Soda bikarbona za ekcem

soda bikarbona za ekcem

Ekcem, koji se naziva i atopijski dermatitis, je stanje kože koje se često javlja kod beba i male dece, ali ekcemi se mogu javiti i kod tinejdžera i odraslih.

Glavni simptom ekcema je svrab, suva, gruba, perutava, upaljena i nadražena koža. Može se pojaviti bilo gde na telu, ali obično zahvata ruke, laktove, zadnji deo kolena ili glavu, posebno obraze i vlasište. Ovo stanje nije zarazno, ali u nekim slučajevima sa godinama postaje sve teže.

Češanje ekcema dodatno iritira i upali kožu, što može uzrokovati infekcije koje se moraju lečiti antibioticima.

Uzrok ekcema nije potpuno razumljiv, veruje se da ga pokreće preaktivan imunološki sistem koji agresivno reaguje kada je izložen iritantima. Uobičajeni okidači pojave ekcema uključuju:

 • hemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje i deterdžentima koji isušuju kožu,
 • sintetičke tkanine,
 • povišena telesna temperatura,
 • znojenje,
 • promene temperature,
 • stres,
 • alergije na hranu,
 • infekcije gornjih disajnih puteva.

Osobe sa članovima porodice koji imaju ekcem takođe su izloženi većem riziku od razvijanja ovog stanja.

Alternativni tretmani lečenja ekcema poput sode bikarbone

Alternativni načini lečenja mogu pomoći u smirivanju simptoma ekcema, ali zbog mogućih nuspojava, uvek se obratite lekaru pre upotrebe biljnog dodatka ili započinjanja rutine vežbanja.

Promene u načinu života poput smanjenja stresa i poboljšanog sna mogu smanjiti verovatnost pojave ekcema. Izbegavajte iritanse, poput grubih tkanina, grubih sapuna i deterdženata. Hladno vreme takođe može isušiti kožu i podstaknuti pogoršanje.

Ne postoji lek za ekcem, ali simptomima se može efikasno upravljati pravim tretmanima.

Soda bikarbona se može koristiti u raznim stanjima koja utiču na kožu.

Soda bikarbona je alkalni hemijski spoj. S obzirom na to da je alkalna, može promeniti prirodni pH kože.

Svaka supstanca sa pH ispod 7,0 je kisela, a svaka sa pH iznad 7,0 je alkalna. Koža treba biti blago kisela, sa pH između 4,5 i 5,5, ali soda bikarbona ima pH 9.

Povećanje pH kože može dovesti do suvoće, iritacije i drugih nuspojava. Alkalnost sode bikarbone takođe je čini previše osnovnim rešenjem za upotrebu kao sredstva za pranje lica. Može poremetiti kiseli omotač koji je vašoj koži potreban da bi je zaštitio od infekcija.

Otopljena soda bikarbona može se apsorbovati kroz kožu, pa se iz tog razloga kupke od sode bikarbone nekim ljudima ne preporučuju. Izbegavajte kupke sodom bikarbonom ako:

 • imate veliku ili ozbiljnu infekciju,
 • imate otvorene rane,
 • imate dijabetes,
 • imate srčanu bolest,
 • ako ste trudni ili dojite,
 • ako ste alergični na sodu bikarbonu,
 • ako ste skloni nesvestici.

Ne koristite sodu bikarbonu na velikim površinama dečje osetljive kože.

Najbolji načini upotrebe sode bikarbone za kožu

Soda bikarbona se može koristiti kao pasta u kombinaciji sa vodom ili drugim sastojcima, poput limunovog soka ili ulja.

Soda bikarbona se takođe može otopiti u vodi za kupanje. Ne upotrebljavajte više od dve šolje sode bikarbone po kupki.

Soda bikarbona je pristupačan proizvod koji je lako pronaći i koji može pomoći u upravljanju simptomima nekih stanja kože, ali možda nije siguran za svakoga, pa pre upotrebe razgovarajte sa dermatologom.

Prednosti sode bikarbone kod ekcema

Soda bikarbona pomaže ekcemu ​​na nekoliko načina:

 • Prirodno antiseptički,
 • Nežno penušanje može duboko očistiti osetljive mrlje od ekcema,
 • Pomaže u smanjenju osipa i upala,
 • Pomaže u ravnoteži pH,
 • Pomaže u detoksikaciji kože,
 • Pomaže u čišćenju bakterija ili klica,
 • Pomaže u jačanju kože kako bi se sprečile daljnje pojave.

