Maslinovo ulje za želudac

maslinovo ulje za zeludac

“Sve bolesti počinju u crevima.” – Hipokrat, otac moderne medicine

Ekstra devičansko maslinovo ulje vekovima se koristi za lečenje probavnih poremećaja. Njegova korisna svojstva sada potvrđuju epidemiološke studije i mnoštvo naučnih podataka.

Ekstra devičansko maslinovo ulje blagotvorno deluje na želudac, jetru, pankreas i creva. Zdravstvene benefite u probavnom sistemu pružaju polifenoli, posebno hidroksitirozol i tirozol.

Mnogi sa probavnim bolestima teško se odlučuju da razgovaraju sa svojim lekarom o tome, a kad to napokon učine, to je zato što su bol, krv, umor ili stalni poremećaji rada creva postali nepodnošljivi. Ozbiljni simptomi rezultuju ostankom kod kuće, propuštenim radnim danom, hitnim odlascima kod lekara, hitnim operacijama i na kraju dugoročnim receptima.

Kad pogledamo visoku cenu specijalnih lekova koji se koriste za lečenje probavnih poremećaja, lako je uvideti kako ne javljanje lekaru na vreme, na kraju može dovesti do vrlo skupog problema, kako za pojedince, tako i za zajednicu.

Razumevanje probavnih poremećaja

Probavni poremećaji mogu nastati stresom, ishranom i lekovima, sa malo ili nimalo upozorenja. Epizodne upale dovode do prijema i hospitalizacija sa vrlo skupim tretmanima.

Probavni sistem osigurava gorivo za celo ljudsko telo. U osnovi podržava sve ostale telesne sisteme. Ekstremni umor, mučnine, stanja kože poput ekcema i psorijaze, te poremećaji mentalnog zdravlja, poput depresije i anksioznosti, usko su povezani sa probavnim zdravljem.

Kad se tome doda loša ishrana, alergije i užurbani životni stil, problemi sa želucem i crevima postaju velik problem.

Šta je maslinovo ulje i kako se proizvodi?

Maslinovo ulje je ulje koje se ekstrahuje iz masline.

Masline se mogu presovati kako bi se izdvojilo njihovo ulje, ali moderne metode uključuju drobljenje maslina, njihovo mešanje i odvajanje ulja od pulpe u centrifugi. Nakon centrifugiranja u komini ostaju male količine ulja. Preostalo ulje može se ekstrakovati hemijskim rastvaračima, poznato kao maslinovo ulje od komine, koje je i jeftinije od uobičajenog maslinovog ulja.

Postoje tri glavne vrste maslinovog ulja – rafinisano, devičansko i ekstra devičansko. Ekstra devičansko maslinovo ulje je najmanje obrađena ili rafinisana vrsta.

Ekstra devičansko maslinovo ulje smatra se najzdravijom vrstom maslinovog ulja koje se izdvaja prirodnim metodama, ima izrazit ukus i sadrži puno fenolnih antioksidansa, šta je glavni razlog zašto je toliko korisno.

Biljna ulja koja su označena kao maslinovo ulje ne mogu se razrediti sa drugim vrstama ulja, pa je bitno pažljivo pregledati etiketu i kupiti je od proverenog prodavača.

Kako pomaže ekstra devičansko maslinovo ulje probavnom sistemu

Ekstra devičansko maslinovo ulje je jedan od najzdravijih izbora ulja za kuvanje i jelo, bogato je masnoćama, ali većina je mono-nezasićenih masti zdravih za srce. Odabir ekstra devičanskog maslinovog ulja umesto manje zdravih masti, poput putera, može koristiti vašem srcu i smanjiti nivo holesterola.

Čim konzumiramo ekstra devičansko maslinovo ulje to ima brojne efekte na čitav probavni sistem, pa se još u davnim vremenima preporučivalo za razne probavne poremećaje.

Jednom kada progutate hranu, vaše telo je preuzima lučenjem kiselina i drugih spojeva koji pomažu u razgradnji hrane i transportu hranjivih sastojaka koje sadrži kroz vaše telo. Ekstra devičansko maslinovo ulje podstiče proizvodnju peptida, koji podržavaju zdravu probavu i pomažu u apsorpciji hranjivih sastojaka. Redovna konzumacija maslinovog ulja učiniće da vaša creva rade efikasno uzimajući ono što je potrebno za dobro zdravlje.

Ekstra devičansko maslinovo ulje ze želudac

Brza hrana, kao i hrana sa puno masnoća, može uzrokovati želudačni refluks ili gorušicu. Gorušicu karakterizira peckanje u želucu, grlu ili jednjaku zbog visoke koncentracije kiseline u telu koje pokušava svariti ove nezdrave vrste hrane.

