Ultrazvuk prostate: kako se obavlja, kako se pripremiti i kada treba obaviti ultrazvuk prostate?

ultrazvuk prostate

Kako prepoznati probleme sa prostatom?

Problemi sa prostatom kod muškaraca spadaju u najčešće zdravstvene probleme sa kojiima se suočavaju muškarci, pa se tako pretpostavlja da se sa nekim problemom prostate svaki muškarac suči makar jednom u životu.

Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja važan deo reproduktivnog trakta i igra važnu ulogu u njegovom normalnom funkcionisanju.

Naime, prostata proizvodi važene hranljive materije koje ulaze u sastav ejakulata i omogućavaju da spermatozoidi prežive u spermi do trenutka oplodnje.

Takođe, prostata je zajedno sa semenim kesicama zadužena i za stvaranje i izlučivanje muške semene tečnosti.

Važna je uloga prostate i u zaštiti muških polnih organa od infekcije.

Prostata stvara i idealnu PH vrednost semene tečnosti koja pogoduje spermatozoidima, a materije koje proizvodi igraju važnu ulogu i u erekciji i u ejakulaciji.

Ove funkcije prostate, odvijaju se bez problema dokle god se žlezda nalazi u anatomskom stanju koje je fiziološko, a to znači da nema nikakvih fizički promena u izgledu i strukturi prostate.

Ova žlezda smeštena je u maloj karlici ispod rektuma i okružuje uretru, koja sprovodi mokraću do vrha penisa gde se izlučuje.

Prostata je kestenolikog oblika, ali i po dimenzijama odgovara kestenu, pa je mnogi nazivaju i kestenjača.

Oblik i veličina prostate imaju svoje fiziološke promene tokom života, pa se tako muška beba rađa sa prostatom veličine i oblika zrna pasulja, koja do puberteta lagano raste.

Zatim se u pubertetu, žlezda naglo uvećava i dobija oblik i veličinu kestena koji se prihvataju kao optimalni.

U tom stanju prostata bi trebalo da se nalazi do ulaska muškarca u četrdesete godine, kada se dešava fiziološko uvećanje prostate, koje se naziva benigno uvećenje prostate, izazvano rastom novih ćelija, a sporijim izumiranjem starih.

Ovo stanje najčešće ne uzrokuje nikakve probleme kod muškaraca, ali se može desiti da se vremenom razviju simptomi koji ukazuju na problem sa prostatom.

Uvećanje prostate sa godinama, koje je očekivano za muškarce preko 60 godina, a gotovo neizostavno nakon 80. godine, mogu izazvati niz nelagodnosti u normalnom funkcionisanju jednog muškarca, koji sežu i dalje od neprijatnosti tokom polnog odnosa.

Naime, povećanje prostate utiče na urinarni trakt i ukoliko se ne leči na vreme, može se vremenom samo pogoršati.

Otežano, usporeno i često mokrenje, noćno mokrenje ili nemogućnost mokrenja, bol pri mokrenju, krv u mokraći ili iznenadni i česti nagoni za mokrenjem, spadaju u simptome koji mogu da upućuju na probleme sa prostatom kod muškaraca i zahtevaju obavezan pregled stučnjaka.

Kako se simptomi u početku javljaju u blažoj formi i progresija se odvija postepeno, muškarci promene pripisuju godinama i često ignorišu znake upozorenja koje im šalje njihovo telo i odlažu odlazak kod lekara na vreme.

Svako odlaganje uzrokuje komplikacije koje vremenom samo smanjuju šanse da se problem u potpunosti reši ili dovode do stanja, kada su moguće intervencije lekara minimalne u smislu poboljšanja kvaliteta života muškarca.

Bol koji se javlja ispod ili iza polnog organa takođe je signal da sa prostatom nešto nije kako valja, čak i benigno uvećana prostata može izazvati bolno stanje.

Bol se javlja i tokom mokrenja, kao neprijatno peckanje u predelu genitalija, ili u formi oštrog i jakog bola muškog polnog organa.

Bolne ejakulacije su prilično jasan signal bolesti prostate.

Jedna od promena koja se može javiti je kancer prostate, koji spada u red najčešćih malignih oboljenja muškaraca.

Generalno, problem sa prostatom je sasvim izvestan za muškarce u nekom trenutku njihovog života, nakon četrdesetih, ali su u većem riziku osobe koje se bave poslovima koji se obavljaju sedeći i to u dužem vremenskom periodu.

Zapravo svaki napor koji traje duže, a ima za posledicu pojačan pritisak na karlicu, može imati negativan uticaj na prostatu.

Ovde se može ubrojiti i prekomerna fizička aktivnost, kao što je pešačenje i generalno svaka neumerenost.

Od sportista su posebno ugroženi jahači i biciklisti.

Svakako umerena fizička aktivnost ima blagotvoran uticaj na celokupan organizam, pa tako i na prostatu.

Nedostatak nekih vitamina i minerala, nedovoljno izlaganje suncu, kao i navika da se zadržava mokraća, ili neumerena seksualna aktivnost i na koncu svega stres mogu imati negativne posledice na zdravlje prostate.

Treba naglasiti da je kod benignog uvećanja prostate prevencija gotovo iluzorna, dok ona ima smisla kod raka prostate.

Najvažnija prevencija je svakako preventivni lekarski pregled nakon 50. godine i slušanje svog tela, odnosno neignorisanje simptoma koji upozoravaju na problem.

Lekarski pregled podrazumeva detaljnu anamnezu, ultrazvučni pregled, digitorektalni pregled, laboratorijska analiza krvi i urina i neka druga snimanja kao što su cistoskopija i cistouretrogram.

Ultrazvuk prostate predstavlja jedan od važnih delova pregleda urologa.

Šta je ultrazvuk prostate?

Ultrazvuk prostate je metoda kojom se može pouzdano utvrditi postojanje promena na prostati.

Povod za ultrazvučnu dijagnostiku može biti neka od tegoba koje se javljaju kada prostata usled promena u strukturi i veličini izazove simptome, od kojih su najkarakterističniji upravo urogenitalni problemi sa mokrenjem i tokom polnog odnosa.

Na pregled može da uputi i visoka telesna temperatura, praćena učestalim mokrenjem, koje može biti bolno.

Pregled prostate ultrazvukom može (i trebalo bi da bude) i preventivan kod muškaraca iznad 50. godine starosti, ali najčešće se na pregled javljaju muškarci koji imaju simptome, na osnovu kojih se može postaviti sumnja na upalu prostate, benigno uvećanje prostate ili karcinom prostate.

Postoji hronična i akutna upala prostate.

Upalu prostate mogu izazvati pojedini mikrobi, i ovaj problem se može javiti kod svih polno zrelih muškaraca.

Benigno uvećanje prostate može se javiti od 40. godine, a obično nakon pedesete godine života, stvarajući neprijatnosti u vidu nepotpunog pražnjenja bešike, isprekidanog ili učestalog noćnog mokrenja.

Sve ove promene je moguće lako dijagnostikovati upravo ultrazvučnim pregledom, a možda najvažniju ulogu ultrazvuk igra u dijagnostikovanju karcinoma prostate.

Ovo je pre svega važno jer karcinom prostate u početnim stadijumima, nikakvim simptomima ne upućuje na svoje postojanje i malo je reći da ultrazvuk može odigrati ključnu ulogu u dijagnostikovanju jednog od najčešćih malignih bolesti kod muškaraca.

Ovde je posebno vidljiv značaj preventivnih pregleda.

Tek u kasnijim fazama karcinoma javljaju se gubitak telesne težine, anaemija i ponekad i bolovi u kostima, uz sve druge simptome koji se inače javljaju kod bolesti prostate.

Važnost ultrazvuka prostate je u tome što se ovom metodom jasno utvrđuje o kojoj promeni ili oboljenju je reč.

Ultrazvuk prostate priprema

Kada je situacija urgentna onda se i pripreme mogu “preskočiti”, ali je svakako važno da se uvek kada postoji prostor za to uradi adekvatna priprema pre dolaska na pregled,

Priprema  se radi po savetu lekara, a najčešće započinje dan pre pregleda i ona obuhvata nekoliko stvari koje se tiču ishrane i regulacije stanja napunjenosti, odnosno ispražnjenosti creva.

Ishrana dan pre pregleda treba da bude razvrstana u tri laka obroka i da se poslednji obrok završi pre 20 sati.

Preporuka je da se za doručak pojede dvopek, ili kačamak, ali bez mleka i mlečnih proizvoda.

Dobro je da se posle obroka popije čaj, a onda i dve kapsule leka Espumisan ili neki drugi lek koji ima sličnu namenu (i ovde ćete dobiti savet svog lekara).

Ručak bi trebalo da sadrži kašastu hranu, najbolje posnu, ili kuvanu ili na žaru spremljeno meso, dvopek i čaj ili vodu ili eventualno bistri sok od jabuke.

Zatim uzeti još dve kasule leka koje služe za regulaciju creva pre pregleda.

Dvopek i čaj biće dovoljni za večeru, koja mora biti gotova pre 20 sati i nakon toga uzeti još jednu dozu leka kao što je Espumisan.

Kafa, alkohol, gazirano piće se ne preporučuju, a savetuje se izbegavanje i mlečnih proizvoda, slatkiša, voća i salata.

Na dan pregleda ne bi trebalo jesti ništa pre pregleda, ukoliko je pregled zakazan za prepodnevne sate.

Ukoliko je planirano da se pregled obavi popodne, čaj i dvopek pre 9 sati biće dovoljni.

Takođe, sat ili dva pre pregleda treba popiti 1 litar vode ili čaja i uzdržavati se od mokrenja do pregleda.

Korisno je da se obučete što komfornije kako biste se lako oslobodili potrebnih delova odeće.

Važno je da na pregled donesete i svu neophodnu dokumentaciju sa ranijih pregleda, ili sa pregleda drugim metodama dijagnostike, kako bi se upotpunila konačna dijagnoza.

Kako se obavlja ultrazvuk prostate?

Ultrazvučni pregled prostate moguće je obaviti na jedan od dva načina transabdomilanom sondom i transrektalnom sondom.

Pregled koji se obavlja transabdominalnom sondom verovatno rađe bira svaki pacijent, pre svega zbog manjka neprijatnosti koja se očekuje kod druge vrste pregleda.

Zapravo je reč o klasičnom abdominalnom ultrazvučnom pregledu kroz mokraćnu bešiku, koja za ovaj pregled mora biti puna.

Pacijent tokom ovog pregleda leži na leđima, a pregleda se donji deo stomaka.

Druga metoda je ultrazvučni pregled transrektalnom sondom.

Kao što joj i samo ime kaže, potrebno je da specijalno dizajnirana sonda uđe nekoliko centimetara u završni deo debelog creva (rektum), odakle se direktnim prislanjanjem sonde na prostatu ostvaruje najbolji uvid u promene ove žlezde.

Ovaj vid ultrazvučnog pregleda pruža najbolji uvid u sve promene koje se mogu javiti na prostati, pa čak i one koje na ultrazvuku transabdominalnom sondom, mogu da se previde ili naprosto nisu uočljive.

Prikaz prostate tokom ultrazvučnog pregleda transrektalnom sondom daje jasan uvid u promene na prostati, mokraćnoj cevi, bešici i semenim vezikulama.

Bez obzira na predrasude i neprijatna očekivanja od grubog pregleda, važno je naglasiti da nijedan od ovih pregleda nije bolan i bez obzira na nelagodnost koju muškarci mogu da osećaju kod drugog tipa pregleda, neopravdano je izbegavati ovaj način, upravo zbog pouzdanosti dobijenih rezultata.

Važnu ulogu u prepoznavanju bolesti prostate u velikoj meri zavisi od stručnosti i iskustva lekara koji pregled obavlja, ali i od kvaliteta uređaja na kome se pregled vrši.

U prvom redu važna je starost aparata i kvalitet izrade.

