Grejanje prostate: kako se pravi kupka za prostatu?

grejanje prostate

Prostata ili kestenjača jeste malena žlezda koja predstavlja važan deo muškog reproduktivnog trakta.

Smeštena je između rektuma i bešike, kestenjačom se naziva jer oblikom i veličinom podseća na kesten.

Veoma važnu ulogu prostata ima u stvaranju semene tečnosti kod ejakulacije, ali i kod održavanja spermatozoida u životu i funkciji, s obzirom da je upravo prostata zadužena za materije koje u semenoj tečnosti imaju tu funkciju.

Svaki problem sa prostatom u velikoj meri pogoršava kvalitet života jednog muškarca.

Koji su mogući problemi sa prostatom

Problemi sa prostatom spadaju u najčešća oboljenja koja pogađaju mušku populaciju.

Ti problemi javljaju se kao benigna hiperplazija prostate, kao upala ili prostatitis, kao prostatatodinija ili kao rak prostate.

Benigna hiperplazija prostate javlja se kod muškaraca iznad 50 godina, mada može i ranije i najčešće se manifestuje kroz često ili otežano mokrenje, pa i bol koja se javlja tokom mokrenja.

Rak prostate je najčešća vrsta raka koja se javlja kod muškaraca uz rak debelog creva i pluća.

Najčešće pogađa muškarce iznad 50 godina, a javlja se i ranije. Kod muškaraca iznad 80 godina ova bolest je veoma česta.

Na upalu prostate ili prostatitis može da ukaže bol u stidnoj regiji i u predelu prepona i genitalija, a najčešće se kao prvi znak javlja osećaj pečenja u preponama.

Seksualna disfunkcija je jedno od stanja za koji se uzrok traži u upali prostate.

Upalu prostate karakterišu jaki i oštri bolovi u predelu prostate.

Prostatitis može imati akutni i hronični karakter.

Za akutnu upalu tipična je povišena telesna temperatura, bolno i otežano mokrenje, pa čak i krv u mokraći ili zastoj mokrenja. Osećaj malaksalosti takođe prati ovo stanje.

Hronična upala prostate nema ovako vidljive simptome, njihova progresija je postepena, pa se neretko simptomi pripisuju godinama ili nekim drugim prirodnim procesima.

Najčešći uzroci upale prostate jeste postojanje neke infekcije sa istovremenim padom imuniteta, koji postavlja dobre uslove za razvoj infekcije.

Rizik za upalu prostate predstavljaju i polno prenosive bolesti i neki medicinski zahvati kao što je postavljanje katetera ili neki endoskopski zahvati.

Lečenje prostate u kućnim uslovima

U zavisnosti od problema koji je zadesio pacijenta određuje se i lečenje.

Mi ćemo ovde pažnju posvetiti stanjima koja ne zahtevaju hiruršku intervenciju, kao što je to slučaj sa rakom prostate.

Lečenje prostatitisa sastoji se u lečenju mesta gde je nastala infekcija (ulazna vrata infekcije), jer je to neko problematično mesto izloženo nekim promenama zbog čega je ostalo plodno tle za razvoj infekcije.

Takođe, deluje se i na uzrok infekcije, a veoma važnu ulogu ima i podizanje imuniteta.

Lečenje upale ne prolazi bez primene antibiotske terapije, koja pre svega ima afinitet prema tkivu prostate i naravno, na osnovu antibiograma.

Daju se i lekovi za smirivanje upale. Važno je i lečenje biljnim preparatima, a poželjna je i terapija prirodnim putem koja ublažava simptome i olakšava tegobe pacijentima.

Lečenje biljnim preparatima preporučuje se i u toku dužeg perioda, čak i kada simptomi nestanu, a sve u cilju sprečavanja pojave tegoba ponovo.

Povećan unos tečnosti može pomoći u lečenju prostate?

Jedno od sredstava koje pomažu u lečenju, ne kao glavna terapija, već kao pomoćno sredstvo jeste lečenje prostate vodom.

Pre svega važno je konzumirati dovoljne količine vode, jer upravo smanjen unos vode, pa i smanjeno pražnjenje bešike, može da dovede do infekcije koja utiče i na prostatu i može da dovede do njene upale.

Muškarci koji zbog prostate već imaju problem sa mokrenjem, da li je to otežano ili učestalo, noćno mokrenje ili bolno mokrenje – odlučuju se da manje piju vodu, kako bi sprečili čest odlazak u toalet.

Ovo je u osnovi loša odluka, jer se stanje samo pogoršava, jer često i nedovoljno konzumiranje vode može da uzrokuju problem sa prostatom.

Kupke i grejanje prostate?

Metoda koja pomaže da se terapija medikamentima bolje iskoristi jeste topla kupka.

Ovo je metoda koju svako može da priušti sebi i kod svoje kuće, bez stručne pomoći, ali je važno da znate kako je ispravno primeniti je.

Ova aleternativna metoda nije poželjna samo kod onih pacijenata kod kojih je dijagnostifikovan akutni oblik bakterijske upale prostate.

U suštini, kod njene primene ne javljaju se nikakvi neželjeni efekti, a blagotvorna je u ublažavanju bolova, pa i drugih simptoma upale prostate ili kod sindroma bolne karlice. Ima pozitivan uticaj na poboljšanje cirkulacije.

Kako se pravi kupka za prostatu?

Terapija tople sedeće kupke se primenjuje na sledeći način:

  • Napraviti toplu kupku sa vrućom vodom, ali ne previše vrelom već vrućom tako da ne peče kožu.
  • Voda treba da bude do kukova ili pupka, a ne da prekriva i ostale delove tela, kako bi se toplota usmerila samo ka bolnom delu tela i kako bi bila pojačana cirkulacija samo u delu gde je smeštena prostata.
  • U ovako toploj vodi treba da se bude od pola sata do 40 minuta, a kako se kupka prirodno hladi treba dodavati pažljivo vruću vodu, kako bi se održavala potrebna temperatura
  • Nakon kupke pacijent treba da ustane polagano i da se koliko god to telo može da izdrži istušira što hladnijom vodom i to pre svega u predelu prostate uz blago masiranje. Ovaj deo bi trebalo da traje oko 20 minuta.
  • Nakon procesa masaže potrebno je popiti dve velike čaše vode.

Koliko često će se primenjivati ova kupka određuje lekar.

Druga varijanta primene tople kupke je malo zahtevnija i fizički i u smislu prostora i potrebnog materijala.

Naime, u ovoj varijanti naizmenično se primenjuju topla i hladna kupka i to topla 3 minuta, pa hladna minut.

Potrebno je da vruća i hladna voda budu u dva korita i da se u njima može sesti.

Količina vode je ista kao i u prvom slučaju, dakle do kukova ili pupka.

Ovaj postupak (toplo-hladno) treba da se ponovi tri puta zaredom, a dobro je primeniti ovu metodu tri do četiri puta nedeljno.

Treći vid zagrevanja prostate vodom je termoterapija indukovanom vodom. Ova terapija je poželjna kod benigne hiperplazije prostate, ali i kod upalnih procesa kestenjače.

Ova metoda je nešto invazivnija jer se obavlja uz pomoć katetera, koji se ubacuje kroz penis i ima za cilj direktno zagrevanje tkiva prostate. Takav proces traje oko 45 munuta i obavlja se isključivo u specijalističkim urološkim ordinacijama.

Napomena za kraj!

Koju god alternativnu metodu da koristite u lečenju ili kao dopunu u lečenju, važno je da ona bude u saglasnosti lekara koji vodi lečenje, a nikako na svoju ruku.

Kod svakog pogoršanja stanja uprkos lečenju, potrebno je da se javite lekaru.

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!