Zeleni orasi za štitnu žlezdu: recept i kako se uzimaju

zeleni orasi za stitnu zlezdu

Orah se smatra jednim od najzdravijih orašastih plodova. Odličan je izvor selena koji je povezan sa radom štitne žlezde.

Štitna žlezda je u obliku leptira, smeštena u donjem delu vrata i uključena u mnoge telesne procese i funkcije. Najvažnija funkcija žlezde je proizvodnja hormona trijodotironina (T3) i tiroksina (T4) koji kontrolišu metabolizam.

Između ostalog, hormoni štitne žlezde odgovorni su i za pomoć u regulaciji telesne temperature, nivoa kalcijuma u krvi i razvoju mozga. Kada štitna žlezda postane troma ili pak preaktivna, to može dovesti do mnogih problema.

Našem telu potreban je i jod, ne samo za stvaranje hormona, već i za oslobađanje krvi od virusa i bakterija koje su prodrle u nju. Sva krv u našem telu prolazi kroz štitnu žlezdu u roku od nekoliko minuta.

Dužnost joda, koji je sadržan u štitnoj žlezdi je uništavanje štetnih bakterija koje su uspele prodreti u krv kroz rane na koži, kroz sluznicu grla i nosa. Ako je koncentracija joda u štitnoj žlezdi unutar prihvatljivih granica, krv se dezinfikuje dok prolazi kroz nju. Ako jod nije dovoljan, tada je telo zasićeno otpadom štetnih bakterija, koje truju telo svojim vitalnim funkcijama.

Međutim, potrebno je računati ne samo s činjenicom da joda nema u vodi, hrani i vazduhu, što može izazvati bolest štitne žlezde, već uz to postoje i tvari koje unosom uzrokuju poremećaje u aktivnosti endokrinig sistema.

Dokazane zdravstvene dobrobiti oraha

 • Bogat antioksidansima

Orasi su odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnih oštećenja u telu, uključujući oštećenja zbog lošeg LDL holesterola, koji potiče aterosklerozu.

 • Super biljni izvor omega-3

Orasi su dobar izvor biljnog oblika omega-3 masti, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

 • Može smanjiti upalu

Nekoliko biljnih spojeva i hranjivih sastojaka u orasima mogu pomoći u smanjenju upala, koja je ključni krivac za mnoge hronične bolesti.

 • Promoviše zdrava creva

Jedenje oraha promoviše zdravlje vašeg creva i može pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

 • Može smanjiti rizik od nekih tipova raka

Polifenoli u orasima mogu smanjiti rizik od određenih karcinoma, uključujući karcinom dojke, prostate i debelog creva.

 • Podržava kontrolu težine

Iako su kalorični, možda nećete apsorbovati sve kalorije u orasima. Uz to, mogu vam čak pomoći u kontroli apetita i gladi.

 • Može vam pomoći upravljati dijabetesom tipa 2

Jedenje oraha vam može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 i smanjiti rizik od bolesti, jer orašasti plod može pomoći u kontroli vaše težine. Orasi mogu imati direktnije učinke i na kontrolu šećera u krvi.

 • Može vam pomoći da smanjite krvni pritisak

Neke studije sugerišu da jedenje 28 grama orašastih plodova dnevno, uključujući orahe, kao deo zdrave ishrane za srce, može pomoći u poboljšanju krvnog pritiska.

 • Podržava dobru funkciju mozga

Orasi sadrže hranjive sastojke koji mogu zaštititi vaš mozak od štetnih upala i podržati dobru funkciju mozga kako starite.

 • Poboljšava masnoće u krvi

Dnevna porcija oraha od 43 grama može pomoći u snižavanju nivoa štetnog holesterola i triglicerida.

 • Široko dostupan i jednostavan za dodavanje prehrani

Orahe je jednostavno dodati prehrani jer su široko dostupni u trgovinama i sjajan dodatak bezbrojnim jelima.

Kako orasi jačaju zdravlje štitne žlezde?

Ishrana ima ključnu ulogu u zdravlju vaše štitne žlezde. Postoje određene namirnice i hranjive materije o kojima zavisi štitna žlezda. Jedna od takvih namirnica je orah.

Orah, koji se ponekad naziva i najzdravijim od svih orašastih plodova, izvrstan je izvor selena koji je neophodan telu.

Utvrđeno je da je koncentracija selena veća u štitnoj žlezdi nego u bilo kojem drugom organu. Baš poput joda, i selen ima važne funkcije u sintezi i metabolizmu hormona štitne žlezde.

Nizak nivo selena povezani su sa hipotireozom i mogu biti uzročni faktor ovog stanja, posebno u kombinaciji sa niskim nivoom joda. Štaviše, dovoljne količine selena mogu takođe smanjiti rizik od oticanja štitne žlezde ili guše.

Orasi mogu biti važan deo svake zdrave ishrane kod štitne žlezde, jer su dobar izvor zdravih masnoća, proteina i antioksidansa. Ako imate problema sa štitnom žlezdom, trebali bi obavezno posetiti lekara kako bi saznali o ulozi koju ishrana igra u vašem celokupnom zdravlju.

Saznajte da li zeleni orasi mogu pomoći u lečenju štitne žlezde

Telo ponekad teško može apsorbovati orahe, budući je to hrana bogata vlaknima.

Budite oprezni i ako imate alergiju na orašaste plodove. Velike količine mogu izazvati proliv i nadutost.

Mladi zeleni orasi u medu za štitnu žlezdu, i za mnoga druga zdravstvena stanja. Ovo je recept koji je veoma star i priprema se godinama. Pripremao se za sve koji su imali problema sa grloboljom i upalom krajnika, a to je puno pomoglo.

Važno je napomenuti da je najbolje staviti rukavice tokom seckanja oraha, jer oni emituju crnu boju i teško ju je oprati.

Mladi orasi umočeni u med oslobađaju veliku količinu joda koji se lako apsorbuje u telu.

Takođe, sadrže puno vitamina C i čitavo bogatstvo vitamina, a dobar je za pacijente koji pate od anemije i za bolesnu decu. Ovaj sirup takođe ima pozitivan učinak na pročišćavanje jetre, želuca i krvi.

Iznad svega, dobar je kod rešavanja problema u radu štitne žlezde, izvrstan za jačanje imuniteta, pomaže u obnavljanju ćelija, neutrališe delovanje toksina, i još mnogo toga.

Zeleni orasi za štitnu žlezdu recept

 • 1 kg meda
 • 40 mladih zelenih oraha

Priprema:

 1. Prvo uberite orahe dužine oko 1-1,5 cm. Najbolje je ubrati sa drveta koje raste u čistoj okolini, gdje vazduh, voda i tlo nisu zagađeni. Orahe operite i osušite.
 2. Stavite ih u teglu i prelijte medom. Dobro zatvorite posudu i ostavite je na svetlom mestu, ali nemojte je izlagati direktno sunčevoj svetlosti.
 3. Svakih deset dana otvorite poklopac kako bi izbacili vazduh koji je proizvod fermentacije i promešajte sirup.
 4. Nakon 40 dana procedite tećnost i uklonite male orašaste plodove. Med će potamniti i postaće tečniji.
 5. Nakon toga konzumirajte jednu kašiku svako jutro.

Predlažemo vam da pročitate i naš tekst o detaljnoj ishrani za štitnu žlezdu koji vam takođe može biti od koristi kako da poboljšate rad vaše štitne žlezde.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha koji se pokazao odlično u regulisanju rada štitne žlezde!