Prostata: koji su simptomi, veličina, problemi i kako se leči?

prostata

Prostata predstavlja važan deo muškog reproduktivnog trakta.

To je muška polna žlezda prožeta mišićima, koja ima važnu ulogu kako u normalnom funkcionisanju reproduktivnog trakta kod muškaraca tokom polnih radnji (proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata ili sperme), tako i kod niza radnji koje imaju za cilj zaštitu muškog polnog trakta od infekcija izazvanim raznim reagensima.

Prostata je smeštena u maloj karlici, između bešike (ispod njenog dna) i rektuma (završnog dela debelog creva), a okružuje uretru (kaže se i da mokraćna cev prolazi kroz prostatu), koja mokraću sprovodi iz bešike kroz penis do njegovog vrha gde se zatim izlučuje spolja.

Ova žlezda je sastavljena od  mišićnih vlakana (ćelija) i žlezdanog epitelnog tkiva, koje su skupa okružene gustom fibroznom kapsulom.

Ovaj organ svojim oblikom i veličinom podseća na kesten, a tokom života jednog muškarca ova žlezda polazi kroz nekoliko etapa razvoja i rasta, pod stalnom kontrolom hormona, a pre svega testosterona.

Kroz prostatu pored mokraćne cevi prolaze i dva briznika, koji su zapravo završni delovi izvodnih semenih kanala.

Tako je prostata mesto ukrštanja mokraćnih puteva kojima odlazi ejakulat (sperma).

Prostata sa semenim kesicama učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja ima funkciju da olakšava kretanje spermatozoida, da stvara povoljnu PH vrednost, a kako u sebi ima i brojne nutritivne i energetske materije važna je i za život i kretanje spermatozoida.

U sastav semene tečnosti mnogo je materija koje imaju razna biološka dejstva, pa se tako među imunoglobulinima, sperminima, fruktozom, limunskom kiselinom i raznim enzimima nalaze i prostaglandini, koji su važni za procese kao što su erekcija, ejakulacija, zaštitu spermatozoida (utiču na pokretljivost spermatozoida i njihovo reživljavanje).

Još jedna važna funkcija sekreta prostate je i taj što predstavlja prirodni mehanizam borbe protiv infekcije, pa tako materije u njenom sekretu štite urogenitalni trakt muškaraca.

U svakom slučaju kompletna funkcija prostate, kao i kod ostalih žlezda u organizmu, nije do kraja razjašnjena.

Ono što je sigurno, jesta da je odgovorna za niz važnih procesa u organizmu bitnih za zdravlje muškaraca, ali i važnih za očuvanje čovečanstva.

Kada se struktura ove žlezde poremeti tako da utiče i na njenu funkciju, onda se nažalost spozna istinska važnost ovog anatomski malenog organa.

Prostata simptomi

Statistika govori da je prostata od svih unutrašnjih organa kod muškaraca, onaj koji najčešće oboljeva.

Promene koje se javljaju na prostati su:

 • benigna prostatična hiperplazija
 • prostatitis
 • prostatodonija
 • rak prostate

Na žalost, kao i kod većinje oboljenja prvi simptomi kod poremećaja u radu prostate, nisu primetni i često se previde.

Kada stanje ili bolest uznapreduju simptome koji izazivaju niz neprijatnosti teško da možete ignorisati.

Važno je da se lekaru javite kada osetite bol, bez obzira na njegov intenzitet, u predelu prostate, u donjem stomaku, u leđima ili karlici, jer upravo to može biti znak da nešto nije u redu sa prostatom.

Ono što takođe upućuje na problem sa prostatom jesu učestale mokraćne infekcije, praćene otežanim mokrenjem, za kojim postoji konstantna potreba.

Mokraćni mlaz je isprekidan i nedovoljan, pa se bešika nedovoljno prazni.

Taj osećaj da bešika nije dovoljno ispravžnjena predstavlja još jedan simptom.

