Kamen u bubregu ishrana

kamen u bubregu ishrana

Nastanak kamena u bubregu ne može se pripisati samo pogrešnoj ishrani, pa iz tog razloga ne postoji precizna i univerzalna ishrana koja bi sprečila stvaranje kamena. Lekari i istraživači jednoglasno se slažu sa jednom preporukom kako bi se izbeglo stvaranje kamena u bubregu, a to je, da je neophodno održavati telo hidriranim uzimanjem prave količine tećnosti.

Koje namirnice mogu da izazovu kamen u bubregu?

Osim smanjenog unosa tečnosti, određene prehrambene navike mogu podstaknuti pojavu kamena u bubregu kod predisponiranih osoba.

Meso i kamen u bubregu

Studije su pokazale da ishrana bogata mesom češće dovodi do nastanka kamena u bubregu, stoga ako postoji predispozicija za kamen u bubregu mora se ograničiti sva ona hrana bogata purinima poput inćuna, haringa, sardina, rakova, džigerica, slatkog hleba, divljači, gusaka i dr. Umesto toga, treba podsticati unos alkalizatora u mokraću, poput kalijevog citrata ili natrijevog bikarbonata.

So i kamen u bubregu

Ishrana bogata sa soli povećava izlučivanje kalcijuma mokraćom podstičući stvaranje kamena u bubregu, pa se iz tog razloga, kao i za izbegavanje drugih neugodnih stanja poput hipertenzije, prekomerne težine i osteoporoze, preporučuje neuzimanje više od 8 grama soli dnevno. Posebno treba obratiti pažnju na pakovanu hranu, koja je vrlo važan izvor natrijuma.

Kalcijum i kamen u bubregu

Uloga kalcijuma u stvaranju kamena u bubregu uvek je bila predmet brojnih studija i istraživanja. Danas je zaključeno da ishrana bogata kalcijumom ne samo da ne predisponira kamenje u mokraćnom sistemu, već ih sprečava smanjenjem apsorpcije oksalne kiseline. Stoga se preporučuje dnevni unos 1200 mg kalcijuma, od čega 800 mg mlečnim proizvodima. Hrana bogata kalcijumom uključuje mleko i dr. mlečne proizvode, hranu i pića obogaćena kalcijumom, sok od pomorandže i ribu konzervisanu sa kostima.

Šećer i kamen u bubregu

Preterana konzumacija šećera u ishrani povećava eliminaciju kalcijuma u mokraći i posledično donosi rizik od stvaranja kamena. Posebno su bogati oksalatom neki tipični sastojci slatkiša, kao npr. kakao.

Vitamin D i kamen u bubregu

Višak vitamina D u ishrani, iako ga je teško dobiti samo hranom, podstiče crevnu apsorpciju kalcijuma uzrokujući hiperkalcemiju – višak kalcijuma u krvi i hiperkalciuriju – višak kalcijuma u mokraći. To bi se moglo dogoditi kod pacijenta koji redovno uzima dodatke kalcijuma i vitamina D za borbu protiv prevencije osteoporoze.

Vitamin C i kamen u bubregu

Višak vitamina C u ishrani takođe bi pogodovao sintezi kamena u bubregu zbog povećane proizvodnje oksalata. Najčešći simptomi koji se javljaju kod prekomernog uzimanja vitamina C su povezani sa mokrenjem, kada dolazi do peckanja prilikom mokrenja. Vitamin C bi trebalo koristiti sa posebnim oprezom, jer pri primeni visokih doza može doći do povišenja nivoa oksalata u mokraći i formiranja oksalatnog kamena u bubregu.

Tečnosti i kamen u bubregu

Važno je proceniti količinu vode i tečnosti uzetih sa ishranom – čorba, biljni čajevi, voćni sokovi itd. Ljudi predisponirani za kamen u bubregu trebali bi konzumirati obilno i više puta tokom dana, najmanje 2 litre vode dnevno, a u slučaju individualne predispozicije ili da bi se sprečili budući recidivi, ta se količina mora povećati do 3 litre. Slatka pića poput voćnih napitaka i specijalnih napitaka od kafe i čaja nisu dobar izbor za povećanje količine tečnosti koju pijete, jer mogu povećati rizik od nastanka kamena u bubregu.

Vizualna provera mokraće vrlo je jednostavan test koji pacijent može sprovesti kod kuće, bez odlaska kod lekara, kako bi proverio stanje hidratacije. Mokraća nikada ne sme izgledati previše tamno ili koncentrisano, jer bi ova karakteristika povećala rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Da bi uklonili rizik od nastanka kamena u mokraćnom sistemu, veoma je važno da se količina tečnosti podeli podjednako tokom dana, a s druge strane, neka izbegavanja pića poput koncentrisanog čaja, bogatog oksalatima, Koka-Kole (preporučujemo vam tekst Koka kola i kamen u bubregu), i alkoholnih pića, povećavaju nivo izlučivanja oksalne i mokraćne kiseline.

Iako su neka istraživanja pokazala da čak i mineralne vode bogate kalcijumom mogu biti zaštitni faktor, u prisustvu kamena preporučuje se upotreba minimalno mineraliziranih voda, koje budući da su siromašne mineralnim solima, pogoduju diurezi i olakšavaju izbacivanje malih kamena iz bubrega.

Koja tečnost se preporučuje kod kamena u bubregu

Voda i kamen u bubregu

Dehidracija je jedan od glavnih faktora rizika za kamen u bubregu, a poslednje šta želite je, da ih se stvori više. Obratite pažnju na boju mokraće, koja bi trebala da bude veoma svetla, bledo žuta. Tamnožuti urin znak je dehidracije.

Sok od limuna i kamen u bubregu

Sveže isceđeni limun u vodi možete piti onoliko često koliko to želite. Limun sadrži citrat, hemijsku supstancu koja sprečava stvaranje kalcijumovog kamena. Citrat takođe može razbiti sitno kamenje, omogućujući im lakši prolazak. Limunov sok ima i druge brojne zdravstvene prednosti, npr, pomaže u inhibiciji rasta bakterija i osigurava vitamin C organizmu.

Sok od bosiljka za kamen u bubregu

Bosiljak sadrži sirćetnu kiselinu koja pomaže da razgradi kamen u bubregu i smanji bol. Takođe je pun hranjivih sastojaka. Ovaj se lek tradicionalno koristi za probavne i upalne poremećaje. U soku bosiljka ima antioksidansa i protivupalnih sredstava, što može pomoći u održavanju zdravlja bubrega. Koristite sveže ili suvo lišće bosiljka za pripremu čaja i pijte nekoliko šolja dnevno. Ne bi trebali koristiti sok od lekovitog bosiljka više od 6 nedelja uzastopno, budući da česta upotreba može dovesti do niskog nivoa šećera u krvi, niskog krvnog pritiska i pojačanog krvarenja.

Jabukovo sirće i kamen u bubregu

Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu, koja pomaže u otapanju kamena u bubregu. Uz ispiranje bubrega, jabukovo sirće može pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih kamenjem. Brojne su njegove druge zdravstvene prednosti, a da bi ih iskoristili dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta u čašu i pijte tokom dana. Ako se unese u većim količinama, jabukovo sirće može dovesti do niskog nivoa kalijuma i osteoporoze. Osobe sa dijabetesom trebaju biti oprezni kada piju ovu mešavinu i tokom dana pažljivo pratiti nivo šećera u krvi.

Sok od celera za kamen u bubregu

Smatra se da sok od celera uklanja toksine koji doprinose stvaranju kamena u bubregu i dugo se koristi u tradicionalnim lekovima. Takođe pomaže u ispiranju tela kako bi kamen mogao proći. Pomešajte jednu ili više stabljika celera sa vodom i pijte sok tokom dana.

Sok od nara za kamen u bubregu

Sok od nara već se vekovima koristi za poboljšanje celokupne funkcije bubrega; izbacivanje kamena i druge toksine iz vašeg tela. Sadrži antioksidanse koji pomažu u održavanju bubrega zdravim i mogu imati ulogu u sprečavanju razvoja kamena u bubregu. Takođe smanjuje nivo kiselosti u mokraći, smanjuje rizik od nastanka kamena.

Supa od pasulja za kamen u bubregu

Supa od kuvanog pasulja tradicionalno je jelo, koje se često koristi u Indiji, a koristi se za poboljšanje ukupnog zdravlja mokraće i bubrega. Takođe pomaže u otapanju i ispiranju kamena. Jednostavno procedite tečnost iz kuvanog pasulja i pijte nekoliko čaša tokom dana.

Sok od korena maslačka za kamen u bubregu

Za koren maslačka se kaže da je tonik za bubrege. Smatra se da pomaže u uklanjanju otpada i povećava izlučivanje urina. Maslačak ima vitamine A, B, C, D i minerale poput kalijuma, gvožđa i cinka. Jedna studija je pokazala da maslačak efikasno sprečava stvaranje kamena u bubregu. Možete napraviti sveži sok od maslačka i po ukusu mu dodati pomorandžinu koru, đumbir i jabuku ili ga kupiti kao čaj. Pijte 3 do 4 čaše soka tokom dana.

Sok od pšenične trave za kamen u bubregu

Pšenična trava prepuna je mnogih hranjivih sastojaka i dugo se koristi za poboljšanje zdravlja. Povećava protok mokraće kako bi pomogla prolazak kamena. Sadrži i vitalne hranjive sastojke koji pomažu u čišćenju bubrega.

Sok od preslice, ili poljskog rastavića za kamen u bubregu

Svoju lekovitost preslica zahvaljuje sadržaju, soli silicijumske kiseline, saponina, tanina, vitamina C. Preslica se koristi za povećanje protoka urina kako bi se isprao kamen u bubregu i moglo smiriti oticanje i upala. Takođe ima antibakterijska i antioksidativna svojstva koja pomažu u ukupnom zdravlju mokraće. Međutim, preslicu ne bi trebali koristiti duže od 6 nedelja uzastopno. Postoje opasnosti od smanjenja nivoa vitamina B i gubitka kalijuma. Preslica se ne preporučuje deci i trudnicama ili dojiljama.

Obavezno nastavite lečenje dok kamen ne prođe i ne pijte alkohol.

Ostale teme koje su vezane za kamen u buburegu su i koje vam mogu biti od velike pomoći su: