Hipertireoza ili ubrzan rad Štitne Žlezde: koji su simptomi i kako se leči?

hipertireoza

Kada čujete da nekom pojačano radi štitna žlezda, negde je i prva asocijacija za ovo stanje mršavost.

Neretko se dešava da neko poželi da ga “snađe” ovaj poremećaj kako bi doterao liniju, a verovali ili ne nekim ljudima u cilju borbe sa kilogramima i da se late hormonskih tableta za regulisanje rada štitaste žlezde, kako bi pokrenuli proces ubrzanja metabolizma na ovaj način.

Ova pojava je u nekom trenutku toliko uzela maha da je postalo nužno posebno naglasiti u merama opreza za ove lekove da tako nešto ne čine ni po koju cenu.

Čak i kada neko ima problem sa štitnom žlezdom i ima prepisanu terapiju, doziranje lekova (a posebno hormonskih) na svoju ruku i bez stručnog nadzora jednostavno je sumanuta ideja.

Da biste bolje shvatili šta je to ubrzani rad štitaste žlezde ili hipertireoza, najbolje je da se za početak upoznate sa principima funkcionisanja štitnjače.

Ova neparna žlezda štitastog oblika (po čemu je i dobila ime), na latinskom Glandula thyroidea, a u narodnom govoru prosto štitna žlezda, nalazi se u donjem delu vrata i jedna je od žlezdi sa unutrašnjim lučenjem, što znači da svoje produkte izlučuje direktno u krv (endokrina žlezda).

Ova mala, ali moćna žlezda luči hormone trijodtironin ili T3 i tiroksin ili T4, koji se proizvode i luče pod uticajem tireostimulirajućeg hormona hormon hipofize – TSH.

Hormoni štitaste žlezde regulišu metabolizam tako što utiču na bezmalo sve procese metabolizma.

Oni stimulišu bazalni metebolizam i stvaranje toplote, povećavaju sintezu proteina, metabolizam ugljenih hidrata, masti, razgradnju holesterola i povećavaju minutni volumen srca.

Važni su za rast i sazrevanje i lučenje hormona rasta.

Utiču na razvoj centralnog nervnog sistema i okoštavanje kostiju.

Ovi hormoni utiču na budnost, reagovanje, čulo sluha, sposobnost pamćenja i učenja.

Važni su za reproduktivne funkcije i muškaraca i žena, a takođe – igraju važnu ulogu u trudnoći.

I sve je dobro kada štitasta žlezda radi bez problema.

Ali, zbog ubrzanog načina života, zbog svakodnevnog stresa kojem smo izloženi, zbog nedostatka prostora za kompletno opuštanje i zaštićenost od neprekidnog bombardovanja informacijama, zbog zagađenja i nepravilne i nezdrave ishrane i uz sve to zbog razloga koji su do danas misterija za naučnike iz oblasti medicine, štitasta žlezda u nekom trenutku prestane da funkcioniše normalno.

Sve je više onih koji se suočavaju sa nekim poremećajem štitne žlezde, a ovo je jedan od najučestalijih endokrinoloških poremećaja i kod nas i u svetu.

Mnogi neprijatni simptomi koje pacijenti osećaju mogu poticati upravo od problema u radu štitaste žlezde.

Zdravi ljudi koji bi bez muke da smršaju često “požele” efekte ubrzanog rada štitaste žlezde, ali oni koji su na svojoj koži osetili sve posledice poremećaja rada štitne žlezde znaju da ni usporen (hipotireoza), ubrzan (hipertireoza) rad niko ne bi trebalo da priželjkuje.

Upravo je hipertireoza tj. ubrzan rad štitne žlezde onaj neprijatniji vid poremećaja u njenom radu.

Među najčešće uzroke ubraja se autoimuna bolest štitnjače – Gravesova bolest, koja je uzrok ubrzanog rada žlezde kod čak 70 do 80 posto bolesnika.

Pojačano lučenje hormona stimulišu antitela.

Uzrok može biti čvorić ili više čvorića u štitastoj žlezdi koji mogu stvarati veću količinu hormona, a nekada je i cela žlezda uvećana.

Na povećano stvaranje hormona T3 i T4 utiče i viskok nivo hormona hipofize TSH (tireo stimulišući hormon) usled adenoma hipofize.

Takođe, do prekomernog stvaranja ovih hormona dolazi i kod pojave određenih tumora.

Hipertireoza simptomi

Kako smo i rekli na početku, štitasta žlezda utiče na gotovo sve metaboličke procese u organizmu.

Upravo zato simptomi hipertireoze predstavljaju zapravo posledicu pojačanog delovanja hormona štitaste žlezde na celo telo.

Najčešće je štitasta žlezda cela uvećana, a pacijenti se suočavaju sa nervozom, uznemirenošću, osećajem emocionalne nestabilnosti, insomniju, preterano znojenje celog tela i dlanova i karakterističnih etapa lupanja i preskakanja srca, koja znaju da budu posebno neprijatna.

Uz to, krvni pritisak je blago povišen, javlja se gubitak na težini uz povećan apetit (ponekad je gubitak težine drastičan), ubrzana je peristaltika creva i učestalo je pražnjenje.

Takođe, pacijenti osećaju slabost mišića, otežano disanje, malaksalost i konstantan umor, a javlja se i fino drhtanje prstiju i jezika.

Kod žena se javlja premećaj menstrualnog ciklusa, koža je topla i vlažna, kosa tanka, proređena i često opada.

Hipertireoza kod muškaraca

Iako su poremećaji štitaste žlezde mnogo češći kod žena, daleko je od toga da ovi problemi zaobilaze muškarce.

Možda je upravo pretpostavka da štitna žlezda najčešće pogađa žene uzrok tome što se teže posumlja da jedan muškarac ima problem sa štitnom žlezdom.

Simptomi kod muškaraca koji imaju problem sa hipertireozom umeju da nalikuju tzv. menadžerskim simptomima, odnosno simptomima sagorevanja na radnom mestu.

Najčešće se javljaju neke kardiovaskularne smetnje, kao što je ubrzani puls.

Međutim detaljan pregled kardiologa eliminisaće srčane probleme kao uzrok simptomima koje oseća pacijent.

Osećaj da je knedla zastala u grlu ili gušenje, može upućivati kako na anksioznost, tako i na strukturalne promene na štitnoj žlezdi.

Kod muškaraca na problem sa hipertireozom mogu upućivati i problemi sa reproduktivnim zdravljem, kao što je gubitak potencije ili nemogućnost začeća, a na ovaj problem mogu upućivati i  značajne promene telesnoj težini i to u kratkom vremenskom intervalu.

Jedan od čestih simptoma jeste i problam sa regulacijom telesne temperature, pa se pacijenti muče ili sa prekomernim znojenjem ili sa osećajem zimogrožljivosti.

I neki drugi simptomi svojstveni anksioznosti, mogu ukazivati upravo na štitnu žlezdu.

To su brojne smetnje na mentalnom planu, kao što je rasejanost i nemogućnost koncentracije, česte promene raspoloženja i bezvoljnost.

Nije novost ako kažemo da je važno na vreme otkriti problem hipertireoze, a zatim i pristupiti lečenju, jer što duže traje problem sa štitnjačom, iscrpljuje se kako ova važna žlezda u našem organizmu, a tako i svi organi na koje ona direktno ili indirektno utiče.

Nije novost ni to da je važno uskladiti obaveze tako da se barem jedan deo slobodnog vremena provede u opuštanju i miru.

Hipertireoza kod žena

Nema velikih razlika u simptomatologiji kod žena u odnosu na pacijente koji su muškarci.

Pa eto i uprkos tome što su problemi sa štitnjačom češći kod žena i ovde zahvaljujući kliničkoj slici, koja ume da varira od asimtomatskih oblika do jasne simptomatologije, često pravoj dijagnozi i adekvatnom lečenju prethodi često jako dug period pogrešnih dijagnoza i loši procena.

Pacijentkinje se žale na nervozu, motorni nemir, emocionalnu labilnost, gubitak sna, podrhtavanje tela, učestalo pražnjenje creva, prekomerno znojenje, teško podnošenje vrućine, lupanje srca i ubrzan rad u mirovanju, ponekad na aritmiju, a povremeno i na povišen krvni pritisak.

Uprkos dobrom ili povećanom apetitu, vidljiv je gubitak na težini, jer se metabolizam ubrzava.

Kod žena je još moguć poremećaj mesečnog ciklusa ili njegov potpuni izostanak, opadanje seksualne želje, a kod svake druge žene javlja se sterilitet.

Koža je topla, vlažna, meka i baršunasta, a ponekad se javlja crvenilo na dlanovima i poremećaj pigmentacije kože.

Kosa je tanka, svilenkasta, proređena i često opada, nokti su krhki i lako pucaju.

Dešava se da pacijenti osete i fino podrhtavanje prstiju i jezika i pojačane reflekse.

Oči često suze, retko treptanje, zaostajanje kapaka pri pogledu prema gore, a smanjena oštrina vida može upućivati na oštećenje očnog živca.

U teškim slučajevima mogu se javiti manija i psihoza, a kod starijih osoba javljaju se i znaci demencije.

Smetnje mogu nastati naglo ili postepeno, a početak pojave simptoma pacijenti često povezuju sa nekim duševnim ili telesnim stresom.

Hipertireoza ishrana

Zbog pojačanog metabolizma kod onih koji se nalaze u stanju hipertireoze dolazi do promene na mišićnoj koštanoj masi pa se preporučuje povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma.

Hrana koja ima pozitivan učinak su:

  • integralne žitarice
  • kupus
  • prokelj
  • karfiol
  • rotkvice
  • spanać
  • pasulj
  • začin kurkuma
  • vitamin C
  • omega3 masne kiseline

U ishrani obolelih od hipertireoze obavezno svakodnevno treba uključiti sledeće namirnice: potrebno je da budu zastupljene sve integralne žitarice, kao integralni pirinač recimo i žitarica koja se kod njih preporučuje kao izbor broj jedan je proso jer deluje stromogeno.

Toplo se preporučuju sve vrste morske i rečne ribe, sardine, girice sa kostima recimo i to minimum dva puta nedeljno, a važno je znati da losos kao dobar izvor vitamina D sa kalcijumom, omega 3 masne kiseline.

Odličan izvor proteina su i ćuretina, i radije se preporučuju nego crveno meso.

Dobrodošle u ishrani su i sve vrste jestivih pečurki.

Što se tiče mlečnih proizvoda preporučuju se mleko, kiselo, slatko, jogurt i to minimum litar dnevno, kao i sve vrste sireva, kravlji, ovčiji, koziji, a prednost dati punomasnim sirevima jer se kalcijum  mnogo bolje iz njih iskorišćava.

U ishrani osoba sa hipervitaminozom treba da budu i sve vrste svežeg sezonskog voća i povrća.

Za pripremu jela preporujučuju se biljna ulja i to maslinovo i laneno, hladno ceđeno.

Od poslastica se uvek preporučuju one pravljen s mlekom, zbog kalcijuma i proteina.

Preporučuju se i samo prirodni voćni sokovi, sokove od povrća, mineralne vode, kvas kao izuzetna namirnica, domaće čajeve.

Kafu svakako treba izbegavati, ona je jak stimulans u proizvodnji hormona, kao i rafinisani šećer.

Dve kašike cvetova gloga prelijte sa pola litre 20-procentnog alkohola i pustite da odstoji 20 dana.

Dobijate tinkturu koja se pije četiri puta dnevno.

Maksimalna jedna doza je 30 kapi.

Hipertireoza kod dece

Iako su poremećaj u radu štitaste žlezde uobičajeni u zrelom dobu, i to kod žena od 30 do 45 godina, simptomi se javljaju i kod dece i to češće kod devojčica nego kod dečaka.

Štitasta žlezda je jako važna u regulisanju metabolizma deteta, posebno je važna za rast i razvoj mozga, održavanje osnovnih funkcija organizma, kao što su disanje, cirkulacija, varenje, tačnije za normalan rad svih organa.

Kada je štitasta žlezda radi suviše brzo, ona proizvodi previše hormona i sve funkcije organizma se ubrzavaju, a takvo stanje poznato je kao hipertireoza.

Najvažnije je da se simptomi oba poremećaja otkriju na vreme, jer se tada najuspešnije leče, a otkrivaju se jednostavnom analizom krvi i ultrazvučnim pregledom.

Ako dete ima hipertireozu njegove telesne funkcije i metabolički procesi odvijaju se brže nego što je normalno.

Najčešći znaci i signal roditeljima, pa zatim i lekarima su: gubitak težine uprkos povećanom apetitu i učestalom pražnjenju creva i kod devojčica u pubertetu slabe i neredovne menstruacije.

Poremećaji funkcije štitaste žlezde kod dece može se javiti i na druge načine.

Na primer, mogu se javiti čorići ili ispupčenja na vratu.

Ove promene na vratu kod dece, veoma su retke, najčešće nekancerogene i mogu se lečiti ako se na vreme ustanove.

Hipertireoza dijagnoza

Da bi bila postavljena dijagnoza potrebno je uraditi pregled endokrinologa, laboratorisko utvrđivanje nivoa hormona T3, T4 (hormoni štitnjače) i TSH (hormon hipofize) u krvi i ultrazvučni pregled štitne žlezde.

Kod laboratorijskih analiza vrednosti hormona štitne žlezde su obično povećane (iako ponekad tek neznatno), dok TSH može biti nizak pa čak i nemerljiv (Gravesova bolest) ili povišen (adenom hipofize).

Hipertireoza lečenje

Kod hipertireoze je specifično da se smenjuju faze smirenja i faza ponovne pojave bolesti. Još jedna karakteristika hipertireoze je i to što je nepredvidivog nastupa, trajanja i izlečenja.

Šta je važno kod lečenja hipertireoze?

Postoje tri osnovna načina primena antitireoidnih lekova, terapija radioaktivnim jodom i hirurško odstranjivanje bolesnog tkiva žlezde.

Odabir terapije zavisi od oblika poremećaja, starosti pacijenta, prisutnosti gušavosti, povećanja štitne žlezde ili nekih drugih stanja, zatim od trudnoće.

Kod uzimanja tireostatika, simptomi hipertireoze gube se najčešće tek nakon šest do osam nedelja uzimanja terapije.

Usprkos tome, sa uzimanjem lekova treba nastaviti bar još oko godinu dana (obično od 12 do 24 meseca), a u nekim slučajevima i mnogo duže.

Svakako redovne kontrole se podrazumevaju.

Dugotrajna terapija antitireoidnim lekovima smatra se terapijom izbora kod mladih bolesnika sa malom gušom ili bolesnika sa aktivnom oftalmopatijom, dok obično nije indikovana kod toksične nodularne guše.

U oko 30 do 40 posto slučajeva nakon lečenja antitireoidnim lekovima, bolest se ponovo javlja, a ukoliko lečenje lekovima ne da željene rezultate ili makar ne pokaže izvesno poboljšanje, počinje se sa primenom radioaktivnog joda u terapiji.

Kod težih oblika hipertireoze, moraju se tretirati i pojedini simptomi.

Pa se tako npr. lek Propranol koristi kao pomoćni lek za suzbijanje prekomerne stimulacije adrenergičkih receptora tiroidnim hormonima, kao što su: drhtanje, anksioznost, znojenje i nepodnošenje vrućine i ubrzani rad srca.

Takođe, u slučaju tireotoksikoze nastale usled upala štitne žlezde od lekova se daju samo sedativi i propranolol.

Preporučujemo vam i da pogledajte našu stranicu obloge za štitnu žlezdu koja vam može pomoći u ublažavanju simptoma!

Preporučujemo vam da pogledate i prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha koji se pokazao odlično u regulisanju rada štitne žlezde!