Kandida kod dece

kandida kod dece

Kandida je kvasac koji normalno nastanjuje crevnu floru, a u manjoj količini nalazi se u usnoj duplji, i kod žena u vagini. Kandida u normalnim okolnostima učetvuje u varenju i apsorpciji dragocenih supstanci, a njen broj se održava u okviru normalnih vrednosti zahvaljujući dobrim bakterijama sa kojima zajedno obavljaju svoju funkciju u organizmu.

Kada iz raznoraznih uzroka dođe do poremećaja ovog odnosa između kandide i zdravih bakterija dolazi i do prekomernog razmnožavanja kandide, što može dovesti do njenog širenja po čitavom organizmu, odnosno do stanja koje nazivamo kandidijaza.

To štirenja kandide po organizmu može uzrokovati čitav spektar simptoma i stanja, od kojih se neka retko dovode u vezu sa kandidom.

Šta uzrokuje kandidu kod dece?

Razlika između onog što uzrokuje kandidu (povećano razmnožavanje kandide) kod dece u odnosu na odrasle ne postoji, jedino što neke navike koje imaju deca, nisu jednako česte i kod odraslih.

Najpre već beba na rođenju može da dobije kandidu, ukoliko je u trenutku porođaja majka imala infekciju kandidom koja nije blagovremeno iskontrolisana.

Svaki poremeđaj odnosa dobrih bakterija u crevnoj flori i kandide koja se nalazi na istom mestu, može da dovede do problema sa radom digestivnog trakta. Tvrda stolica ili učestali proliv su dva simptoma koja se javljaju kada kod dece postoji problem sa kandidom.

Takođe, učestala ili dugotrajna upotreba antibiotika u lečenju nekih drugih oboljenja izazvanih lošim bakterijama, spadaju u glavne krivce današnjice, za prekomerni razvoj gljivica u organizmu. Zato se tokom konzumiranja antibiotika, ali i nakon toga, obično savetuje uzimanje probiotika, koji bi trebalo da nadomeste gubitke dobrih bakterija koji se javljaju usled delovanja antibiotika.

Ishrana bogata slatkišima ili ugljenim hidratima generalno jedan od je od važnih okidača, prosto zato što gljivice vole šećere i u takvoj sredini se najbolje razmnožavaju. Posebno problematično je kada se upotrebljava rafinisani šećer, kojeg bezmalo ima u svim industrijskim proizvodima, čak i onima koji nisu slatkiši. Roditelji bi oko ovog problema trebalo da obrate mnogo više pažnje i da za decu koja su poznata kao ljubitelji slatkiša, ili biraju one poslastice koje imaju niži procenat šećera ili ono najbolje – uče svoju decu da vole zdrave “slatkiše” kao što su voće ili neke vrste povrća.

Poseban teret za organizam je velika upotreba rafinisanih šećera. Takođe preterivanje sa alkoholnim napicima, može da dovede do poremećaja ravnoteže u crevima.

Kandida kod dece simptomi

Najčešći simptomi koji upućuju na kandidu kod dece mogu se kretati od onih vidljivih i lako uočljivih do nekih koje lako možemo pripisati kako drugim bolestima, tako i ličnim karekteristikama deteta ili nekom razdoblju u njegovom razvoju, kakav je pubertet ili polazak u školu i slično.

Kod beba treba posumnjati na kandidu ako se osip od pelena javlja češće i ako je to teži oblik koji zahvata veću površinu ili je naročito crven. Svaki ekcem (osip) na koži može ukazivati i na kandidu.

Ako se kandida razvila u ustima, prvi simptom su bele naslage na jeziku, i čudan sećaj u ustima kao da u njima imamo pamučne tupfere. Ove naslage mogu usloviti i gubitak čula ukusa ili bar delimični gubitak, ali i sitna krvarenja u zavisnosti od razvoja kandide u ustima.

Ukoliko kod beba stomačni grčevi traju duže od tri meseca to može ukazivati da postoji problem sa kandidom kod bebe.

Takođe, ukoliko se kod deteta učestalo javljaju problemi sa ušima i to može ukazivati na kandidu.

Razumljivo je da deca vole slatkiše, ali ako ih traže preterano, ako se ponašaju kao da bez njih ne mogu, takoreći žude za njima, onda treba posumnjati na kandidu takođe.

Učestale glavobolje kod dece mogu biti simptom za uzbunu, kao i hiperaktivnost kod dece.

Simptomi  koje se ne povezuju često sa kandidom, a ona ih može uzrokovati, jeste problem sa učenjem, koncentracijom i fokusiranošću deteta na neko učenje. Tu su takođe i česta razdražljivost i promena raspoloženja.

Začepljen nos, kašalj ili šištanje uglavnom se dovodi u vezu sa virusima i baketrijama, ali i gljivice ih mogu uzrokovati, što bi bris iz nosa i grla mogao precizno da utvrdi.

Kandida kod dece uzroci

Već smo spomenilu antibiotike, ali tu su i kortikosteroidi koji se mogu koristiti kod alergija, astme.

Neizbalansirana ishrama bogata ugljenim hidratima a posebno prostim šećerima veoma često je uzročnik preteranog razmnožavanja gljivica u organizmu. Takođe, neizlečena i nekontrolisana kandida tokom trudnoće, može usloviti infekciju kandidom tokom porođaja, kada se prolaskom deteta kroz porođajni kanal prenosi kandida sa majke na dete.

Kandida kod dece lečenje

Rekli smo već da je kandida uporna gljivica i normalizacija njenog stanja zahteva upornost i doslednost terapije kao i posebnog režima ishrane koji je nužan kako bi se stanje organizma vratilo u normalu.

Ovo je posebno važno kod dece, jer ne samo da je bitno da se broj kandide smanji, da se flora digestivnog trakta ili urogenitalnog vrati u normalu, nego da se promene životne navike kod dece kako ne bi došlo do vraćanja na staro i kako probelmi sa kandidom ne bi bili učestali u budućnosti.

Ovde je naročito važna podrška cele porodice i generalno detetovog neposrednog okruženja.

Takođe, jako je važno da se u procesu lečenja kandide zatraži stručna medicinska pomoć. Ovaj ili slični tekstovi mogu da posluže da posumnjate na kandidu, ako prepoznajete neke simptome kod svog deteta, ali svakako nisu dovoljni da vam posluže za samostalnu dijagnozu. Veoma je opasno lečiti kandidu, a da nemate dokaz da je ona uzročnik problema, zato je bitno da se nakon detaljnih analiza o terapiji konsultujete sa pedijatrom koji će voditi proces lečenja.

Kako je bitna dijagnoza i pravovremeno i stručno lečenje, jednako je bitna i prevencija kandide, gde je od presudnog značaja izbalansirana ishrana dece. Takođe, ukoliko vaše dete zbog neke trenutne infekcije ili hronične bolesti mora da uzima lekove koji mogu da uzrokuju nagomilavanje kandide, postarajte se da dobre bakterija koje u tom lečenju mogu da stradaju, nadomestite upotrebom probiotika po savetu lekara.

Na kraju, treba naglasiti da kandida kod dece nije retkost, da ne treba paničiti ukoliko se ona dijagnostikuje, ali je isto tako ne treba shvatiti ni olako, jer nelečena kandida dovodi do kandidijaze, koja može imati i teže posledice po zdravlje vašeg deteta.

Preporučujemo vam preparat koji pokazuje izrazito antifungalno delovanje u neutralizaciji i sprečavanju infekcije kandide, neutralizaciji i sprečavanju rasta Candide albicans i to oralne (u ustima), intestinalne (želudac i creva), vulvo-vaginalne (reproduktivni organi žene), kožne (atletsko stopalo i druge kožne forme).