Anemija u trudnoći: koji su simptomi, kako nastaje, da li je opasna i kako povećati gvožđe u trudnoći?

anemija u trudnoci

Anemija ili malokrvnost je stanje organizma prouzrokovano smanjenjem ukupne mase crvenih krvnih zrnaca, a samim tim i smanjenjem količine hemoglobina u našem organizmu.

Ovo stanje organizma može biti posledica brojnih oboljenja i promena u funkciji našeg organizma.

U zavisnosti od toga šta izaziva anemiju razlikujemo bolesti koje utiču na stvaranje eritrocita u koštanoj srži, one koje utiču na pojačanu razgradnju crvenih krvnih zrnaca, kao i onih koji utiču da na smanjenu produkciju hemoglobina, vitamina B12 ili drugih izuzetno važnih elemenata od kojih nastaju erotrociti.

Anemija je stanje koje se odražava na celokupan organizam, pa je zato važno reagovati brzo već kod prvih simptoma, a kada se pristupi lečenju, ovom procesu treba pristupiti strpljivo i uporno i ne prekidati već kod prvog poboljšanja opšteg stanja organizma.

Najvažnija uloga eritrocita u organizmu jeste njegova uloga u transportu kiseonika i ugljen dioksida.

Kiseonik se iz pluća crvenim krvnim zrncima dostavlja tkivima, koji iz ćelija tkiva zatim preuzimaju ugljen dioksid, koji dostavljaju plućima, odakle on dalje izlazi iz organizma.

Koji su simptomi anemije u trudnoći?

Simptomi anemije su u početku gotovo neprimetni i u tom stadijumu anemija se dijagnostikuje na preventivnim pregledima.

Zato je i važno redovno kontrolisati krvnu sliku.

Kada dođe do osetnog opadanja nivoa gvožđa u rezervama našeg organizma, onda se javljaju i prvi vidljiviji simptomi.

Najkarakterističniji simptom jeste bledilo, kako kože tako i vidljivih sluzokoža.

Ove simptome prati suva, ispucala koža, umor koji je konstantno prisutan i koji se ne može objasniti nekim drugim uzrokom (težak fizički rad, neispavanost i sl), česta pojava malaksalosti, depresije, vrtoglavice, nedostatak pažnje i nemogućnost koncentracije, ubrzan rad srca, zujanje u ušima i grčevi u mišićima.

Anemija kod dece je takođe prisutna, prema nekim procenama anemija pogađa gotovo tećinu svetske populacije, a u posebnu kategoriju osetljivosti ulaze deca do pete godine, kojih je dve petine u našoj zemlji koji su pogođeni anemijom, kao i žene, od kojih je jedna trećina pogođenih.

Osetljive grupe su i starije osobe, sportisti, a posebno mladi u razvoju, kao i vegetarijanci.

U posebnu kategoriju spadaju trudnice, a rizik postoji zbog porođaja, dojenja i drugih stanja gde organizam ulaže ogroman napor.

Zašto je to tako kod žena najbolje pokazuje uvid u dnevne potrebe među polovima.

Žena koja je u periodu reproduktivne zrelosti ima dnevene potrebe za gvožđem oko 15 mg, dok je kod muškaraca ta potreba za unosom gvožđa putem hrane oko 8 mg na dnevnom nivou.

To je gotovo upola manje od žena.

Pri tome, kada je žena trudna sa jednim detetom ta potreba za gvožđem se udvostručuje, pa je njihova dnevna potreba oko 30 mg gvožđa.

Interesantno je i to da nivo gvožđa u serumu krvi nije isti u svim delovima dana.

Najveći nivo beleži se u jutarnjim satima, kada se preporučuje i uzimanje krvi za analizu serumskog gvožđa.

Kako bi rezultati bili što precizniji, oni koji uzimaju preparate gvožđa u terapijske svrhe, trebalo bi da pauziraju sa terapijom najmanje 24 sata, a idealno od 5 do 7 dana pre analize.

Bez obzira na to što postoji nekoliko različitih tipova anemije gotovo sve vrste anemija karakteriše skup prepoznatljivih simptoma.

Svi ovi simptomi proističu iz osnovnog problema koji je izazvan anemijom.

To je pre svega, nedostatak kiseonika i hranljivih meterija,  koje crvena krvna zrnca transportuju do ćelija organizma.

Najčešći simptomi su osećaj slabosti, malaksalosti i umora koji nije uzrokovan nekim dovoljno očiglednim razlogom (konstantan težak fizički rad).

Možda najupečatljivi simptom jeste bledilo kože i sluzokože, a javlja se i ubrzan rad srca, otežano disanje i veoma često vrtoglavica ili nesvestica.

Kod malokrvnih osoba beleži se i snižena telesna temperatura, pa se javlja podrhtavanje tela, naročito ruku i nogu.

Loša koncentracija, nedostatak minimalne pažnje, pa i glavobolje često se javljaju kao simptom anemije.

Na malokrvnost mogu uputiti i opadanje kose ili krti i lomljivi nokti.

Kako anemija utiče na trudnoću

Rekli smo već da žene pripadaju grupi naročito osetljivih i da za to postoji više faktora.

Potrebe ženskog organizma na dnevnom nivou gotovo su dvostruko veće kod žena u odnosu na muškarce (žene 15 mg, muškarci 8 mg).

U raznim etapama svog života, žena je izložena riziku – kao dete, u adolescenciji, za vreme menstrualnog ciklusa (a posebno kod žena koje imaju obilnija krvarenja), za vreme trudnoće, nakon porođaja, tokom dojenja i slično.

Najizazovniji period je svakako onaj tokom trudnoće, jer žena koja nosi samo jedno dete u stomaku ima dvostruko veće potrebe za gvožđem nego van trudnoće.

Ovo je razlog što svaka trudnoća nosi rizik od anemije, a posebno su u riziku žene koje su već imale problem sa anemijom ili su bile na donjim graničnim vrednostima gvožđa u krvi.

Prema nekim procenama anemija pogađa svaku petu trudnicu.

Zato je važno da žene koje planiraju trudnoću obrate pažnju na ove parametre kada rade preventivne preglede i pripreme adekvatno svoj organizam na drugo stanje.

Kada govorimo o malokrvnosti u trudnoći, važno je istaći da nije svaka anemija u trudnoći znak za uzbunu, jer se u trudnoći normalno može javiti fiziološka hidremija, koja predstavlja blaži vid anemije.

Ovo stanje nastaje usled ubrzanog uvećanja tečnog dela krvi u odnosu na krvne elemente i ovo ne bi trebalo da bude dijagnostikovano kao anemija, ali se stanje mora pratiti.

Kod trudnica se mogu javiti četiri vrste anemija:

  • hipohromna – koja je najčešća
  • megaloblastična
  • hemolitička
  • aplastična

Hipohromna anemija javlja se i kod trudnica, ali i van trudnoće.

Izazvana je nedovoljnim unosom gvožđa, ali i gubitkom manjih ili većih količina krvi, nedovoljnom apsorpcijom gvožđa usled poremećaja u metabolizmu hemogoblina.

Ovaj tip anemije najčešće pogađa žene koje su i pre trudnoće imale problem sa malokrvnošću koju je uzrokovala prethodna trudnoća, od koje nisu prošle bar dve godine ili usled obilnih menstruacija.

Kako prepoznati simptome anemije kod trudnica?

Rekli smo već da svaki tip anemije ima sličnost u skupu simptoma koji se lako prepoznaju.

Kod trudnica je s jedne strane teško odvojiti neke simptome anemije zbog sličnosti simptoma prvih meseci trudnoće sa simptomima anemije, kao što su umor, pospanost, vrtoglavice i slično.

S druge strane kod trudnica se već od trenutka utvrđivanja trudnoće kontinuirano i sa malim vremenskim razmacima rade detaljne pretrage svih parametara, pa i kompletne krvne slike.

Ovo daje prostor za brzu intervenciju ukoliko se utvrdi malokrvnost.

Da li je opasna anemija u trudnoći

Nijedna bolest ili stanje organizma koje odstupa od normalnih vrednosti nije u saglasju sa zdravom i bezbednom trudnoćom.

Dijagnostika anemije znači da nečeg u organizmu majke manjka, a to je u trenutku stvaranja novog života trenutak za paljenje alarma.

Ono što može usloviti rizik od anemije u trudnoći jeste pre svega nedovoljno unošenje gvožđa putem ishrane.

Anemija može biti izazvana i lošom ishranom koja je siromašna vitaminima (npr. nedostatak vitamina B12 je jedan od uzroka anemije).

Anemija i pre trudnoće svakako garantuje pogoršanje stanja i tokom trudnoće, a malokrvost mogu usloviti i neka stanja ili bolesti sa kojima se ulazi u trudnoću – bolesti digestivnog trakta koje imaju za posledicu krvarenja.

Neredovan menstrualni ciklus pre trudnoće, koji je pratilo obilno krvarenje, takođe su faktori rizika.

U velikom su riziku žene kod kojih nisu prošle najmanje dve godine između dve trudnoće, a svakako su u velikom riziku i žene koje nose dve ili više beba.

Jutarnje mučnine i povraćanje koje je svojstveno nekim trudnoćama može takođe izazvati malokrvnost kod trudnice.

Anemija u trudnoći posledice

Često postavljeno pitanje je kakve su posledice i da li postoji smrtni ishod od anemije.

Anemija može biti štetna i za majku i za plod, a teži oblici malokrvnosti povećavaju rizik od prevremenog rođenja deteta.

Takođe, postojanje anemije može usloviti i sniženu porođajnu težinu novorođenčeta, a u težim slučajevima ovo može biti uzrok smrti deteta, neposredno pre porođaja ili neposredno posle partusa.

Nedostatak hemoglobina u krvi majke pokazao se i kao uzročnik postporođajne depresije.

Anemija u trudnoći ishrana

Raznovrsna i izbalansirana ishrana važna je i kod zdravih i kod bolesnih ljudi, a kod onih pogođenih anemijom naročito.

Kada je reč o trudnicama, ishrana zaista mora biti brižljivo birana, a o unosu dovoljnih količina minerala, vitamina i drugih hranljivih materija da ne govorimo.

Adekvatna ishrana važna je kako u prevenciji anemije kod trudnica, tako i u toku lečenja anemije.

Važno je da ishrana najpre bude bogata namirnicama koje oslobađaju gvožđe, pa zatim i one namirnice koje podstuču da uneto gvožđe bude apsorbovano u organizmu.

Veoma važna grupa namirnica kod anemičnih osoba jeste meso.

Preporučuju se ćureće ili pileće meso, kao i iznutrice, koje su bogate gvožđem.

Preporučuje se i često konzumiranje svih vrsta ribe.

Od namirnica životinjskog porekla dragoceni rezervoari gvožđa su i žumanace, sir, pečurke, kao i mahunarke kao što su sočivo, pasulj ili grašak.

Preporučuje se upotreba sušenog voća, jezgrastog voća, semenki bundeve, lisnatog zelenog povrća, a posebno belog i crvenog luka i kopriva.

Važnu ulogu u apsorpciji gvožđa iz unete hrane bogate istim, imaju integralne žitarice, zeleno povrće, sir i žumance, kao i sveže voćke kao što su trešnje i kajsije ili npr. sušene smokve.

Trudnice bi trebalo da posebno obrate pažnju da ne unose namirnice koje utiču negativno na apsorpciju gvožđa, jer onda neće vredeti dovoljan unos putem određene hrane, već i više od toga.

Namirnice koje bi trebalo zbog toga da izbegavaju jeste kafa, čaj, bilo koje gazirano piće ili alkohol, a posebno vino.

Nekada se može destiti da je unos gvožđa putem hrane zadovoljavajuć, pa čak i na visokom nivou, ali da se ipak javlja anemija.

