Mast od jazavca za ekcem

mast od jazavca za ekcem

Ekcem je kožna bolest koja je posledica alergijske reakcije tela na spoljne i unutrašnje stimulansi. Da bi se rešili ekcema, koriste se razni lekovi, uključujući i razne masti.

Lekovita svojstva masti od jazavca poznata su već dugo, bila su poznata već u srednjem veku, ali danas su gotovo zaboravljena.

Tokom zime jazavac ulazi u jednu vrstu zimskog sna, koji povremeno prekida radi uzimanja hrane ili vode. Naši su preci davno skrenuli pažnju na ovu značajnu životinju i počeli da koristite mast od jazavca, ne bez razloga verujući u značajna korisna svojstva u njoj.

Dugo se ovaj narodni lek aktivno koristi u lečenju i prevenciji celog niza različitih bolesti i tegoba, a takođe pridonosi ukupnom jačanju ljudskog organizma.

Mast od jazavca je kućni lek koji uverava raznolikim mogućnostima primene. Može se koristiti kako iznutra, tako i spolja za razne bolesti, a koristi se i u nezi kože.

Mast se dobija topljenjem i često se dodaju i drugi aditivi poput pčelinjeg voska.

Pozitivni efekti masti od jazavca

Osim pozitivnog efekta na kožu, mast od jazavca takođe može postići pozitivne rezultate u brojnim drugim područjima primene.

Vredni sastojak masti od jazavca, kortikosteroidi, reguliše brojne metaboličke procese u telu i jednak je kortizonu. U prošlosti su ljudi to iskoristili, pogotovo kod reumatskih bolesti, neurodermatitisa, ekcema, psorijaze i hroničnih crevnih bolesti. I danas se, kao i tada, mast od jazavca koristi i spolja i iznutra. Znanje o dragocenim bogatstvima prirode nije izgubljeno, već samo zaboravljeno.

Budući da mast od jazavca sadrži kortikosteroide, šta je prirodni kortizon, ovi sastojci imaju regulacijski efekat na veliki broj metaboličkih procesa, a u pozadini se koriste za lečenje reumatskih bolesti ili kožnih bolesti.

Pojednostavljeno, tačan efekat je da sadržane supstance deluju protivupalno i potiskuju imunološki sistem, tako da se smanjuju upalne reakcije. Pored toga, sadrži relativno visoku količinu vitamina A, koji je interno korišćen, uključen u brojne endogene procese.

Mast od jazavca, primenjena spolja, može pomoći u zaceljivanju kod sledećih bolesti i povreda:

  • Ekcema,
  • Psorijaze,
  • Uganuća,
  • Modrica,
  • Reumatizma,
  • Gihta,
  • Bolova u telu,
  • Celulita

Mnoge masti i ulja mogu se naneti na kožu u svom čistom obliku, ali uvek treba biti obazriv.

Sastav masti od jazavca

Statusu leka mast od jazavca duguje značajnim količinama korisnih komponenata i mikroelemenata uključenih u njegov sastav. Sledeće supstance su od terapijske važnosti:

Polinezasićene kiseline, oleinska, linolna, linolenska kiselina pomažu u proizvodnji zdravog holesterola, štite ćelije, smanjuju upale, smanjuju verovatnost nastanka krvnih ugrušaka, razvoja kardiovaskularnih bolesti, kao i ateroskleroze. Linolna kiselina, dvostruko nezasićena masna kiselina, deluje protivupalno i podupire teksturu kože i njene zaceljujuće procese. Oleinska kiselina, podstiče snižavanje holesterola, podstiče proizvodnju antioksidansa u telu i blagotvorno deluje na metabolizam. Uz to, ova kiselina bori se protiv rasta i razvoja ćelija karcinoma. Linolenska i linolna kiselinu su neophodne. U telu se ne mogu stvoriti, ali dolaze s hranom. Ako u telu nema dovoljno polinezasićenih kiselina, to je opterećeno stvaranjem aterosklerotskih plakova. Masne kiseline podstiču aktivaciju metaboličkih procesa u telu, što pozitivno utiče na stanje kože.

Vitamin A – retinol, Nazvan i vitaminom A1, pozitivno deluje na kožu i njene procese zaceljivanja; poboljšava stanje noktiju, kože, kose i kvalitet vida.

Vitamini B neutrališu anksioznost, depresiju, glavobolju, pomažu u rešavanju sindroma hroničnog umora, regulišu hormonalnu ravnotežu i metabolizam, pozitivno deluju i na živčani sistem. Vitamini B grupe imaju važnu ulogu u metabolizmu belančevina, ugljeno hidrata, masti, vode i soli, učestvuju u procesima hematopoeze, regulišu rad mišića i blagotvorno deluju na stanje kože, noktiju i kose.

Vitamin E ima niz korisnih svojstava. Doprinosi obogaćivanju krvi kiseonikom, pomažući tako u borbi protiv umora. U hroničnom obliku bronhitisa smanjuje intenzitet upalnog zaraznog procesa. Jača zidove krvnih sudova, optimizuje ćelijsku ishranu, pomaže u uništavanju krvnih ugrušaka.

Vitamin PP igra jednu od ključnih uloga za celo metabolizam.

Vitamin K sprečava krvarenje.

Folna kiselina štiti vaskularni sistem i jača imunološki sistem.

Prednosti masti od jazavca kod lečenja ekcema

Mast od jazavca za kožne bolesti

Svojstvo masti da leči i zaustavlja upalne procese aktivno se koristi u lečenju svih vrsta bolesti i lezija kože. Aktiviranjem metaboličkih procesa u ćelijama podstiče brzo zarastanje otvorenih rana, opeklina i uboda insekata.

Takođe smiruje svrab i uspešno se bori protiv takvih kožnih bolesti poput psorijaze, ekcema, niza složenih i jednostavnih dermatitisa.

Nekoliko puta dnevno potrebno je mazati mast od jazavca na područja zahvaćena psorijazom, te takođe, radi efikasnosti možete mu dodati nekoliko kapi vitamina A i E. Takav tretman pospešiće regeneraciju kože. Mast jazavca pre upotrebe može se pomešati sa uljem čička.

Lečenje ekcema treba započeti tek nakon što dermatolog dijagnostifikuje bolest.

Mast od jazavca za reumatizam, osteoartritis

Da bi se postigao najbolji mogući učinak, mast od jazavca treba naneti na odgovarajuće područje nakon vruće kupke, budući da visoke temperature u vrućoj kupki otvaraju pore na koži kako bi se mast mogla optimalno upiti.

Mast od jazavca za prehladu i bronhitis

Mast od jazavca takođe umiruje kod prehlade ili bronhitisa. Može se, slično bronhijalnim mastima iz apoteke, primeniti na grudi i leđa. Ono šta je važno, a to je, da tako utrljana područja treba održavati na toplim uz pomoć prekrivača.

Mast od jazavca za opekotine

Da bi opekotine lečili mašću od jazavca, mast treba pomešati sa esencijalnim uljima od ruzmarina, lavande i nane. Ta se masa nanosi na opekotine i oko nje se omotava zavoj.

Mast od jazavca za infekciju srednjeg uha

Za lečenje akutne upale rastopljena mast od jazavca meša se u jednakim delovima sa sokom od luka, te se smesa zagreva. Smesa se zatim ohladi dok se ne postigne mlaka temperatura, i nekoliko kapi ove smese stavi se u zahvaćeno uvo preko noći.

Kozmetika: Zbog svojih svojstava nege kože, mast od jazavca sadržana je i u nekim kozmetičkim kremama.

Spoljna upotreba masti od jazavca

Za spoljnu upotrebu mast od jazavca nanosi se na određeno područje i utrlja. Ova vrsta primene može se koristiti na bilo kojim bolnim područjima, pa je prikladna za bolne zglobove, kao i za negu rana ili probleme sa kožom poput psorijaze.

Unutrašnja upotreba masti od jazavca

Jazavac je takođe dostupan u obliku tableta, u tom se obliku smatra još hranjivijim od ulja jetre bakalara.

Mast od jazavca za imunitet

Konačno, važno svojstvo masti od jazavca je njen preventivni učinak u jačanju imunološkog sistema organizma. Vitamini A, B, retinol, u sastavu masti od jazavca izvrsni su u borbi protiv patogenih mikroorganizama, koji su posebno opasni zimi, kada se javljaju virusi i telo je posebno oslabljeno. Sa početkom jeseni, kada se telo priprema za zimu, preporučuje se početak uzimanja jazavčeve masti kao dodatak ishrani ili u kombinaciji sa drugim vitaminima i aminokiselinama. Ova praksa takođe dobro deluje u borbi protiv prekomernog rada, stresa i nesanice.

Gde se može kupiti mast od jazavca?

Mast od jazavca danas se retko prodaje, sa jedne strane, to je zbog činjenice da su masti od jazavca i njihova upotreba uglavnom zaboravljene, a sa druge strane, opadajuća populacija uzrokuje znatno smanjenu količinu masti iz jazavaca u maloprodaji.

Jazavac je još uvek dostupan u obliku tableta ili u obliku masti, posebno u internetskim trgovinama, a takođe je često dostupna u trgovinama zdrave hrane ili trgovinama koje se fokusiraju na prirodne proizvode.

Kada se ne sme koristiti mast od jazavca?

Budući da je potpuno prirodna mast od jazavca, malo je razloga koji govore protiv njene upotrebe.

Međutim, tokom trudnoće i dojenja treba izbegavati oralno uzimanje masti od jazavca, a isto se odnosi na pacijente sa žučnim problemima i onima koji pate od hepatitisa.

Ako imate problema sa ekcemom tražite prirodna rešenje, preporučujemo vam da pogledate i ostale tekstove:

Preporučujemo vam da pogledate prirodno rešenje protiv ekcema i dermatitisa, protiv isušenosti, svraba, perutanja, ogrubelosti i crvenila kože!