Najbolji vitamini za osteoporozu

vitamini za osteoporozu

Osteoporoza je bolest kostiju koja se razvija kada osoba izgubi značajnu količinu gustoće kostiju. Bolest vremenom dovodi do slabih i lomljivih kostiju, pa su osobe s osteoporozom osetljive na prelome kostiju čak i od blagih stresora kao što su kašalj ili saginjanje.

Budući da imaju visok rizik od preloma, osobe s osteoporozom mogu s vremenom doživeti ograničenu pokretljivost. Neki prelomi koji mogu biti uzrokovani osteoporozom, naročito kad su u pitanju prelomi kuka, mogu povećati i rizik od smrti osobe.

Za nekoga s osteoporozom ključno je usporavanje gubitka koštane mase i izgradnja gustoće kostiju. Iako nije moguće poništiti oštećenje kostiju uzrokovano osteoporozom, lečenje ponekad može poboljšati gustoću kostiju i sprečiti daljnje prelome.

Najbolji dodaci kostima za osteoporozu su oni formulisani za popravak i jačanje kostiju korišćenjem celog niza vitamina i minerala za izgradnju kostiju. Vežbanje i ishrana deo su prirodnog pristupa zdravlju kostiju.

Suplementacija takođe mora biti važan deo vaše strategije.

Kada birate visokokvalitetni dodatak ishrani za svoje kosti, želite da sadrži vitamine i minerale za zdravlje kostiju, kao šta su:

 • Kalcijum
 • Magnezijum
 • Cink
 • Mangan
 • Hrom
 • Silicijum
 • Bakar
 • Bor
 • Kalijum
 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • vitamin D
 • Vitamin B6
 • Folna kiselina/folat (vitamin B9)
 • Vitamin B12
 • Vitamini K1 i K2

Sledeći kriterijum je takođe važan, a to je da ove hranjive supstance moraju biti u oblicima koji nude optimalnu apsorpciju i podršku izgradnji kostiju.

Takođe, treba znati da su hranjivim supstancama potrebne prave količine drugih hranjivih supstanci da bi bile efikasne. To posebno važi za kalcijum. Kalcijum zahteva vitamin D za apsorpciju. Vitamin C pojačava i apsorpciju kalcijuma i efekat vitamina D na metabolizam kostiju, pa stoga takođe treba biti prisutan. Kalcijum i magnezijum deluju zajedno tako da nedostatak jednoga značajno utiče na metabolizam drugoga.

Vaše kosti takođe trebaju minerale u tragovima, poput bakra, cinka i mangana, koje je danas vrlo teško dobiti u odgovarajućim količinama samo hranom.

Kosti su živo tkivo i kao i druga živa tkiva, najbolje funkcionišu kada su nahranjene i podržane. Ako ste saznali da imate osteopeniju, to u stvari govori da su vaše kosti manje gustoće nego kod prosečne osobe u dvadesetima. Osteopenija nije prava dijagnoza niti razlog sam po sebi za prepisivanje leka za kosti, ali treba da bude poziv na buđenje kako bi se pobrinuli da vaše kosti imaju sve što vam je potrebno.

Kalcijum za osteoporozu

Otprilike 99% telesnog kalcijuma skladišteno je u skeletu, zbog čega je kalcijum jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje kostiju.

Studije su pokazale da dodaci kalcijuma mogu sprečiti gubitak koštane mase, ali mogu imati i negativne efekte na vaše zdravlje na druge načine. Ako ste pod povećanim rizikom od određenih stanja, poput bolesti srca, razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani.

Kako bi povećali unos kalcijuma putem hrane, umesto dodatkom, u svoju ishranu uključite više mlečnih proizvoda, sira, jogurta i zelenog lisnatog povrća poput kelja i bamije.

Vitamin D za osteoporozu

Vitamin D ima jednako važnu ulogu kao i kalcijum u zdravlju kostiju. Bez odgovarajućeg nivoa vitamina D, sposobnost tela da apsorbuje kalcijum je ometena, što može dovesti do nedostatka i povećanja gubitka koštane mase.

Vitamin D takođe je uključen u razgradnju i ponovnu izgradnju kostiju. Bez odgovarajućg nivoa vitamina D, ljudi su izloženi većem riziku od razvoja osteoporoze ili daljnjeg gubitka koštane mase ako već imaju tu bolest.

Za osobe s osteoporozom, dodatak vitamina D može poboljšati gustoću kostiju.

Uzmite više vitamina D prirodnim putem, provodeći više vremena na otvorenom, jer vaše telo sintetiše hranjive supstance od sunca. Takođe možete dobiti vitamin D iz hrane koju jedete, kao što su losos, sardine, crveno meso, jetra, žumanjci i obogaćena hrana.

Magnezijum za osteoporozu

Magnezijum podstiće rad mišića i nerava, reguliše krvni pritisak i metabolizam insulina, i reprodukciju. Blizu 60% telesnih zaliha magnezijuma nalazi se u koštanom tkivu.

Iako su istraživanja o prednostima dodataka magnezijuma za osteoporozu mešovita, neka su istraživanja pokazala da uzimanje dodataka magnezijuma može poboljšati gustoću kostiju.

Kako bi povećali unos magnezijuma putem prehrambenih izvora, jedite više semenki i orašastih plodova, poput semenki bundeve, badema, indijskih oraščića i kikirikija.

Takođe je važno napomenuti da previše magnezijuma može imati štetne efekte na zdravlje kostiju.

Vitamin K za osteoporozu

Istraživanje je pokazalo da vitamin K pomaže u regulaciji pregradnje kostiju. Manjak vitamina K može dovesti do povećanja gubitka koštane mase, posebno kod žena.

Iako se vitamin K još ne predlaže kao dopunsko lečenje osteoporoze, nedostatak vitamina K može dovesti do niže gustoće kostiju i većeg rizika od preloma.

Konzumiranje hrane koja sadrži veliku količinu vitamina K najbolji je način da izbegnete nedostatak. Da bi dobili više nutrijenata prirodnim putem, svojoj ishrani dodajte zeleno lisnato povrće, kao što su kelj i spanać, ali i kupus, brokoli i karfiol.

Cink za osteoporozu

Istraživanja su otkrila direktnu povezanost između količine cinka koju osoba dobije i nivoa gustoće kostiju.

Nedavna studija proučavala je kako suplementi cinka mogu pomoći starijim osobama s osteoporozom. Nakon jedne godine, došlo je do povećanja gustoće kostiju kod učesnika studije i nisu zabeleženi štetni efekti ili prelomi.

Bor za osteoporozu

Bor je element u tragovima za koji je utvrđeno da ima ključnu ulogu u rastu i održavanju kostiju. Utiče na korištenje drugih hranjivih supstanci potrebnih za zdravlje kostiju, uključujući kalcijum, magnezijum i vitamin D.

Suve šljive su jedan od najboljih prehrambenih izvora bora.

Na primer, jedno istraživanje na 48 žena u postmenopauzi s niskom gustoćom kostiju pokazalo je da je konzumacija 50-100 grama suvih šljiva dnevno rezultirala značajnim poboljšanjima gustoće kostiju tokom šest meseci.

Bor se ne nalazi redovno u multivitaminskim dodacima. Kao rezultat toga, može biti lakše konzumirati ga kroz hranu, uključujući suve šljive, suvo grožđe i suve kajsije.

Selen za osteoporozu

Istraživačke studije pokazale su vezu između većeg unosa selena i gustoće kostiju, te prednosti rizika od osteoporoze. Ipak, nedostaju istraživanja o efikasnosti dodataka selena.

Bakar za osteoporozu

Jedna je studija otkrila vezu između niskig nivoa bakra i nižih merenja gustoće kostiju. Međutim, istraživanje bakra za prevenciju i lečenje osteoporoze uopšteno je ograničeno i nedosledno.

Mangan za osteoporozu

Studije su povezale odgovarajući nivo mangana sa prednostima za gustoću kostiju. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dodatno ispitala uloga dodataka mangana u zdravlju kostiju.

Silicijum za osteoporozu

Studije na životinjama pokazale su da dodaci silicijuma povećavaju gustoću kostiju i smanjuju krhkost.

Iako je važno uneti odgovarajuće količine ovih minerala u svoju ishranu, potrebno je više istraživanja o tome mogu li ti dodaci pomoći u zaštiti od osteoporoze i povezanog rizika od preloma.

Iako suplementacija sama po sebi neće preokrenuti osteoporozu, ona može biti dodatni oblik lečenja koji pomaže sprečiti dalji gubitak koštane mase i smanjiti rizik od preloma.

Ako razmišljate o uzimanju dodataka ishrani kao delu lečenja osteoporoze, važno je da prvo razgovarate sa svojim lekarom, jer će vam on pomoći da odlučite da li trebate dodatke ishrane. Ako nemate manjak određene hranjive supstance, uzimanje dodataka ishrani moglo bi učiniti više štete nego koristi.

Naša preporuka je da pogledate preko navedenog linka prirodno rešenje za vaš koštano zglobni sistem!