Mast od jazavca za upalu pluća

mast-od-jazavca-za-upalu-pluca

Verujemo da je vaša prva reakcija kada ste pročitali “mast jazavca” bila ravna onom “e sada sam sve čuo/la”. Svakako razumemo da u moru informacija o svakakvim preparatima koji čudesno leče sve bolesti i zdravstvena stanja, još jedna u kojoj se govori o lekovitim svojstvima životinjske masti o kojoj nikada ranije niste ni reč čuli u kontekstu zdravlja, budi opravdanu sumnju.

Međutim, za ovu mast se govori u superlativu, njena svojstva su neverovatna, a dejstvo na mnoge tegobe zadivljujuć.

Hajde da zavirimo u taj eliksir zdravlja, kako ga nazivaju i proniknemo u to zašto mu se pripisuju sve te čudesne moći u lečenju.

Zašto baš mast od jazavca?

Životinjska mast se u ljudskoj ishrani koristi od davnina. Ona takođe, samo po sebi, ali kao bitan sastojak ili osnova nekih preparata u kombinaciji sa lekovitim biljem, služi i kao lek u lečenju raznih oboljenja.

Kod nas je najpoznatija i najzastupljenija svinjska mast, koja se koristi i u ishrani. Masno tkivo je mesto u organizmu u kom se skladište mnoge materije koje se unose u organizam, zato je važno da su životinje od kojih tu mast dobijamo, rasle i hranile se u zdravoj sredini, bez dodataka u vidu nekih preparata za brži rast i razvoj, koji mogu biti štetni za ljudski organizam.

U svetlu toga, mast životinja koje žive slobodno u prirodi i hrane se po svojim instinktima, proizvode, odnosno skladište, najkvalitetnije masno tkivo.

Blagotvorno dejstvo masti mnogih životinja poznate su od davnina, ali su usled razvoja farmaceutske industrije, ljudi izgubili naviku da rešenje za svoje zdravstvene tegobe traže u prirodi i preparatima za koje receptura postoji vekovima. Takav je slučaj i sa mašću jazavca.

Koje su to karakteristike ove životinje koje čine da njena mast ima svojstva kojima pripisuju njenu veliku lekovitost?

Jazavac, a mi ovde govorimo o evropskom jazavcu, pripada porodici kuna. Ova noćna životinja ima slabo razvijeno čulo vida, nešto bolji sluh i sjajno čulo mirisa, a njeno stanište je ispod zemlje, gde kopa hodnike povezane sa površinom.

Jazavac spada u svaštojede ili kako bismo rekli da je reč o čoveku – raznovsno se hrani. Praktično ova životinja jede sve što joj se nađe na “meniju” u prirodi. Voli insekte, gliste, gmizavce i male sisare, vodozemce, jaja i mlade ptiće, a hrani se i biljnom hranom – korenjem, žirom, bokvicama, voćem, lešnicima, gljivama, larvama bumbara i osa. Sve ove vrste hrane daju jazavcu čitav spektar nutritijenata koje skladišti u svom masnom tkivu. A zašto to čini?

Zato što je jazavac jedna od onih životinja koja tokom zime ulazi u fazu hibernacije (zimski san), a kao i sve životinje koje tokom zime miruju i jazavac se priprema za taj period praveći svoju “zimnicu”

Jazavac se za ovaj period priprema taloženjem hranljivih materija, koje će mu pomoći da prebrodi zimu. Osnovno mesto gde se potrebne hranljive supstance nalaze je svakako masno tkivo, a masno tkivo jazavca je ono što je u pogledu zdravlja čoveka, posebno važno.

Lekovita svojstva masti od jazavca?

Poznato je da se mast od jazavca počela koristiti pre otprilike dva veka. Moguće je da se za lekovita svojstva ove masti znalo i ranije, ali danas se zna za period od otprilike 200 godina ranije. U početku su za njena lekovita svojstva znali lovci, da bi se kasnije efikasnost ove masti pokazala i dalje od ove zajednice.