Transretktalni ultrazvuk prostate je jedan od ključnih elemenata rane dijagnostike karcinoma prostate, koja se još nadopunjuje digitorektalnim pregledom (opipavanje prstom zadnjeg dela digestivnog trakta i utvrđivanje stanja u kom se nalaze prostata i organi u njenoj blizini direktnom palpacijom)  i određivanjem specifičnog antigena PSA-prostata.

Ultrazvučni pregled transrektalnom sondom gotovo je nepogrešivi način dijagnostike karcinoma creva, posebno jer sve ostale metode mogu, a ne moraju upućivati na ovu podmuklu bolest.

Tako na primer, ukoliko je povišen PSA, to ne mora da znači da karcinom postoji, isto kao što ni normalne vrednosti ovog antigena ne garantuju da karcinoma nema.

PSA može biti povišen kod upale ili značajnog uvećanja prostate, a da se ultrazvučnim pregledom dijagnostikuje kancer prostate i kod pacijenata koji nisu imali povišen nivo PSA.

Još jednom valja naglasiti da prva metoda – ultrazvuk transabdominalnom sondom preko stomaka može da da čist nalaz bez promena i kod pacijenata kod kojih nema drugih simptoma, a ipak imaju kancer prostate.

Isto tako, se kod korišćenja transrektalne sonde može dijagnostikovati kancer upravo kod ovakvih pacijenata, kod kojih simptomi nisu izraženi ili ih još uvek nema.

Ako je neka od prethodnih metoda dala sumnjive rezultate najbolje je uraditi biopsiju prostate.

Ovo je još jedna metoda od koje se zazire, ali je važno reći i da je ova metoda osim nelagodnosti zbog načina pregleda gotovo bezbolna i radi se aparatom koji u desetinki sekunde uleti u tkivo uzimajući uzorak.

Kako je karcinom jedan od najčešćih tumora koji se javlja kod muškaraca, ali među najčešćim oboljenima generalno kod muške populacije, od koje se rizik s godinama života samo povećava, važno je još jednom naglasiti važnost preventivnih pregleda na vreme, od strane dobrih i iskusnih stručnjaka i naravno pouzdanim metodama, koja će svaki potencijalni problem otkriti na vreme ili u čiju ćemo se verodostojnost moći pouzdati ukoliko su nalazi negativni.

Ko obavlja ultrazvuk prostate?

Ovaj pregled obavlja specijalista urologije, koji nakon pregleda očitava nalaz, a zatim ga kuca i prilaže ostaloj medicinskoj dokumentaciji.

Upravo će od stručnosti, znanja i iskustva na koncu pregleda zavisiti i konačna dijagnoza, odnosno njena preciznost, a samim tim i dalji tok lečenja pacijenta.

Koliko često se radi ultrazvuk prostate?

Ultrazvučni pregled prostate je jedna sasvim bezopasna metoda dijagnostike i to važi za obe metode ultrazvučne dijagnostike bolesti prostate.

U tom smislu, ultrazvuk se može raditi onoliko često koliko je to potrebno.

Naravno, koliko će se ovaj pregled često raditi u praksi zavisi pre svega od pacijenta i njegove spremnosti, kako na preventivne preglede, tako i na preglede nakon pojave prvih simptoma.

Kada već dođe do kontakta pacijenta i lekara, onda je lekar taj koji upućuje pacijenta o tome kada treba raditi pregled i to na osnovu nalaza i starosti pacijenta.

Kod pojave promena na prostati pregledi se mogu raditi na nekoliko nedelja ili na nekoliko meseci.

Kod nalaza koji su uredni, preporučuje se ponovni  preventivni pregled jednom u godinu dana.

Ultrazvuk prostate cena

Cena ultrazvučnog pregleda kreće se u rasponu od 3000 do 6000 dinara, a visina zavisi od vrste pregleda i dodatnih usluga, koje uključuju i neki drugi pregled specijalste.

Povremeno se može najići i na promotivne cene ovih usluga, ali je ovo uobičajen iznos ultrazvučnog pregleda prostate.

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!