Obloge za bronhitis

obloge za bronhitis

Bronhitis se dobija kada u plućima natekne sluznica velikih disajnih puteva nazvanih bronhi, te ovaj otok zbog upale, iritacije i infekcije dovodi do stvaranja više sluzi nego što je normalno. To blokira protok vazduha kroz pluća i na kraju može oštetiti pluća.

Glavni simptom je kašalj koji može stvoriti žuto-sivi flegm ili ispljuvak. Mogu postojati simptomi, uključujući upalu grla, zviždanje i začepljenje sinusa.

Akutni bronhitis je jedna od najčešćih vrsta plućnih infekcija koja dovodi do posete lekaru. Češća je i smrtonosnija kod dece mlađe od pet godina i kod osoba starijih od 50 godina. Akutni bronhitis je češći zimi i može doći nakon perioda gripa.

Dve su osnovne vrste bronhitisa

Akutni bronhitis, koji traje dve do četiri nedelje i obično reaguje na terapiju, i hronični bronhitis, koji dovodi do dugoročnih oštećenja unutrašnjih zidova disajnih puteva u plućima. Ovo je progresivno pogoršavano stanje koje se ne može izlečiti.

Simptomi bronhitisa

 • Čest kašalj,
 • Umor,
 • Zadihano i bučno disanje,
 • Otežano disanje,
 • Bolovi u grudima koji prate kašalj i duboko disanje,
 • Temperatura,
 • Bolovi u telu,
 • Bol u grlu,
 • Zapušen nos, i curenje iz nosa sa ili bez zapušenih sinusa, i
 • Migrene

Uzroci bronhitisa

Postoji niz uzroka koji su odgovorni i za akutni i za hronični bronhitis. Dok je akutni bronhitis najčešće uzrokovan bakterijskim ili virusnim infekcijama, hronični bronhitis mogu uzrokovati i drugi nadražujući sastojci.

Uzroci bronhitisa tako uključuju:

 • Bakterijske ili virusne infekcije,
 • Dim,
 • Zagađivači vazduha, prašina, hemikalije, itd.,
 • Bolesti pluća poput astme ili emfizema.

Lečenje bronhitisa

Akutni bronhitis je potpuno izlečiv i često sam nestane za nekoliko nedelja bez potrebe za lečenjem. Ako je uzrok bakterija pacijentu se preporučuju antibiotici i savetuje se odmor i unošenje puno tečnosti.

Simptomi bronhitisa u nekim slučajevima mogu trajati mnogo duže. Simptomi koji traju duže od tri meseca ukazuju na hronični bronhitis, i takvim pacijentima se savetuje ukoliko puše da prestanu sa pušenjem, i lečenje bronhodilatatorima koji proširuju ograničene disajnih puteva i ublažavaju simptome.

Komplikacije bronhitisa

Upala pluća najčešća je komplikacija bronhitisa. To se može dogoditi ako se infekcija proširi u plućna tkiva zbog čega se vazdušne kesice unutar pluća napune tečnošću. Jedan od 20 slučajeva bronhitisa dovodi do upale pluća. Hronični bronhitis takođe čini osobu osetljivom na upalu pluća.

EFIKASNOST OBLOGA U LEČENJU BRONHITISA

Obloge kod bronhitisa primenjuje se kod oticanja i nakupljanja sluzi u bronhima. Pribegava se oblogama i za zagrevanje kod akutnog bronhitisa. Oblozi:

 • imaju opuštajući efekat na mišiće, ublažavajući grčeve;
 • pospešuju prodor lekovite tečnosti ispod kože;
 • povećavaju protok krvi u području grudi.

U kombinaciji, takav efekat ubrzava odvajanje sluzi i izlučivanje kašljanjem, smanjujući time efekat patogene infekcije. Oblozi kod bronhitisa daju se i odraslima i deci.

Karakteristike i pravila postupka kod obloga za bronhitis

Zagrejavajući obloge za bronhitis kod odraslih sugerišu se nekoliko radnji:

 • Nekoliko slojeva tkanine navlaži se toplom tečnošću, iscedi se i nanosi na grudi.
 • Na vrh se stavlja polietilen čiji su rubovi 3 cm izvan granica prvog materijala.
 • Zatim debeli sloj vate, skrivajući oba prethodna sloja.
 • Cela je konstrukcija umotana u zavoj tako da nema pomeranja, a hladni vazduh ne prodire ispod obloga.
 • Nakon sedam sati obloga se uklanja, a koža se obriše alkoholom ili se stavlja topli suvi zavoj.

Mnoge zanima da li je moguće napraviti alkoholne obloge kod bronhitisa. Alkohol možete razrediti vodom do koncentracije 50%, ali bolje je koristiti votku, jer deluje nežnije.

Takođe se koristi ulje kamfora, slabo sirće (1 kašičica na 0,5 l vode), itd.

Tradicionalna medicina nudi brojne mogućnosti za lečenje bronhitisa.

Neki su prikladni samo za lečenje odraslih, drugi se mogu koristiti za decu.

Obloge od krompira za bronhitis

Obloge od krompira kod bronhitisa jedan je od najpopularnijih. Trebaće vam:

 • krompir /3 kom/
 • kompresijski papir /2 lista/
 • pamučni peškiri /3 kom/
 • vuneni šal /1 kom/.

Postupak pripreme:

Krompir treba temeljito oprati, iseći na 2 dela i kuvati neoguljen.

Za to vreme pripremite dva peškira presavijena u nekoliko slojeva.

Zatim iscedite vodu iz gotovog krompira, brzo ga zgnječite zajedno sa korom i podelite masu na 2 dela. Jedan deo u obliku torte rasporedite na jednu polovinu peškira i prekrijte drugim. Učinite isto s drugim komadom krompira i drugim peškirom.

Omotajte pacijentove grudi i leđa trećim peškirom, stavljajući obloge na leđa i na grudi, pa sve učvrstite šalom.

Od takvog postupka, poboljšanje nastupa sledeći dan, a kašalj nestaje nakon tri do četiri puta stavljanja obloga. Ako je iz nekog razloga nezgodno raditi dvostruki oblog, možete se ograničiti na jedan, stavljajući ga na grudi.

Obloge od meda za bronhitis

Takođe, za bronhitis se koristi oblog od meda. U tom slučaju trebate pripremiti:

 • 2 kašike meda
 • 2 kašike brašna /raž/
 • 1 kašika senfa u prahu

Od navedenih sastojaka zamesi se testo i napravi kolač koji se stavi na gazu, presavijenu u nekoliko slojeva. Možete istovremeno staviti isto testo na leđa.

Kolače učvrstite zavojem ili peškirom. Treba ga držati 20-30 minuta, a zatim ukloniti, obrisati kožu suvom krpom i obući pamučnu majicu. Nakon postupka, budite oprezni pri izlaganju hladnom vazduhu i promaji.

Obloge od votke za bronhitis

Kod bronhitisa takođe pomaže obloga od votke, za koju trebate navlažiti gazu, presavijenu u nekoliko slojeva, u votki ili alkoholu razređenom za 40-50% i staviti je na grudi.

Na vrh stavite polietilen i vatu ili vunenu tkaninu, zamotajte zavojem. Bolje je napraviti obloge noću.

Pored gore navedenih opcija, mogu se koristiti i:

Ulje eukaliptusa ili mentola za bronhitis

Bolje ga je utrljati direktno na kožu, a zatim staviti obložni papir, vatu i učvrstiti.

Beli luk ili češnjak i jaje za bronhitis

Da bi gaza bila natopljena, sok od jedne glavice belog luka ili češnjaka treba pomešati sa jajetom razmućenim u penu, zatim, kao i obično.

Masnoća ili puter za bronhitis

Masnoća se uzima iz jazavca, pomeša sa medom i utrlja na grudi i leđa, na vrh se postavi papir za obloge i izoluje (preporučujemo vam tekst mast od jazavca za upalu pluća).

Sveži sir za lečenje bronhitisa

Topli, gotovo vrući sveži sir umotava se u gazu i nanosi na isti način kao u slučaju krompira. Obloga se menja tri puta, drži se 20-25 minuta.

So za bronhitis

Gaza se navlaži u fiziološkoj rastvoru (90 g na 1 litru vode sobne temperature). Sledeće akcije, kao i obično.

Obloge za bronhitis kod dece

Obloge za bronhitis koriste se i za lečenje dece od dve godine. Na pitanje da li je moguće napraviti obloge od votke ili alkohola za decu sa bronhitisom, odgovor će biti nedvosmislen: NE. Tek nakon napunjene 12. godine života sme se decu trljati spojevima koji sadrže alkohol. Za nežnu kožu koriste se obloge:

Sa apotekarskim mastima za zagrevanje. Proizvod se nanosi na telo, izbegavajući područje srca, prekriven polietilenom i izolacijskim materijalom. Osigurajte zavojem i ostavite 8-10 sati.

Krompir. Kuvani krompir istuca se zajedno sa korom i stavi u kesicu. Detetu se grudi namažu dečijom kremom, prekriju gazom i stave ne baš vrući krumpir. Držite dok se ne ohladi, zatim kožu suvo trljajte i toplo pokrijte. Ako dete oseti nelagodu tokom postupka, trebalo bi proveriti – ne bi trebalo biti jakog crvenila.

Kako bi sigurnije utvrdili da li vaše dete ima bronhitis preporučujemo vam tekst bronhitis kod dece!

Obloga od kupusa i meda za bronhitis

Listovi kupusa se operu, lagano izudaraju i namažu medom. Zatim se nanose na grudi ili leđa, prekrivaju filmom, slojem vate i učvršćuju trakom pamučne tkanine. Ova se obloga može ostaviti preko noći.

Kontraindikacije i mere opreza kod lečenja bronhitisa oblogama

Pre stavljanja obloga kod bronhitisa, prvo morate biti sigurni da nema kontraindikacija, posebno za malu decu. Ovu vrstu terapije za odrasle ne možete koristiti u prisutnosti:

 • kožne bolesti;
 • visoke temperature;
 • šećerne bolesti;
 • tuberkuloze;
 • onkološke bolesti;
 • srčane bolesti;
 • patologije endokrinog sistema;
 • tendencije krvarenja.

Koje se obloge mogu raditi kod bronhitisa kod deteta, savetovaće vam svakako pedijatar. Definitivno je nemoguće koristiti alkohol, poželjno je koristiti prirodne proizvode i posebne masti.

Tokom postupka trebali bi biti u krevetu, po mogućnosti ispod ćebeta.

Konačno, lečenje akutnog bronhitisa može trajati dugo, a ponekad ono pređe i postane hronično. Da se to ne dogodi, lekove treba kombinovati sa narodnim lekovima, uključujući upotrebu obloga za kućnu terapiju.

Ni u kojem slučaju ne bi trebali biti na nogama, pogotovo kad temperatura poraste, a ona je obično visoka.

Takođe, pacijent treba unositi više tečnosti, bolje je ako se radi o raznim vitaminskim voćnim napicima, biljnim čajevima, te u tom slučaju piće treba biti toplo.

Uvažavajući sve preporuke lekara i praveći obloge, bronhitis možete pobediti u rekordnom vremenu.

U lečenju bronhitisa može vam dosta pomoći i guščija mast, pa vam preporučujemo i tekst guščija mast za bronhitis!

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi najkvalitetnijeg lipovog meda i kalcijuma koji se odlično pokazao u prirodnom lečenju bronhitisa!