Mast jazavca sadrži obilje vitamina, kao što su vitamin A, K, vitamine B kompleksa, tokoferol, folnu kiselinu, karotenode i karoten, kao i organske kiseline i makroelemente. Ova mast sadrži i linolne i linolenske masne kiseline koje su veoma važne za organizam, ali se ne proizvode u njemu, već se unose putem hrane. Ukoliko se ove masne kiseline ne unose u dovoljnoj meri, može doći do povećanja nivoa lošeg holestereola.

Mast od jazavca ima posebno blagotvorno dejstvo kod upale pluća, bronhitisa i astme, pa i kod tuberkuloze.

Mast jazavca olakšava iskašljavanje. Takođe, ima olakšavajuće destvo na simptome prehlade i upale grla.

Njeno glavno svojstvo je što poboljšava cirkulaciju, čime olakšava tegobe kod ovih stanja.

Važno je i njeno dejstvo kod jačanja imuniteta, što je posebno značajno tokom stanja prehlade.

Široka primena masti jazavca

Svoju primenu mast od jazavca nalazi i kod raznih povreda zglobova ili procesa na zglobovima kao posledice reume i okoštavanja.

Primenjuje se i kod promena na koži, a postoje slučajevi psorijaze u kojima ova mast ima određenog uspeha, a veoma je uspešna kod depigmentacije kože.

Kod posekotina ili nekog drugog vida oštećenja kože, ova mast je prilično uspešna u saniranju povreda, a primenjuje se i kod lečenja hemoroida.

Kako se koristi mast od jazavca za upalu pluća i mnoga druga oboljenja?

Mast od jazavca može se koristiti i za spoljnju i za unutrašnju upotrebu, ali je prvi vid upotrebe češći.

Kao preparat za spoljanju upotrebu koristi se najčešće u formi obloga, koje se prave premazivanjem bolnog, oštećenog ili iz bilo kog razloga ciljanog mesta, tankim slojem masti, preko koga se zatim prebaci tanka tkanina od pamuka ili još bolje gaza. Ova obloga se ostavi da deluje nekoliko sati, a najbolje je preko noći, kada u kontinuitetu najduže mirujemo.

Obloge za upalu pluća su veoma učinkovite. U našem narodu je poznat ovakav način olakšavanja tegoba kod upale pluća, prehlade, gripa ili bilo kod vida upale disajnih puteva. Za tu primenu se u predelu grudi stavljaju obloge od svinjske masti. Mast jazavca se koristi na identičan način, a olakšanje tegoba je primetno već posle kraćeg tretmana, odnosno nekoliko puta ponovljenog tretmana oblogama.

Obloge su efikasne i kod reumatskih tegoba, ali i kod povreda i generalno bolova u zglobovima, ligamentima i tetivama, koji god da je uzrok istih.

Kada se tretiraju povređene površine na koži (opekotine, posekotine, rane od ujeda ili izazvane nekom povredom, onda se mast nanosi direktno na povređeno mesto i nije potrebno praviti obloge kao u prethodnom slučaju, već po potrebi zaštititi mesto povrede od prašine i drugih spoljnih uticaja.

Mast jazavca se primenjuje i kao preparat sa unutrašnjom upotrebom. Najčešće je to kod problema sa organima za varenje, ali i kod lečenja upale grla, prehlada, pa i plućnih bolesti. Ovakva primena je dobra i kod podizanja imuniteta i jačanju organizma nakon iscrpljujućih aktivnosti, preležanih bolesti ili bilo kog uzroka koji izaziva opštu oslabljenost organizma.

Najčešće se za unutrašnju primenu, konzumira jednom dnevno, ujutru pre obroka i to tako što se ravna kafena kašičica razmuti u neki topli napitak (najbolje čaj). U ovu smesu ne treba dodavati ništa više (zaslađivači, med i sl).

Kod upale pluća može vam pomoći i guščija mast, pa vam preporučujemo da pročitate naš tekst guščija mast za upalu pluća, astmu i bronhitis.