Lečenje kandide sodom bikarbonom

lecenje kandide sodom bikarbonom

Kandidijaza, poznata i kao kandida, je gljivična infekcija uzrokovana nekontrolisanom proliferacijom gljivica roda Kandida, od kojih je najpoznatija vrsta i najčešće odgovorna za kandidijazu Kandida Albicans.

Ova gljivica pripada prirodnoj mikroflori organizma i prisutna je na koži i sluznicama organizma, kao npr. u usnoj šupljini, crevima i vagini bez ikakvih smetnji. Međutim, neki faktori, kao npr. antibiotska terapija ili period stresa, mogu podstaći nekontrolisani rast, što može uzrokovati, na primer, vaginalnu kandidu ili kandidu usne šupljine.

Mikoze Kandida obično se manifestuju kao belkaste i pruge koje svrbe ili crveni osip na zahvaćenoj sluznici. Njima se mogu dodati i drugi simptomi koji se razlikuju zavisno od mesta.

Simptomi infekcije genitalnom kandidom, mogu uključivati:

 • peckanje pri mokrenju;
 • peckanje tokom polnog odnosa;
 • abnormalni vodenast ili kremasto beli vaginalni iscedak;
 • iritacija i oteklina zahvaćenog područja.

Kandida se takođe može pojaviti na muškim genitalijama. Infekcija je obično asimptomatska, ali u nekim slučajevima može uzrokovati osip koji svrbi.

Kandida infekcija usne šupljine manifestuje se belim mrljama na usnoj sluznici. Simptomi kandide u ustima takođe mogu uticati na krajnike i zadnji deo grla.

Kandida kože uopšteno da utiče na delove tela kao što su pazusi, prepone i područje ispod grudi.

Infekcija creva Kandidom albicans može se manifestovati želudačnim simptomima sličnim onima kod gastritisa, i oni mogu biti praćeni prolivom, nadutošću, kolitisom i osipom koji karakterišu mehurići i peckanje u području oko anusa.

Vrsta Kandida auris, s druge strane, odgovorna je za ozbiljne infekcije u krvi. Simptomi mikoze Kandida auris su umor, bolovi u telu i groznica. Ova infekcija može biti smrtonosna, naročito kod hospitalizovanih pacijenata.

Lečenje kandide

Lečenje kandide uključuje, zavisno od težine i mesta infekcije, oralne ili lokalne antifungalne tretmane u obliku kreme i medicinskih gelova. Ako infekcija zahvata polne organe, terapija se može prepisati i partneru kako bi se izbegle ponovne infekcije.

Uz antifungalnu terapiju, indiciran je i unos probiotika, kako bi se uspostavila ravnoteža crevne flore i sprečilo nekontrolisano razmnožavanje kandide.

Ishrana i kandida

Za prevenciju ili lečenje kandide dobro je slediti ishranu sa malo rafinisanog brašna, kvasca, mlečnih proizvoda i hrane bogate šećerom, jer se čini da te namirnice podstiču prekomerni rast kandide. Među dozvoljenim i preporučenim namirnicama u slučaju kandide su:

 • voće
 • povrće
 • integralno brašno
 • nemasno meso
 • jogurt

Kandida i prirodno lečenje

Postoje mnogi prirodni lekovi koji se koriste protiv kandidijaze, međutim, ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi bolje dokazali njihovu efikasnost. Među najkorišćenijima je bikarbonat za kandidu u ustima i za vaginalnu kandidu.

Neki od ovih prirodnih lekova mogu privremeno ublažiti simptome.

Ako se ne leči, kandida može uzrokovati stanje hronične upale sluznice i infekcija se može širiti, zahvatajući susedna područja ili može dospeti u unutrašnje organe ili krvotok.

PREDNOSTI KUPKE OD SODE BIKARBONE, KAKO JE KORISTITI I DA LI JE SIGURNA?

Kupke od sode bikarbone jeftin su, siguran i često efikasan način nege kože i lečenja nekih zdravstvenih problema.

Pre kupke sa sodom bikarbonom uvek popijte dosta tečnosti, odnosno vode.

Priprema kupke od sode bikarbone za lečenje kandide

Dodajte između 5 kašika i 2 šolje sode bikarbone u kadu. Važno je da se dobro otopi.

Količina zavisi od stanja koje želite lečiti.

Potopite se u kadu 10 do 40 minuta.

Nakon kupanja preporučuje se isprati se svežom vodom, kako bi se rešili toksina.

Voda bi trebala biti ugodno topla, svakako ne prevruća, jer to pomaže da sprečite peckanje, nesvesticu i osećaj vrtoglavice. Vruća voda takođe može ukloniti vlagu iz vaše kože.

Korišćenje mlake vode pomoći će vašoj koži da apsorbuje vlagu. Ako vam je u bilo kojem trenutku prevruća, možete dodati još hladne vode dok ne postignete idealnu temperaturu.

Nakon kupanja:

 • osušite se peškirom,
 • hidrirajte se,
 • pijte vodu,
 • krećite se polako i sednite ako nakon toga osećate slabost, ili vrtoglavicu.

Sama topla kupka će vam svakako pomoći da se opustite, budući da ona takođe pomaže da:

 • ublažite napetost i bol,
 • podstiće cirkulaciju,
 • podstiče znojenje, i
 • podstiće ozdravljenje.

Upravo dodavanje sode bikarbone u kupku može imati dodatne prednosti, od kojih su mnoge povezane sa kožom.

Gljivične infekcije nastale kandidom

Kupke od sode bikarbone mogu umiriti i ublažiti simptome gljivične infekcije, kao što su svrab i oteklina.

Istraživanje su pokazala da soda bikarbona ubija ćelije Kandide koje dovode do gljivičnih infekcija, te da ima opšte delovanje protiv gljivica.

Detox kupka

Soda bikarbona ima takođe svojstva čišćenja i detoksikacije koja mogu pomoći u pročišćavanju tela i jačanju imuniteta. Može se kombinovati sa morskom soli i mlevenim đumbirom kako bi se napravila kupka za detoksikaciju.

Takođe možete dodati eterična ulja i druge prirodne sastojke.

Sigurnost korišćenje kupke od sode bikarbone

Uopšteno, kupke od sode bikarbone većina ljudi dobro podnosi, ali nemojte se kupati u kupki sa sodom bikarbonom, ako:

 • ste trudni ili dojite,
 • imate visok krvni pritisak,
 • imate dijabetes,
 • pod uticajem ste alkohola ili droge,
 • imate otvorene rane ili infekcije,
 • skloni ste nesvestici.

Pre nanošenja sode bikarbone na kožu uvek napravite test na koži kako bi videli hoće li doći do bilo kakve reakcije. Ako pripremate kupku za detoksikaciju i dodajete eterična ulja, trebali bi napraviti i test kože za njih.

Soda bikarbona može se dodati u vodu ili druge tečnosti za lečenje kandide.

Neki stručnjaci su otkrili da će korištenje sode bikarbone za kandidu smanjiti verovatnost trenutne gljivične infekcije. U stvari, soda bikarbona u ljudskom telu menja ukupnu ravnotežu kiselosti i alkalnost, odnosno pH nivo, čineći ga negostoljubivim okruženjem za rast gljivica.

Ova uobičajena supstanca u domaćinstvu obično se proguta, kao korisna opcija lečenja.

Preporučujemo vam preparat koji pokazuje izrazito antifungalno delovanje u neutralizaciji i sprečavanju infekcije kandide, neutralizaciji i sprečavanju rasta Candide albicans i to oralne (u ustima), intestinalne (želudac i creva), vulvo-vaginalne (reproduktivni organi žene), kožne (atletsko stopalo i druge kožne forme).