Poseta urologu je neodložna ako pacijent primeti krvav ili vodenkast iscedak iz penisa, ili praćen gnojem u mokraći ili semenoj tečnosti.

Isto tako na probleme sa prostatom mogu da ukažu i prerana ejakulacija ili teško dosezanje ejakulacije, pri čemu je količina ejakulata mala.

U simptome bolesti prostate spadaju i bolna ejakulacija, stalni bolovi u leđima, neprijatnost u predelu urinarnog trakta, a često i gubitak kilaže.

Veoma je važno da, kada se simptomi jave, bude obavljen lekarski pregled (na kojem će se eventualno uraditi ultrazvuk prostate), tokom koga će lekar ustanoviti da li je reč o urinarnoj infekciji ili nekoj drugoj bolesti urinarnog trakta, jer i ove bolesti imaju simptome koji su slični simptomima kod bolesti prostate.

Prostata veličina

Drugi naziv za prostatu je kestenjača, a ovaj naziv potiče zbog toga što ovaj važan deo muškog reproduktivnog trakta nalikuje kestenu i po obliku i po veličini.

Ipak, čovek se ne rađa sa prostatom ove veličine.

Naime, pri rođenju, prostata je veličine zrna pasulja.

Njen rast se odvija lagano sve do puberteta, da bi se naglo povećala u pubertetu, pri čemu postiže svoju normalnu veličinu i oblik.

Prosečna veličina prostate 3,5*4,5*2.5, a njena masa se kreće između 16 i 22 grama.

Veličina prostate postignuta u pubertetu zadržava se do sredine četrdesetih godina, kada ponovo nastupaju promene.

Otprilike u to vreme počinje umnožavanje ćelija prostate, pa se prostata uvećava, a ovo stanje predstavlja prirodno očekivani proces i naziva se adenom.

To je zapravo dobroćudno povećanje prostate koje najčešće nije problem za zabrinutost.

Problemi sa prostatom

Problemi sa prostatom najčešće se javljaju kod muškaraca u zrelijim godinama, a razlog tome je što telo starenjem gubi elastičnost i težina se najčešće povećava.

Sve to uzrokuje pritisak na karlicu, što gotovo neizbežno dovodi do problema sa prostatom.

Koliko god da je fizička aktivnost zdrava, u slučaju prostate svaka neumerenost se plaća.

Ovo posebno važi za pešačenje, jer uspravni položaj vrši veliki pritisak na karlicu, što kao što smo rekli nije dobro za prostatu.

S druge strane, jednako je štetno i predugo sedenje zbog istog uticaja na karlicu.

Loše se odražava na prostatu i izlaganje hladnoći, naročito u hladnim mesecima, a posebno su rizična zanimanja kao što je radnik u hladnjači.

Probleme sa prostatom mogu izazvati i polno prenosive infekcije i neke bolesti digestivnog ili respiratornog sistema, nedovoljno pražnjenje debelog creva, jer prepunjeno debelo crevo takođe vrši pritisak na prostatu, dok nezdrava ishrana, alkohol i konzumiranje cigareta povećavaju šanse pripadnicima muškog pola da nekada u životu imaju probleme sa prostatom.

Problemi sa prostatom mogu se podeliti u nekoliko vrsta:

 1. Zapaljenje prostate (prostatitis)

Simtomi koji ukazuju na upalu prostate veoma su neprijatni i teško ih je ignorisati.

Ova bolest najčešće nastaje kao posledica infekcije bakterijama, virusima ili gljivicama, a može biti posledica i nekih autoimunih i neuromišićnih bolesti ili mehaničkih povreda.

U zavisnosti od toga koliko brzo nastaju tegobe vezane za zapaljenje kao i dužinu toka bolesti, zapaljenje prostate može biti akutno, tj. da bolest nastupi iznenada i da simptomatika bude veoma izražena.

Prostatitis može biti i hroničan, kada se simptomi razvijaju polako i bolest traje dugo i uporno.

Upala se može javiti i kao posledica postavljanja katetera u mokraćnu cev, neke urođene abnormalnosti mokraćnog sistema, kao i one uzrokovane povredom, a ređe benigna hiperplazija prostate.

Uzrok upale prostate mogu biti i analni seks, stres, preterane seksualne aktivnosti, aktivnosti u fiksiranom položaju tela (jahanje ili biciklizam) i zadržavanje mokraće.

Kod akutne upale prostate obolelima se javlja bol u predelu polnog organa, trbuha ili leđa, otežano i učestalo mokrenje, vodenkast, gnojav ili krvav iscedak iz penisa, povišena temperatura (preko 39 °C), malaksalost i opšta slabost.

Uz to je i prostata obično uvećana.

Kada upala prostate traje duže od 3 nedelje nazivamo je hroničnom.

Nekada tok lečanja od samog početka može biti hroničan, a nekada se hronična upala razvije iz akutne.

Simptomi kod hronične upale su manje izraženi, sa umerenim bolovima u predelu genitalija, sa blažim poremećajima u mokrenju, uz mogućnost javljanja iscedka iz penisa, peckanja tokom ili nakon ejakulacije i impotencija.

Prostatitis se može javiti i kod mlađih i kod starijih muškaraca.

 1. Dobroćudno uvećanje prostate ili benigna hiperplazija prostate

Počeci ovog uvećanja mogu se javiti već sredinom četrdesetih godina starosti dok su skoro neizbežna nakon 80 godina.

Sa hiperplazijom mnogi muškarci žive godinama, ne znajući za promenu, jer neki simptomi umeju da budu sasvim blagi.

Nekima, s druge strane, simptomi potpuno poremete dnevnu rutinu.

Skoro 80% muškaraca nakon četrdesetih ima uvećanu prostatu, kaže statistika.

Nije poznat uzrok hiperplazije, ali postoji uverenje da je uzrokuju muški polni hormoni, koji ili stimulišu nastanak benigne hiperplazije ili samo stvaraju povoljnu atmosferu u organizmu za taj proces.

Ovaj poremećaj ne ugrožava život pacijenta, ali ga ume činiti jako neprijatnim.

Ovo je posebno vezano za pražnjenje bešike koje se odvija otežano, pa s vremenom sve teže, dok se nagon za mokrenjem se povećava, posebno noću.

Bešika se ne prazni dovoljno.

Što dodatno stvara probleme, jer to može uzrokovati razvijanje bakterija i gljivica.

Lekararski pregled kod uvećane postate radi se rektalno, a lekar tom prilikom proverava količinu i brzinu protoka mokraće, kao i pritisak prilikom mokrenja.

 1. Prostatodinija

Ovo je sindrom hronične upale karlice, čiji simtomi su najsličniji upali prostate.

Može biti posledica nekih problema sa prostatom.

Ovo je hronična i veoma bolna bolest.

Simtomi su jeza i bol u donjem delu stomaka i leđa, kao i bolno mokrenje i potreba za hitnim mokrenjem.

Prostatodinija se često u dijagnostici pomeša sa upalom prostate pa lečenje antibioticima koji pomažu kod upale, ovde ne daju rezultate.

 1. Karcinom prostate

Karcinom prostate je jedno od najčešćih malignih oboljenja kod muškaraca posle 50. godine i nalazi se na prvom ili drugom mestu po učestalosti u odnosu na sve maligne tumore.

Tačan uzrok nastanka raka prostate nije poznat.

Svaki deseti muškarac ima genetske predispozicije i on je primetan kod mlađe populacije.

Dokazano je i da na pojavu raka prostate utiče podneblje i način ishrane.

Jak bol je karakterističan simptom, ali ipak ne dovoljno specifični simptomu mogu da pogrešno navedu na pretpostavku da je u pitanju crevna ili urinarna infekcija.

