Unutrašnji hemoroidi: kako nastaju, da li bole, simptomi i lečenje

unutrasnji hemoroidi

Šta su unutrašnji hemoroidi

Kada kažemo hemoroidi, nužno pomislimo i na drugi naziv za njih, narodski – šuljevi i svakako da nas ove reči asociraju na upornu i nadasve neprijatnu bolest završnog dela digestivnog trakta – hemoroidalnu bolest.

Naime, sami hemoroidi ne predstavljaju uvek stanje bolesti, već je to normalna struktura završnog dela debelog creva i čmara koja ima funkciju da očuva kontinenciju, odnosno da zadrži gasove i tečne stolice i najzad, da štiti gornji deo analnog kanala od mehaničkih povreda.

Vene i arterije direktno se spajaju u hemoroidima i kada se javi hemoroidalna bolest usled raznih okolnosti krvni sudovi na ovom mestu otiču i u zavisnosti od težine, odnosno stepena bolesti hemoroida, ovi čvorići mogu biti manje ili više izraženi.

Iako postoje pisani tragovi da je još u antičko vreme Hipokrat lečio hemoroide,  hemoroidalna bolest smatra se savremenim zdravstvenim problemom, pre svega zbog načina života današnjeg čoveka, koji veoma često podrazumeva sedenje, lošu ili neadekvatnu ishranu, sa malo vlakana koji pomažu varenje, minimalnu fizičku aktivnost ili njeno potpuno odsustvo, kao i brojne loše navike od kojih je jedna dug boravak u toaletu i sedenje na wc šolji.

Postoje pretpostavke da svaka druga osoba iznad 30. godine života ima neka negativna iskustva sa hemoroidima, a da je broj osoba sa simptomima hemoroidalne bolesti u stalnom porastu.

Međutim, koliko god da je statistika dramatična, realno stanje stvari u opštoj populaciji može biti još gore, jer problem sa hemoroidima mnogi ljudi doživljavaju lično i često godinama pokušavaju da ovaj problem reše na svoju ruku ili uz pomoć raznih saveta koji zaobilaze odlazak lekaru.

Ne moramo trošiti mnogo reči da objasnimo da ovaj zdravstveni problem, čak i kada nije došao do stadijuma kada ugrožava život, što može da potraje i godinama, utiče na kompletan kvalitet života.

Pre nego pojasnimo unutrašnje hemoroide važno je da ukratko napravimo razliku između unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida.

Ono što ih razdvaja jeste  zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice.

Hemoroidi iznad te linije su unutrašnji, a ispod nje spoljašnji.

Spoljašnje hemoroide teško da možete pomešati sa nekim drugim zdravstvenim problemom.

Pored svraba na ulazu u čmar, često je jedan od simptoma i bol, kao i pojava krvavih tragova u stolici, ali i na vešu i nakon uobičajene lične higijene.

Hemoroidi su otekli i bolni i mogu se opipati.

Kod unutrašnjih hemoroida ta palpacija je moguća samo u podmaklim fazama nelečenih ili pogrešno tretiranih hemoroida, koji su zato narasli i prominiraju na ulazu u anus.

Obično sem tragova krvi u stolici ili tokom lične higijene, ništa ne pokazuje da je ovo naš problem.

Krv sama po sebi uvek izgleda dramatično i najzad, nije dobro ni ohrabrivati ljude da se ne brinu oko ove pojave.

Svaku ovakvu promenu treba što pre prijaviti lekarima, koji će dalje sprovesti neophodna ispitivanja i utvrditi da li je reč o unutrašnjim hemoroidima ili o nekom drugom zdravstvenom problemu.

Na žalost, ti drugi zdravstveni problemi pre svega su maligne bolesti završnog dela debelog creva.

Upravo zato je važno da svi pacijenti sa simptomima hemoroidalne bolesti ili bilo kakvim tegobama koje im nalikuju, urade digitorektalni pregled i endoskopski pregled, a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju.

