Pesak u bubregu

pesak u bubregu

Bubrezi su prirodni filter koji čisti našu krv, održava krvni pritisak i učestvuje u izgradnji crvenih krvnih zrnaca.

Ako se pesak nalazi u bubrezima, lečenje mora biti brzo, jer to može uzrokovati stvaranje kamena i upalu mokraćnog sistema. Uzroci ovog stanja su različiti, međutim, mogu se uspešno ukloniti, ukoliko ih prepoznate na vreme.

Veličina peska u bubregu odražava stepen patološkog procesa. Prečnik čestica na 3 mm ukazuje na prisutnost samo peska, a veći na prisutnost kamenja.

Faktori rizika za pesak u bubregu

Rad u hemijskim pogonima za proizvodnju anilinskih boja (katranskih) i pesticida, može uzrokovati bubrežne bolesti zbog nefrotoksičnog učinka hemikalija, dok druga pak vrsta rizika je vrsta aktivnosti povezana sa povredama, gde profesionalni sportovi, posebno borilačke veštine poput boksa, tajlandskog boksa, ili npr. karatea, mogu uzrokovati bolesti bubrega na temelju agresivnog mehaničkog uticaja.

Prekomerna težina i gojaznost takođe povećavaju rizik od kamena u bubregu zbog širokog spektra metaboličkih poremećaja, kao npr. dijabetesa ili gihta.

Imajući u anamnezi bubrežne bolesti, poput pijelonefritisa ili glomerulonefritisa, značajno povećava rizik od razvoja bubrežne bolesti. Pesak u bubrezima i pijelonefritis mogu ukazivati na akutni upalni proces zbog infekcije bakterijskom infekcijom, kao i na gljivice iz roda Kandida.

Zašto se pesak pojavljuje u bubrezima?

Metabolički poremećaji su glavni uzrok pojave peska u bubrezima. Takođe, pesak u bubrezima može nastati zbog:

 • zloupotrebe alkohola;
 • gihta;
 • preterane upotrebe mesnih proizvoda;
 • hronične bolesti bubrega;
 • poremećaja metabolizma kalcijuma;
 • bolesti paratireoidnih žlezda;
 • upotreba slane vode;
 • poremećaji odliva mokraće;
 • adenomi prostate;
 • život u vrućoj klimi;
 • sedalački način života,
 • teške bolesti i prelomi udova, kada je dugo vremena pacijent prisiljen da leži u krevetu;
 • uslova rada;
 • genetska sklonost ovoj bolesti.

Često je pojava peska u bubregu propraćena stvaranjem peska u žučnoj kesi i razvojem bolesti kamena u žuči.

Pesak u bubregu simptomi

Simptomi peska u bubrezima nemaju uvek izraženu kliničku sliku. Na početku bolesti pacijent ujutro oseća simptome opšte slabosti, oticanje lica, moguće je stvaranje i podočnjaka ispod očiju.

U toku razvoja bolesti pojavljuju se prvi znakovi koji jasno ukazuju na bolest bubrega, i oni uključuju:

 • izražajne bolove u lumbalnoj regiji, koji su lokalizirani sa obe strane ili pak samo sa jedne strane,
 • smanjeno mokrenje,
 • pojava karakterističnog sedimenta u mokraći,
 • promena boje urina koja nije povezana sa ishranom.
 • uznemirenost,
 • ponekad se može pojaviti i osećaj mučnine i
 • lupanja srca.

Pesak u bubrezima i krv prilikom mokrenja ukazuju na oštećenje zidova organa mokraćnog sistema, što je zbog činjenice da neke vrste soli imaju oštre rubove.

Obično sitni pesak, za razliku od kamenja i velikih kristala, ne uzrokuje neugodnosti.

U retkim slučajevima pesak u bubrezima može podstaknuti povišenje telesne temperature, što ukazuje na upalne procese. Kod nekih se bolesnika ovaj fenomen manifestuje kao mučnina ili povraćanje.

Kako otkriti i lečiti pesak u bubregu?

Pre svega, potrebno je sprovesti temeljni lekarski pregled. Ako se potvrdi da u bubrezima ima peska, lečenje se obično propisuje konzervativno, bez operacije. Danas je raspon lekova poprilično velik, ali njih naravno, treba prepisati isključivo lekar.

Ako se dijagnostifikuje pesak u bubrezima, lečenje treba dopuniti dijetom. Ispitujući svoju ishranu, ne samo da se možete rešiti takvog neugodnog fenomena, već i sprečiti njegovu pojavu. Na pacijentovu ishranu utiče hemijski sastav peska koji se nalazi u telu.

Ako su to soli mokraćne kiseline – urati, tada je potrebno isključiti sve vrste masnog mesa, mahunarke i kisele krastavce. Osim toga, potrebno je ograničiti upotrebu jake kafe i čaja, a preporučuje se povećanje sadržaja različitog povrća i voća u ishranu. Takođe je korisna upotreba alkalne mineralne vode i soka od brusnice.

Tokom otkrivanja kalcijumove soli oksalne kiseline – oksalat, preporučuje se ne koristiti upotrebu čokolade, paradajza, kakaa, ali grašak, karfiol, bundeva, nekisela pića na bazi voća i bobičastog voća trebaju biti što češće uključena u ishranu.

Ako se otkriju kalcijumove soli fosforne kiseline – fosfati, potrebno je isključiti mlečne proizvode i supe od povrća, a preporučuje se koristiti kiselo bobičasto voće, voće, razne žitarice i proizvode od brašna.

Prva mera opreza koju treba preduzeti u slučaju sumnje na ovu patologiju jeste povećati količinu vode koja se pije dnevno, a koja nikada ne sme biti manja od dve litre dnevno.  Ovaj unos vode takođe se mora povećavati u skladu sa telesnom aktivnošću i godišnjem dobu, i moguće da treba da bude i oko tri litre dnevno. Tokom leta se više znojimo i tako telo eliminiše više tečnosti koja se mora nadoknaditi.

Takođe je poželjno slediti određenu ishranu koja sledi onu za kamen u bubregu prema vrsti agregata koji su stvorili pesak.

Pesak u bubregu i pivo

Pivo nastaje fermentacijom hmelja i slada u čistoj vodi. U stvarnom životu pivo se sastoji od konzervansa, hemijskih dodataka za poboljšanje ukusa, a ponekad i bez slada ili hmelja.

Alkohol je jedan od diuretika, koji stvara opterećenje na bubrezima, pod uticajem piva može započeti bubrežna kolika, koja je veoma neugodna, bolna hronična bolest. Još jedna tačka u korist odbacivanja penastog pića jeste ta što pivo ne sadrži elemente koji razgrađuju kamenje. Alkohol štetno deluje na metaboličke procese u telu. Kao rezultat pijenja piva, telo počinje patiti od dehidracije.

Redovna konzumacija piva uzrokuje poremećaj rada nadbubrežnih žlezda, smanjuje imunološki kapacitet tela, podstiče rast malignih tumora kod muškaraca i bubrežnu insuficijenciju.

Uz to, pivo je takođe gazirano, a soda negativno deluje na sve organe, na primer, ugljen dioksid se taloži na zidovima krvnih sudova.

Šteta i koristi od piva

Ipak, ako je pivo sveže i prirodno, ne sadrži hemijske dodatke, onda u malim količinama pomaže u uklanjanju sitnog kamenja iz bubrega, ili peska. Razlog tome je hmelj koji se smatra lekovitim.

Ne smemo izgubiti iz vida činjenicu da pivo, uz redovnu i preteranu upotrebu, izaziva zavisnost. Pivski alkoholizam je još teže lečiti od uobičajenog alkoholizma, stvarajući degeneraciju masnog tkiva u bubrezima.

Mnoge činjenice o modernom pivu govore o tome da pivo:

 • ne pomaže u uklanjanju kamena iz bubrega;
 • pivo ne otapa kamenje;
 • pivo ne sprečava pojavu kamenja;
 • razarajući hemijski sastav pića uništava sve organe;
 • smanjuje imunološku sposobnost tela;
 • podstiče stvaranje malignih tumora.

Nema zdravih alkoholnih pića. U slučaju bubrežnih patologija, mora se napraviti izbor u korist biljnih priprema, npr. čaj od hibiskusa, kao i sveži sokovi imaju pozitivan efekat na bolesti mokraćnog sistema.

Glasine o lekovitim svojstvima piva nisu se pojavile niotkuda. Činjenica je da se hmelj od davnina koristi u narodnoj medicini za lečenje bolesti žuči i mehura, mokraćnog sistema i bubrega.

Da li pivo pomaže u lečenju bubrega?

Pivo ne leči bubrege.

Konzumacija piva kod kamena u bubregu, odnosno sa peskom, u lekovite svrhe nije samo besmisleno, već i opasno, jer pod uticajem etanola kamenje se ne mrvi. Deo peska izlučuje se urinom, ali kamenac se može nakupiti u ureterima.

Kamenje ometa normalni odliv mokraće, olabavlja sluznicu uretre i doprinosi atrofiji mišićnih vlakana zidova. Na povređenoj sluznici nastaju ožiljci, sužavajući ureter, a alkohol uzrokuje da se još više sužava.

Čak i ako se ukloni kamen u bubregu, redovna konzumacija piva i drugih alkoholnih pića izaziva njihovo ponavljanje.

Pesak u bubregu u trudnoći

Tokom celog perioda rađanja deteta, žensko telo doživljava preopterećenja povezana sa stalnim hormonalnim i fiziološkim promenama. Jedan od najopterećenijih organa u bukvalnom i prenesenom smislu su bubrezi koje fizički pritiska povećana maternica i koji moraju dvostruko da rade, uklanjajući nusproizvode metabolizma iz majčinog tela i iz rastućeg fetusa.

Mnogi problemi trudnica povezani su upravo s nedovoljnom aktivnošću bubrega. Svaka treća buduća porođajna žena ima problema sa organima za izlučivanje, posebno u trećem tromesečju, kada bubrezi i ureteri imaju nelagodu od kompresije zbog značajno povećanog glavnog genitalnog organa. Kao rezultat, proces mokrenja se usporava, a izlučivanje mokraće postaje otežano.

Stvoreni pesak i sitni kamenčići koji izlaze sa urinom mogu blokirati mokraćni kanal, što znatno otežava odliv mokraće iz bubrega. To prvo dovodi do koncentracije mokraće u bubrezima, zatim do resorpcije metaboličkih toksina u krv, što uzrokuje opasno stanje, uremiju. Ako u ovom trenutku funkciju zahvaćenog organa ne preuzme drugi bubreg, uremija može završiti neuspehom za fetus, pa čak i za majčin organizam.

Kompletna blokada uretre je retka, ali čak i pesak koji izlazi bez značajnijeg zadržavanja u mokraćnoj cevi uzrokuje jaku bol uporedivu sa samim porodom. Istovremeno, majčino telo doživljava jak stres, koji takođe ne pogoduje toku trudnoće i normalnom razvoju ploda.

Često kamenje, posebno sa hrapavom površinom, urati i posebno oksalati, povređuju sluznicu bubrežne karlice i uretre, usled čega nije isključen razvoj upale, uključujući i bakterijske, što dovodi do potrebe za primenom antibiotika koji su kontraindukovani tokom trudnoće i drugih farmakoloških lekova koji nisu sigurni za razvoj nerođenog deteta.

Činjenice pokazuju da se stvaranje i izlučivanje peska kod trudnica događa često, pa bi žene trebale biti spremne i prepoznati prve znakove bolesti i odmah potražiti lekarsku pomoć.

Dijetu sa stvaranjem peska u bubrezima tokom trudnoće trebao bi prepisati samo lekar. Zajedničko za prepisivanje prehrambene ishrane za sve oblike kamenaca je obilni unos vode. Uz to, korisno je upotrebljavati blage diuretike, po mogućnosti biljnog poretkla, uz puno pića.

Glavni razlog pojave peska u bubrezima je kršenje ravnoteže vode i soli u telu. Ovo se stanje obično događa i pre začeća deteta, ali situacija se pogoršava tokom trudnoće. Povećano opterećenje mokraćnog sistema povećava rizik od razvoja bubrežne kolike i raznih komplikacija tokom tog perioda.

Trudnice rade pretrage mokraće pre svake posete lekaru, pa neće biti teško primetiti promenu njegove boje i prozirnosti.

Posledice peska u bubregu za plod

Urolitijaza predstavlja određenu opasnost za ženu, ali praktički ne utiče na razvoj fetusa. Pravovremenom terapijom šanse za uspešnu trudnoću i porod na vreme veoma su velike. Ako se pesak nađe u bubrezima, preporučuje se nadzor urologa tokom cele trudnoće.

Ultrazvučnim pregledom možete otkriti male kamence, odnosno pesak, odrediti njihovu lokalizaciju i proceniti stepen uključenosti drugih organa u patološki proces.

Moraju se odrediti veličina bubrega, stanje uretre i mokraćnog mehura. Tokom trudnoće ne rade se rendgenski pregledi.

Uz terapiju lekovima, velika se pažnja posvećuje promenama načina života. Preporučuje se:

 • Povećavati količinu tečnosti koju pijete, do dve litre dnevno.
 • Ograničavanje soli na 5 g dnevno.
 • Odbijanje slane, začinjene hrane.
 • Povećana telesna aktivnost.

Potrebno je takođe, dovoljno odmora, smanjiti količinu stresa i dovoljno se naspavati.

Izbegavajte sedeći i neaktivni rad koji usporava protok mokraće. Za poboljšanje rada tela neophodna je telesna aktivnost, ali istovremeno, preterana telesna aktivnost može biti štetna.

Zapamtite da je samolečenje neprihvatljivo. Simptomi mogu ukazivati ​​na druge ozbiljne bolesti, pa je potreban lekarski pregled.

Ispravan način života, uravnotežena ishrana i sport najbolja su prevencija bilo koje bolesti, uključujući kamen u bubregu.

Svakako vam preporučujemo da pročitate i ostale srodne teme, koje bi vam mogle biti od velike koristi: