Surutka i giht: da li je surutka dobra za giht?

surutka i giht

Giht je vrsta artritisa, uzrokovan viškom mokraćne kiseline u telu, koji nastaje konzumacijom supstanci poznate kao purini.

Ishrana namenjena prevenciji gihta trebala bi svoj sadržaj proteina da dobija iz belanaca, umesto celih jaja, kao i mlečnih proizvoda, a eliminisati ili znatno smanjiti konzumaciju mesa i plodova mora.

Da bi pomogli u lečenju gihta, morate izbegavati preterano vežbanje, stroge dijete i ishranu bogatu životinjskim ili ribljim proteinima.

Pacijenti sa izrazitom gojaznošću obično za početak imaju više nivoa mokraćne kiseline, pa one koji pokušavaju da smršaju treba nadgledati zbog prisutnosti ketona u mokraći, tzv. ketoza, što je siguran znak povećane mokraćne kiseline.

Takođe, voda je izuzetno važna za izbacivanje mokraćne kiseline i ketona iz sistema (preporučujemo vam da pročitate tekst kisela voda i giht).

Hrana bez purina

Neki primeri hrane bez purina uključuju: mleko, sveži sir, mocarelu, belanca, voćne sokovi bez pulpe, pa i protein surutke, za koji se smatra da, ili uopšte nema purine, ili ih ima izuzetno malo.

Dvanaestogodišnje istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine je pokazalo da mlečni proizvodi pomažu u smanjenju rizika od gihta.

Proteini surutke su nusproizvod u procesu proizvodnje sira. Surutka čini oko 20 odsto proteina koji se nalaze u mleku. Dakle, proteini surutke mogu pomoći u smanjenju rizika od gihta kada se konzumiraju prema uputstvima lekara. To je zbog činjenice da mlečni proizvodi povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline iz ljudskog tela. Proteini surutke takođe sadrže malo masnoća.

Protein surutke dolazi iz mleka, i sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina potrebnih telu, takođe ima i malo laktoze.

Neki kažu da protein surutke ima puno potencijalnih koristi, i temelje se na nekim pojedinačnim studijama, ali je pre verovanja u njih potrebno više dokaza.

Uz tekući proizvod, tu je koristan i prah; on se dobija iz osušene surutke. Suvi proizvod generalno izgleda poput viskozne svetložute mase specifičnog slatko-slanog ukusa.

Prednosti surutke u prahu aktivno se koriste u kuvanju, u poslastičarskoj i pekarskoj industriji. Proizvod se koristi u proizvodnji sladoleda i prerađenog sira, putera i kondenzovanog mleka.

Ovo poslednje je posebna korist seruma za muško telo, a često se može naći u ishrani sportista.

Proteini surutke nisu direktno povezani sa gihtom, ali veliki unos proteina može uzrokovati pojavu gihta. Međutim, kada unosite velike količine proteina, vaši bubrezi više rade na filtriranju otpada stvorenog kao rezultat sinteze proteina.

Kako su vam bubrezi već ugroženi, stavljanjem pod pritisak, takođe možete povisiti nivo mokraćne kiseline, što zauzvrat može dovesti do napada gihta.

Nuspojave proteina surutke u prahu retko se javljaju ako se pravilno koriste.

Međutim, koncentrati surutke niskog kvaliteta sadrže laktozu, koja može uzrokovati neke probavne nuspojave poput nadutosti, gasova i proliva, ali naravno ukoliko ne podnosite laktozu.

Sve ostale nuspojave proteina surutke uglavnom se odnose na prekomernu upotrebu, pa unos prekomerne količine proteina može izazvati nuspojave poput mučnine, dehidracije, zatvora, grčeva, smanjenog apetita, umora i glavobolje.

Neki već postojeći poremećaji mogu reagovati na visok unos proteina, i tu spadaju poremećaji rada bubrega i jetre.

Hemijski sastav surutke

Surutka je samo sporedni proizvod prerade mleka. Kiselo mleko se zagrejava i pod uticajem visoke temperature razgrađuje u guste klastere belančevina i tekuću frakciju. Siri protein nije ništa drugo nego sveži sir, a preostala tečnost je surutka.

Proizvod nije napravljen samo od kravljeg mleka, već i od kozjeg. Sadrži mnogo antioksidansa, pa kozja surutka ima izražen efekat pomlađivanja. Takođe, proizvod sadrži kobalt, redak hemijski element sa moćnim hematopoetskim svojstvima. Prednosti surutke od kozjeg mleka sastoje se u velikoj količini aminokiselina, zbog čega je sportisti jako cene.

Prema svom sastavu proizvod je 90% obična voda. Ipak, sadrži puno korisnih supstanci:

 • kalijum, kalcijum i fosfor;
 • natrijum, magnezijum i gvožđe;
 • kolin i beta-karoten;
 • galaktoza;
 • tokoferol i biotin;
 • vitamin C;
 • vitamini B grupe;
 • nikotinska kiselina;
 • mlečna, nukleinska i limunska kiselina;
 • široka paleta masnih kiselina;
 • laktozu;
 • glukozu;
 • aminokiseline albumin, laktoglobulin i evoglobulin;
 • jedinjena azota, kiseonika i ugljen dioksida.

Kalorični sadržaj proizvoda izuzetno je nizak – samo oko 20 kcal na 100 ml.

Žašto je mlečna surutka korisna za telo?

Da bi se koristi sirne surutke u potpunosti pokazale, mora se redovno jesti nekoliko nedelja. Ako proizvod uključite u redovnu ishranu, to će imati blagotvoran efekat na telo, i to:

 • pomaže u regulisanju rada želuca i creva;
 • imaće pozitivan učinak na genitourinarni sistem;
 • značajno će poboljšati metabolizam i pridoneti regulaciji pražnjenja creva;
 • poboljšaće cirkulaciju krvi,
 • normalizovati krvni pritisak;
 • ojačaće imunološki sistem i učiniti telo otpornijim na infekcije i virusne bolesti;
 • poboljšaće opšte stanje.

U poređenju sa drugim životinjskim proizvodima, mleko zapravo ima malo purina, tačan sadržaj zavisi od načina obrade, pa protein surutke takođe sadrži malo purina, ako ih uopšte ima.

Međutim, purini su neophodni za zdravlje, ali trebali bi ih ograničiti samo ako ste zabrinuti zbog nivoa mokraćne kiseline.

Ako pokušavate da lečite giht nakon što se pojavi, namirnice bogate proteinima, poput mesa i morskih plodova, zapravo povećavaju rizik od gihta, verovatno ćete morati izbegavati ili ograničavati hranu životinjskog porekla, stvarajući deficit proteina u ishrani.

Proteini surutke, srećom, jedna su od retkih preostalih namirnica koja kombinuje visokokvalitetni izvor belančevina i relativno male količine purina.

Međutim, morate biti oprezni. Proteini surutke mogu stvoriti stres na već ugrožene bubrege. Ako imate problema s bubrezima, trebali bi razgovarati sa svojim lekarom pre uzimanja dodataka.

Iako se čini da su proteini surutke sigurni za ljude koji su u opasnosti ili trenutno pate od gihta, konzumiranje previše proteina surutke može biti nezdravo.

Vaše telo dnevno može koristiti samo određenu količinu proteina iz razloga što bi trebali slediti preporučeni unos belančevina.

Ako ste redovno fizički aktivni, možda će vam trebati malo više, ali veoma je važno da proverite sa svojim lekarom da utvrdi koliko ukupnog proteina treba vašem telu.

Do povećanja telesne težine može doći ako jedete previše proteina, što može povećati rizik od napada gihta.

Na kraju, jednostavno rečeno: protein surutke ne uzrokuje giht i ne brinite, konzumacija proteina u prahu nije razlog zašto ste razvili giht.

Svakako vam preporučujemo da pogledate i ostale teme za giht, kako biste saznali šta pogoršava, a šta poboljšava vaše stanje sa gihtom:

Preporučujemo vam da pogledate rusku mast sa pčelinjim otrovom, koja vam može pomoći kod bola u kostima i zglobovima!