Postoji nekoliko načina kako koristiti sodu bikarbonu za lečenje pojave ekcema, a najčešće se koriste:

Kupke za ekcem

Napunite punu kadu tople vode, kao i obično, i dodajte otprilike ¼ šolje sode bikarbone. Ovo je vrlo razređena smesa koja bi trebala biti sigurna i za manju decu. Ako u kadi koristite sodu bikarbonu, i dalje možete koristiti bilo koje ulje za kupanje koje inače koristite. Mnogi roditelji čak rade i kupke sa ovsenom kašom pomešanom sa sodom bikarbonom kada imaju napade svraba.

Pasta za ekcem

Mešanjem sode bikarbone sa čistom toplom vodom stvoriće kašu poput blata. Radite na odnosu sode i vode dok ne dobijete gustu, tešku konzistenciju koja se može naneti direktno na ekcem. Ovo je odličan način za čišćenje i zaštitu područja koja su možda preosetljiva za pranje. Nakon 3-5 minuta, samo isperite smesu i nanesite hidratantnu kremu.

Postavljanje dobre rutine nege kože koja uključuje svakodnevno kupanje i vlaženje, vrlo je važno za upravljanje simptomima ekcema i sprečavanje pojave osipa.

Zašto je kupanje tako efikasno kod ekcema?

Kad je vaša koža suva, to nije zato što ne sadrži dovoljno ulja, već zato šta ne obavlja baš dobar posao zadržavanja vlage – vode. Vetar, vlaga, hladne temperature, oštri sapuni i previše pranja bez upotrebe hidratantne kreme mogu dovesti do isušivanja kože, što može iritirati ekcem, pa čak i pogoršati stanje.

Osobe sa ekcemom, posebno atopijskim dermatitisom, imaju uglavnom veoma suvu kožu. To je zato što bolest uzrokuje nedostatke na kožnoj barijeri. Kožna barijera je gornji sloj kože koji štiti od nadražujućih supstanci, bakterija ili virusa i alergena, od ulaska u naša tela, i vlage od izlaska iz njega.

Geni, kožne traume poput ogrebotina, i upale, mogu pridoneti ovoj neispravnoj ili propusnoj kožnoj barijeri kod ljudi sa ekcemom.

Najefikasniji način lečenja suve kože je davanje potrebne vlage. Iz tog su razloga važni pravilno kupanje i vlaženje – pogotovo ako imate ekcem. Najbolji način za nadomeštanje vlage u koži je natapanje u kadi ili tuširanje, a zatim nanošenje hidratantne kreme odmah nakon toga.

Neke stvari koje trebate zapamtiti:

 • Kupajte se ili tuširajte bar jednom na dan,
 • Kupajte se ili tuširajte u mlakoj, ne vrućoj vodi 10 do 15 minuta,
 • Izbegavajte trljanje kože,
 • Koristite nežno sredstvo za čišćenje, ne sapun.

Dva puta dnevno koristite hidratantnu kremu sa uljem za poboljšanje hidratacije i zaštitu kožne barijere. Vlažite ruke svaki put kad ih operete ili dođu u kontakt s vodom. Kupajte se ili tuširajte neposredno pre spavanje, jer to može pomoći vašoj koži da bolje zadrži vlagu.

Šta je bolje za ekcem – kupka ili tuširanje?

Voda je efikasan način za vraćanje vlage koži, ali samo ako koristite mlaku vodu, izbegavate trljanje kože i nanosite hidratantnu kremu u roku od tri minuta nakon kupanja ili tuširanja.

Sve dok se pridržavate ovih pravila, i kupanje i tuširanje jednako su efikasni u održavanju kožne barijere zdravom i fleksibilnom, tako da može bolje zadržati vlagu i sprečiti nadražujuće supstance.

Međutim, previše kontakta sa vodom ili nepravilno kupanje može izazvati iritaciju, pogotovo ako kožu više puta navlažite, a da je odmah nakon toga ne namažete kremom. To uzrokuje da vaša koža izgubi sadržaj vlage i postane suva i nadražena.

Ono šta je takođe bitno, to je da uvek tražite proizvode za kožu koji nemaju mirise i boje kako ne bi dodatno iritirali kožu.

Pokušajte izbegavati antibakterijska sredstva za čišćenje koja često sadrže sastojke poput alkohola. Ne zaboravite da tokom pranja ne trljate kožu i da je nežno tapkate na završetku. Kao i uvek, na kožu stavite hidratantnu kremu, odmah nakon toga.

Namakanje u kadi mlake, ne vruće vode može pomoći vašoj koži da bolje upije vlagu, ali kupanje je takođe vrlo opuštajuće i može ublažiti stres. Samo ne zaboravite da se ne kupate duže od 10 do 15 minuta.

Ukoliko tragate za rešenjem protiv ekcema preporučujemo vam da pročitate i tekstove vazelin za ekcem i mast od jazavca za ekcem.

Preporučujemo vam da pogledate prirodno rešenje protiv ekcema i dermatitisa, protiv isušenosti, svraba, perutanja, ogrubelosti i crvenila kože!