Ovde treba razmotriti stanja i bolesti koji mogu biti izazivači anemije.

Predlažemo vam da pročitate naše recepte, šta biste mogli da jedete za doručak, ručak i večeru u našem tekstu jelovnik za anemiju.

Kako povećati gvožđe u trudnoći

Izbalansirana ishrana je jedan od načina koji svakako imaju svoje pozitivno dejstvo.

Ishrana je način da se žena pripremi za period trudnoće, vodeći računa, koliko god je to u njenoj moći, da svoje telo pripremi na veliki fizički izazov kakva je trudnoća.

Ishrana je način i da se blaže forme malokrvnosti u trudnoći prevaziđu.

Međutim, da ne bi bilo rizika, najčešće se u toku trudnoće uključuju i suplementi u ishrani koji su miks svih potrebnih vitamina i minerala.

Kod lošeg stanja krve slike, može se i tokom trudnoće uključiti terapija gvožđem, a ozbiljnija terapija se može uključiti shodno težini stanja jedne trudnice.

Anemija u trudnoći lečenje

Bolje sprečiti, nego lečiti.

To je zaisita važna parola za sve a posebno za trudnice.

Priprema pre trudnoće i briga za zdravlje od prvih dana kada saznate da ste trudni je od velikog značaja.

Na ovaj način štitite i vašu bebu, ali i sebe i osiguravate spremnost svog organizma kako za period nakon porođaja, tako i za svaku narednu trudnoću.

Zdrava ishrana je uvek poželjna, ali ako se utvrdi anemija prvog ili drugog stepena, biće potrebna i terapija gvožđem.

Ne morate brinuti o posledicama terapije, jer su lekovi kojim se leči anemija sigurni za trudnice i ono što je poželjno rezutati su vidljivi već posle par nedelja od početka lečenja.

Ukoliko se anemija javi u trudnoći, veoma je važno da se dijagnoza potvrdi već kod prvih simptoma, što je kod trudnica moguće, s obzirom na redovne i učestale kontrole tokom vođenja trudnoće od strane lekara.

Lečenje anemije, baziraće se na onome što je uzrokuje.

Ukoliko je to nedostatak gvožđa u krvi usled nedovoljnog unosa putem hrane, ovo je uslovno rečeno, najlakše prevazići.

Ukoliko se utvrdi da neka druga bolest ili stanje izazivaju malokrvnost, lečenje se odvija paralelno sa nadoknadom gvožđa organizmu trudnice.

Kod uzimanja preparata gvožđa, potrebno je da se uzimaju i preparati na bazi vitamina C, koji igra važnu ulogu u apsorpciji gvožđa iz hrane.

Poželjno je da se terapija primeni tokom obroka jer je ovo najbolji način da se gvožđe kasnije dobro apsorbuje iz probavnog trakta.

Ono što je presudno kod lečenja jeste doslednost i upornost da se lečenje sprovede u punom obimu.

Taj puni obim je od tri do šest meseci, a dešava se da se ljudi već sa prvim poboljšanjem stanja, opuste i zanemare terapiju.

Terapija gvožđem zaista ume da bude naporna, a za trudnice je to tek izazov, jer može da izazove mučninu, tvrđu stolicu i neke druge neprijatnosti.

Sve rečeno ukazuje na to da anemiju tokom trudnoće niko ne želi i sasvim je izvesno da ona neće proći sama od sebe.

Ovo stanje se mora ozbiljno shvatiti i na vreme pristupiti lečenju, kako bi bile sprečene negativne posledice i za bebu i za majku.

Ukoliko je moguće, za trudnoću se treba posebno pripremiti radeći na sveobuhvatnom dobrom zdravstvenom stanju.

Preventiva anemije treba da spada u red najvažnijih pripremnih faza u planiranju potomstva.

Ako tražite rešenje u prirodi naš svakako predlog je da pogledate da posetite našu stranicu.

Pogledajte naš predlog za prirodno lečenje anemije, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe!