Uvećana prostata: koji su simptomi, dimenzije, da li boli i kako se leči?

uvecana prostata

Procene stručnjaka su da se svaki muškarac bar jednom u životu suočava sa nekim problemom u vezi prostate.

Veruje se da se ovaj rizik s godinama povećava.

Prostata je organ svojstven muškarcima i predstavlja deo njihovog reproduktivnog trakta.

Ova polna žlezda ima važnu ulogu u normalnom funkcionisanju reproduktivnog trakta kod muškaraca tokom polnog odnosa, tako što proizvodi meterije koje ulaze u sastav ejakulata (muška semena tečnost ili sperma).

Ovaj organ igra i važnu ulogu u zaštiti muških polnih organa od infekcija.

Prostata se nalazi u maloj krlici, ispod dna bešike završnog dela debelog creva (rektuma), a anatomski okružuje uretru (ili se kaže da uretra prolazi kroz prostatu), koja mokraću sprovodi iz bešike do vrha penisa gde se izlučuje spolja.

Svojim oblikom i veličinom prostata podseća na kesten, pa se zato naziva i kestenjača.

S obzirom da kroz prostatu pored mokraćne cevi prolaze i dva briznika, koji su završni delovi izvodnih semenih kanala, može se reći da je ona mesto ukrštanja mokraćnih i puteva kojima odlazi sperma.

Zajedno sa semenim kesicama, prostata učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja olakšava kretanje spermatozoida, stvara povoljnu PH vrednost sredine za spermatozoide, a brojnim hranljivim materijama igra važnu ulogu u kretanju i održavanju spermatozoida u životu.

Mnoge materije iz semene tečnosti važni su i za erekciju i ejakulaciju, pa se problemi sa ovim funkcijama muških polnih organa najčešće prepoznaju u nepravilnoj funkciji prostate.

U toku različitih faza života jednog muškarca, ova žlezda pod uticajem pre svega testosterona prolazi kroz nekoliko faza tokom koje menja pre svega svoju veličinu.

Pojedine promene veličine prostate predstavlja fiziološku pojavu koja se pripisuje određenoj fazi razvoja muškog organizma, ali kada te promene (a to je najčešće uvećanje) pređu fiziološke okvire, onda imamo problem koji može značajno da utiče na kvalitet života jednog muškarca.

Prostata je oblika i veličine kestena, ali je ovo svojstveno već zrelim muškarcima.

Čovek se rađa sa prostatom veličine pasulja, lagano raste do puberteta, da bi se u ovom turbulentnom periodu života muškarca naglo povećala i dostigla svoju normalnu veličinu i oblik, koji se zadržava do muškarčevih četrdesetak godina, kada se ponovo javljaju promene.

Naime, tada počinje umnožavanje ćelija prostate i to dobroćudno povećanje ove žlezde naziva se adenom.

Ovo uvećanje najčešće ne predstavlja nikakav problem i kod mnogih prođe neosetno, ali se događa i da promene ovog tipa izađu iz fizioloških okvira i izazovu problem u radu prostate.

Muškarci koji se bave poslovima koji podrazumevaju dugo sedenje su u najvećem riziku od obolevanja prostate u vidu benignog uvećanja prostate.

Često ustajanje i šetnja mogu da budu korisne u prevenciji ovakvog stanja.

Slična situacija je i sa sportistima kao što su npr. jahači i biciklisti.

Nedovoljna izloženost suncu, stres, zadržavanje mokraće (odlaganje pražnjenja) ili nekontrolisana seksualna aktivnost neki su od rizika koji vode u probleme sa prostatom.

Uvećana prostata simptomi

Uvećanje prostate javlja se kod mnogih muškaraca već od 35. godine života i ovde je najčešće reč o benignom uvećanju koje se naziva Benigna hiperplazija prostate ili BPH.

Do nagomilavanja ćelija, odnosno uvećanja prostate, dolazi usled povećanog razmnožavanja ćelija ove žlezde pod uticajem testosterona, pri čemu stare ćelije ne odumiru.

Ovo povećanje utiče na bešiku i mokraćni sistem u celini i ukoliko se pojave blagi simptomi koji se ne leče, stanje može da se znatno pogorša.

Kako dolazi do sužavanja mokraćne cevi i otežanog mokrenja, mišići bešike se jako kontrahuju i zbog tog napora vremenom slabe, što nas dovodi do prvih simptoma uvećane prostate:

 • usporeno mokrenje
 • često noćno mokrenje
 • nemogućnost mokrenja ili slab mlaz
 • zastoj mokraće u bešici
 • nemogućnost potpunog pražnjenja bešike
 • nekontrolisano mokrenje
 • nekontrolisani mlaz mokraće
 • pojava krvi u mokraći
 • bol pri mokrenju ili jak i iznenadni nagon za mokrenjem.

Simptomi se javljaju postepeno, pa nije neobično da se na probleme sa prostatom posumnja tek posle nekoliko godina života sa tegobama.

Svakako, čim se javi čak i minimalna sumnja obratite se lekaru, jer svako odlaganje potencijalno može da dovede do komplikacija, koje mogu izazvati niz neprijatnosti.

Tako se može javiti retencije mokraćne bešike, kada dolazi do potpune blokade urina i nemogućnosti mokrenja, kao i hronična retencija, što predstavlja nemogućnost da se bešika isprazni do kraja.

Ovde se konstantno javlja nagon za uriniranjem što je znak da nam se bešika ne prazni kako valja.

Ovakvo stanje može da iskomplikuje proces izlečenja, jer se u zadržanom urinu nakupljaju bakterije koje izazivaju infekcije.

Uvećana prostata bolovi

Svi poremećaji u strukturi prostate mogu izazvati bol.

Bilo da je to benigno uvećanje, prostatitis ili rak prostate, bol ili neprijatan osećaj nalik bolu prateći je simptom ovih stanja.

Smatra se da su osobe koje imaju uvećanu prostatu, odnosno česte upale, već u rizičnoj grupi od oboljevanja.

Drugi faktori rizika su godine, genetika, ali i uticaj okoline, odnosno delovanje toksina i hemikalija.

Čak i benigna hiperplazija prostate može biti uzrok bola prostate.

Najčešća posledica uvećane prostate je otežano mokrenje.

Bol koja se javlja kod uvećane prostate pacijenti najčešće opisuju kao bol ispod ili iza polnog organa, a može se javiti oštar i veoma jak bol u krstima u donjem delu leđa i u predelu donjeg stomaka.

Bol je čest pratilac mokrenja i to je najčešće oštar i jak bol ili forma neprijatnog osećaja peckanja u predelu penisa i genitalija.

Signal za bolest prostate je i bol koji se javlja tokom ejakulacije.

Uvećana prostata kod mladih

Problemi sa prostatom najčešće se javljaju kod muškaraca posle četrdesete godine (statistika kaže da gotovo 80 posto muškaraca u toj životnoj dobi ima problem sa uvećanom prostatom), dok su gotovo neizbežna stanja kod muškaraca nakon 80. godine.

Ipak, nije retkost ni da se problemi sa prostatom jave i kod mlađih muškaraca.

Uvećana prostata uzroci

Tačan uzrok uvećanja prostate nije poznat, ali se veruje da muški polni hormoni, a na prvom mestu testosteron, povoljno utiču na proces uvećanja prostate stvarajući povoljnu atmosferu za razmnožavanje njenih ćelija.

Nije poznat uzrok hiperplazije, ali postoji uverenje da je uzrokuju muški polni hormoni, koji ili stimulišu nastanak benigne hiperplazije ili samo stvaraju povoljnu atmosferu u organizmu za taj proces.

Veruje se takođe da poslovi koji podrazumevaju pretežno sedeći položaj imaju uticaj na probleme sa prostatom.

Zato su kancelarijski službenici, oni koji puno vremena provode za računarom, profesionalni vozači  i neki sportisti kao što su biciklisti ili jahači jesu u većem riziku od oboljevanja prostate.

Takođe, poslovi koji podrazumevaju stalnu promenu temperature vazduha (toplo-hladno) nisu poželjna, a posebno za muškarce starije dobi.

Preterana seksulana aktivnost, takođe može uzrokovati uvećanju prostate.

Uvećana prostata operacija

Hirurški zahvat je jedan od mogućih načina lečenja poteškoća sa mokrenjem kod benignog uvaćanja prostate.

U ovom slučaju primenjuje se minimalno invanzivna transuretralna resekcija prostate.

Ovaj poduhvat primenjuje se kako bi se sprečile dalje komplikacije zadržavanja mokraće u bešici izazvane povećanjem prostate, a tretman lekovima ne daje željene rezultate.

Zahvaljujući savremenim lekovima postižu se dobri rezultati u smanjenju uvećanja prostate, kao i kod olakšavanja mokrenja.

Tako se hirurške inetrvencije odlažu ili čak i potpuno eliminišu kao opcija u lečenju.

Ipak savet je stručnjaka da ne treba bežati od mogućnosti hirurškog zahvata i rešavanja problema u dobi jednog muškarca kada njegovo celokupno zdravstveno stanje dozvoljava takvu intervenciju.

Nikakvi lekovi nemaju moć da smanje prostatu ili promene njen oblik.

Mogu samo da zaustave dalji rast i da olakšaju mokrenje.

Hiruška intervencije je indikovana u slučaju ponavljanja nemogućnosti mokrenja, krvarenja iz prostate, ponovljenje infekcije urinarnog trakta zbog proširenja izvodnih kanala uretera, kada je mokraćna bešika konstantno puna a pacijen ne oseća potrebu za mokrenjem.

Ove komplikacije upućuju na to da je idealan momenat za hirurško lečenje prošao i da se u tom trenutku radi neizbežno.

Ipak, treba razmisliti o operaciji u pravom trenutku i ukoliko je stručnjaci preporuče, ne treba od nje zazirati.

Uvećana prostata dimenzije

Velična prostate nije ista tokom celog života.

Čovek se rađa sa prostatom veličine i izgleda pasulja.

Do puberteta se polako povećava, dok u pubertetu naglo kreće sa rastom i dostiže veličinu koju zadržava do četrdesetih godina života.

Dimenzije takve prostate su oko 3.5 x 4.5 x 2.5 centimetara, a težina normalne prostate se kreće između 16 i 22 grama.

Kod mladog muškarca težina je oko 20 grama.

Nakon četrdesetih počinje pojačano razmnožavanje ćelija prostate, a sporije odumiranje starijih pa prostata ponovo raste što se naziva benigno uvećanje prostate.

Uvećana prostata ishrana

Bilo bi dobro da zdrava ishrana bude mera prevencije svih bolesti, ali na žalost, o tome brinemo tek kada se razbolimo.

Kod bolesne prostate važne su namirnice bogate cinkom, koji je bitan kako za lečenje tako i za prevenciju svih bolesti prostate.

Zbog toga se npr. preporučuje bundevino seme sa medom ili mlekom.

Ovog minerala ima i u orasima, jajima, ostrigama, a i ovas je bogat njime, kao i mahunarke, ćureće i crveno meso i kozje mleko.

Pored cinka, za lečenje prostate važan je i selen, čiji nedostatak može uzrokovati i sterilitet kod muškaraca.

Selena najviše ima u brazilskom orahu.

Selena ima i u džigerici, ovsu, pivskom kvascu, žumancetu, soji, belom luku, ribi, puteru i morskim plodovima.

Tunjevina i bakalar bogati su selenom, a takođe ga ima i u suncokretovom semenu.