Ekstra devičansko maslinovo ulje sprečava povratak želudačnih sokova iz želuca u jednjak. Takođe inhibira pokretljivost želudačne kiseline, te se zbog toga želudačni sadržaj polako otpušta u dvanaestopalačno crevo, čineći da se čovek oseća sitijim, ima bolju probavu i koristi punoj apsorpciji hranjivih sastojaka u crevima.

Vaše debelo i tanko crevo neophodno je za probavu hrane i unošenje hranjivih sastojaka u vaše telo. Jesti ekstra devičansko maslinovo ulje umesto manje zdravih ulja može poboljšati efikasnost vaših creva i stimulisati creva da apsorbuju više vitamina i minerala iz hrane koju jedete, što ga čini korisnim za pojedince koji pate od probavnih poremećaja.

Novo istraživanje takođe pokazuje da polifenoli u ekstra devičanskom maslinovom ulju mogu pomoći uravnotežiti bakterije u probavnom traktu, usporavajući tako rast neželjenih bakterija. Neki od polifenola mogu posebno inhibirati rast bakterije Helicobacter pylori, bakterije koja dovodi do čira na želucu i drugih neželjenih probavnih problema.

Briga o mikrobima u crevima jedan je od najboljih načina da održavamo probavni sistem dobrim, i zaštitimo imunološki sistem. To znači da u svoju ishranu dodamo što više svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Nedavna istraživanja pokazala su da su ljudi koji su jeli hranu bogatu biljnom hranom i ribom, slično čuvenoj mediteranskoj ishrani, imali više kolekcija bakterija koje se bore protiv upala u svojim crevima.

Postoji više od 30 fenolnih spojeva koji su identifikovani u ekstra devičanskom maslinovom ulju, ali nisu svi oni prisutni u svakom ulju. Velika raznolikost polifenola koja se nalaze u ekstra devičanskom maslinovom ulju razlikuje se u hemijskim strukturama i koncentracijama, zavisno od nekoliko faktora, uključujući sortu masline, regiju u kojoj se maslina uzgaja, poljoprivredne tehnike, zrelost ploda masline u berbi i preradu.

Koji polifenoli štite probavni sistem?

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi!

Hidroksitirosol je moćan polifenol koji se prirodno javlja u plodovima masline. Spoj igra važnu ulogu u složenom i raznolikom ukusu maslina i maslinovog ulja, i takođe je vitalna komponenta što u velikoj meri dodaje stabilnost i dugovečnost ekstra devičanskog maslinovog ulja. Hidroksitirosol u ekstra devičanskom maslinovom ulju ima antimikrobna svojstva protiv zaraznih respiratornih i gastrointestinalnih patogena. Takođe je poznato da hidroksitirosol u ekstra devičanskom maslinovom ulju deluje protiv gram pozitivnih i gram negativnih bakterija.

Uz hidroksitirosol, tirozol je jedan od najzastupljenijih polifenola u ekstra devičanskom maslinovom ulju.

Uopšteno, zabeleženo je da polifenoli imaju široko antimikrobno delovanje, poput antibakterijskog, antivirusnog i protivgljivičnog delovanja.

Kao osnovno sredstvo u načinu života koji se temelji na mediteranu, maslinovo ulje je dobro poznato po svojoj svestranosti, ukusu i zdravim svojstvima. Kada su u pitanju sve one zdravstvene prednosti koje čujemo o maslinovom ulju, većina se odnosi na ekstra devičansko maslinovo ulje. Ova ekstra devičanska klasifikacija je kada se maslinovo ulje istisne iz maslina bez nanošenja topline ili hemikalija.

Kada upotrebljavate ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje ga je koristiti u hladnim primenama poput preliva za salatu, jer zagrevanje može uništiti neke od prednosti specifičnih za ekstra devičansko maslinovo ulje.

Ako ipak kuvate, jednostavno upotrebite obično maslinovo ulje. Zadržaće neke zdravstvene benefite, ali ne baš opseg prednosti pronađenih u ekstra devičanskom maslinovom ulju.

Maslinovo ulje vrši detoksikaciju ako ga pomešate s limunom

Uzmete li čašu tople vode, maslinovo ulje i limun natašte, videćete kako reguliše vaš crevni tranzit, poboljšava zadržavanje tečnosti i čisti jetru i žučni mehur. Evo još jedne od prekrasnih prednosti maslinovog ulja, uklanja štetne toksine iz vašeg tela.

Konzumacija maslinovog ulja toliko je popularna na mediteranskom području da niko ne sumnja u dobrobiti koje donosi našem zdravlju. Kako danas kažu, kupovina ekstra devičanskog maslinovog ulja ulaganje je u zdravlje, pa vam ga preporučujemo za svakodnevnu konzumaciju.

Preporučujemo vam i da pročitate i ostale teme koje vam mogu biti od koristi kod lečenja želudačnih problema:

Preporučujemo vam da pogledate čajnu mešavinu koja je namenjena za održavanje normalnog funkcionisanja organa digestivnog trakta i pomaže kod poremećaja u radu želuca i gastrointestinalnog trakta.