Podela unutrašnjih hemoroida

Unutrašnji hemoroidi se klasifikuju u četiri stepena u zavisnosti od toga koliko je bolest uznapredovala:

Prvi stepen unutrašnjih hemoroida

Kod prvog stepena hemoroidi su blago uvećani, ne vide se spolja i mogu se pokazati kroz blago krvarenje, ali mogu proći i bez ovog simptoma. Shodno svemu, u većini slučajeva ovaj stepen hemoroidalne bolesti unutrašnjih hemoroida ne zahteva hirurško lečenje.

Drugi stepen unutrašnjih hemoroida

Kod drugog stepena unutrašnji hemoroidi izlaze kroz analni kanal tokom defekacije ili nekog težeg fizičkog napora. Tako izašli hemoroidi ne vraćaju se spontano i obično zahtevaju zahvat ručnog vraćanja. Hemoroidi drugog stepena mogu se manifestovati kao mali čvorovi veličine klikera, koji se javqaju nakon velike nužde, ali se i sami varćaju. Ovaj stepen hemoroidalne bolesti ponekad zahteva hiruršku intervenciju.

Treći stepen unutrašnjih hemoroida

Treći stepen podrazumeva da veći hemoroidi izlaze kroz analani kanal, ali se spontano i vraćaju. Mogu biti veličine klikera, ali i veći, može ih biti jedan ili više uvećanih. Ne moraju nužno biti jako bolni. Ponekad ih možete rukom sami vratiti kroz analni kanal, ponekad ne i u većini slučajeva zahtevaju kliničko lečenje.

Četvrti stepen unutrašnjih hemoroida

Četvrti stepen se najčešće javlja kod višegodišnje hemoroidalne bolesti koja nije tretirana uopšte ili nije lečana na adekvatan način. Ovde su hemoroidi toliko ispali da se ne mogu vratiti, ni spontano ni ručno. Karateristično je da su hemoroidi četvrtog stepena veliki kao jagoda ili i veći od toga, često krvare i bolni su i svakako na ovom stepenu bolesti neophodna je hirurška intervencija.

Unutrašnji hemoroidi simptomi

Kao što smo u opisu unutrašnjih hemoroida rekli simptomi zavise pre svega od stepena uznapredovalosti bolesti.

Unutrašnje hemoroide na prvom stepenu možete čak i ignorisati, pa čak i neka tačkasta krvarenja koja se na ovom stupnju bolesti mogu javiti, moguće je prevideti.

Ali tako je samo u početku.

Kasnije, čak i kod prvog stepena neprijatnosti koje nosi hemoroidalna bolest počinju da nas opominju da obratimo pažnju na svoje zdravlje.

Ova bolest se može manifestovati različitim simptomima koji su slični simptomima drugih oboljenja u analnoj i perianalnoj regiji.

Veoma je važno da se javite svom lekaru ukoliko primetite neke od sledećih simptoma:

 • Oticanje, svrab i bolovi u analnoj regiji posebno bolovi u analnoj regiji tokom velike nužde. Osećaj svraba i peckanja može biti izuzetno neprijatan, a bol može biti različitog inteziteta, pa svaki odlazak do toaleta može predstavljati mučenje po sebi.
 • Pojava krvi na toalet papiru, koja može da se doživi dramatičnije od prethodnih neprijatnosti, javlja se nakon velike nužde. Uzrok je najčešće tvrda stolica koja oštećuje tanke zidove krvnih sudova u hemoroidima. Krvarenja mogu biti tačkasta i gotovo neprimetna, ali se može i rasprsnuti po površini WC šolje što zaista može da uplaši pacijente.

Kako nastaju unutrašnji hemoroidi

Uzroci za nastanak hemoroida su zaista mnogobrojni.

Nekako su svi povezani sa savremenim načinom života koji podrazumeva manjak ili izostanak fizičke aktivnosti, sedenje uz računar, za volanom ili drugim povodom.

Sedenje ja zapravo uzrok pojačanog pritiska na analnu oblast, što uzrokuje pojavu hemoroidalnih tegoba.

