Timijan i origano za kandidu

origano-i-timijan-za-kandidu

Origano je dobro poznata biljka i glavna namirnica u mnogim kuhinjama. Eterična ulja dobijena iz lišća origana sadrže mnogo veću koncentraciju origana od biljnih dodataka, koristi se lokalno i putem inhalacije za lečenje specifičnih zdravstvenih stanja.

Veći deo sastava origana čine fenoli, kao što su karvakrol, cimen, terpinen i timol.

Većini ljudi je origano poznata aromatična biljka koja se koristi u italijanskoj kuhinji, ali njegova upotreba nadilazi kuhinju, odnosno veruje se da je njegova izvorna upotreba bila medicinska, a ne kulinarska.

Divlji origano jedno je od najmoćnijih prirodnih sredstava protiv gljivica koje je stvorila sama majka priroda. Njegovo se ulje vekovima koristi kao efikasan lek. Takođe je jedna od najtraženijih biljaka za uključivanje u program lečenja kandide.

Mnoga terapeutska svojstva origana uključuju antifungalna, antivirusna, i antibakterijska svojstva. Nedavna istraživanja su čak nagovestila da bi mogao imati svojstva prevencije raka.

Grm divljeg origana potiče visoko sa planina Euvope i središnje Azije, gdje su ga tradicionalni travari prepisivali kao lek za razne bolesti, a jedna od njegovih najpopularnijih upotreba bila je prirodna alternativa antibioticima.

Danas je ulje origana posebno korisno za lečenje preteranog rasta Kandide albikans i najbolje ih je uzimati u kombinaciji s jednom ili dve druge biljke.

Uzmite 2-4 kapi ulja origana dnevno u čaši vode, polako povećavajući do 5-6 kapi dnevno.

U velikim dozama ulje origana može biti otrovno, pa čak i smrtonosno. Velike količine origana mogu uznemiriti želudac, a ulje origana može izazvati osip kada se nanese na kožu.

Budući da ukus može biti jak, najbolji način za uzimanje ulja origana je razređivanje nekoliko kapi ulja u soku od pomorandže, maslinovom ulju ili kokosovom ulju.

Važna dobrobit koju ulje origana može doneti zdravlju creva je njegov široki antimikrobni efekat. To može pomoći u čišćenju creva i uklanjanju preostalih bakterijskih infekcija, izraslina ili gljivičnih infekcija.

Origano se u biljnoj medicini koristi za lečenje mnogih bolesti, uključujući:

  • rane na koži,
  • astmu,
  • bolni mišići,
  • proliv,
  • probavne smetnje,
  • prehlade,
  • za poboljšanje celokupnog zdravlja.

Ko ne bi trebao uzimati origano ulje?

Uglavnom se ulje origana može sigurno koristiti bez nuspojava.

Origano može privremeno sprečiti sposobnost tela da apsorbuje gvožđe, pa stoga možda nije prikladan za osobe sa nedostatkom gvožđa. Origano se takođe ne preporučuje trudnicama. Bilo je i izveštaja o manjim alergijskim reakcijama na ulje origana kada se koristi lokalno.

Origano ulje i kandida

Ulje origana samo je jedan od tretmana protiv gljivica koje se preporučuje. Obično se savetuje uzimanje dva ili tri antimikotika u isto vreme što može sprečiti Kandidu albikans da se prilagodi jednom lečenju i obično je bolje od rotiranja istih.

Sadrži vitamine, minerale i hemikalije zvane fenoli. Fenoli imaju posebna svojstva. Postoje različite vrste fenola, kao karvakrol, koji je vrlo antimikroban. Drugi fenoli poput timola, na primer, imaju tendenciju jačanja imuniteta. Timola takođe ima dosta u timijanu.

Ulje majčine dušice protiv kandide

Ulje majčine dušice dolazi iz biljke Thymus vulgaris, poreklom iz Azije, mediteranske regije i južne Europe. Timijan je sastojak mešavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin.

Samonikla vrsta T. serpyllum u našim krajevima se naziva narodnim imenom – majčina dušica.

Timijan je višegodišnja vrsta, stabljike su uspravne i granaju se od korena oblikujući polužbun visok 25-30 cm. Sa naličja listovi su obrasli gustim sivim dlačicama koje na vrhu imaju čvoriće pune eteričnog ulja. Duže vreme cveta i sazreva. Biljka ima prijatan miris i aromu. U početku raste vrlo sporo i ne podnosi zasenjene površine.

Timijan dobro podnosi sušu dok niske zimske temperature bez snežnog pokrivača na rastresitim zemljištima mogu naneti veće štete usevu.

Pokazalo se da je eterično ulje majčine dušice možda jedno od najboljih eteričnih ulja za lečenje gljivične infekcije. Trebalo bi ga uključiti kao lek za tu svrhu. Jedna je studija pokazala da je ulje iz Thymus vulgaris drugi najbolji inhibitor Kandide posle origano ulja.

Eterično ulje majčine dušice za kandidu

Ulje majčine dušice pokazalo se jednim od najefikasnijih biljnih ulja protiv kandidijaze. Često pokazuje najveću sposobnost inhibicije Kandide albikans od drugih eteričnih ulja. Ako planirate da koristite samo jedno eterično ulje, ulje majčine dušice bilo bi odličan izbor, međutim korišćenje samo jednog eteričnog ulja za lek verovatno nije najbolja metoda, često je mudro mešati biljke. Korišćenje više biljaka zajedno može stvoriti pozitivnu sinergiju i rezultovati snažnijim prirodnim lekom. Različite biljke sadrže različite hemikalije, a one često mogu činiti ono što druge hemikalije ne mogu. Kako bi stvorile korisnije spojeve, neke hemikalije mogu postati jače ili reagovati sa drugim hemikalijama. Stoga treba razmislite o mešanju nekoliko različitih eteričnih ulja kako bi ih koristili kod gljivične infekcije.

Ko ne bi trebao uzimati eterično ulje timijana?

Smatra se da je ulje timijana sigurno za ljudsku ishranu, međutim treba izbegavati korištenje ovog ulja ako ste trudni. Takođe, koristite ovo ulje sa oprezom ako patite od visokog krvnog pritiska. Ovo ulje može nadražiti sluznicu tela i kožu, pa pokušajte napraviti flaster test male količine ulja na koži ruku pre nego što ga upotrebite na osetljivijem delu tela.

Druge namene eteričnog ulja timijana

S porastom broja bakterija koje su otporne na konvencionalne lekove, postaje sve važnije pronaći način za efikasno zaustavljanje bakterijskih infekcija. Ulje majčine dušice može se koristiti kao možda jači antibiotik koji je siguran i prirodan.

Ulje majčine dušice je antibiotik; stoga bi se mogao koristiti za pomoć pri aknama i poboljšanju tena kože.

Ulje majčine dušice može pomoći u ublažavanju začepljenosti u prsima, upale grla, gasova i probavnih smetnji. Blagi je diuretik i stimulator apetita.

Budući da majčina dušica ima antiseptička svojstva, ulje se može nanositi na manje posekotine i rane. Kao antimikotik, može pomoći u lečenju gljivica noktiju na nogama.

Ulje majčine dušice može pomoći u lečenju respiratornih simptoma, uključujući kongestiju, kašalj i kijanje. Možete raspršiti ulje u loncu za direktnu pomoć.

Pokazalo se da eterično ulje majčine dušice pomaže u lečenju gljivica Kandide albikans.

Mešavina čaja od nevena, origana i majčine dušice

Može se konzumirati vruće ili ledeno, sa ili bez šećera.

100% prirodan čaj, bez aditiva, bez boja, bez dodanih veštačkih aroma

Čaj od nevena i majčine dušice je mešavina biljaka sa jakim antifungalnim i antibakterijskim svojstvima.

Sadrži neven, majčinu dušicu i origano čija su snažna antifungalna svojstva testirana.

Ove biljke pomažu da smanje upalu u telu i imaju antioksidativna svojstva.

Origano i majčina dušica imaju antivirusna, jaka antibakterijska svojstva i pomažu u borbi protiv infekcija Kandidom Albikans.

Ova čajna mješavina pomaže u čišćenju vašeg tela i stvara neprikladno okruženje za preživljavanje i razvoj bakterija.

Kako pripremiti čaj protiv kandide

U 1 litar kipuće vode ubacite jedno pakovanje mešavine i zatim kuvajte 5 minuta. Čaj čuvajte u frizideru. Po želji možete dodati šećer ili med.

Piti 1 do 3 šoljice dnevno nakon jela.

Prestanite koristiti ako razvijete alergijsku reakciju ili osip.

Preporučujemo vam preparat koji pokazuje izrazito antifungalno delovanje u neutralizaciji i sprečavanju infekcije kandide, neutralizaciji i sprečavanju rasta Candide albicans i to oralne (u ustima), intestinalne (želudac i creva), vulvo-vaginalne (reproduktivni organi žene), kožne (atletsko stopalo i druge kožne forme).