak i kada nema tegoba, a posebno nako 50. godine života.

Lekarski pregled podrazumeva detaljnu anamnezu, ultrazvučni pregled prostate, digitorektalni pregled, laboratorijska analiza krvi i urina i neka druga snimanja kao što su cistoskopija i cistouretrogram.

Ultrazvuk prostate predstavlja jedan od važnih delova pregleda urologa.

Kako se prostata leči vodom?

U prevenciji ali i lečenju pribegava se i prirodnim metodama.

Svakako zdrava ishrama bogata mineralima i vitaminima koji imaju blagotvorno dejstvo na prostatu, pa i na ceo organizam se podrazumevaju, kao i umerena fizička aktivnost.

Jedno od najčešće izgovorenih pravila kako kod lekara tako i kod stručnjaka iz oblasti nutricionizma jeste da je važno unositi dovoljne količine tečnosti.

Kod prostate i generalno kod urogenitalnog trakta unos tečnosti, pravilan i dovoljan, je od velikog značaja.

Ljudsko telo kao i svet koji nas okružuje sazdan je u najvećoj meri od vode.

Nedostatak vode u organizmu koji se naziva dehidratacja, podrazumeva i nedostatak svih onih materija koje se u vodi rastvaraju a koje su neophodne za normalno funkcionisanje našeg organizma.

Često neprijatnosti koje izazivaju problemi sa prostatom, a koji podrazumevaju otežano ili učestalo mokrenje, noćno mokrenje ili bolove pri mokrenju, zavaraju pacijenta da će problem rešiti ako smanje unos tečnosti da bi izbegli neprijatnosti pri izbacivanju tečnosti.

Ovakva odluka može zaista da nanese veliku štetu jer je tečnost ta koja pomaže urogenitalnom traktu da se “pročisti”, tačnije da se izbegne nagomilavanje bakterija, koje množenjem dovode do infekcije, a zatim i drugih komplikacija.

Stanje dehidratacije organizma, koje podrazumeva kako gubitak tečnosti tako i gubitak elektrolita neophodnih za normalnu funkciju organizma, javlja se u situaciji kad se unosi manje tečnosti nego što se izbacuje iz organizma.

Kod muškaraca se na ovaj način urin duže zadržava u bešici, što dovodi do infekcije koja je jedan od glavnih uzročnika hronične upale prostate.

Zato je od velikog značaja da se umesto smanjenja unosa tečnosti, količina unete tečnosti poveća (gde je obična voda najpreporučljivija), jer je ovo način da urin bude manje koncentrovan bakterijama i drugim produktima metabolizma koji mogu dovesti do infekcija.

Povećanje vode utiče na bolje pražnjenje bešike, koja se bolje puni i stvara jači pritisak za izbacivanje tečnosti.

Tečnost je bitna jer dobra hidratacija organizma ima blagotvoro dejstvo i na bolju probavu, koja je važna za prostatu upravo zbog anatomskog položaja prostate.

Kako se nalazi ispod završnog dela digestivnog trakta, zatvor može stvarati pritisak i uticati na normalan rad prostate.

Biće povećana šansa za njeno potpuno pražnjenje, a i sila za izbacivanje urina postaje jača.

Redovno uzimanje vode u cilju sprečavanje dehidratacije, posebno je važno i kod upale i kod kancera prostate.

Znak da je organizmu potrebna voda je osećaj žeđi, a upravo vodu treba piti i pre nego se javi ovaj osećaj.

Preporučeno je da dnevni unos vode bude do dva litara, a da se vremenom taj unos vode povaćava.

Čista voda je svakako najbolja tečnost koju možete da unesete, ali takođe ne treba izostaviti ni čajeve, pa ni sokove od sveže ceđenog voća.

Ukoliko nemate ovu naviku osetićete da se samo od većeg unosa vode od uobičajenog poboljšava celokupno stanje vašeg organizma.

Ukoliko vam obična voda nije “ukusna” i predstavlja vam problem da je pijete u velikim količinama, posebno ako tu naviku niste razvili odmalena, dobar način unosa koji pozitivno utiče na prostatu jeste i tzv. infuzirana voda koja se još naziva i detoks voda.

Radi se o vodi u koju se dodaje voće, povrće ili aromatično bilje koje joj daje ukus, a pri tome blagotvorno deluje na prostatu.

Ova detoks voda se priprema tako što se u vodu dodaju odabrani sastojci koji se prethodno iseckaju, a zatim se ostave da tako prenoće u frižideru.

Tečnost se zatim ujutru procedi i pije u toku dana.

Ovo je zaista dobra motivacija za ljude koji za sebe kažu da oduvek piju malo vode i da im je to dovoljno, a imaju probleme sa prostatom.

Dobra kombinacija je na primer da vodu iskombinujete sa pola paradajza i par kolutića krastavca, ili dve kašike semenki nara i par koluta limuna.

I paradajz i nar su odlični antioksidansi i imaju blagotvoran uticaj na prostatu.

Dobra kombinacija može biti par iseckanih jagoda i listića mente, koji imaju blagotvoran uticaj na kontrolu nivoa testosterona i imaju blagotvorno dejstvo na prostatu.

Prostata i pivo

Ovde nije prilika da govorimo o generalnoj štetnosti alkohola, posebno o prekomernoj upotrebi koja nužno vodi do niza štetnih posledica po organizam u celini.

Alkohol sam po sebi ima loš uticaj na prostatu, ali u svetlu nekih istraživanja, kao što je ono koje je 2017. godine sprovela kancelarija za Nacionalnu Statistiku, tek svaka peta odrasla osoba ne konzumira alkohol.

Pored negativnog uticaja koje alkohol može imati po jetru, srce i druge organe, jedna od prvih negativnih posledica prekomerne upotrebe alkohola jeste erektilna disfunkcija i čak do 70 posto muškaraca koji redovno piju pivo imaju problema tokom seksualnih odnosa.

Za muškarce koji imaju neki problem sa prostatim povećana konzumacija alkohola se nikako ne preporučuje jer izaziva mnoga neželjena dejstva.

Kod blažih slučajeva uvećane prostate, s druge strane, umerena konzumacija alkohola može imati i pozitivan efekat.

Jedini problem je što je pojam “umereno” često pogrešno interpretiran, pri čemu se previđa da svako preterivanje u alkoholu utiče na pogoršanje simptoma.

Na već postojeće inflamatorne procese, alkohol deluje tako što pospešuje tu upalu.

Alkohol takođe ima negativno dejstvo na sve mišiće, pa tako i na one koji se nalaze u genitalnoj regiji i oko bešike, jer se mišići teže opuštaju a time već otežano mokrenje pogoršavaju.

Loš uticaj piva je npr. u tome što alkohol ubrzano troši zalihe magnezijuma, što je jako loše za bubrege i funkciju mišića.

Sve ovo nas vodi do dodatnih problema sa urogenitalnim traktom.

Alkohol ubrzano troši naše zalihe magnezijuma i na taj način negativno utiče na rad bubrega, mišićnu funkciju i način kojim naši nervi komuniciraju.

Sve ove funkcije utiču na naše urinarne navike, čineći ih ili lakšim ili otežanim.

Ako je lakšim, to može negativno uticati na simptome uvećane prostate i povećati dodatno frekvenciju noćnog mokrenja.

Prostata i alkohol

Nagon za mokrenjem raste sa alkoholom.

Alkohol je diuretik, dakle povećava količinu urina koja dolazi do bešike i samim tim povećava nagon za mokrenjem.

Alkohol je takođe i iritant unutrašnjosti bešike, pa se ti simptomi mogu i dodatno pogoršati.

Ne postoje naučne studije koje mogu potvrditi neke pretpostavke da alkohol ima pozitivno dejstvo na prevenciju benignog uvećanja prostate, iako su rađene brojne studije.

Naučnici su saglasni da su potrebna dodatna istraživanja, ali da u svakom slučaju moramo imati svest da čak i da postoje pozitivni efekti na neku grupu organa, loš uticaj na druge podvlači značaj da ako već konzumiramo alkohol moramo to raditi umereno.

Preporuka je da odrasli ljudi ne bi trebalo da konzumiraju više od 6 čaša piva ili 6 čaša vina u toku jedne nedelje, pri čemu se misli da se ta količina rasporedi a ne da se popije odjednom.

Iako starost, status hormona, fizička aktivnost i loše navike kao što je pušenje sigurno imaju veći uticaj po razvoj uvećanja prostate od alkohola, ne treba zaboraviti da i alkohol ispoljava negativna dejstva.

Ono što je izvesno je da su obična voda i zeleni čaj najbolje tečnosti koje oboleli od uvećane prostate mogu da kozumiraju, ali malo je onih koji u ovim tečnostima vide alternativu, ukoliko imaju naviku da redovno konzumiraju alkohol.

Važno je da svest o štetnosti postoji, ali da ukoliko imamo problem sa određivanjem prave mere u konzumiranju alkohola, potražimo pomoć stručnog lica i od ovog zaista ne bi trebalo da zaziremo.

Brojna su istraživanja rađena na temu uticaja alkohola na prostatu.

Kao što smo ranije napomenuli u nekim istraživanjima alkohol je povezan sa pozitivnim uticajem na benigno uvećanje prostate (prevencija), pri čemu se misli na umereno konzumiranje alkohola.

S druge strane nakon analize rezultata dobijenih u čak 27 sprovedenih studija došlo se do zaključka da postoji velika veza između konzumacije alkohola i rizika od obolevanja od raka prostate.

Kako su istraživanju rađenom na Univerzitetu u San Francisku pokazali kalifornijski naučnici, muškarci koji redovno konzumiraju više od četiri pića dnevno, češće od pet dana u nedelji imaju dvostruko više izgleda da obole od karcinoma prostate i to u uznapredovaloj fazi.

U ovom istraživanju učestvovalo je više od deset hiljada muškaraca, a tokom istraživanja je analizirana ukupna količina konzumiranog alkohola, vrsta alkoholnog pića i navike u konzumaciji.

Ovo istraživanje je pokazalo da umereno ispijanje alkohola ne predstavlja rizik od dobijanja karcinoma, ali da svakodnevno i obilno konzumiranje alkohola drastično povećava rizik muškaraca od obolevanja od karcinoma prostate.

Svakako, važno je naglasiti da sa brigom o zdravlju treba početi već od rane mladosti, a sa svešću o tome da prostata ima svoje periode razvoja, kao i vreme kada je rizik povećan, prevencija bi trebalo da se održava u tom pravcu, kroz zdrave stilove života, gde ostaje malo prostora za alkohol i slične loše navike.

Zapravo, konkretno muško zdravlje, posebno u delu urogenitalnog trakta u najvećoj meri zahteva umerenost u svemu – u jelu, piću, pa čak i u fizičkoj aktivnosti.

Savetujemo vam da pročitate i ostale tekstove koje vam mogu pomoći u lečenju prostate i ublažavanju simptoma:

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!