Jogurt i holesterol

jogurt i holesterol

Šta je holesterol?

Holesterol je voštana supstanca koju stvara jetra. Obavlja mnoge bitne funkcije, poput formiranja ćelijskih membrana, regulacije hormona i proizvodnje vitamina D.

Lipoprotein niske gustoće (LDL) poznat je kao “loš” holesterol, i njegova prevelika količina može uzrokovati srčane bolesti, što je trenutno vodeći uzrok smrti i kod muškaraca i kod žena. Međutim, nije svaki holesterol loš i telu je potreban. Holesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL), ili “dobar” holesterol, pomaže u sprečavanju nakupljanja, što može dovesti do moždanog udara, prenoseći višak holesterola u jetru na razgradnju i uklanjanje.

HDL ili “dobar” holesterol se može poboljšati:

 • prestankom pušenja,
 • konzumiranjem masti zdravih za srce, poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i masne ribe,
 • vežbanjem.

LDL ili “loši” holesterol će porasti kada konzumirate hranu koja sadrži zasićene ili trans masti, uključujući:

 • meso,
 • maslac,
 • sir,
 • kolače,
 • prerađenu hranu.

Holesterol koji se nalazi u hrani ne utiče značajno na vaš nivo holesterola u krvi, već na njih više utiču vrste masti koje jedete, bilo da su nezasićene, zasićene ili trans.

Faktori rizika

Veća je verovatnoća da ćete razviti visok holesterol ako:

 • pušite,
 • imate visok krvni pritisak,
 • imate više od 45 godina (muškarci) ili 55 godina (žene),
 • imate porodičnu istoriju visokog holesterola,
 • ukoliko živite sedalačkim načinom života.

Američko udruženje za srce preporučuje da sve odrasle osobe starije od 20 godina jednom godišnje provere holesterol.

Jogurt i holesterol

Jogurt se često reklamira kao zdrava hrana, međutim, dodani šećer i arome mogu promeniti njegova svojstva koja podstiču zdravlje. Čitanje etikete je stoga važan prvi korak za ključno saznanje šta se zaista nalazi u vašoj hrani. Iako svi jogurti počinju kao obični jogurt, dok dospeju do trgovine, mogu sadržavati razne dodane sastojke, poput šećera, veštačkih aroma, boja, stabilizatora i konzervansa.

Kad je moguće, odaberite jogurt sa malo sastojaka. Oni bi trebali uključivati ​​mleko, bakterijske kulture koje se koriste za pretvaranje mleka u jogurt, i ništa više.

Sastojci su navedeni prema težini, stoga izbegavajte jogurte koji imaju šećer naveden pri vrhu. Još bolje, jednostavno izbegavajte sve jogurte koji imaju bilo koju vrstu dodanog šećera na spisku sastojaka.

Činjenice o nutritivnoj vrednosti takođe vam mogu reći koliko ugljenohidrata, masti, proteina i šećera ima u svakoj porciji. Podaci o nutritivnoj vrijednosti takođe će vam reći koliko kalcijuma i vitamina D sadrži svaka porcija jogurta.

Glavni sastojak koji jogurt iz zdravije namirnice može pretvoriti u manje zdravu je dodani šećer.

Preterana konzumacija dodanog šećera povezana je sa razvojem mnogih zdravstvenih stanja, uključujući:

 • gojaznost,
 • dijabetes,
 • bolesti srca,
 • metabolički poremećaj,
 • bolest jetre.

Jogurt na bazi mlečnih proizvoda može se napraviti od punomasnog mleka ili mleka bez masti.

Za proizvodnju jogurta koriste se zdrave probiotičke bakterije. One pretvaraju mlečni šećer (laktozu) u mlečnu kiselinu, što uzrokuje kiseo ukus jogurta.

Istraživanja su otkrila da probiotski jogurti mogu pomoći u snižavanju holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska.

Dostupno je mnogo različitih vrsta jogurta.

Grčki jogurt trenutno je veliki trend među jogurtima. Razlikuje se od tradicionalnog jogurta, jer se više puta cedi, uklanjajući deo surutke i laktoze. To grčkom jogurtu daje otprilike dvostruko više proteina od tradicionalnog jogurta i otprilike polovinu ugljenohidrata. Odlična je opcija kao zasitan međuobrok i za one koji ne podnose laktozu.

Prema klinici Cleveland, obični nemasni jogurt je najzdraviji izbor, bilo da je izvorni ili grčki. Grčki jogurt zaista sadrži više proteina, zbog čega se možete duže osećati sitima, ali obe vrste jogurta imaju veliki sadržaj proteina, probiotika i kalcijuma.

S druge strane, voćni jogurti obično sadrže dodatne kalorije i često sadrže više od tri puta više šećera od običnih varijanti.

Laneno seme i jogurt za holesterol

Lanene semenke su sitne semenke koje sadrže rastvorljiva vlakna, lignane i biljne omega-3 masti. Sve te komponente mogu uticati na zdravlje arterija ili nivo holesterola u krvi.

Ove semenke sa ukusom orašastih plodova mogu se koristiti u kuvanju, pečenju i smutijima, a njihov sadržaj vlakana može pomoći u snižavanju holesterola. Jedna studija u Journal of Nutrition otkrila je da uzimanje mlevenih semenki lana smanjuje LDL holesterol za 15% u jednom mesecu.

Budući da su semenke lana male i imaju tvrdu spoljni omotač, preporučuje se mleveno seme lana umesto celih semenki. Kada se semenke samelju telo može bolje apsorbovati hranjive supstance iz njih.

Laneno seme sa jogurtom je spas za probavu.

Semenke susama mogu smanjiti holesterol

Konzumacija mlevenih prženih semenki susama može sniziti nivo ukupnog holesterola i holesterola lipoproteina niske gustoće (LDL).

Vekovima su ljudi jeli semenke susama za dobro zdravlje, budući su one bogate nezasićenim mastima, proteinima, vlaknima i lignanima. Lignani su spojevi pronađeni u biljnim vlaknima koji imaju dokumentovane antikancerogene, antioksidativne i antimikrobne efekte. Istraživanja su pokazala da komponente semenki susama deluju kao antioksidansi, štite jetru i sprečavaju visok krvni pritisak. Lignani iz semenki susama pokazali su sposobnost smanjenja nivoa ukupnog i LDL holesterola, koji doprinose riziku od srčanog udara.

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je veoma važan u konzumaciji. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak, zatim to ponavljati u kontinuitetu.

Limun i jogurt za lečenje holesterola

Bogati vitaminom C i antioksidansima, citrusi jačaju imunološku funkciju i štite vašu kožu od oksidativnog stresa. Limun je, na primer, prepun kalcijuma, magnezijuma, bakra i kalijuma, održava vas hidriranim i pomaže u sprečavanju nedostatka minerala. Takođe je jedan od najboljih prehrambenih izvora vitamina C, koji štiti od gripa, infekcija i preranog starenja.

Isto važi i za sok od limuna, koji se naširoko koristi kao prirodni lek protiv kamena u bubregu, visokog holesterola i probavnih tegoba.

Ovaj osvežavajući napitak pun je antioksidansa koji štite vaše ćelije i tkiva od oštećenja slobodnih radikala. Flavonoidi, na primer, pokazuju protivupalna svojstva i jačaju vaš imunološki sistem.

Prema najnovijim istraživanjima, sok od limuna može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ove dobrobiti uvelike su posledica visokog nivoa flavonoida i vitamina C koji se nalaze u soku. Iscedite limun u čašu jogurta i popijte ujutro pre doručka. Potrebno je piti 2 do 3 nedelje da bi rezultat bio postignut.

Zavisno o vašim željama, limunov sok možete popiti ujutro ili bilo kada tokom dana. Slobodno dodajte kašiku meda, nekoliko grančica mente ili malo svežeg đumbira, što će poboljšati njegov ukus i lekovitu moć.

Druga je mogućnost dodavanje svežeg limunova soka omiljenim salatama. Možete ga pomešati i s biljnim čajem ili smutijima.

Jogurt i cimet napitak za borbu protiv brojnih zdravstvenih tegoba

Jogurt u kombinaciji s cimetom odličan je napitak s kojim možete započeti i završiti dan.

Kombinacija običnog jogurta i cimeta ima brojne zdravstvene prednosti, kao:

Zdravlje srca

Jogurt pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih bolesti, a cimet pomaže u smanjenju visokog nivoa holesterola i poboljšava cirkulaciju krvi.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Kombinacija jogurta i cimeta smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, jogurt poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih supstanci i odgovoran je za zdravu regulaciju šećera u krvi

Smanjenje rizika od raka.

I jogurt i cimet imaju prednosti koje mogu sprečiti rak prirodnim putem. Cimet može smanjiti proliferaciju ćelija raka.

Snižava holesterol

Jogurt pomaže u snižavanju holesterola, budući da sadrži mlečnu kiselinu, a cimet smanjuje loš holesterol (LDL) u krvi bez snižavanja dobrog holesterola (HDL)

Olakšava bol u grlu

Cimet i jogurt kao kombinacija pomaže u ublažavanju bola u grlu.

Smanjuje proliv

Jogurt i cimet pomažu u sprečavanju proliva kod odraslih, pomažu želucu da pravilno probavi hranu.

Budući da za sada ima malo dokaza da cimet može sniziti holesterol, ne preporučuje se za lečenje visokog holesterola.

Da bi smanjili holesterol, promenite način života:

 • Ograničite količinu zasićenih masti.
 • Ograničite količinu trans masti.
 • Izgubite višak kilograma.
 • Jedite hranu zdravu za srce, poput žitarica, od celog zrna voća i povrća.

Kukuruzno brašno i jogurt za snižavanje holesterola

Jeste li znali da palenta snižava holesterol? Ova “sirotinska” namirnica tipična za severnu Italiju čisti krv, tonira jetru, pa čak i regeneriše mišiće.

Kod nas se palenta uglavnom radi od kukuruznog brašna.

Različite boje kukuruza posledica su raznih biljnih hemikalija poznatih kao flavonoidi i karoteni. Najčešća vrsta kukuruza koja se danas koristi, žuta vrsta, ima visok sadržaj karotenoida zvanog lutein. Hrana bogata luteinom može pomoći u zaštiti od bolesti srca i makularne degeneracije.

Kukuruz je također bogat vlaknima, što ga čini korisnom hranom za prevenciju zatvora i drugih povezanih probavnih problema, a takođe pruža druge zdravstvene prednosti koje ima ishrana bogata vlaknima, kao što je balansiranje šećera u krvi.

Kukuruz ima rastvorljiva vlakna koja se vežu sa žuči i holesterolom. Žuč je tečnost koju jetra proizvodi i njegova je funkcija prvenstveno probava masti. Rastvorljiva vlakna vežu se na njih i budući da telo ne apsorbuje rastvorljiva vlakna, vlakna i višak holesterola i žuči se izlučuju, prisiljavajući telo da koristi preostali holesterol za stvaranje više žuči. Stoga je kukuruz dobra namirnica za snižavanje visokog nivoa holesterola.

Palentu možete da koristite kao obrok preliven jogurtom.

Naša preporuka za povišen holesterol je prirodni eliksir napravljen od gljiva i lekovitog bilja! Poboljšava opšte stanje organizma, jača imunitet, vrši detoksikaciju celog organizma, reguliše nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.