Kada se simptomi jave to najčešće znači da je bolest uznapredovala, a posebno se ističu jaki i konstantni bolovi kostiju.

Takođe, peckanje tokom uriniranja, slab mlaz, često mokrenje noću, kao i mršavljenje mogu biti znak za uzbunu.

Kod raka prostate promene se javljaju na njegovoj površini što se može primetiti tokom rektalnog pregleda.

Lečenje raka prostate zavisi od utvrđenog stepena bolesti.

Od neophodnih pregleda važni su analiza krvi, urina i rentgenski snimak pluća i kostiju.

Rak prostate uglavnom se javlja nakon 40. godine života.

Prostata kod starijih

Veruje se da muškarac makar jednom u životu ima neku bolest prostate, a ovaj rizik s godinama se samo povećava, pa se tako smatra da svaki drugi muškarac nakon 60 godina starosti biva suočen sa nekim problemom u vezi prostate.

Prostata kod mladih

Sa bolestima prostate najčešće se suočavaju muškarci srednje i starije dobi, ali nije retkost da se tegobe jave i kod mlađih muškaraca.

Ipak problemi sa prostatom najčešće nastaju nakon 40. godine života i po nekim statistikama to je slučaj sa gotovo svakim trećim muškarcem u toj životnoj dobi.

Prostata lečenje

Lečenje bolesti prostate zavisi od vrste i prirode bolesti.

Kod akutne upale prostate lečenje se sprovodi najčešće antibioticima, sa mnogo tečnosti, uz mirovanje i spuštanje temperture.

Ovo lečenje može da traje od četiri do šest nedelja, a sa terapijom se ne prestaje i kada simptomi potpuno nestanu.

Lečenje hronične upale traje znatno duže.

Antibiotici su i ovde terapija po antibiogramu, a terapija traje i do 3 meseca, uz primenu posebnog dijetetskog režima ishrane.

Nebakterijski prostatitis za koji se ne zna tačan uzrok nastanka leči se teže, a pažnja je usmerena na pojedinačne simptome.

Uvećana prostata (benigno) tretira se lekovima za ublažavanje simptoma (obično za smirivanje boli), a nekada se koriste antibiotici.

Ukoliko se javlja krv u urinu ili dođe do potpunog zastoja mokraće – prostata se operiše.

Bolesnici kod kojih je bolest locirana na samom organu ili je samo lokalno uznapredovala, lečenje se obavlja operativno ili zračenjem.

S obzirom na mogućnost komplikacije, pre svega lošiju kontrolu mokrenja i mogući gubitak potencije (preporučujemo vam da pročitate tekst mast od jazavca za potenciju), a s obzirom na to da se sve više karcinoma prostate dijagnostikuje kod mlađih muškaraca, razvijene su nove operativne metode lečenja.

To su laparoskopska radikalna prostatektomija i robot asistirana radikalna prostatektomija posle kojih je oporavak brži i smanjene su postoperativne nuspojave.

Takođe brahiterapija je metod koji se može primeniti u jednom danu, a čuva erektilnu funkciju bolje od drugih metoda.

Postoje i prirodni načini lečenja ili makar ishrana koja može da prati lečenje medikamentima.

Blagotvorne su namirnice bogate:

 • cinkom (a dobro je jesti mlečne proizvode, ribe, školjke, integralne žitarice i mahunarke)
 • beta karotenom (voće i povrće žute i narandžaste boje i zeleno lisnato povrće)
 • flavanoidima (povrće i voće svetlih boja i integralne žitarice)
 • vitaminom C (iz agruma, pre svega, brokolija, paprike i jabuka)
 • vitamin E (iz jaja, biljnog ulja, sočiva, pasulja i koštunjavog voća).

Kada postoji problem sa prostatom treba izbegavati kafu i nepotrebne čajeve, masno, začinjeno i kiselo, kao i mnogo šećera.

Preporučuje se i redovna vežba kao i izbegavanje stresa.

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!