Za prostatu je važan i antioksidans kvarcetin koga ima u jabukama, citrusima, grožđu i crvenom bobičastom voću, maslinovom ulju i biljnim čajevima.

Dobrodošle su i namirnice bogate vitaminom A, kao šargarepa, kao i omega 3 masnim kiselinama, kao što je laneno seme ili laneno ulje.

Za prostatu je značajan i likopen koga ima u paradajzu i to kuvanom, a takođe je zdrav i susam.

Preporučuje se i nar, banana i avokado, a kod bolesti prostate korisno je i sušeno voće.

Najzad važno je da se pije dosta vode i to od 8 do 10 čaša vode dnevno, što je važno za izlučivanje mokraće.

Uvećana prostata lečenje

Problemi sa prostatom najčešće se javljaju kod muškaraca u zrelijim godinama, pre svega zato što se gubi elastičnost organizma i uz povećanje težine dolazi do pritiska na karlicu koji ne prija prostati.

Interesantno je da pored preteranog sedenja, koje šteti prostati, nije preporučljiva ni preterana fizička aktivnost, jer uspravni položaj takođe vrši pritisak na karlicu.

Loše je za prostatu i izlaganje hladnoći, naročito u hladnim mesecima, a posebno su rizična zanimanja kao što je radnik u hladnjači.

Probleme sa prostatom mogu izazvati i polno prenosive infekcije i neke bolesti digestivnog ili respiratornog  sistema, nedovoljno pražnjenje debelog creva, jer prepunjeno debelo crevo takođe vrši pritisak na prostatu, dok nezdrava ishrana, alkohol i konzumiranje cigareta povećavaju šanse pripadnicima muškog pola da nekada u životu imaju probleme sa prostatom.

Na žalost, prvi simptomi nisu tako vidljivi pa bolest prostate ignorišemo i često sa lečenjem krenemo mesecima, pa i godinama sa zakašnjenjem.

Važno je javiti se doktoru čim osetite bol, bez obzira na njegov intenzitet, u predelu prostate, u donjem stomaku, u leđima ili karlici, jer je ova bol pokazatelj da nešto nije u redu sa prostatom.

Tokom pregleda lekar će videti da li je reč o urinarnoj infekciji ili nekoj drugoj bolesti urinarnog trakta, jer i ove bolesti imaju simptome koji su slični simptomima kod bolesti prostate.

Za dijagnozu je potrebna detaljna anamneza, ultrazvučni pregled prostate, digitorektalni pregled prostate (pregled prostate prstom kroz debelo crevo, na osnovu ovog pregleda se opipava veličina i mekoća prostate i donosi se zaključak), laboratorijskih analiza krvi i urina i drugih snimanja, kao što je cistoskopija i cistouretrogram.

Lečenje može ići u dva pravca: lečenj medikamentima i hirurška intervencija.

Za lečenje lekovima koriste se medikamenti koji opuštaju zid mokraćne bešike time omogućavaju nesmetano oticanje urina, kao i oni lekovi koji zaustavljaju dalje uvećanje prostate.

Hirurška metoda koristi se da bi se rešile posledice uvećanja prostate i najčešće se koristi kao krajnja opcija i na žalost, često kada više nema drugih opcija, što ne bi trebalo da bude praksa.

Postoji nekoliko hirurških zahvata koji se primenjuju:

 • cistoskopija, koja predstavlja snimanje mokraćne bešike ulaskom kroz uretru aparatom cistoskopom
 • transuretalna resekcija prostate kojim se tretira uvećana prostata
 • laserska prostatektomija koja ima isti učinak kao i prethodna metoda
 • transuretralni rez prostate što uključuje rezanje prostate umesto uklanjanja tkiva prostate, a ovi rezovi smanjuju pritisak na mokraćnu cev, što olakšava mokrenje (kod ove metode pacijenti se po operaciji vraćaju kući istog dana i nose kateter dan ili dva).

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju uvećane prostate!