Uzročnik bolesti hemoroida jeste i ishrana koja ne zadovoljava osnovne nutricionističke principe, a posebno ona siromašna biljnim vlaknima, koja su važna za dobru probavu.

Najzad gojaznost kao jedna od vodećih bolesti savremenog čoveka, može uzrokovati unutrašnje hemoroide, a često se i genetska predispozicija spominje kao važan faktor.

Pored svega toga analne infekcije ili bilo kakve iritacije analne regije mogu da dovedu do pojave bolesti unutrašnjih hemoroida.

Ovde je važno istaći hroničan zatvor, koji je u vezi sa svim ranijim uzročnicima.

Gotovo neizbežna posledica hroničnog zatvora jesu upravo unutrašnji hemoroidi.

Problemi sa unutrašnjim hemoroidima čest su pratilac trudnoće i mogu se javiti kako tokom trudnoće, tako i nakon nje, usled velikog pritiska kojim plod utiče na analni deo debelog creva.

Čak i kada trudnoća prođe bez ove zaista naporne pojave, sam porođaj može izazvati pojavu hemoroida, usled velikih napona i pritisa na anus.

Hemoroidi koji se jave tokom trudnoće i porođaja mogu se vremenom sami povući ili nakon blažih oblika lečenja mastima ili biljnim preparatima, ali mogu ostati kao posledica sa kojom se žene teže izbore.

Pojava unutrašnjih šuljeva je primetnija kod muškaraca, posebno onih koji se bave teškim fizičkim poslovima koji podrazumevaju nošenje velikog tereta, kao i profesionalni vozači koji veliki deo dana provode u sedećem položaju, za volanom.

Posebno je važno istaći za one koji su ljubitelji čitanja knjiga u toaletu, da predugo sedenje na WC šolji može uzrokovati pojavu hemoeroidalne bolesti.

Unutrašnji hemoroidi bolovi

Na žalost, bol je najčešće jedini razlog zbog kog se pacijanti javljaju lekaru.

Verujemo da vam je ovo poznata praksa brige o sopstvenom zdravlju, o kojoj god da se tegobi radi.

Kod unutrašnjih hemoroida bol ne mora da bude prvi pokazatelj i svakako ne treba čekati da se njegov intenzitet pojača, pa da se tek onda obratimo za stručnu pomoć.

Neprijatan svrab i peckanje su među prvim pokazateljima da nešto nije u redu u analnom delu debelog creva.

Bol u prvom stadijumu problema sa unutrašnjim hemoroidima ne mora da bude izražen, ali već u trećem i četvrtom stadijumu predstavljaju ozbiljnu neprijatnost.

To je ujedno trenutak kada je izvesno da je za izlečenje potreba hirurška intervencija.

Unutrašnji hemoroidi iskustva

Kako kažu pojedina istraživanja više od pedeset posto stanovništa ima danas neki problem sa hemoroidima, a procenjuje se da je taj broj i veći s obzirom da veliki broj osoba koje imaju ovaj zdravstveni problem, dugo vremena ne traže lekarsku pomoć ili ovaj problem pokušavaju da reše na svoju ruku.

Veoma često se u procesu kućnog lečenja primenjuju metode lečenja lekovitim biljem i lekovima napravljenih od sastojaka koji se mogu naći u gotovo svakoj kući.

Iskustva nakon ovakvog lečenja mogu biti pozitivna u prvim stadijumima unutrašnjih hemoroida.

Ipak i ovde je važno osloniti se na savete dobrih poznavalaca lekovitog bilja i melema ili na prirodne preparate čiji su proizvođači poznati po izradi efikasnih lekova na bazi lekovitog bilja.

Što se tiče lekova, obloga i čepića koje možete napraviti u kućnoj radinosti kao sastojci se najčešće koriste:

 • sirovi krompir
 • aloja vera u kombinaciji  sa domaćim medom i maslacem
 • čaj o kamilice
 • čaj od koprive
 • beli luk
 • med
 • kakao
 • puter
 • bokvica

Na interenetu je moguće pronaći kompletne recepte za pravljenje čepića koji ublažavaju simptome unutrašnjih hemoroida.

