Cvekla i limun za skidanje holesterola

cvekla i limun za holesterol

Snižavanje holesterola i održavanje njegovog zdravog nivoa, najbolji je način da živite dug i zdrav život. Kada vam LDL – loš holesterol postane previsok, možete razviti zdravstveno stanje poznato kao hiperholesterolemija i povećati rizik od ateroskleroze, bolesti srca i moždanog udara.

Cvekla i limun, neke su od najboljih prirodnih kombinacija u borbi protiv masnoće u krvi. Najbolji su iz razloga što sadrže niz zdravih sastojaka. Holesterol je veoma važna supstanca za život, dobar je i potreban, ali bez obzira ima li ga previše u krvi, stvara probleme. Potrebno je razlikovati dobar – HDL od lošeg – LDL holesterola. Povećan nivo LDL stvara rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

I cvekla i limun poznata su hrana koja čisti krv i snižava holesterol. Sirova mlada cvekla jednostavno je neverovatna hrana, dok u kombinaciji sa limunom dokazano pomaže u snižavanju lošeg holesterola u krvi.

Ne samo da je jednostavna priprema, već vam omogućuje i postizanje zdrave jetre u vrlo kratkom vremenu.

Pomoć u borbi protiv ovog zla jednostavnija je nego što možete poverovati, jer postoje prirodni lekovi koji pomažu u njegovom laganom ispravljanju.

Već za nekoliko dana, ali i bez mnogo truda, možete ukloniti masti iz jetre, sokom od limuna i cvekle.

Kako napraviti sok od limuna i cvekle za holesterol

Potrebno vam je samo:

  • 2 srednje cvekle,
  • 2 limuna,
  • 2 šolje vode.

Priprema:

Dobro operite sirovu cveklu, nasecite je na sitne komade i stavite u blender. Dodajte dve šolje vode.

Sve jako dobro izmešajte.

Dodajte limunov sok i opet izmiksajte, i ni u kom slučaju ne dodajte šećer.

Ova se moćna smesa može uzimati tri puta dnevno tokom sedam dana. Ovaj će sok izvrsno delovati na vašu jetru. Kao rezultat, izbećićete nakupljanje masnoće u jetri.

Da bi smanjili holesterol, ne smemo se samo osloniti na ovaj sok, moramo ispraviti i poboljšati druge životne navike. Što se tiče ishrane kod holesterola, preporučujemo:

  • Konzumirajte nemasno meso poput ribe i piletine, zatim proteine na biljnoj bazi, poput mahunarki i soje.
  • Iz ishrane izbacite rafinisanu hranu poput belog šećera i brašna.
  • Zamenite biljna ulja niskog kvaliteta za maslinovo.
  • Jedite veće količine sirovog voća i povrća.
  • Iskoristite više prednosti belog i crnog luka, jer oba imaju svojstva koja pomažu u regulaciji holesterola i snižavanju krvnog pritiska.
  • Konzumirajte više hrane bogate omega 3, jer je to zdrava vrsta masnoće koja sprečava nakupljanje holesterola u krvi i doprinosi dobrom zdravlju kardiovaskularnog sistema. Ravnoteža između unosa omega 3 i omega 6 čini se temeljnom kada je reč o modulaciji nivoa holesterola i regulaciji upale prema naučnoj literaturi.
  • U slučaju prekomerne telesne težine, veoma je važno otići kod nutricioniste i slediti njihova uputstva.

Sok od cvekle

Sok od cvekle dugo se koristi za lečenje anemije. Njegova je posebnost što sadrži visok procenat antikancerogenih supstanci i karotenoida. Veoma je dobar izvor folne kiseline, a sadrži i puno antioksidansa. Smatra se da je ona uzrok tome da cvekla bude tako dobra u snižavanju LDL nitrata. To su spojevi koji se u krvi pretvaraju u azotni oksid i pomažu u širenju i opuštanju krvnih sudova.

Za sokove trebate koristiti samo domaću mladu cveklu, budući da cvekla kao biljka uvlači i dobre i loše sastojke iz tla gde se uzgaja. Ako se uzgaja u hemijski tretiranom tlu, povući će loše sastojke i tako može izazvati alergije, i sl.

Sok od limuna

Sok od limuna, s druge strane, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6. Sadrži i minerale – kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Pijenje soka od limuna siguran je, prirodan način da vaše srce optimalno funkcioniše i unese više vitamina C u ishranu. Uz to, vaša će koža izgledati mlađe i pokazaće obnovljeni sjaj.

Cvekla i limun protiv masnoće u krvi

Sokovi od mlade cvekle, uz dodatak vitamina C iz limuna, pravi su izbor za sve koji imaju visoku masnoću u krvi. Nizak holesterol jednak je boljem zdravlju kardiovaskularnog sistema, pa početi dan sa jednom čašom soka od cvekle i limuna zdrav je početak dana. Naravno, trebali bi pripaziti šta se unosi u telo tokom ostatka dana, ali početak dana zasigurno je sjajan. Zavisno od organizma, nekome je dovoljna jedna čaša ovog soka, a nekome dve, ali svakako se ne preporučuje više od toga.

Cvekla i limun protiv masnoće u krvi imaće puno bolji efekat ako povećate svoje svakodnevne aktivnosti, vežbajte ili barem hodajte. Dokazano je da vežbanje smanjuje nivo holesterola i do 30 posto.

Jedan od glavnih uzroka povišenog lošeg LDL holesterola je i stres. U današnje vreme, teško ga se u potpunosti rešiti, pa vam takođe preporučujemo uključivanje joge, koja doprinosi smanjenju stresa.

Cvekla pomaže u detoksikaciji, snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca, kao i pojačavanju funkcije mozga.

Koren i zeleni vrhovi puni su zdravih hranjivih sastojaka, pa stoga jedite cveklu toplu ili hladnu, u salatama ili supama kako bi u potpunosti iskoristili prirodne hranjive sastojke.

Zdravstvene prednosti cvekle

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti povezanih sa cveklom:

Cvekla je izvor vrednih hranjivih sastojaka i vlakana

Cvekla sadrži vitamine A, C i B grupe. Dobar je izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, mangana i vlakana. Cvekla je jedinstveni izvor fitonutrijenata nazvanih betalaini, koji imaju snažna antioksidansna i upalna svojstva. Cvekla je takođe izvor korisnih flavonoida koji se nazivaju antocijani.

Lisnati deo cvekle je jestiv i najzdraviji

Lisnati deo povrća najzdraviji je deo biljke. Listovi cvekle imaju više gvožđa od spanaća i sadrže sve minerale i vitamine, kao i koren, i veoma su zdravi za jelo.

Cvekla može smanjiti krvni pritisak

Ispijanje soka od cvekle može vam pomoći u smanjenju krvnog pritiska u nekoliko sati. Prednost dolazi od prirodnih nitrata pretvorenih u azot oksid u vašem telu. Azot oksid širi krvne sudove, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak.

Cvekla se bori protiv upala

Cvekla može pomoći u borbi protiv upala. Izvor su betaina koji štiti ćelije od stresa. Redovno konzumiranje cvekle ima snažan efekat zbog svojih protivupalnih svojstava. Kolin je veoma važan svestrani hranjivi sastojak cvekle. Održava strukturu ćelijskih membrana, pomaže u apsorpciji masti i smanjuje hroničnu upalu. Možete pojačati protivupalni potencijal cvekle pripremom sokova od cvekle kao zdrav način iskorišćavanja onoga šta cvekla nudi. Redovno unošenje cvekle vašem telu daje moćna protivupalna svojstva.

Cvekla je dobra za zdravlje srca

Hranjivi sastojak betain koji se nalazi u cvekli smanjuje nivo homocisteina koji može biti štetan za krvne sudove. Jedenje cvekle pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jer vlakna u njoj uklanjaju višak LDL – lošeg holesterola, sa zidova krvnih sudova i brzo ga uklanjaju iz tela. Antioksidansi u cvekli sprečavaju taloženje lošeg holesterola u zidovima arterija i štite srce od potencijalnih srčanih napada.

Cvekla ima svojstva protiv raka

Bogata crvena boja cvekle podstiče od betacijanina, biljnog pigmenta za koji neka istraživanja pokazuju da bi mogao pomoći u odbrani ćelija od štetnih karcinogena. Jedinstvena vlakna koja se nalaze u cvekli mogu biti povezana sa manjim rizikom od raka debelog creva.

Cvekla pomaže vašem telu u detoksikaciji

Cvekla podržava detoksikaciju celog tela i jača imunitet. Studije su pokazale da je cvekla jedno od najmoćnijih antioksidativnih pića od svih sokova od povrća i voća. Jedinstveni su izvor fitonutrijenata nazvanih betalaini, koji pokazalo se da pružaju antioksidativnu, protivupalnu i detoksikacijsku podršku.

Cvekla je dobra za zdravlje jetre

Betaini sadržani u soku od cvekle stimulišu funkciju jetre. Sok od cvekle veoma je efikasan način da se jetra reši štetnih toksina. Betain u cvekli pojačava funkcije jetrenih ćelija i pomaže u zaštiti jetrenih žučnih kanala.

Cvekla smanjuje rizik od moždanog udara

Nedostatak kalijuma u telu povećava rizik od moždanog udara, pa se cvekla bogata kalijumom preporučuje za poboljšanje zdravlja srca. Kalijum opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak u celom telu. Verovatnije je da će se stvoriti krvni ugrušci kada se krvni pritisak smanji, a sudovi i arterije više ne skupljaju.

Cvekla, bogata kalijumom, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Cvekla podržava mentalno zdravlje

Protok krvi u mozak smanjuje se sa godinama, a to može dovesti do pada spoznaje. Pijenje soka od cvekle može poboljšati oksigenaciju mozga usporavajući proces demencije. Cvekla ima visok nivo triptofana koji vas održava opuštenim i smirenim. Sadrže i betalain koji se koristi u antidepresivima.

Cvekla će ojačati imunološki sistem

Cvekla ima puno vitamina C, vlakana i esencijalnih minerala kao što je kalijum koji jača imunološki sistem, a koji je neophodan za zdravlje živaca i funkciju mišića.

Cvekla takođe ima svojstva protiv starenja

Cvekla može pomoći u prevenciji starosne mrene i smanjiti degeneraciju makule svojim vitaminom A, snažnim antioksidansnom supstanci koja može braniti oko od slobodnih radikala. Jedinstveni antioksidansi pigmenta u ovom korenu mogu smanjiti nivo holesterola u telu i imati efekte protiv starenja.

Cvekla je jedinstvena biljna hrana koja snažno utiče na telo na mnogo različitih područja što dovodi do zdravijeg života.

Naša preporuka za povišen holesterol je prirodni eliksir napravljen od gljiva i lekovitog bilja! Poboljšava opšte stanje organizma, jača imunitet, vrši detoksikaciju celog organizma, reguliše nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.