Obloge od kupusa za štitnu žlezdu: kupus i štitna žlezda, prednosti kupusa!

kupus za stitnu zlezdu

Štitna žlezda je mali organ koji se nalazi u prednjem delu vrata i ima oblik leptira.

Stvara hormone koji pomažu u kontroli vitalnih funkcija u telu. Ukoliko ne radi pravilno, to će uticati na celo telo, ako stvara previše hormona možete razviti stanje zvano hipertireoza, a ako pak stvara premalo hormona, takvo stanje nazivamo hipotireoza.

Štitna žlezda kontroliše metabolizam, proces u kojem se hrana koju unosite u svoje telo pretvara u energiju, a ista ta energija se koristi u celom telu kako bi mnogi sistemi vašeg tela radili ispravno.

Štitna žlezda kontroliše metabolizam sa nekoliko specifičnih hormona – T4 (tiroksin) i T3 (triodotironin), koji telesnim ćelijama govore koliko energije treba potrošiti. Kada vaša štitna žlezda radi pravilno, ona će održavati pravu količinu hormona kako bi vaš metabolizam radio ispravno.

Bolesti štitne žlezde mogu pogoditi bilo koga: žene, muškarce, decu i starije osobe. Problem može biti prisutan od samog rođenja, ali se može razviti s godinama.

Možda ćete se ovim problemom morati baviti tokom celog života, neprestano kontrolisati svoje stanje, često uključiti i lekove.

Važno je da konstantno ostanete u kontaktu sa svojim lekarom, kako bi svoje stanje držali pod kontrolom. Međutim, ponekad možete normalno živeti s bolestima štitne žlezde.

Možda će trebati neko vreme da pronađete odgovarajuću opciju lečenja i da kontrolišete nivo hormona, ali tada sa ovakvim stanjem obično ćete moći živeti život bez mnogo ograničenja.

Još od davnina oblogama od kupusa naše bake su lečile mnoge bolesti.

Prednosti kupusa

Pripremanje kupusa uključuje lagano kuvanje na pari ili konzumacija sirovog proizvoda.

Sirovi kupus obično se koristi u salatima od kupusa i ostalim vrstama salata, kao i fermentisan – kiseli kupus, koji se konzumira kao prirodni izvor probiotika, korisnih bakterija za probavni trakt.

Delovi kupusa koji se najviše konzumiraju su listovi.

Prirodni oblici

  • Sirov – kako bi lečili upalu i bol često nanosimo sveže, čisto i ohlađeno lišće kupusa direktno na kožu. Kad se list ugreje i uvene, promenimo ga svežim.
  • Kuvan – jedemo ga u čorbama, supama, itd.
  • Sok – pijenjem mešavine sirovog soka od šargarepe i krastavca pomešanog sa sokom sirovog kupusa, suva će kosa biti meka i sjajna. Takođe, vitamini A i D iz soka deluju na čišćenje kože.
  • Oblog – kupus je efikasan u uklanjanju iritacija kože /akne, ekcem, osip, psorijaza i dr. kada se koristi kao oblog. Izmiksajte listove kupusa, umotajte sadržaj u krpu i nanesite na zahvaćeno područje 15 minuta.

Kupus je povrće bogato vodom, vitaminima i mineralima.

Kalijum u kupusu  pomaže u ojačavanju mišićne aktivnosti i prenosu živčanih impulsa, dok magnezijum je deo kostiju i poboljšava imunitet.

Kupus je bogat vitaminima C i E koji imaju antioksidativno delovanje, zatim vitaminom A, neophodnim za vid, posebno kada se konzumira sirov. Sadrži i folate koji su uključeni u proizvodnju crvenih i belih krvnih zrnaca.

Smatra se takođe, da se ovo povrće jako preporučuje u dijetama za mršavljenje, smanjenju holesterola i uopšte je dobro za ljude s probavnim problemima.

Kontraindikacije kupusa kod štitne žlezde

Kupus spada u povrće koje se preporučuje za umerenu konzumaciju, jer ako konzumiramo veće količine, može izazvati nadimanje zbog rafinoze.

Takođe se prekomerna konzumacija ne preporučuje osobama s hipotireozom, jer ometa proizvodnju hormona štitnjače, posebno osobama sa nedostatkom joda.

Da bi vaša štitna žlezda ponovo normalno funkcionisala dobro je da stavljate obloge od kupusa na vrat.

Kako napraviti obloge od kupusa za štitnu žlezdu?

Sigurno se pitate kako da napravite obloge za štitnu žlezdu. To je veoma jednostavno.

Prvenstveno je važno kupiti veliki, ako je moguće, organski kupus. Skinuti list koji je u potpunosti zdrav i oprati ga. Osušiti ga, a zatim nožem iseći i uklonite tvrde vene sa lista.

Postavite list kupusa na ravan sto, koristeći oklagiju ili staklenu bocu i pritiskajte list da oslobodi prirodne sokove.

Kupus sadrži antioksidanse kolin, beta-karoten, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide, kvercetin i apigenin.

Crveni kupus obično sadrži više tih spojeva od zelenog.

Kako se stavljaju obloge od kupusa?

Postavite list kupusa direktno preko obolele oblasti i pokrijte ga gazom ili pamučnom krpom.

Držite oblog od kupusa na ugroženom području oko sat vremena, i možete ovaj proces ponavljati sa drugim listom kupusa 2-3 puta dnevno.

Od kupusa možete napraviti tople ili hladne obloge, za hladne obloge, držite kupus u frižideru, dok za tople obloge, zagrejte list kupusa u mikrotalasnoj 15-30 sekundi kako bi toplota oslobodila sokove od kupusa.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha koji se pokazao odlično u regulisanju rada štitne žlezde!