Sok od cvekle za decu za imunitet: zdravstvene prednosti cvekle

sok od cvekle za decu za imunitet

Za jačanje imuniteta kod dece posebno je važno obratiti pažnju na sledećih nekoliko tačaka:

 • Zdrava ishrana: Pokazalo se da zdrava hrana s posebnim mikronutrijentima poput vitamina C i cinka doprinosi detetovom imunološkom sistemu. Zdrava ishrana najvažniji je doprinos jačanju imunološkog sistema u svakodnevnom životu, kako kod odraslih, tako i kod dece.
 • Svež vazduh: Kako bi ojačali imunološki sistem, deca bi trebala da budu na otvorenom najmanje jedan sat svakog dana bez obzira na vreme. Ne bi trebalo da ih spreči, npr. to što duva vetar ili pada sneg.
 • Redovno vežbanje: Za decu je veoma važno da imaju fizičku aktivnost. Nedavna istraživanja pokazuju da redovna, umerena telesna aktivnost može privremeno podržati imunološko zdravlje, pomažući imunološkim ćelijama da identifikuju i ciljaju patogene.
 • Dovoljno sna: Roditelji bi morali paziti da njihova deca ne odlaze prekasno u krevet i da se pridržavaju redovnog ritma spavanja. Nedostatak sna može negativno uticati na imunološki sistem.
 • Smanjivanje stresa: Bilo kod kuće, u vrtiću ili u školi, hronični stres može povećati osetljivost dece na infekcije. Hronični stres može negativno uticati na imunološki sistem preteranim povišenjem nivoa protivupalnih citokina, prirodnih ćelijskih ubica i T ćelija. Iznad svega, važno je da deca imaju dovoljno slobodnog vremena za aktivnosti u kojima uživaju.
 • Mentalna ravnoteža: Mentalni problemi i psihološki stres mogu negativno uticati na imunološku funkciju, stoga je važno imati puno ljubavi, smeha i bliskosti, kao i socijalni kontakt sa drugom decom.

Kako infekcije jačaju imunološki sistem kod dece

Najveći problem u vrtićima i školama, osim prehlade i respiratornih infekcija, su i gastrointestinalne infekcije. U kontaktu sa drugom decom razmenjuje se posebno velik broj različitih patogena. Deca ne mogu izbeći infekcije, a koliko su simptomi jaki zavisi o vrsti patogena i jačini imunološkog sistema.

Da bi se imuni sistem deteta mogao boriti protiv određenog patogena, mora doći u kontakt sa odgovarajućim antigenom, na primer virusom ili bakterijom. Ukoliko dete ponovo dođe u kontakt sa napadačem, takozvani limfociti pamte uljeza i mogu pokrenuti bržu i ciljaniju odbrambenu reakciju. Da bi to učinili, između ostalog, stvaraju antitela koja ubijaju patogene klice. Na taj način detetov imunološki sistem postaje sve jači i jači.

Nedostatak hranjivih sastojaka, nedostatak sna, psihološki i fizički stres ili poremećena crevna flora mogu biti razlozi zašto imunološki sistem ne postiže svoju punu obrambenu snagu.

Slab imunološki sistem brzo dovodi do povećane osetljivosti na infekcije, posebno kod dece, stoga se morate pobrinuti da vaše dete jede zdravo i da je na odgovarajući način snabdeveno vitaminima i mineralima.

Moć dečijeg imuniteta nešto je slabija od odraslih. Decu grip, virusi i bakterije brzo uhvate, jer im je imunitet slab, međutim ukoliko uvrstite neke stvari u njihovu ishranu možete pojačati njihov imunitet.

Prednosti soka od cvekle

Prednosti soka od cvekle bile su poznate još u davnim vremenima. Cvekla je sama po sebi vrlo bogata gvožđem, pa je sok od cvekle propisivan detetu za povećanje nivoa hemoglobina, poboljšanje sastava krvi, podsticanje stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Jod, cink, bakar i mangan sadržani u soku od cvekle pomažu u čišćenju tela od toksina.

Sok od cvekle je veoma jeftin, ali efikasan lek, pa je ova metoda ona koju bi definitivno trebali koristiti. Međutim, imajte na umu da se sok od cvekle ne može davati u velikim količinama i pre nego što ga ponudite detetu potrebno je konsultovati se s lekarom.

Cvekla je bogata mineralima i vitaminima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina A, kompleksa vitamina B, vitamina C, vitamina K i vitamina E. Ako je vaše dete anemično zbog nedostatka gvožđa u krvi, onda je to savršen lek.

Cvekla, tokom svog rasta, apsorbuje puno nitrata, soli i drugih štetnih supstanci iz tla. Iz tog razloga, jedenje korena može negativno uticati na rad bubrega.

Cvekla pripada alergenom povrću, stoga je treba veoma pažljivo uvoditi u dečiju ishranu, počevši s nekoliko kapi soka. Povećavanje je dopušteno samo u odsustvu znakova alergije.

Kad se najranije može dati cvekla detetu?

Uvođenje cvekle u dečiju ishranu obavlja se veoma rano, nakon što se dete upozna s drugim povrćem, kao npr. tikvicama, karfiolom, šargarepom, krumpirom, približna dob prvog uzimanja cvekle je 8-9 meseci. Ako beba nije alergična, cvekla se može dodati malo ranije na jelovnik, ali tek nakon 6 meseci starosti, ukoliko se uvodi samo radi normalizacije stolice.

S uvođenjem cvekle treba biti vrlo oprezan.

Sok, dobiven od sirove cvekle, može se početi davati istovremeno s uvođenjem kuvanog povrća, ali takav sok se mora razrediti vodom ili nadopuniti drugim sokovima, jer ne samo da nema previše ugodan ukus, već ima i sposobnost nadraživanja sluznice probavnog trakta. Mnogi lekari preporučuju odgađanje uzimanja soka od cvekle od godinu dana starosti deteta.

Starija deca, sok od cvekle, mogu slobodno da konzumiraju, osim ukoliko postoje želudačne tegobe, proliv, dijabetes ili bolesti bubrega.

Termički obrađena cvekla donosi veće koristi detetovom telu od sirove cvekle. Kada se kuva, deo vitamina se izgubi, ali istovremeno se uništavaju nitrati i ostaju elementi u tragovima, pektini, vlakna i mnogi drugi korisni spojevi. Sirova cvekla daće više vitamina, ali s njima će i dete dobiti nitrate.

Do godine količina cvekle, koju smete detetu dati u jednom danu, iznosi 50 grama i dovoljno je ponuditi samo jednom nedeljno, a nakon godinu dana do sedam godina, cvekla se daje u količinama do 100 g dnevno.

Zdravstvene prednosti cvekle

Cvekla je dobar izvor vitamina i minerala, zahvaljujući čemu deci nudi brojne zdravstvene benefite.

Bogata vitaminima i mineralima. Cvekla ima obilje vitamina i minerala, uključujući vitamine A, B, C, K i E, zatim kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, itd. Poznato je da sprečava i smanjuje rizik od nekoliko bolesti kod dece, uključujući proliv, noćno slepilo, stomatitis, rahitis, itd.

Smanjuje rizik od anemije. Bogata sadržajem gvožđa, cvekla smanjuje rizik od anemije. Gvožđe pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, osigurava kiseonik različitim delovima tela, a takođe pomaže u razvoju detetovog mozga.

Pospešuje probavu. Cvekla je bogata vlaknima i može umiriti probavni sistem, poboljšati probavu i sprečiti zatvor kod dece.

Jača imunitet. Cvekla je takođe poznata po jačanju imunološkog sistema zahvaljujući antioksidansima. To je posebno važno za bebe, jer se njihov imunološki sistem još uvek razvija.

Čisti telo. U kombinaciji sa sokom od krastavca i šargarepe, poznato je da sok od cvekle čisti telo, posebno žučni mehur i bubrege.

Uprkos činjenici da se sokovi smatraju najbogatijim izvorom vitamina, u detetov jelovnik trebali bi ih uvoditi s velikom pažnjom. Morate započeti sa bistrim sokovima, a od 10 do 11 meseci detetu se mogu ponuditi i sokovi s pulpom. U početku treba dati prednost jednokomponentnim sokovima, odnosno pićima od jednog voća: to se radi kako bi se u slučaju alergijske reakcije iz bebinog jelovnika isključio određeni proizvod.

Prva porcija soka trebala bi biti vrlo mala, samo nekoliko kapi. Zatim, svaki dan, povećavajući dozu za pola kašičice, nakon nedelju dana trebate je dovesti do 30 ml – 6 kašičica. I do kraja prve godine života, beba može sigurno piti 100 – 120 ml soka dnevno. Istovremeno, za decu mlađu od 3 godine bolje je sok razrediti vodom u razmeru 1:1.

Ukoliko ste pripremili detetu sok, potrebno je da ga ono konzumira odmah nakon pripreme kako sok ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.

Vitamini i mikroelementi iz sveže isceđenog soka telo deteta savršeno apsorbuje. Zahvaljujući tome, poboljšava se rad imunološkog sistema dece.

Za starije dete, iznad sedam godina, pretvorite ovaj sok od cvekle u vrlo dobro i hranjivo piće.

Sastojci:

 • 2 cvekla
 • 1 jabuka
 • 1 šargarepa
 • 1 komad đumbira
 • 2 kašike soka od limuna

Priprema:

Nasecite cveklu, jabuku i šargarepu na dovoljno male komadiće da je možete ubaciti u sokovnik. Zatim dodajte rendani komad đumbira i sok od limuna.

Kod jačanja imuniteta mogu vam pomoći i naši ostali tekstovi:

Preporučujemo vam da pogledate Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije za jačanje imuniteta.