Kisela voda i giht: šta je alkalna voda i da li je dobra za giht?

kisela voda i giht

Giht je bolest koja započinje iznenadnim napadom, obično usred noći, sa ekstremnim oticanjem i pulsiranjem u zglobovima, i to najčešće u nožnom palcu. Bolest je koja se ponavlja.

Osobe koje imaju giht mogu imati nekoliko vrlo bolnih napada u jednom ili dva zgloba, obično zglobovima palca, stopala, članka ili kolena. Napad može trajati nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja, a zatim simptomi mogu potpuno nestati, i mogu da se ne vrate mesecima, pa i godinama. Ako se ne leči, giht može dovesti do ozbiljnijih oblika artritisa.

Giht je vrsta upalnog artritisa uzrokovana visokim nivoom mokraćne kiseline u telu. Kiselina stvara kristale sa oštrim rubom koji se osećaju poput noževa u zglobovima, što izaziva jaku bol.

Ako imate giht ili ste imali ove vrste simptoma i sumnjate da bi mogli imati giht, sigurno se pitate kakvim holističkim ili prirodnim tretmanima možete ublažiti simptome. Odgovor je alkalna voda! Alkalna voda dokazano, u više studija, sprečava i leči giht.

Voda je jedan od najboljih domaćih lekova za giht. Za početak, budući da voda može poslužiti kao mazivo za zglobove, onaj kome preti giht trebao bi biti siguran da pije dosta tečnosti.

Voda pomaže u razređivanju mokraćne kiseline, ali prava je korist u njenoj sposobnosti da pomogne u izlučivanju kiseline. Voda je ta koja olakšava bubrezima izlučivanje mokraćne kiseline i smanjuje verovatnost stvaranja kristala, čime se sprečava sledeći napad gihta. Dehidracija može dovesti do infekcija bubrega, i stvoriti taj višak mokraćne kiseline koji uopšteno uzrokuje giht. Pijenje više vode može isprati telo od štetnih toksina.

Konzumiranje više vode, takođe, može pomoći nekome sa prekomernom težinom da izgubi višak kilograma ili da održi odgovarajuću težinu.

Koja je mineralna voda alkalna i šta to znači?

Mineralne vode su danas u velikoj potražnji. Konkretno, mnoge zanima kakva je mineralna voda alkalna i zašto.

Ona mineralna voda koja je alkalna, je voda koja pripada hidrokarbonatnoj grupi. Takva voda ima stalni mineralni sastav, a kiselost prelazi 7 pH. Uz to, reč alkalna ukazuje da u vodi preovlađuju supstance:

Stručnjaci upravo količinom tih supstanci određuju kako voda utiče na telo i koje bolesti leči.

Vrhunska alkalna voda ima viši nivo pH od uobičajene vode koju pijemo iz boca, a ono šta je čini alkalnom je nivo pH.

PH skala vam govori koliko je supstanca kisela dajući joj broj na skali od nule do četrnaest. Sve koje imaju broj između jedan i sedam pada na kiselu stranu lestvice, dok sve što ima broj između sedam i četrnaest pada na alkalnu stranu lestvice.

Što je pH niža, rastvor je kiseliji, i obratno, što je pH viša rastvor je bazniji. Kada je pH 7, vodeni rastvor je neutralan. Ako pijete alkalnu vodu, to će vam pomoći da održite višu pH ravnotežu urina, pa čak da isperete štetnu mokraćnu kiselinu koja se nakuplja i uzrokuje giht.

Prednosti alkalne vode za giht

Alkalna voda kod gihta je korisna, zato što smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvotoku, ispirajući je. Najbolji način za ispiranje je da se povisi pH urina. Što više mokraćne kiseline vaš urin može zadržati, brže i efikasnije se mogu bubrezi osloboditi. Pijenje alkalne vode jedna je od najlakših i najprikladnijih metoda održavanja visoke pH ravnoteže urina radi ispiranja štetne mokraćne kiseline, a ukoliko to radite svakog dana pomoćiće u sprečavanju napada gihta.

Napad gihta uzrokovan je nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Pijenje alkalne vode koristi obolelima od gihta pomažući da se to spreči, a to se može učiniti održavanjem pH urina višim tokom dana. Sprečavanjem nakupljanja mokraćne kiseline, pijenje alkalne vode, može sprečiti nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. To može sprečiti napadaje gihta.

Za najbolje rezultate trebali bi jesti i alkalnu hranu, šta podrazumeva voće i povrće, uz pijenje alkalne vode. Dodavanje alkalne vode ovoj vrsti ishrane smanjiće toksičnost vašeg tela i pomoći u smanjenju pojave gihta.

Alkalna voda može apsolutno sprečiti giht i pomoći u sprečavanju pojave gihta kod ljudi koji već pate od te bolesti. Deluje, jer održava pH urina višim, pomažući da se poboljša sposobnost bubrega da propušta mokraćnu kiselinu iz tela.

Da bi koristili alkalnu vodu za lečenje ili prevenciju gihta, moraćete piti nekoliko boca alkalne vode svaki dan tokom dve nedelje. Nakon tog perioda trebali bi osetiti primetnu razliku. Pijenje alkalne vode nije dobro samo za lečenje i prevenciju gihta, već promoviše uopšteno, dobro zdravlje i gubitak kilograma.

Preporuka za uzimanje alkalne mineralne vode

Ako vas brine pitanje kakvu mineralnu vodu piti, takva se voda preporučuje za lečenje i prevenciju bolesti, kao što su:

  • Giht,
  • Čir,
  • Pankreatitis,
  • Kolitis,
  • Dijabetes melitus, ali samo za one pacijente koji nisu zavisni od insulina.

Takođe, takva voda dobro odgovara u borbi protiv gojaznosti i pomaže u lečenju zaraznih bolesti. Pogledom na etiketu, koja je zalepljena na svakoj boci vode, možete saznati kakva je mineralna voda pred vama. Proizvođači navode sledeće podatke:

  • vrsta vode,
  • količina minerala,
  • izvor iz kojeg je uzeta.

Započnite dan ispijanjem čaše alkalne vode sa isceđenim limunovim sokom, jer će vam to olakšati probavni trakt.

Pijte alkalnu vodu između obroka, ali ne i uz obroke. Tokom obroka pijte običnu vodu. Želudac vam mora biti kiseo da bi razložio vaš obrok. Prestanite piti alkalnu vodu otprilike pola sata pre jela. Sačekajte sat vremena nakon što završite sa obrokom pre nego što popijete alkalnu vodu. U stvari, najbolje je da se ne pije nijedna tečnost tokom obroka.

Obavezno izvršite detoksikaciju voća i povrća u alkalnoj vodi kako bi neutralizovali kisele pesticide, potopivši svoj proizvod u nju oko 20 minuta. Alkalna voda u kojoj natapate svoje proizvode postaće braon za nekoliko minuta namakanja.

Ako pijete alkalnu vodu svaki dan i pratite pH urina, imate najbolje šanse za pobeđivanje bolnih napada gihta.

Naučnici su istraživali i razloge dugovečnosti pojedinih naroda i ustanovili da im je jedan od razloga, zajednička čista alkalna voda.

Alkalna mineralna voda dobar je izbor i za prevenciju i za lečenje mnogih bolesti. Međutim, moramo imati na umu da se lekovita voda ove vrste može koristiti samo prema uputstvima lekara i strogo u određenim količinama.

Važno je da voda pored sastava koji vam odgovara ima i odgovarajuću ambalažu. Iako je PET abalaža nešto uobičajeno, mnogo je polemika na račun toga koliko je ona zdrava. Kod nas se ne insistira na “BPA free” plastici, a ako možete birajte vodu u staklenoj ambalaži. I naravno, voda ima i rok trajanja, pa prilikom izbora najbolje flaširane vode gledajte da to uvek bude neka svežija varijanta!

Šta izaziva giht a šta ublažava njegove simptome predlažemo da pogledate i u našim ostalim temama:

Preporučujemo vam da pogledate rusku mast sa pčelinjim otrovom, koja vam može pomoći kod bola u kostima i zglobovima!