Obloge za upalu pluća: kako se prave i kako se koriste?

obloge za upalu pluca

Upala pluća je infekcija donjih disajnih puteva koja može biti uzrokovana bakterijama, virusima i gljivicama.

Bakterije koje uzrokuju upalu pluća su zarazne, što znači da se mogu širiti od osobe do osobe.

I virusna i bakterijska upala pluća mogu se širiti udisanjem kapljica koje se nađu u vazduhu od kijanja ili kašlja, dok gljivična upala pluća dolazi iz okoline i ne širi se od osobe do osobe.

Simptomi upale pluća

Simptomi upale pluća mogu biti blagi do opasni po život, i mogu uključivati:

 • otežano disanje,
 • bolove u prsima koji se pojačavaju kad dišete ili kašljete,
 • temperaturu ili groznicu,
 • kašalj koji može proizvesti sluz,
 • mučninu ili povraćanje,
 • osećaj umora,
 • gubitak apetita,
 • glavobolje, i dr.

Oralni antibiotici mogu lečiti većinu slučajeva bakterijske upale pluća, ali antibiotski lekovi ne deluju na viruse. U borbi protiv gljivične upale pluća koriste se protivgljivični lekovi koje ćete možda morati uzimati i više nedelja, kako bi infekcija nestala. Oporavku će pomoći odmor i unošenje dosta tećnosti.

Faktori rizika kod upale pluća

Svako može dobiti upalu pluća, ali veći rizik imaju deca do 2 godine, stariji od 65 godina, kao i oni sa oslabljenim imunološkim sistemom zbog bolesti ili upotrebe lekova, pušači, oni koji su imali moždani udar, i dr.

Dijagnoza upale pluća

Dijagnozu upale pluća postavlja lekar (specijalista za pluća je pulmolog), nakon kliničkog pregleda, na osnovu simptomatologije i fizičkog nalaza.

Lekar, može zatražiti rengenski snimak pluća i srca, a serološka ispitivanja će pokazati povišen broj leukocita – belih krvnih zrnaca, i uvećanu sedimentaciju, što je jasan dokaz da se u organizmu odvija zapaljenski proces. Analizom ispljuvka moguće je izolovati uzročnika infekcije i na osnovu toga prepisati terapiju.

Oporavak od upale pluća

Većina ljudi reaguje na lečenje i vreme oporavka zavisiće od vrste upale, ozbiljnosti i opštem zdravstvenom stanju.

Mlađa osoba može se vratiti u normalu već kroz nedelju dana nakon tretmana, dok ostalima može trebati više vremena da se oporave. Ako su simptomi ozbiljni, oporavak može potrajati nekoliko nedelja.

Lečenje kod kuće vam daje mogućnost da koristite jedan od najboljih narodnih lekova za lečenje respiratornih bolesti, a to su obloge.

Koriste se i kod odraslih i kod dece, ali imaju svoje indikacije i kontraindikacije o kojima bi se morali informisati. Postoje mnoge vrste obloga, važno je poštovati ​​njihov recept i način primene.

U kojim se slučajevima stavljaju oblozi odraslima i deci?

Oblozi se mogu koristiti kod respiratornih bolesti sa kašljem i kod otežanog izbacivanja šlajma, kod hroničnih upalnih bolesti disajnog trakta – laringitisa, traheitisa i bronhitisa.

Svrha obloga je zagrevanje grudi, povećanje protoka krvi, smanjenje upale, razređivanje i poboljšanje izbacivanja šlajma. Važno je znati od kojih sastojaka i kako napraviti oblog, pridržavati se proverenog recepta, posmatrati proporcije sastojaka. Pripremljena smesa može se staviti na grudi u područje grudne kosti ili rebara, kao i na leđa između lopatica.

Deci mlađoj od dve godine ne mogu se stavljati oblozi bez dozvole pedijatra.

Recept za oblog od kupusa za upalu pluća

Lečenje kupusovim listom prikladno je i za odrasle i za decu. Deluje blago i istovremeno efikasno, jer  smanjuje upalu, olakšava izbacivanje šlajma, smiruje kašalj, pomaže uklanjanje toksina koje luče bakterije i virusi i povećava zaštitna svojstva upaljenih tkiva.

Priprema je veoma jednostavna:

2-3 lista kupusa potopiti u posudu sa vrućom vodom na 2 minuta, a zatim se stave na ravnu površinu, osuše peškirom i ohlade, nakon toga se nanose na leđa ili grudi. Pokrijte gazom i zamotajte peškirom.

Najbolje je to učiniti pre odlaska na spavanje. Ovaj postupak daje dobre rezultate već kroz 2-3 večeri.

Oblog od votke

Oblog od votke ima izvrsna svojstva zagrevanja. Brzo ublažava oticanje, upalu disajnih putova, smanjuje kašalj i olakšava disanje. Namenjeno je odraslima i deci od 3 godine starosti na više.

Oblog od vodke bez obzira na koji deo tela se nanose, imaju istu strukturu:

 • donji sloj je pamučna ili lanena tkanina, koja se navlaži votkom ili čistim medicinskim alkoholom razređenim sa vodom u razmeru 1:1, a zatim dobro iscedi
 • srednji sloj – polietilen ili poseban voštani (tzv. kompresijski) papir;
 • gornji sloj – topla vuna.

Kako se vlažni sloj ne bi ohladio, srednji sloj treba za otprilike 2 cm biti širi i duži od donjeg, a gornji takođe 2 cm širi i duži od srednjeg.

Prilikom lečenja deteta ili osobe s osetljivom kožom mesto na koje će se stavljati oblog od votke prethodno treba namazati maslinovim uljem ili dečijom kremom. Kompres je fiksiran na vrhu zavojem tako da se sva tri sloja čvrsto drže, ali zavoj ne sme biti previše stegnut kako ne bi stezao vene i ne bi ometao protok krvi.

Trajanje bilo kakvog alkoholnog obloga je 2-4 sata.

Oblog od masti za pluća

Svinjska mast je namirnica koja se od davnina koristi u lekovite svrhe. Bogata je kiselinama koje zajedno štite srce i kardiovaskularni sistem, i jačaju imunitet ljudi.

Gotovo da smo svi čuli za izraz “svinjska mast oprana u 9 voda”. Kada se koristi u lekovite svrhe, mast mora da se opere devet puta, u devet voda, kako bi iz nje izašle sve nečistoće.

Bolesti pluća i brohnijalne upale nekada su lečene upravo svinjskom mašću od koje su se pravile obloge.

Za ovaj narodni lek potrebno vam je: komova rakija, loza ili domaća rakija, sobne temperature, činijica oprane svinjske masti, pamučna krpa i peškir.

Priprema: Svinjsku mast stavite u dublju posudu i sipajte preko nje mlaku vodu tako da potopi mast. Mešajte varjačom ili kašikom. Posle par minuta prospite tu vodu, sipajte čistu i ponovite postupak, i tako devet puta. Prstima zahvatite mast i namažite grudni koš, u predelu pluća.

Uzmite pamučnu krpu i presavijte je na četiri dela, na pola, pa opet na pola. Direktno iz flaše sipajte rakiju u šaku nad krpom i ravnomerno natopite krpu rakijom. Na masnu kožu prislonite oblogu i blago je dlanovima fiksirajte na kožu.

Stavite peškir preko obloge pa obucite pidžamu. Oblog je najbolje držati celu noć, a mnogi kažu da se već ujutru oseća poboljšanje. Narodnu terapiju primenjujte svako veče, pred spavanje. Kašalj će brzo prestati, već posle stavljanja pet obloga.

Možete da koristite i rastopljenu gušću, jagnjeću mast ili puter.

Oblog od meda za kašalj za decu

Oblog od meda najčešći je postupak kod dečijeg kašlja. Deluje vrlo nežno i efikasno, prodirući duboko u kožu, zagrejava, poboljšava cirkulaciju krvi i poboljšava imunitet.

Postoje 2 mogućnosti korišćenja meda:

 • u obliku medeno-alkoholnog obloga;
 • u obliku medenog testa.

Za oblog u obliku medeno-alkoholnog obloga namažite kožu toplim medom, preko toga stavite ubrus malo navlažen alkoholom. Zamotajte i ostavite preko noći.

Druga mogućnost je da pripremite testo debljine 2-3 cm od mešavine jednakih delova meda, brašna i suncokretovog ulja. Napravite željeni oblik, stavite na gazu, pa na predeo pluća i zamotajte. Potrebno je ležati sa testom 3-4 sata.

Kako napraviti uljane obloge na grudima

Uljani oblog izrađuje se od bilo kojeg biljnog ulja, prethodno zagrejanog do 40-50 °C. Navlažite krpu, lagano je iscedite, stavite na telo, prekrijte kompresijskim papirom, peškirom i vunenim šalom na vrhu. Ostavlja se da stoji preko noći.

Ne prekrivajte uljanu krpu plastičnom folijom, jer bez vazduha može lako iritirati kožu. Takođe može stvoriti uslove za razvoj infekcije.

Oblozi na bazi krompira

Mnogi roditelji znaju koliko je efikasan oblog od krompira za dete starije od 2 godine.

Nekoliko krompira dobro se operu i skuvaju u ljusci, a zatim ocede i pasiraju. U masu dodajte 1 kašiku alkohola i biljnog ulja, promešajte, zamotajte u tanku krpu i stavite na grudi ili leđa, držite dodatno prekriveno peškirom 1,5 sata.

Oblog od soli za jak kašalj

Slani oblog protiv kašlja pomaže u ublažavanju oteklina i grča bronhija. Pogodno je za sve uzraste.

U litri vode zagrejane na 50 °C otopi se 90 g kuhinjske soli, oko 4 kašike, navlaži se ubrus, nanese na kožu, pokrije peškirom i zamota. Oblog držite tokom cele noći.

Oblog od jabukovog sirćeta za suvi kašalj

Oblog od jabukovog sirćeta pomaže da ublažite kašalj. Razređuje se toplom vodom u odnosu 1:3, navlaži se mekani ubrus, nanosi na grudi ili leđa, prekriva pamučnom krpom i ostavlja 20-30 minuta. Nakon uklanjanja sa kože dobro je osušiti peškirom, namazati kremom ili biljnim uljem.

Kontraindikacije za narodne lekove.

Oblozi, kao i drugi narodni lekovi za lečenje kašlja, imaju svoje kontraindikacije. Ne mogu se koristiti u slučajevima:

 • kod deteta mlađeg od 2 godine, posebno kod beba;
 • kod osoba i dece sa alergijama;
 • sa astmatičnim bronhitisom;
 • ako postoje kardiovaskularne bolesti;
 • kada postoji oštećenje kože, bilo koji osip;
 • sa tumorima bilo koje lokalizacije.

Zabranjeno je stavljati oblog i kad imate temperaturu.

Telo svake osobe ima svoje individualne karakteristike, tako da ne postoji univerzalni recept. Najbolje je odabrati najbolju opciju savetovanjem sa svojim lekarom.

Kod upale pluća može vam pomoći i guščija mast pa vam predlažemo da pročitate i tekst pod nazivom guščija mast za upalu pluća, astmu i bronhitis!

Nadamo se da će vam pomoći gore navedeni saveti, obloge mogu pomoći i u lečenju štitne žlezde, ako imate problema sa štitnom žlezdom ili poznajete nekog ko ima probleme predlažemo vam da pročitate i tekst obloge za štitnu žlezdu.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi najkvalitetnijeg lipovog meda i kalcijuma koji se odlično pokazao u prirodnom lečenju astme!