Banana i med za kašalj

banana i med za kasalj

Jedan od veoma važnih odbrambenih mehanizama našeg organizma jeste i kašalj i gotovo da ne prođe dan a da se uz pomoć njega ne pročiste disajni putevi. Međutim, kada usled brojnih uzroka dođe do zakrčenja ili iritacije disajnih puteva većeg obima, onda kašalj postaje simptom koji u velikoj meri remeti kvalitet života.

Kašalj, u zavisnosti od vrste, intenziteta i trajanja upućuje kao simptom na neku vrstu oboljenja disajnih organa. Kašljem se pročišćavaju disajni putevi u situacijama kada ih blokiraju strana tela, nakupljeni sekret ili neki iritans ili alergen.

Kašalj može biti akutni kada traje do tri nedelje, a ukoliko potraje i duže i to do osam nedelja reč je o prolongiranom akutnom kašlju. Kašalj koji se nastavi i nakon toga karakteriše se kao hronični kašalj. Trajanje kašlja najčešće upućuje lekare i na uzročnika bolesti koja se manifestuje kroz kašalj.

Virusne i bakterijske infekcije, prehlade i alergijske reakcije su najčešći izazivači akutnog kašlja.

S druge strane pušenje, aerozagađenje, bronhijalna astma ili hronični bronhitis uzrokuju hronični kašalj.

Postoje i neka druga stanja koja nisu vezana za bolest disajnih puteva, koja se manifestuju kroz kašalj. Određeni vidovi srčane slabosti mogu da izazivaju kašalj, neke kancerogene bolesti pluća i jednjaka, a postoji i kašalj koji se naziva psihogeni.

Suvi i produktivni kašalj

Kada putem kašljanja izbacujemo sekret onda govorimo o produktivnom kašlju, dok kašalj tokom koga nema izbacivanja sadržaja istisnutog iz disajnih organa govorimo o suvom kašlju. I jedan i drugi kašalj utiču na funkcionalnost osobe koja je pogođena ovim simptomom, ali se posebno teško podnosi suvi kašalj koji uporno traje. To je takozvani nadražajni kašalj, koji je prepoznatljiv po tome što se javlja u napadima koji se teško zaustavljaju, uz javljanje potrebe da se izbaci sadržaj iz disajnih puteva, što izostaje jer sekreta nema.

Metode prirodnog lečenja kašlja

Ono što je izvesno je da je kašalj uporan simptom i da ume da potraje mnogo duže od primarne bolesti koja ga izaziva. Kaže se da je za prestanak kašlja potrebno vreme.

U zavisnosti od toga koja vrsta kašlja je zastupljenja lekar može da odredi sirup koji će ublažiti muke pacijenata.

Za kašalj su u narodu poznati mnogi recepti, od kojih su neki veoma delotvorni, a svakako sastojci uz pomoć kojih se prave su sami po sebi dobri i korisni našem organizmu, pa čak i ako ne izleče kašalj željenom brzinom, kako bi se to narodski reklo, ne može da škodi.

Mnogo je narodnih recepata koje možete napraviti i u svojoj kući, koji vam mogu olakšati tegobe tokom kašlja.

Banana u lečenju kašlja

Mnogima su banane omiljeno voće, dok oni koji svakodnevno broje kalorije često ovoj voćki pripisuju mnogo kalorija i često se u dijatama ne preporučuje kao i ostalo voće, sa naznakom da goji.

Ova voćka je ne samo ukusna, već u sebi sadrži obilje dobrih komponenti koje nam koriste u održavanju dobrog zdravlja. Stručnjaci čak preporučuju dve banane dnevno kako bi se poboljšalo stanje opšteg zdravlja, a posebno kardiovaskularnog sistema.

Obilje vlakana poboljšavaju probavu, a uz pomoć banane zadovoljava se i 9 procenata dnevnih potreba čoveka za kalijumom, koji je neophodan za rad čitavog organizma, a posebno srca.

Jesmo li rekli da je ukusna?

Treba istaći i da je kalorija jedne prosečno velike banane oko 110 kalorija, što znači da se lako može uklopiti u normalan kalorijski obim vašeg dnevnog režima bez griže savesti. I to ne jedna, već dve banane.

Ono što ćete saznati na kraju jeste i činjenica da banana može biti i odličan lek u borbi protiv kašlja.

Med u lečenju kašlja

Med je namirnica koja se može nazvati i mnogi je tako i doživljavaju – savršenom namirnicom. Ona u sebi ima toliko važnih nutritivnih elemenata da nije čudo što je u tako mnogo recepata osnova mnogih tinktura, melema, sirupa i lekova, čak i onih koji se proizvode u farmaceutskim fabrikama.

Med je naš saborac u brobi protiv virusa i bakterija, a kako sadrži flavonoide i brojne antioksidanse, med je namirnica koja smanjuje rizik od više vrsta raka i bolesti srca.

Jedna kašičica dnevno ukoliko se uzima redovno, možda da poboljša vaše zdravlje vidljivo, a svakako će sačuvati stanje vašeg organizma zdravim, ako ga koristite preventivno.

Med se koristi kao deo raznih obloga za lečenja kašlja, a takođe ulazi i u sastav brojnih sirupa i smesa koje olakšavaju tegobe izazvane upornim kašljem.

Spoj meda i banana je jedna od najpoznatijih kombinacija u lečenju kašlja.

Sirup od banane i meda za kašalj

Banana i med su same po sebi jako dobra kombinacija koja se preporučuje kod produktivnog kašlja, jer pomaže u izbacivanju nagomilanog sekreta iz pluća i bronhija. Oni koji su koristili ovaj način za izbacivanje šlajma kažu da je smeša toliko efikasna da se sekret izbacje u roku od dva dana.

Ovaj sirup koji se pravi za manje od pola sata dobar je kao pomoćno sredstvo u lečenju kašlja tokom svih infekcija disajnih puteva i idealan lek tokom zime, jer istovremeno olakšava tegobe i jača vaš organizam štiteći ga od virusa i bakterija, jačanjem organizma.

Kako se pravi sirup za kašalj?

Za početak važno je da banane bude zrele. Za pripremu sirupa od 400 ml, što je količina dovoljna za jedan dan, potrebne su vam dve zrele banane, 400 ml vode i dve kašike meda.

Najpre izgnječite banane, tako da budu skroz kašaste, a onda prelijete ključalom vodom (banane ne pasirate pre nego što voda počne da ključa).

Izmešate banane i vodu a onda ostavite da odstoji pola sata. Važno je da se smesa ohladi pre nego što dodate odvojenu količinu meda.

Kada sve to izmešate popijete prvu dozu sirupa od 100 ml i tako četiri puta dnevno.

Dobro je da sirup pravite na početku dana i samo za taj dan.

Trebalo bi da tegobe nestanu posle tri dana, a svakako, ukoliko niste alergični na med ili bananu, ovaj sirup ne može da škodi.

Ovaj sirup dobar je kod upaljenog grla, ali mogu pomoći kod mamurluka ili glavobolje, a ako vas zdravlje služi toliko da ste radi da brinete o svom izgledu, onda treba da znate da se ova smesa može koristiti i kao sjajna maska za lice ili kosu.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi najkvalitetnijeg lipovog meda i kalcijuma koji se odlično pokazao u prirodnom lečenju kašlja!