Pivo i trigliceridi

pivo i trigliceridi

Ne postoji osoba na ovoj planeti koja nije čula za pivo, alkoholno piće koje je verovatno jedno od najpopularnijih na svetu. Iako ono uglavnom ima lošu reputaciju, s obzirom na to da sadrži alkohol ono može da ima i zdrave sastojke. Na primer jedan od takvih sastojaka je i ječam koji se koristi upravo za proizvodnju piva, ali sadrži i polifenole koji se povezuju sa smanjenjem nivoa triglicerida kao i održavanjem zdravlja našeg srca.

Da li pivo može poboljšati zdravlje srca?

Verovali ili ne, ali postoje i istraživanja koja pokazuju da određena alkoholna pića – kao što je i pivo, utiču dobro na zdravlje srca. Naravno govorimo o malim količinama jer svako prekomerno konzumiranje može u velikoj meri da ugrozi naše zdravlje.

Da li pivo smanjuje nivo triglicerida?

Zaista ne postoji puno istraživanja koja dokazuju pozitivnu vezu između piva i nivo triglicerida jer većina njih se uglavnom fokusira na sve vrste dostupnih alkoholnih pića kao i na uticaj na sam holesterol, trigliceride odnosno zdravlje srca u celini.

Na primer jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje su pile bar jedno pivo dnevno imale su i povećanje nivoa HDL holesterola kao i triglicerida do 11%. Osim toga nivo LDL-a je snižen i do 18%.

Još uvek nije poznat način na koji pivo utiče na nivo triglicerida, a u istraživanjima koje smo videli sam tip ili brend piva nije zabeležen tako da vam ne možemo preporučiti određeni napitak.

Sa druge strane jedno drugo istraživanje pokazalo je da jedno pivo od oko 300 ml dnevno može smanjiti oksidaciju LDL-a, ali na primer konzumacija tri ili četiri piva dnevno bi u velikoj meri ugrozila zdravlje.

Da li je potrebno piti pivo kako bi se smanjio nivo triglicerida u krvi?

Iako smo vam već predstavili studiju kako jedno pivo dnevno može smanjiti oksidaciju LDL-a u nekim slučajevima, ukoliko popijete tri ili više piva to može negativno uticati na kompletno vaše zdravlje. Pre svega mislimo na zdravlje srca, čime će biti uvećan rizik od dobijanja određenih oboljenja. Na primer moguće je pojava visokog krvnog pritiska, pa i određene vrste karcinoma.

Ne samo kod piva ovo dejstvo je zabeleženo i kod ostalih vrsta alkoholnih pića, pa se zbog toga ne preporučuje konzumacija previše piva ili drugih pića – ukoliko ste zabrinuti za zdravlje svog srca.

Jedna američka studija preporučuje i dokazuje da ukoliko pijete alkohol potrebno je uneti samo jedno do dva piva maksimalno, a ukoliko ne pijete ni u kom slučaju ne smete piti pivo ili bilo koji drugi alkohol.

Alkoholna pića mogu da izazovu ozbiljnu zavisnost i lekari pre svega zbog ove situacije ih ne preporučuju. Bilo koje piće može dovesti do ozbiljnih posledica po vašu jetru, ali ukoliko konzumirate pivo umereno ništa ne može da vam se dogodi.

Na primer, svi znate za izjavu kako je čaša crnog vina dobra za krvotok i srce čovekovog organizma, pa na taj način i umerena količina piva može biti lekovita.

Pola litre piva može smanjiti rizik od nastanka infarkta, a to je dokazala jedna šestogodišnja studija na državnom Univerzitetu Penu u Kini. Tokom nje je praćeno skoro 80.000 zdravih Kineza i njihov uticaj na nivo triglicerida kao i HDL odnosno zdravi holesterol.

Govorimo i o dobrom holesterolu – HDL(u) s obzirom na to da je on izuzetno bitan u borbi protiv loših holesterola koji uglavnom mogu da ozbiljno začepe krvne sudove. Upravo pivo najviše utiče na nivo HDL-a za razliku od žestokih pića.

Takođe, utvrđeno je i da su ispitanici koji su svakodnevno pili pivo imali značajno bolji nivo HDL-a za razliku od onih koji nisu kao i niži nivo triglicerida.

Na primer ljudi koji su pili pola litre piva dnevno su smanjili nivo triglicerida, pa su na taj način i ojačali odbranu svog tela od infarkta ili moždanog udara.

To naravno ne znači da je potrebno piti pivo svakoga dana u neograničenim količinama, jer može dovesti do zavisnosti ali i nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Da li je pivo zdravo za povišene trigliceride?

Za ishranu znamo svi, dakle mnogo povrća, svežih supa, čorbi, posno meso pa i grilovano povrće potrebno je da budu osnova vaših obroka ukoliko vam je povišen nivo triglicerida u krvi.

Iako su trigliceridi bitni za naš zdrav život, ukoliko je njihov nivo povišen ili neprestano skače oni mogu da naruše naše zdravlje i dovedu do ozbiljnijih bolesti. U najgorem slučaju ukoliko se trigliceridi ne drže pod kontrolom oni mogu dovesti do infarkta i moždanog udara, te se preporučuje zdrava ishrana, redovna kontrola krvi, fizička aktivnost, vežbe.

Lekari savetuju da je potrebno ograničiti upotrebu alkohola koji je bogat šećerima, ali i industrijske sokove kao razne vrste gaziranih pića.

U borbi sa nekontrolisanim nivoom triglicerida mogu vam pomoći i ostali tekstovi:

Naša preporuka za regulaciju triglicerida je prirodni eliksir napravljen od gljiva i lekovitog bilja! Poboljšava opšte stanje organizma, jača imunitet, vrši detoksikaciju celog organizma, reguliše nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.