Tamjan za kamen u bubregu

tamjan za kamen u bubregu

Tamjan je aromatična smola koja se dobija iz drveta Bosvelija koje raste po Africi i Aziji. Iako veoma malo znamo o njemu, zapravo gotovo ništa, većini nas je poznat iz crkvenih obreda, koje se obavlja tako da se komadić bele aromatične smole stavi na žeravicu, gde prilikom sagorevanja daje dim i specifičan miris. Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog verovanja da tera zle duhove.

Svojstva tamjana su ogromna. Može se koristiti ne samo u verske, već i terapijske i estetske svrhe. Upotreba tamjana datira hiljadama godina. Smatra se da je poreklo iz drevnih civilizacija Bliskog Istoka – Egipat, Mesopotamija, Palestina.

Biblija kaže da kada su Sveta tri kralja otišla da se poklone Isusu, jedan od darova koji su mu doneli je bio tamjan. Različite su civilizacije kadile tamjan da slave bogove. Budistički monasi bili su zaduženi da ga odnesu u Japan, gde je usavršen i izumljeni su različiti načini predstavljanja tamjana. Danas se japanski, tibetanski i indijski tamjan smatraju najboljim.

Ranije su tamjanu pripisivali i magična svojstva da privlači ili odbija energije i duhove, i zato se koristio u verskim ceremonijama. Ti su efekti posledica različitih aroma tamjana. Mirisi su uvek budili znatiželju, jer je njuh vrlo osetljiv na raznolikost mirisa koji postoje u okolini i koji se nekako povezuju sa našim osećanjima. Tamjan spada u jedan od najstarijih mirisa.

Zdravstvene prednosti tamjana

Tamjan se široko koristi kako u biljnoj medicini tako i u aromaterapiji za smirivanje i usklađivanje tela i uma. Među najpoznatije prednosti spadaju:

Tamjan poboljšava cirkulaciju krvi

Tamjan ima kiselinu koja se naziva bosvelična kiselina, sastojak poznat po protivupalnim efektima. Pomaže u poboljšanju protoka i cirkulacije krvi.

Tamjan pomaže disajnom sistemu

Tamjan je sjajan saveznik u borbi protiv različitih respiratornih bolesti poput bronhitisa, sinusitisa, astme, čestih prehlada i alergija.

Tamjan pomaže kod problema sa spavanjem

Ako imate problema sa spavanjem noću, tamjan može biti jednako efikasan kao i tablete za spavanje. Zahvaljujući svom efektu koji pomaže u smanjenju tegobe, opušta živčani sistem, što čini i vaše telo i um.

Tamjan pospešuje zarastanje rana

Tamjan ima svojstva da pomogne koži da se brže oporavi. Poznato je kao snažno antibakterijsko sprečavanje infekcija. Zbog ovih svojstava može pomoći u razastanju ožiljaka i bubuljica.

Tamjan jača imunološki sistem

Izgoreli tamjan može se koristiti kao antiseptik i dezinficijens za okolinu. Uz to, disanjem pomaže jačanju imunološkog sistema.

Tamjan je moćan afrodizijak

Ako želite da uspostavite posebnu vezu sa svojim partnerom, upotrebite tamjan kako bi ponovno podstaknuli plamen strasti. Poznato je da tamjan plavog lotosa aktivira hipotalamus koji je odgovoran za aktiviranje polnog uzbuđenja.

Tamjan je dobar prirodni osveživač vazduha

Tamjan bilo koje vrste pomaže u osvežavanju prostorija, učiniće da se energija obnavlja, loše vibracije će se ugasiti, i ono što je dobro u njemu, za razliku od aerosolnih osveživača vazduha, jeste to, da je tamjan potpuno prirodan, pa jake hemikalije neće iscuriti u vazduhu što bi moglo biti štetno za vaše zdravlje.

Tamjan pruža dobro okruženje za meditaciju

Miris tamjana vrlo je dobar saveznik kada se želi započeti duboka meditacija.

Tamjan pomaže u ublažavanju simptoma depresije

Jedna od glavnih prednosti je ublažavanje simptoma depresije. Naravno, njegova upotreba ne zamenjuje lekove ili bilo koji tradicionalni medicinski tretman, već je samo alternativni dodatak koji će vam pomoći da se nosite sa tim promenama raspoloženja.

Korišćenje esencijalnih ulja tamjana za lečenje kamena u bubregu

Korišćenje esencijalnih ulja za kamen u bubregu može biti odlična opcija ili dodatak vašem trenutnom planu lečenja. Kamen u bubregu predstavlja tvrde naslage sastavljene od minerala i soli koji nastaju unutar bubrega. Često nastaju kad urin postane prekoncentrisan, dopuštajući mineralima da se iskristališu i slepe. Kamen u bubregu može biti izrađen od kalcijuma i mokraćne kiseline, a muškarci su češće pogođeni od žena.

Tamjan pomaže kod ublažavanja bola u telu. Smatra se da deluje blokirajući leukotriene, supstance koje iniciraju upalni odgovor u telu. Ovo esencijalno ulje može delovati i kao blagi sedativ, što ga čini izvrsnim za ublažavanje stresa.

Danas naučnici širom sveta pokušavaju da odgonetnu zašto je tamjan toliko lekovit. Kao glavna supstanca izolovana je bosvelična kiselina za koju se vežu mnogi terapeutski efekti.

Ulje tamjana koristi se najviše kod upalnih bolesti creva, gde je naučno potvrđeno da ulje ima bolji terapeutski efekat od uobičajene terapije. Još jedna značajna osobina tamjana je ta da može da razbija kamen u bubregu, pa je stoga preporuka da se brzo guta, jer može da ošteti zubnu gleđ.

Ulje može doći u interakciju sa lekovima, kao šta su Brufen i NSAIL, pa se ne mogu koristiti u isto vreme. Ulje podstiče i cirkulaciju krvi pa je zabranjeno koristiti ga u toku trudnoće, jer može povećati protok krvi kroz matericu i dovesti do spontanog pobačaja.

Ako se predozira ulje tamjana može izazvati mučninu, dijareju, kao i osip na koži.

Načini upotrebe ulja od tamjana za kamen u bubregu

Lokalno: Nanesite ulje direktno na kožu i oko područja bubrega. Međutim, pre nego što to učinite, vrlo je važno razrediti ovo esencijalno ulje odabranim uljem – nosačem (baznim uljem), poput devičanskog kokosovog ili ulja jojobe, to se radi kako bi se smanjila snaga esencijalnog ulja, jer ono može nadražiti kožu. Preporučuje se korišćenje 100 ml nosača ulja na svakih 3-5 ml esencijalnog ulja.

Na udah: Korišćenje difuzora jedan je od najboljih načina za korišćenje esencijalnih ulja. Takođe pomaže brzom i sigurnom unošenju njihovih lekovitih svojstava u krvotok. Ovo je način upotrebe za većinu, jer ne zahteva razređivanje esencijalnog ulja, mada udisanjem esencijalnih ulja još uvek možete dobiti neke nuspojave, pa se savetuje oprez pri korišćenju ove metode.

Unutrašnja upotreba: Iako se uglavnom izbegava gutanje esencijalnih ulja zbog njihove moćnosti, pre unosa bilo kojeg esencijalnog ulja savetujte se sa lekarom.

Recept od tamjana za ublažavanje bola kod kamena u bubregu

Sastojci:

  • 20 kapi limunske trave
  • 20 kapi tamjana
  • 10 kapi helihrizuma
  • Frakcionisano (tekuće) kokosovo ulje

Metoda: Pomešajte ova ulja zajedno, koristeći kokosovo ulje kao osnovno ulje. Smesu nanesite na donji deo leđa u području bubrega.

Imati kamen u bubregu može biti mučno iskustvo i lekar bi trebalo da vas pregleda ako bol postane nepodnošljiva. Ponekad će vam trebati lekovi koji će vam pomoći u suočavanju sa bolovima. Uobičajeni savet je piti puno vode, jer bubrezi deluju efikasno i izbacuju nakupljene toksine i otpadne suptance. Neki ga smatraju i najboljim načinom prolaska kamena iz bubrega.

Gotovo sva poznatija eterična ulja, čajeve, kreme i druge preparate, danas možete lako nabaviti u malo bolje opremljenim biljnim apotekama, a sve češće i u prodavnicama zdrave hrane. Takođe, ovi proizvodi kao i eterično ulje tamjana dostupni su i na internetu.

Preporučujemo vam da pročitate i ostale teme vezane za kamen u bubregu koje vam mogu pomoći u vašem lečenju: