Uvin čaj za upalu prostate

uvin caj za upalu prostate

Medveđe grožđe, lat. naziv Arctostaphyllos uva-ursi, je višegodišnji zimzeleni grm, od čijih se listova pravi uvin čaj. Najznačajniji aktivni sastojci lista su fenolni heterozidi, flavonoidi i tanini. Koriste se kod infekcija i upala bešike, bubrega i mokraćnih puteva.

Medveđe grožđe u Srbiji raste na suvim, kamenitim mestima, iznad 1.200 m, na Rtnju, Goču, Staroj planini, a list se bere od maja do jula.

Ova biljka je uglavnom sigurna za većinu odraslih, ako se uzima oralno kratkoročno, do mesec dana. Može uzrokovati mučninu, povraćanje, nelagodu u želucu i zelenkasto-smeđu boju mokraće.

Međutim, može biti i nesigurna, kada se uzima oralno u visokim dozama ili dugotrajno. Može uzrokovati probleme s očima, probleme s disanjem, oštećenje jetre, konvulzije i smrt.

Zbog toksičnosti nekih sastojaka, uvin čaj se ne treba dugo vremena koristiti. Ovaj čaj može smanjiti bakterije u mokraći, te oticanje – upalu, kao i imati isušujući, adstringentni efekat na tkiva.

Pre otkrića antibiotika, koristio se kao prirodni lek za lečenje infekcija mokraćnog sistema – UTI.

Doziranje

Odgovarajuća doza uvinog čaja zavisi od nekoliko faktora kao što su dob korisnika, njegovo zdravlje i nekoliko drugih stanja. Obavezno kod uzimanja treba slediti relevantne upute na etiketama proizvoda i pre upotrebe posavetovati se sa svojim lekarom.

Šta je prostata?

Prostata je žlezda koja funkcioniše u reproduktivnom sistemu muškaraca. Veličine je oraha, i nalazi se odmah ispod bešike. Prostata prolazi kroz mnoge promene tokom života muškarca, i ostaje stabilna sve dok muškarci ne dostignu 40-te godine, kada se kod većine njih počinje povećavati. 50% muškaraca u 60-ima i gotovo 90% muškaraca u 70-ima i starijima ima simptome uvećane prostate – BPH.

Za razliku od uvećane prostate, prostatitis je problem za muškarce svih dobnih skupina i pogađa 35% njih u dobi od 50 i više godina. Jednostavnije rečeno, prostatitis je upala prostate.

Gotovo polovina odraslih muškaraca će se lečiti u nekom trenutku u svom životu i to je najčešći problem s prostatom kod muškaraca mlađih od 50 godina. Prostatitis se ne smatra bolešću i ne dovodi do raka prostate. Postoji nekoliko dostupnih mogućnosti lečenja, ali najefikasnije olakšanje je rano otkrivanje.

Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i treći vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca.

Zdrava hrana za prostatu

Nedavno su lekari shvatili važnost ishrane u održavanju zdravlja prostate.

Maksimalno treba povećati količinu povrća i voća u svojoj ishrani.

Brokoli, kupus i spanać povezani su s otpornošću na rak prostate.

Kupujte celovitu hranu, jer ona ima vrlo nisku obradu. Hrana u supermarketu često je previše obrađena i puna konzervansa da bi vašem telu pružila potrebnu zdravu ishranu.

Pijte čaj, tečnost i čorbe. Čajevi su zdravi za telo, jer su lako probavljivi i uklanjaju nakupljene toksine iz prostate; sadrže i hranjive supstance kojih nema u vodi. Možete pronaći posebne čajeve za zdravlje prostate ili piti redovno crni ili zeleni čaj.

Za pasulj kažemo da je naročito dobar izvor proteina i vlakana, neophodnih za pravilan rad prostate. Protein koji se nalazi u pasulju treba maksimalno povećati, a ograničiti proteine koji se nalaze u crvenom mesu. Takođe je utvrđeno da ishrana bogata crvenim mesom može biti faktor rizika za srčane bolesti, rak debelog creva i rak prostate.

Uvin čaj za upalu prostate

Uva ursi se prodaje u preparatima od zgnječenih listova i praha, uključujući čaj, tinkture i kapsule koji se uzimaju oralno. Ekstrakti biljke takođe se koriste u proizvodima koji se nanose na kožu. U biljnim lekovitim preparatima koriste se samo listovi, ne bobice.

Zbog mogućnosti toksičnosti, pre uzimanja, obratite se svom lekaru. Stručnjaci ne preporučuju uzimanje biljke duže od dve nedelje, odnosno predlažu uzimanje uva ursi manje od pet puta godišnje, a svaki put ne duže od pet dana.

Nikada nemojte uzimati više od preporučene doze ili duže od propisanog trajanja.

Kako se pravi uvin čaj?

Da bi napravili čaj, namočite 3 grama suvih listova u 1,5 dcl vode 12 sati. Zatim čaj procedite i pijte tri do četiri puta dnevno. Ili supenu kašiku osušenog lišća uve prelili sa 250 ml tek proključale vode, ostaviti da stoji dobrih 15 do 20 minuta, zatim procediti i lagano piti bez dodavanja šećera. Sveže pripremljen uvin čaj piti tri puta dnevno. Izbegavajte uzimanje previše čaja.

Trudnice ili dojilje i deca ne smeju da koriste uvin čaj.

Postoji nekoliko biljnih kombinacija za infekcije bešike. Neke preliminarne studije pokazuju da uzimanje uva ursi s čajem od maslačka može pomoći u prevenciji UTI. Ipak, nema dovoljno kliničkih istraživanja koja bi poduprla ove tvrdnje.

Uva ursi ili medveđe grožđe sastojak je većine čajeva za lečenje problema mokraćnog sistema, kao i prostate.

Čaju ne treba dodavati šećer.

Dijeta za prostatitis kod muškaraca

Terapija upale prostate uključuje uzimanje lekova, održavanje zdravog načina života i ishrane.  Pravilna ishrana bitan je element za brzi oporavak bolesnika i efikasnost uzimanja lekova.

Dijeta se određuje pojedinačno, stručnjak uzima u obzir kliničku sliku prostatitisa, težinu i dinamiku patologije, kao i starosnu kategoriju i prisutnost propratnih bolesti.

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!