Osobe koje su u lečenju koristile razne kreme za lečenje hemoroida takođe uveliko dele i razmenjuju svoja iskustva, koja se razlikuju od stepena bolesti do individualne reakcije svakog pacijenta na pojedine tretmane.

Jedan od proizvoda koji se često pominje kao veoma delotvoran je Flogocid mast.

Ovo je mast koja je dugo mogla da se kupi samo u veterinarskoj apoteci, a danas je dostupna u svakoj humanoj apoteci.

Unutrašnji hemoroidi lečenje

Zaista je važno istaći da je bolest unutrašnjih hemoroida, zdravstveni problem kao i svaki drugi.

Neprijatan samo po sebi i svakako problem koji zahteva lekarski pregled koji nikome ne prija, ali je važno imati svest da se tek u malobrojnim slučajevima sa hemoroidima može izaći na kraj lečenjem uz savet apotekara ili nekog ponavaoca tradicionalnih lekova ako su hemoroidi u podmakloj fazi.

Zbog mogućnosti progresije bolesti i komplikacija koje mogu nastati usled neadekvatnog lečenja, veoma je važno da se odmah po uočavanju prvih simptoma obratimo lekaru.

To je kod unutrašnjih hemoroida jako važno, čak i više nego kod spoljašnjih hemoroida, jer problem sa unutrašnjim hemoroidima može  zavarati daleko opasnija oboljenja koja se uspešno mogu zaustaviti samo pravovremenom terapijom.

Zaista stid ili odlaganje neprijatnosti ne treba da bude razlog da ugrozimo sopstveno zdravlje u trenutku kada možemo da pomognemo sebi.

Dijagnoza hemoridalne bolesti se postavlja fizikalnim pregledom, a on podrazumeva digitorektalni pregled i anoskopski pregled.

Na ovaj način utvrđuje se stepen bolesti, a samim tim određuje se i metod lečenja.

Problem sa unutrašnjim hemoroidima može se rešiti nehirurški, jer nije praksa da se svaki oblik bolesti leči hirurškim zahvatima.

Ovaj vid lečenja podrazumeva promenu životnih navika i navika u ishrani, ali i uvođenje specifične terapije, koja može potpuno eliminisati potrebu za hirurškom intervencijom, naravno, samo ako se lekaru javite na vreme.

Nehirurško lečenje podrazumeva upotrebu lokalnih masti i krema, određenih lekova koji smanjuju protok krvi kroz hemoroide i obavezne izmene u načinu ishrane koje podrazumevaju unos veće količine tečnosti (oko 2,5 l dnevno) i hrane bogate vlaknima koje imaju pozitivan učinak na digestivni trakt.

Kada nehirurške metode ne daju rezultata, ili zbog podmaklog stadijuma bolesti nisu efikasni, primenjuju se hirurške metode.

Klasične hirurške metode podrazumevaju uklanjanja hemoroidalnih čvorova i njihovo podvezivanje na tipičnim mestima uz primenu opšte anestezije.

Ovde postoji rizik od komplikacija kakav je produženi i otežani oporavak, bol nakon operacije može trajati nedeljama, oštećenje sfinktera, sužabanje anusa i td.

Savremene metode izvode se u kratkotrajnoj anesteziji, minimalno su bolne i pacijenti se oporavljaju za dan, dva.

Od savremenih metoda poznate su “Ligasure” metoda kojom se vrši radiofrekventna koagulacija proširenih krvnih sudova uz pomoć “Ligasure” aparata. Poznata je i laserska hemoroidoplastika, koja podrazumeva lasersku sklerozaciju proširenih hemoroidnih vena. Obe metode podrazumevaju brz oporavak.

Najsavremeniji metod lečenja predstavlja operacija hemoroida THD metodom, kojom se bez reza direktno deluje na sam uzrok nastanka hemoroida. Ovom metom se oni trajno rešavaju.

Pogledajte i prirodni melem koji vam može pomoći u lečenju hemoroida!