Obloge za suvi kašalj

obloge za suvi kasalj

Kašalj predstavlja jedan od odbrambenih mehanizama našeg organizma kojim se pročišćavaju disajni putevi u situacijama kada ih blokiraju strana tela, prekomerni sekret ili ih iritira neki alergen. Kao mehanizam pročišćavanja disajnih puteva, kašalj se javlja gotovo svakodnevno, ali je primećeno da se kao simptom različitih oboljenja disajnih puteva kašalj najčešće javlja u odnosu na sve druge simptome koji upućuju na neku bolest zbog koje pacijenti traže pomoć u ustanovama primarne zaštite.

Kašalj može biti samo trenutni odgovor našeg organizma kojim će se eliminisati problem nastao usled navedenih poteškoća, a ukoliko izazivač zakrčenja disajnih puteva ne prestaje neko vreme onda o kašlju govorimo kao simptomu koji upućuje na neki akutni ili hronični problem sa disajnim traktom.

U zavisnosti od toga koliko traje kašalj razlikujemo akutni, prolongirani akutni kašalj i hronični. Ukoliko se kašalj zadrži do tri nedelje govorimo o akutnom kašlju, onaj koji traje duže od tog perioda a kraće od osam nedelja jeste subakutni ili prolongirani akutni kašalj. Kada kašalj ne prestaje ni nakon osam nedelja onda je reč o hroničnom kašlju.

Dužina trajanja kašlja najčešće je najbolji pokazatelj uzroka ovog simptoma, pa tako akutni kašalj najčešće uzrokuju virusne infekcije gornjih disajnih puteva, koje najčešće izaziva prehlada, alergijska reakcija ili kijavica izazvana spoljašnjim reagensima.

Kada je reč o hroničnom kašlju on je najčešće uzrokovan pušenjem, iritansima iz spoljašne sredine, bronhijalnom astmom, hroničnim bronhitisom i sl.

Kašalj mogu uzrokovati, ali ređe, i srčana slabost, kancerogene bolesti pluća ili jednjaka, tuberkuloza, sarkoidoza, a kašalj može biti i psihogeni ili “TIC” kašalj.

Suvi kašalj

Kašalj se može razlikovati i po tome da li se nakon njega izbacuju određena količina sadržaja. Kašalj može biti produktivan, ili samo nadražajni bez izbacivanja bilo kakvog produkta, ili suvi kašalj.

Najvažniji preduslov za nastanak suvog kašlja jeste razaranje zaštitnog sloja sluzokože sluznice usta i ždrela, a to je pljuvačka. Ona oblaže i štiti sluzokožu uz pomoć antibakterijskih i antivirusnih svojstava, dok istovremeno olakšava govor, žvakanje i gutanje hrane.

Kada je osoba izložena aerozagađenjima, alergenima, klimatizovanom vazduhu ili dimu cigareta, bilo kao pušač, bilo kao pasivni pušač, rizik od oštećenja ovog zaštitnog sloja pljuvačke je povećana. Oštećena i oslabljena barijera u ustima podložna je napadima bakterija i virusa , što se prepoznaje po grebanju u grlu i promuklosti i bolnim glasnim žicama, kao i po suvom i nadražajnom kašlju.

Posebno neprijatna vrsta suvog kašlja jeste upravo nadražajni kašalj, koji je prepoznatljiv po tome što se javlja u napadima, jako je suv i posebno neprijatan za grlo pacijenta. Postoji stalna potreba da se izbaci nešto iz disajnih puteva a to se ne događa, jer sekreta nema.

Obloge za suv kašalj

Prirodni lek za suvi kašalj, koji olakšava tegobe i pomaže da se kašalj smiri jesu razne obloge koje se prave od sastojaka koji su svima dobro poznati.

Obloge za kašalj od meda

Med je univerzalno dobra namirnica i zbog svojih izuzetnih karakteristika ulazi u sastav mnogih prirodnih preparata za lečenje raznih bolesti  Naravno ukoliko niste alergični na med i ukoliko je med koji koristite sasvim prirodan, nabavljen od proverenih proizvođača ili onaj koji ste lično proizveli –  med može biti lek za mnoge bolesti, ali i način da ostanete zdravi dugo vremena.

