Najbolji probiotik za kandidu

probiotici za kandidu

Osećaj iscrpljenosti i kao da nešto jednostavno nije kako treba, mogao bi biti znak da imate prekomeran rast kandide. Kandida je gljivica koja živi u crevima, a pod određenim uslovima može nekontrolisano rasti.

Veliki broj bakterija živi u našem gastrointestinalnom traktu i većina od njih je korisna.

Različiti faktori mogu poremetiti vašu mikrobnu ravnotežu i dopustiti gljivicama da izmiču kontroli i uzrokuju gljivičnu infekciju zvanu kandidijaza.

Ti faktori uključuju:

 • Antibiotike, koji imaju pozitivnu stranu budući da ubijaju patogene – uzročnike bolesti, ali i negativnu stanu, jer ubijaju korisne bakterije,
 • Trudnoću,
 • Dijabetes,
 • HIV, i druga stanja koja oštećuju imunološki sistem, uključujući steroide i hemoterapiju

Probiotici su te dobre bakterije i što više ovih sojeva imamo, to bolje, budući nam pomažu u kontroli kandide.

Kandida se prirodno pojavljuje u telu, ali se može preterano razmnožiti kada je imunološki sistem oslabljen, ili kada je nivo dobrih crevnih bakterija nizak.

Probiotici su bitan deo svakog prirodnog plana lečenja kandide, mada postoji mnogo različitih sojeva probiotika koji mogu biti korisni za kandidu, ali neki od najefikasnijih uključuju Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium longum.

Pokazalo se da ti sojevi pomažu u smanjenju prekomernog rasta kandide, podstiču zdrav imunološki odgovor, te poboljšavaju funkciju crevne barijere.

Probiotici su dostupni u različitim oblicima, uključujući kapsule, prah i fermentisanu hranu.

Probiotski dodaci štite od želudačne kiseline što ih čini efikasnom metodom za unos više dobrih bakterija u naše telo. Kada su crevne bakterije neuravnotežene, to dovodi do upale koja podstiče stanja poput prekomernog rasta gljivice kandide i propusnih creva.

Imunološka ravnoteža se može vratiti pravilnim lečenjem Kandide uz pomoć probiotika.

Šta je Lactobacillus Acidophilus?

Lactobacillus acidophilus pomaže vam u vraćanju prirodne ravnoteže crevnih bakterija i sprečava prekomerni rast kandide stvaranjem mlečne kiseline.

Ovo kiselo okruženje otežava razmnožavanje gljivica. Osim toga, lactobacillus acidophilus takođe proizvodi enzime koji razgrađuju šećere i druge ugljene hidrate kojima se gljivice hrane.

Iz tih razloga, lactobacillus acidophilus je efikasan probiotik kako za prevenciju, tako i za lečenje prekomernog rasta kandide.

I Lactobacillus i drugi probiotici su predloženi kao pomoć za mnoga stanja, kao za obnovu bakterija crevne flore poremećene upotrebom antibiotika, za suzbijanje bakterija koje izazivaju bolest, lečenje zatvora, jačanje imunološkog sistema, i dr.

Šta je Lactobacillus Rhamnosus?

Lactobacillus Rhamnosus je prirodni probiotik koji se nalazi u ljudskim crevima i ima mnoge korisne efekte, uključujući sposobnost inhibicije rasta kandide.

Lactobacillus Rhamnosus pomaže u održavanju kandide pod kontrolom sprečavajući je da se pričvrsti za tanko crevo, i proizvodeći enzime koji ubijaju gljivice.

Takođe se pokazalo da Lactobacillus Rhamnosus jača imunološki sistem stimulišući proizvodnju antitela koji pomažu u borbi protiv patogena, poput loših bakterija i gljivica u crevima.

Šta je Bifidobacterium Longum?

Bifidobacterium Longum je probiotička bakterija koja pomaže u održavanju ravnoteže organizama u crevima, na taj način što proizvodi mlečnu kiselinu, koja stvara okolinu koja je neprijateljska prema gljivicama.

Osim toga, Bifidobacterium Longum takođe pomaže u stimulaciji imunološkog sistema, što može pomoći u borbi protiv infekcije kandidom.

Šta se smatra prekomernim rastom Kandide?

Prekomerni rast Kandide je stanje u kojem dolazi do prekomernog rasta gljivice Candida albicans što može dovesti do različitih simptoma, uključujući umor, glavobolje, probleme sa probavom i probleme sa kožom. U nekim slučajevima, prekomerni rast Kandide može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput dijabetesa i Kronove bolesti.

Šta uzrokuje prekomerni rast kandide?

Korisne bakterije koje žive u probavnom sistemu i koži pomažu u sprečavanju rasta kandide. Osim toga, zdrav imunološki sistem kontroliše rast kandide.

Međutim, kada imate neuravnoteženost u ishrani, kad jedete puno prerađene hrane, poput hleba, testenine, rafinisanih žitarica i grickalica, dolazite u veći rizik od infekcije kandidom.

Veliki krivac u ishrani je i konzumacija velike količine šećera.

Korišćenje antibiotika takođe može uzrokovati infekcije kandidom, jer oni ubijaju i dobre bakterije u telu koje se bore protiv prekomernog rasta kandide.

Osobe sa oslabljenim imunitetom, kao što su osobe koje su podvrgnute hemoterapiji ili osobe koje se leče od autoimunih bolesti, takođe su u opasnosti od infekcije kandidom.

Koji su simptomi prekomernog rasta kandide?

Simptomi prekomernog rasta Kandide uključuju:

 • umor,
 • glavobolje,
 • problem sa probavom,
 • osip na koži,
 • vaginalne infekcije,
 • propusna creva,
 • moždana magla.

Ako se ne leči, Kandida može ući u krvotok i uzrokovati bolesti opasne po život.

Mogu li probiotici rešiti problem Kandide?

Kada se uzimaju u dovoljnim količinama, mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže bakterija u crevima, što može dovesti do brojnih zdravstvenih koristi.

Iako probiotici nisu lek za Kandidu, mogu pomoći u kontroli njenih simptoma smanjenjem količine gljivica u crevima. Osim toga, probiotici mogu pomoći u stimulaciji imunološkog sistema i smanjenju upale, a oboje je važno u borbi protiv infekcija. Kao rezultat toga, probiotici mogu biti efikasan tretman za one koji pate od Kandide.

Količina probiotika za Kandidu koju bi trebali uzimati zavisi od težine vaše infekcije.

Važno je znati da su probiotici samo jedan deo u borbi protiv Kandide. Zdrava ishrana i način života takođe su bitni za kontrolu Kandide. Vreme izlečenja zavisi od samog organizma, ali najmanje tri do šest  meseci je potrebno da bi se vaše telo očistilo od Kandide.

Postoje određene namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv kandide:

Beli luk je snažno povrće protiv gljivica, što ga čini idealnim za borbu protiv kandide. Dodajte ga svakako svim obrocima.

Kokosovo ulje je još jedno sjajno sredstvo protiv gljivica. Kokosovo ulje može pomoći u ubijanju kandide i podstaći zdravo crevno okruženje.

Grčki jogurt je hrana puna probiotika, što ga čini izvrsnim za zdravlje creva.

Probiotici su prijateljske bakterije neophodne za zdravlje creva, a takođe mogu pomoći u borbi protiv kandide. Potražite kvalitetan probiotski dodatak ili jedite fermentisanu hranu poput kimči i kiselog kupusa.

Zdrava creva neophodna su za snažan imunološki sistem. Pomaganje i jačanje korisnih bakterija u probavnom sistema jedna je od najefikasnijih stvari koje možete učiniti za svoju dobrobit.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao i želimo da vam preporučimo i tekst med i kandida koji vam takođe može biti od koristi.

Preporučujemo vam preparat koji pokazuje izrazito antifungalno delovanje u neutralizaciji i sprečavanju infekcije kandide, neutralizaciji i sprečavanju rasta Candide albicans i to oralne (u ustima), intestinalne (želudac i creva), vulvo-vaginalne (reproduktivni organi žene), kožne (atletsko stopalo i druge kožne forme).