Čišćenje jetre

ciscenje jetre

Jetra obavlja mnoge vitalne poslove, kao npr. skladištenje vitamina i gvožđa, pretvaranje skladištenog šećera u upotrebljivi šećer kada nivo šećera u telu padne ispod normalne, uništavanje starih crvenih krvnih ćelija i proizvodnja žuči za razgradnju i probavu masti.

Danas smo sve više suočeni velikom količinom toksina iz okoline koji se javljaju u našim domovima, na radnim mestima i u našem snabdevanju hranom, pa je za naše opšte zdravlje i dobrobit neophodno održavati dobro zdravlje jetre.

Jetra pomaže detoksikaciju krvi kako bi se rešila štetnih supstanci, i tu može pomoći prava superhrana.

Ove štetne supstance najčešće su posledica načina života, kao što su alkohol, duvan, kozmetički proizvodi, prerađena i pržena hrana, naročito kada se konzumiraju u velikim količinama.

Jetri su potrebne velike količine vitamina, minerala i antioksidansa da bi mogla obavljati svoje procese, a mnogi od tih mikronutrijenata mogu se naći u hrani.

Znaci da vam je potrebno čišćenje jetre ili detoksikacija

Ako se ne osećate puni vitalnosti, to bi mogao biti znak da vašoj jetri treba podrška ili da je vašoj ishrani i načinu života potrebna opšta promena.

Evo nekoliko znakova za to:

  • Često žudite za šećerom;
  • Osećate da vam je potrebno više energije;
  • Vaša stolica nije tako redovna koliko bi želeli da bude;
  • Imate problema sa polenom u određeno doba godine;
  • Vaša koža je nadražena;
  • Osetljivi ste na hemikalije;
  • Zabrinuti ste zbog telesnog mirisa ili neugodnog zadaha;
  • Pod stresom ste;
  • Borite se s promenama raspoloženja;
  • Imate posla sa gasovima i nadutošću.

Namirnice za čišćenje jetre

Uključujući izbor superhrane u svoju prehranu, možete prirodno očistiti i zaštititi ovaj vredni organ.

Čaj za čišćenje jetre

Smatra se da je čaj blagotvoran za zdravlje, ali dokazi su pokazali da može imati koristi za jetru. Studija bazirana u Japanu pokazala je da je ispijanje 5-10 šoljica zelenog čaja dnevno povezano sa poboljšanim krvnim markerima zdravlja jetre. To se može svoditi na spoj za koji je poznato da pomaže u radu jetre pod nazivom katehin. Zeleni čaj je pun ovog biljnog antioksidansa.

Povrće poput kupusa, kelja, brokolija i karfiola za čišćenje jetre

Ovo povrće je glavni izvor glutationa, koji pokreće jetrene enzime za čišćenje toksina. Konzumiranje povrća povećaće proizvodnju glukozinolata u vašem sistemu, koji pomaže u izbacivanju kancerogenih i drugih toksina.

Kurkuma kao lek za jetru

Kurkuma se u Indiji vekovima koristi u medicinske svrhe. Kurkumin je aktivni sastojak kurkume i ima snažna biološka svojstva. Ovaj začin pomaže enzimima koji izbacuju toksine i sadrži antioksidanse koji popravljaju ćelije jetre. Takođe pomaže jetri u detoksikaciji metala, dok podstiče proizvodnju žuči.

Citrusi i jetra

Iako pružaju veliku količinu vitamina C, agrumi stimulišu jetru. Grejp je posebno koristan, jer sadrži dva primarna antioksidansa naringin i naringenin. Oni mogu pomoći u zaštiti jetre od povreda smanjujući upalu i štiteći ćelije jetre.

Cvekla za jetru

Cvekla takođe sadrži vitamin C i zdravu dozu vlakana koja su prirodni čistači za probavni sistem. Podstiče protok žuči i pojačavaju enzimsku aktivnost.

Beli luk ili češnjak za čistu jetru

Beli luk je pun sumpora, koji aktivira jetrene enzime koji pomažu telu da izbaci toksine. Beli luk takođe sadrži velike količine selena koji je esencijalni mikronutrijent za koji se pokazalo da pomaže u povećanju nivoa prirodnih antioksidativnih enzima u jetri.

Orasi kao lek za jetru

Orasi su dobar izvor glutationa, omega-3 masnih kiselina i aminokiseline arginina, koji podržavaju normalno čišćenje jetre, naročito pri detoksikaciji amonijaka.

Bademi za čišćenje jetre

Bademi, semenke suncokreta, kikiriki, pšenične klice, losos i avokado sjajni su izvori vitamina E, snažnog antioksidansa za koji istraživanja pokazuju da se može boriti protiv oksidativnog stresa i pomoći u jačanju zdravlja jetre.

Artičoka i jetra

Žuč pomaže u transportu toksina kako bi se mogli ukloniti iz tela, pa je zdrav protok žuči neophodan za optimalno zdravlje jetre i uklanjanje toksina. Artičoka sadrži fenolne derivate koji se vekovima koriste za podsticanje protoka žuči i zaštitu jetre.

Bobičasto voće za zdravu jetru

Bobičasto voće jake boje kao što su borovnice, kupine i maline nisu samo pune vlakana; sadrže fitohemikalije zvane antocijanini, koji imaju snažna antioksidativna svojstva za koja se pokazalo da uklanjaju slobodne radikale i podstiču normalne upalne procese.

Losos i omega 3 masne kiseline za očuvanje jetre

Mnogo je razloga za unošenje više omega-3 masnih kiselina u svoju ishranu, a zdravlje jetre je jedan od njih. Nedavno istraživanje pokazalo je da je konzumacija omega-3 povezana sa zdravim nivoom masnoća u jetri, tačnije, nižim nivoom masnoća u jetri i višim nivoima HDL “dobrog” holesterola.

Maslinovo ulje za čišćenje jetre

Hladno presovana organska ulja poput maslinovog, konopljinog i lanenog semena pružaju veliku podršku jetri, dajući telu tekuću bazu koja može usisati štetne toksine u telu. Takođe se pokazalo da smanjuje nivo masti u jetri.

Šta je potrebno uraditi kako bismo očistili jetru?

Osim konzumacije određene hrane, važno je i da:

Pijete više vode

Voda pomaže jetri da premesti toksine kroz vlastite ćelijske sisteme i ubrza njihov izlazak iz tela. Ali ne može bilo koja voda učiniti potpunu detoksikaciju, već filtrirana voda iz slavine, sobne temperature u određenim intervalima dana – nakon buđenja, između obroka, rano uveče. Vodu ne treba piti tokom jela i najkasnije dva sata pre spavanja. Možete dodati malo soli i začin kurkumu u vodu kako biste ubrzali njenu efikasnost.

Ne konzumirajte gazirane vode ili vode u plastičnim posudama za piće.

Znoj kao detoksikacije jetre

Zavisno o tome gde živite, možda ćete to moći postići jednostavno šetnjom. Znoj izazvan vežbom ima svoje prednosti za detoksikaciju, izbacujući toksine iz tela zajedno sa znojem.

Naspavajte se

Ljudskim bićima je potrebno najmanje osam sati odmora. Spavanje vrši detoksikaciju! Spavanje isključuje nebitne fizičke funkcije kako bi telo moglo preusmeriti svoje energetske resurse na obradu, lečenje, obnavljanje i detoksikaciju.

Probiotici

Što je vaš probavni sistem efikasniji u eliminaciji toksina, to će manje posla preneti na jetru. Jedan od najboljih pomagača koji probavni sistem može dobiti su probiotici. Probiotici su lako dostupni u fermentisanoj hrani kao što je kiseli kupus, kimči i kiseli krastavci. Fermentisane namirnice kao što su kombuča, miso i kefir treba retko konzumirati, jer mogu lako preopteretiti funkciju jetre, posebno kada je već oštećena.

Mnogi ljudi u početku se osećaju neodlučnima na pokušaj detoksikacije jetre, jer celi proces jednostavno zvuči nepoznato i možda komplikovano. Ipak, kao što pokazuje ovih nekoliko saveta, u stvari je vrlo lako pomoći detoksikaciji jetre.

I na kraju, čišćenje jetre ili detoksikacija je promena načina života. Ne postoji čarobni štapić kada je reč o čišćenju jetre ili detoksikaciji i sve što se tako prodaje s pravom se dovodi u pitanje.

Međutim, postoji niz malih radnji potkrepljenih istraživanjem koje možete preduzeti kako bi smanjili opterećenje jetre.