Pored toga što je izvrsna poslastica slatka i ukusna, med je i odličan saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica, a vitaminima, mineralima i drugim elementima koje sadrži, doprinosi kompletnom jačanju organizma.

Kada je reč o kašlju, posebno suvom, postoji niz recepata za njegovu konzumaciju kao deo neke lekovite smese, ali je takođe odličan za pravljenje obloga.

Ovo su naravno recepti koji se prenose s kolena na koleno, ne može vam ih prepisati lekar, ali ima sigurno i onih koji vam ih mogu preporučiti.

Mi ćemo preporučite dve vrste obloga:

  1. Za prvu su vam potrebne dve čiste gaze i flaster za pričvršćivanje gaze. Vodite računa da flasteri budu oni koji se lako skidaju, posebno ako ih stavljate na nežnu dečiju ili bilo koju drugu osetljivu kožu.

Za smesu su vam potrebni brašno, pola kašike maslinovog ili bilo kog biljnog ulja i jedna kašika meda .

Najpre umešate med i brašno tako da je od smese moguće napraviti lopticu. Važno je da smesa nema grudvice po sebi, već da bude glatka tekstura u koju nakon postizanja željene gustine ubacujete ulje. Onda smesu podelite na dva dela i umotajte je ponovo u brašno. Nanesete na dve gaze i stavite jednu na gornji deo grudi, drugu na gornji deo leđa i pričvrstite flasterom. Odrasli ovu smesu drže tokom noći, deca bi trebalo do tri sata i to pred spavanje.

Ova obloga uzrokuje znojenje jer med zagreva, a ako je reč o jakom kašlju najbolje je da se primenjuje stavljanje obloga dva do tri dana.

  1. Kombinacija meda i lista kupusa u oblozi je takođe dobra kombinacija. Par listova kupusa, koliko je potrebno da prekrijete grudni koš i leđa.

Procedura je takva da malo poparite listove kupusa u vreloj vodi, onda ih premažete medom i stavite na grudi i leđa, a preko toga stavite foliju ili kesu, a onda to mesto dodatno utoplite i pespavate sa oblogom.

Obloge za kašalj od slačice

Tajna slačice je u njenoj stimulaciji površinske cirkulacije i širenju kapilara, što kada se stavi kao obloga utiče na pluća tako što ih otvara i olakšava iskašljavanje sekreta.

Za pripremu obloge potrebna je jedna kafena kašika mlevenog semena slačice, 10 kafenih kašika brašna i mlaka voda. Sve to se umeša tako da smesa bude gusta i onda se ona nanese na grudni koš i leđa. Zavojem zamotati  premazani deo, obući neku staru majicu i ostaviti da odstoji najviše dvadeset minuta, a zatim skinuti zavoj i dobro isprati smesu s tela. Crvenilo je normalna reakcija, ali ova obloga svakako nije za ljude sa posebno osetljivom kožom.

Obloge od crnog luka za kašalj

Za uporni kašalj crni luk je zakon. Obloge se prave od dve ili tri glavice crnog luka, koje se iseckaju sitno i malo propare da otpuste sok i omekšaju. Onda se luk promeša sa pola šoljice kukuruznog brašna i jabukovim sirćem u količini dovoljnoj za kompaktnu masu. Topla smesa se stavi na pamučno platno i prisloni na grudi. Skinuti smesu nakon 20 minuta i isprati kožu. Tretman ponoviti dva-tri puta dnevno.

Obloge od svinjske masti za kašalj

Ovo je jedna jako delotvorna obloga, ako je po tvrdnjama onih koji su je koristili i za sada najjednostavnija za korišćenje.

Svinjska mast se namaže preko papira (čvršći papir koji se koristi za kese u koje se nekada pakovao šećer ili pirinač u prodavnicama). Papir se stavi preko grudi, a preko toga čista krpa i onda se obuče neka stara majica. Prespavajte sa ovom oblogom i videćete da sutradan nema masnoće, jer je koža upila, a takođe osetićete olakšanje.

Ovo su samo neke od obloga koje možete napraviti kako biste olakšali kašalj, a uz pomoć nekih možda i potpuno ga eliminisali. Ako tragate za prirodnim metodama za izlečenje kašlja predlažemo vam da pročitate i tekst banana i med za kašalj.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi najkvalitetnijeg lipovog meda i kalcijuma koji se odlično pokazao u prirodnom lečenju kašlja!