Obloge za upalu bešike

obloge za upalu besike

Medicinski izraz za upalu bešike je “cistitis”, koji uglavnom uzrokuje bakterijska infekcija. Infekcija bešike može biti bolna i uznemirujuća, a može postati i ozbiljan zdravstveni problem, ako se infekcija proširi na bubrege.

Cistitis se može javiti i kao reakcija na određene lekove, terapiju zračenjem ili potencijalne iritanse, poput ženskih higijenskih sprejeva, ili dugotrajne upotrebe katetera. Cistitis se može pojaviti i kao komplikacija druge bolesti. Leči se antibioticima.

Upala bešike simptomi

Neki od znakova i simptoma cistitisa obično su:

 • Osećaj pečenja pri mokrenju,
 • Stalni i snažni nagon za mokrenjem,
 • Često mokrenje u malim količinama,
 • Krv u urinu – hematurija,
 • Mutan urin, snažnog mirisa,
 • Nelagodnost u karlici,
 • Osećaj pritiska u donjem delu stomaka.

Kada treba posetiti lekara kod problema sa bešikom

Lekarsku pomoć treba potražiti odmah, ako imate česte znakove i simptome, kao što su:

 • Bolovi u leđima ili boku,
 • Groznicu,
 • Mučninu i povračanje,
 • Ako imate stalnu potrebu za mokrenjem ili vas boli tokom mokrenja nekoliko sati ili više,
 • Ako vam je u prošlosti dijagnostifikovan UTI i imate simptome slične prethodnom UTI.

Javite se svom lekaru ako se simptomi cistitisa ponovo pojave nakon što ste završili sa nizom antibiotika, jer vam možda lek nije dobro odreagovao, pa će vam možda trebati druga vrsta leka.

Za muškarce bez drugog poremećaja, cistitis je redak i trebao bi ga ispitati lekar.

Uzroci upale bešike

Infekcije mokraćnog sistema obično se javljaju kada bakterije izvan tela uđu u mokraćne kanale kroz mokraćnu cev i počnu se razmnožavati. Većina slučajeva cistitisa uzrokovana je vrstom bakterije Ešerihije koli (E. coli).

Iako su bakterijske infekcije najčešći uzrok cistitisa, različiti neinfektivni faktori takođe mogu uzrokovati upalu bešike.

Faktori rizika kod upale bešike

Neki ljudi češće od drugih imaju ponavljajuće infekcije bešike ili mokraćnog sistema. Žene su jedna od tih grupa, a jedan od ključnih razloga je posebna anatomija. Žene imaju kraću mokraćnu cev koja skraćuje udaljenost koju bakterije moraju preći da bi stigle do bešike.

Ostali faktori rizika kod muškaraca i žena su sledeći:

Smetnje u protoku urina. To se može dogoditi u stanjima poput kamenaca u bešici ili kod muškaraca, sa uvećanom prostatom.

Promene u imunološkom sistemu. To se može dogoditi kod nekih bolesti, poput dijabetesa, HIV infekcije ili lečenja raka. Oslabljeni imunološki sistem povećava rizik od bakterijskih infekcija.

Dugotrajna upotreba katetera u bešici. Ove cevi mogu biti potrebne osobama sa hroničnim bolestima ili starijim odraslim osobama, a njihova dugotrajna upotreba može dovesti do povećane osetljivosti na bakterijske infekcije i oštećenja tkiva bešike.

Upala bešike komplikacije

Kada se brzo i pravilno leče, infekcije bešike retko imaju komplikacije. Ali, ako se ne leče, mogu se pretvoriti u nešto ozbiljnije. Komplikacije mogu biti sledeće:

Upala bubrega. Nelečena infekcija bešike može se pretvoriti u infekciju bubrega, koja se naziva i “pijelonefritis”. Bubrežne infekcije mogu trajno oštetiti bubrege.

Krv u urinu. Kad imate cistitis, možda imate krvne ćelije u urinu koje se mogu videti samo pod mikroskopom, što se obično rešava lečenjem.

Prevencija kod upale bešike

Pijenje soka od brusnice ili tableta koje sadrže proantocijanidine preporučuje se za smanjenje rizika od ponavljanja infekcija bešike kod nekih žena, međutim istraživanja na ovom području su kontradiktorna.

Lekari ponekad preporučuju sledeće za ponovljene infekcije bešike:

 • Unosite puno tečnosti, naročito vode.
 • Izbegavajte odgađanje odlaska u toalet kada osetite potrebu za mokrenjem.
 • Umesto kupanja istuširajte se, tuširanje umesto kupanja može sprečiti infekciju.
 • Ispraznite bešiku što je pre moguće nakon polnog odnosa.
 • Izbegavajte upotrebu dezodoransa u spreju ili ženskih proizvoda u području genitalija. Ovi proizvodi mogu nadražiti uretru i bešiku.

Ako imate simptome cistitisa, posetite lekara što je pre moguće. Uz analizu znakova i simptoma, kao i vaše istorije bolesti, lekar će vam preporučiti određene testove, kao što su:

Analiza urina. Ako vaš lekar sumnja da imate infekciju bešike, tražiće od vas uzorak urina kako bi proverio imate li bakterija, krvi ili gnoja. U tom slučaju može zatražiti da uradite urinokulturu.

Cistoskopija. Tokom ovog testa, lekar ubacuje cistoskop, malu cev sa svetlom i kamerom, u bešiku kroz mokraćnu cev, kako bi pregledao mokraćne puteve radi otkrivanja znakova bolesti.

Slikovni testovi. Slikovni test uopšteno nije potreban, ali u nekim slučajevima, naročito ako nema dokaza o infekciji, može biti od pomoći. Tako na primer, RTG ili ultrazvuk mogu pomoći lekaru da otkrije druge moguće uzroke upale u bešici, poput tumora ili strukturne abnormalnosti.

Lečenje upale bešike

Cistitis uzrokovan bakterijskom infekcijom obično se leči antibioticima. Lečenje neinfektivnog cistitisa zavisi o temeljnom uzroku.

Antibiotici su prva linija lečenja cistitisa uzrokovanog bakterijama, a koje ćete lekove koristiti i koliko dugo, zavisiće od vašeg opšteg zdravlja i bakterija koje se nalaze u urinu.

Infekcije dobijene u bolnici

Infekcije bešike dobijene u bolnici mogu biti izazovne za lečenje, jer su bakterije u bolnicama često otpornije na uobičajene vrste antibiotika koji se koriste za lečenje infekcija bešike zaraženih izvan bolnice. Iz tog razloga mogu biti potrebne različite vrste antibiotika i različiti pristupi lečenju.

Kućni lekovi za upalu bešike

Iako cistitis može biti bolan, možete preduzeti korake za ublažavanje nelagode:

Koristite tople obloge. Tople obloge stavljene na donji deo stomaka mogu ublažiti i smanjiti pritisak u bešici, kao i osećaj bola.

Održavajte hidrataciju. Pijte puno tečnosti kako bi ostali hidrirani. Izbegavajte kafu, alkohol, gazirana pića i sokove od citrusa, kao i začinjenu hranu, sve dok infekcija ne nestane. Ovi proizvodi mogu nadražiti bešiku.

Koristite sedeće kupke. Koristite sedeće kupke, 15-20 minuta kako bi ublažili bol ili nelagodu.

Kako napraviti oblogu od eukaliptusa za upalu bešike?

Kompresija na području bešike sa uljem eukaliptusa ima sledeći efekat:

 • zagreva se i zbog topline ublažava grčeve, zatim podstiče opuštanje mišića bešike,
 • suzbija upalu,
 • smanjuje nokturiju, mokrenje postaje ređe i odjednom teče više urina.

Na unutrašnju tkaninu stavite oko 30 kapi ulja, preklopite je ponovo na pola i stavite u plastičnu kesicu – dodajte nekoliko kapi pre svakog postupka.

Napunite jastuk za zagrevanje toplom vodom, stavite kesu sa krpom da se zagreje.

Zagrejte sve najmanje pet minuta.

Izvadite unutrašnju tkaninu iz plastične kesice i stavite nauljenu stranu na kožu područja bešike. Na vrh stavite termo podlogu i omotajte celi donji deo tela spoljnom krpom.

Opcija: Na ambulantnoj osnovi možete staviti uljnu krpu i toplotni jastučić direktno u gaćice na području bešike.

Pre postupka proverite temperaturu stopala – moraju biti topla.

Trajanje postupka: najmanje 30 minuta, nakon toga, 30 minuta odmora.

Nakon zahvata, uljnu krpu čuvajte u plastičnoj kesici – može se dugo koristiti ponovno

Doziranje – 1 dnevno.

Često je osetno poboljšanje već nakon prvog postupka

Trajanje terapije 

Sa cistitisom: od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Nadalje terapijske preporuke za cistitis: Ako simptomi potraju, tada sedite u parnom kupatilu sa kamilicom.

Nemojte koristiti ako ste alergični na ulje eukaliptusa ili Cineol, glavni sastojak ulja eukaliptusa.

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!