Kašalj kod beba

kasalj kod beba

Kašalj kod beba

Kašalj (tussis) predstavlja odbrambeni  mehanizam ljudskog organizma kojim se neutrališe svaka prepreka koja onemogućava nesmetani prolazak vazduha. Kašalj predstavlja deo procesa disanja i to njegovog izdisaja, kada se pod jakim pritiskom vazduha izbacuje (ili pokušava da izbaci) neko strano telo, sluz ili alergen koji provocira sluzokožu disajnih puteva.

Kod beba i dece kašalj je veoma česta pojava. To istovremeno znači da oko toga ne treba paničiti, ali ni uzeti zdravo za gotovo, posebno kod beba, kod kojih se promene zdravstvenog stanja mogu veoma brzo promeniti iz blagih simptoma neke bolesti do veoma intenzivnih i opasnih po život.

Najčešći uzročnik kašlja kod dece predstavlja slivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva. Sekret je najčešće produkt akutnih virusnih infekcija, koje kod beba i deca znaju da se javljaju veoma često. Prema nekoj proceni od šest do čak deset puta godišnje, što je kako za decu, tako i za roditelje veliki problem, koji značajno pogoršava kvalitet života jedne porodice.

Vrste kašlja kod beba

U zavisnosti od dužine trajanja kašlja razlikujemo akutni koji traje do tri nedelje. Ukoliko se kašalj zadrži i posle treće nedelje, a traje najduže do osam nedelja, onda govorimo o produženom ili prolongiranom akutnom kašlju. Kada kašalj ne prestaje ni nakon osam nedelja govorimo o hroničnom kašlju.

Iako postoje brojne metode za prirodno lečenje kašlja, a dostupnost lekova u apoteci često nas navodi na pomisao da sami možemo da se lečimo i bez lekara, treba znati da kašalj najčešće prolazi sam od sebe. Posebno kada govorimo o kašlju koji je izazvan virusnom infekcijom.

Koliko god da se govori o opasnosti primene antibiotika na svoju ruku, roditelji se iz raznoraznih razloga odlučuju da sami sprovode tarapiju. Najčešće je za lečenje virusnih infekcija potrebo samo vreme da se disajni putevi smire i isprazne, a tu često ni antibiotici, ni lekovi za iskašljavanje nemaju nikakvu funkciju.

Prodaja lekova za decu koja imaju manje od šest godina u mnogim zemljama nije dozvoljena upravo zato što se često zloupotrebljava, jer roditelji veruju da i sami mogu da prepoznaju vrstu kašlja kod svoje dece i šta on govori o njihovom zdravlju.

Svakako da ne postoji čudesni lek koji će brzo dovesti do ozdravljenja. Postoje neke mere koje se mogu primeniti kako bi se proces ozdravljenja ubrzao koliko toliko, a prateće tegobe olakšale. Važno je uklanjati sekret iz nosa koji se sliva naniže do dubljih delova disajnog trakta. Važno je i s vremena na vreme ovlaživati sluzokožu nosa kako bi se pomogao prirodni mehanizam odbrane ove sluzokože koji leži i u njenoj vlažnosti.

Iako ne postoji naučna potvrda da ukapavanje fiziološkog rastvora u nozdrve pomaže kod kašlja, ipak se redovno preporučuje, a svakako ne može da škodi.

Kod dečijeg kašlja svakako neki najprirodniji i najlaši postupci, koji se mogu nazvati i narodnim lekovima, najviše i pomažu. Svakako je bitan dovoljan, pa i pojačan unos tečnosti, redovno čišćenje nosa i ispiranje slanom vodom omogućiće prohodnost disajnih puteva i omogućava se prirodan tok disanja, Ovo je važno zato što nos igra vrlo važnu ulogu u pravilnom filtriranju vazduha (od čestica prašine, mikroba i sl), dok istovremeno hladan vazduh zagreva na temperaturu koja ne škodi nižim delovima  disajnog trakta.

Da bi se sluzokoža nosa pravilno čistila važno je da kroz nju nesmetano prolazi vazduh, a od toga koliko je dobra prohodnost disajnog puta kroz nos, zavisiće i mogućnost razvoja upalnih procesa na uvu.

Jedna od važnih metoda u olakšavanju tegoba kod dece koja imaju problem sa kašljem jeste i spavanje na povišenom uzglavlju, ali i održavanje optimalne temperature prostorije u kojoj dete boravi (između 18 i 20 stepeni celzijusovih).

Važno je i da vazduh u prostoriji nije isušen, odnosno da se održava optimalna vlažnost, posebno tokom onih meseci u godini kada je grejna sezona. Tada treba na radijatoru ili drugom grejnom telu držati posudu sa toplom vodom ili koristiti neki drugi metod postizanja vlažnosti u prostoriji.

Suv vazduh zaista nepovoljno utiče na pacijenta koji kašlje, jer dodatno iritira već iziritirano grlo.

Redovno provetravanje prostorije celog stana ili kuće, a posebno prostorija u kojima boravi dete je jako važno, kao i higijena tih prostorija, a posebno se ovde misli na redovno uklanjanje prašine. Takođe, ukoliko u kući žive i pušači, najstrožije bi trebalo da se kontrolišu i da konzumaciju cigareta obavljaju napolju, a svakako nikako u blizini deteta.

Kada je kašalj znak za uzbunu?

Postoje situacije u kojima kašalj nije za šalu i potreban je hitan pregled ili intervencija lekara. Pedijatru se morate najhitnije obratiti ukoliko je kašalj praćen sledećim simptomima:

 • ubrzanim disanjem, koje se iznenada pojavilo, a pre toga ovog smptoma nije bilo
 • Veoma otežanim disanjem ili otežanim gutanjem
 • Prebojenošću usana, lica i jezika plavom bojom
 • Izuzetno visokom temperaturom, iako izostaje zapušenost nosa ili curenje iz istog
 • Povišena temperatura a dete je mlađe od tri meseca (ovo je stanje izuzetne hitnosti)

Stanja izuzetne hitnosti su i sledeće situacije:

 • Kada odojče mlađe od 3 meseca bez prestanka kašlje ili kada taj kašalj nalikuje lavežu psa
 • Situacija kada dete iskašljava krv
 • Kada se prilikom udisaja čuje piskav zvuk (kada se čini da pluća “sviraju”)
 • Ako pri izdisaju dete ispušta zvuk poput šištanja, a ne postoji dijagnostikovana astma
 • Ako je dete malaksalo, razdražljivo i ponaša se netipično za svoju dnevnu rutinu
 • Situacije kada dete odbija da jede, ali i da uzima tečnost

Ovo su situacije tokom kojih se neodložno mora posetiti lekar, ali svakako roditelji moraju iskontrolisati paniku, jer tako neće pomoći svom detetu. Naprotiv, vaša napetost i strah preneće se i na dete, pa već komplikovana situacija, može i da se pogorša.

Prevencija kašlja kod beba

Zdrava i izbalansirana ishrana je jako važna, kao i unos dovolje količine vitamina i minerala u organizam. Ono što je za zdrave disajne organe od izuzetnog značaja jeste da vazduh koji dete udiše bude kvalitetan. Koliko god da je to u gradovima veliki izazov, pokušajte da sa svojom porodicom koristite svaku priliku da boravite u prirodi i da vaša deca, kao i vi udišete svež vazduh.

Veoma je važno da povremeno promenite mikro klimu, pa ako vam je boravak na moru ili nekoj planini preveliki izdatak, postarajte se da periodično posetite neko obližnje izletište koje postoji nadomak svakog većeg grada pa i manjeg naseljenog mesta. Šetajte vašu bebu što češće i to svakodnevno. Neka ne prođe ni jedan dan bez posete obližnjeg parka. Ovo će ne samo povoljno uticati na imunitet vaše bebe, već će joj omogućiti i pravilan i kvalitetan san, kao i dobar apetit.

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi najkvalitetnijeg lipovog meda i kalcijuma koji se odlično pokazao u prirodnom lečenju kašlja!