Beli luk i prostata: da li je beli luk dobar za prostatu?

beli luk i prostata

Šta je prostata ili kestenjača?

Prostata je žlezda koja ulazi u sastav muškog reproduktivnog sistema. Uprkos svojoj veličini (a nalikuje i veličine je kestena zbog čega se tako i naziva) igra jako važnu funkciju u procesu reprodukcije, a ukoliko ne funkcioniše kako valja, onda pravi velike probleme koji remete normalan tok života muškarca.

Najvažnija uloga prostate jeste u procesu stvaranja semene tečnosti kod ejakulacije, a posebno što u sastav sperme prostata ugrađuje one supstance koje su važne za održavanje spermatozoida u životu, za bolju pokretljivost i opstanak nakon što završe u ženskom reproduktivnom sistemu u cilju oplodnje jajne ćelije.

Kestenjača je važna i zbog toga što štiti muški urogenitalni trakt od infekcija, pa je trenutak kada infekcijom ili drugim problemom bude pogođena ova žlezda, istovremeno i trenutak kada je ugrožen ceo ovaj sistem.

Problemi sa prostatom su među najčešćim problemima jednog muškarca i predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih izazova posebno za muškarce posle 50. godine. Kod muškaraca starosti oko 80 godina gotovo su neminovni, ali ne zaobilaze ni mlađe muškarce, pa zato treba obratiti pažnju na svaku tegobu/simptom koji upućuju na problem sa prostatom.

Najteži oblik bolesti prostate je rak prostate. Ovaj oblik kancera je najčešći kod muškaraca pored raka debelog creva. Pored toga mogu se javiti i upalni procesi na prostati – prostatitis, ali i najčešći oblik problema sa prostatom – benigna hiperplazia (uvećanje) prostate.

Benigna hiperplazija najčešće se javlja kod muškaraca u pedesetim godinama, mada počeci mogu da se jave i u četrdesetim. Kod muškaraca iznad osamdesete godine su gotovo neminovna pojava.

Benigna znači da je bezopasna, da se ne radi o zloćudnom uvećanju žlezde, a to je deo prirodnog procesa koji započinje u četrdesetim godinama. Tada se ćelije brže stvaraju, a sporije odumiru starije i dolazi do uvećanja prostate. Neki muškarci prolaze gotovo bez simptoma, ili su oni minimalni, ali uglavnom se kod većine u kasnijim godinama oseti problem kod mokrenja (otežano, bolno, učestalo, noćno i sl).

Što se upala tiče one se javljaju kada se neka infekcija (najčešće u urinarnom traktu) proširi ili otvori vrata za ulaz u prostatu. I neka stanja i bolesti mogu biti podloga za razvoj infekcije prostate, a takođe, i neke hirurške intervencije mogu da uzrokuju prostatitis.

Da je reč o upali prostate zaključuje se na osnovu bola koji se može javiti u stidnoj regiji i u predelu prepona i genitalija.

Najčešće se kao prvi simptom javlja osećaj pečenja pri mokrenju.

Upala prostate može da izazove i seksualnu disfunkciju ili bol pri ejakulaciji, pa i erekciji. Na upalu ukazuju i jaki i oštri bolovi koji se javljaju u predelu prostate ili donjeg stomaka.

Prostatitis može biti akutni i hronični. Kod akutne upale javlja se povišena telesna temperatura, bolno, otežano, ali učestalo mokrenje. Kod hronične upale simptomi su manje izraženi, pa se ovo stanje često dugo vremena “provlači” kao usputna tegoba koja će proći sama od sebe, sve dok se situacija ne pogorša tako da ozbiljno remeti normalan život.

Posebnu pažnju treba obrati u situacijama koje dovode do pada imuniteta – kod prehlada, posle preležanog virusa gripa, naglog gubitka kilograma, fimoze, kod loše ishrane ili života i rada u uslovima gde je smanjena higijena.

Osetljiva su i neka hronična stanja i bolesti kao što su dijabetes, ciroza jetre, zatvor, uremija.

Infekcije (upale) najčešće uzrokuju bakterije iz roda Escerichia coli, Enterokok, Proteus, Klebsiela i anaerobi, a nešto ređe stafilokoke, streptokoke i gljivice.

Lečenje bolesti prostate

Lečenje bilo kog oblika bolesti prostate zahteva medicinski nadzor.

Zapravo ovde je važno naglasiti da i najblaži simptom zahteva da bude sagledan od strane stručne osobe – urologa, da ne govorimo o tome koliko su važni preventivni pregledi koji bi trebalo da preduprede svako pogoršanje stanja koja se eventualno može razviti.

Lečenju prethodi adekvatna dijagnostika, koja se sastoji iz niza pregleda kojim se utvrđuje stanje u kom se nalazi prostata, a zatim se lečenje nastavlja u cilju sprečavanja uzroka koji su doveli do bolesti, saniranje posledica koje je izazvao uzročnik, i najzad, u cilju jačanja imuniteta koji je presudan u lečenju.

Zapravo pad imuniteta je jedan od okidača u javljanju niza bolesti prostate.

Prirodno lečenje prostate

Da li govorimo o alternativnim metodama lečenja ili o prirodnim metodama koje potpomažu lečenje medikamentima, ne treba nikako ispuštati iz vida činjenicu da svaki proces lečenja treba da prati lekar.

Najvažnija stvar pri lečenju bilo kod oboljenja jeste promena navika u ishrani (čiji je poremećaj često i uzrok zdravstvenih tegoba).

Postoji hrana koju prostata “voli” i muški deo populacije bi naročito trebalo da obrati pažnju na njih i da ih što češće konzumira.

Pre nego kažemo koje su dobre treba se podsetiti i naminica koje su štetne za prostatu:

 • ljuti začini
 • alkohol
 • gazirana pića

Evo nekih namirnica koje su poželjne za zdravu prostatu:

 • Paradajz jer sadrži materije koje čuvaju zdravlje prostate. Naravno govorimo o svežem, domaćem, neprskanom paradajzu ili o onom iz zimnice bez konzervanasa.
 • Semenke bundeve ili suncokreta, kao i susam i lan su odlični i u prevenciji bolesti prostate, ali i u lečenju
 • Ukoliko niste alergični, preporučuje se i kozumiranje polena, a od tih retkih namirnica koje se koriste u redovnoj ishrani, preporučuju se i pšenične klice.
 • Veoma poželjne namirnice su i orah, kikiriki, badem, lešnici ili soja.
 • Zbog velikog sadržaja cinka, savetuju se morski plodovi i riba, ali i goveđe meso, crna džigerica, jaja, pečurke i sl.
 • Zbog selena se preporučuje pivski kvasac.
 • I najzad da ne zaboravim čajeve, od kojih su neki naročito dobri za prostatu – npr. od brusnice, uve, koprive, a takođe i zeleni čaj.
 • Posebno ćemo govoriti o belom luku, koji predstavlja pravi eliksir zdravlja, a za prostatu je neprikosnoven.

Zašto je beli luk dobar za prostatu?

I u našem narodu postoji svest odavnina da je beli luk lek nad lekovima i da svakodnevno mora biti na trpezi za dobro zdravlje cele porodice.

Uvreženo mišljenje starih, potvrđuje nauka današnjice, pa je veliki broj medikamenata i suplemenata u ishrani upravo na bazi belog luka.

Beli luk snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Beli luk ima i svojstvo antibiotika, pa je dobar kod stanja prehlade ili kod prevencije ovakvog stanja.

Beli luk nesumnjivo podiže imunitet i moćan je saveznik u prevenciji raka.

Ima zaštitnu ulogu krvnih sudova, pa štiti od moždanog ili srčanog udara, a postoje primeri gde je ova biljka bila odličan saveznik u lečenju tumora.

Beli luk možda nema lep miris, ali ima moćno dejstvo na poprvaljanju raspoloženja i to zahvaljujući selenu koji sadrži.

Beli luk deluje u svim oblicima – i kao svež, ali i u kuvanom obliku.

Beli luk i voda, mleko za prostatu

U lečenju upale prostate blagotvorno dejstvo belog luka može se videti kroz sledeće smeše.

Nekoliko čena belog luka se prelije sa 250 ml ključale vode. Nakon što odstoji desetak minuta, ova tečnost se pije pred spavanje na prazan stomak.

Postoji recept u kom se tri čena belog luka preliju čašom od 2 dl hladnog mleka, pa se to kuva na laganoj vatri jedan minut.

Zatim se ostavi da odstoji pola sata, a onda se nakon obroka tri puta dnevno uzima po 35 kapi ove smese.

Savetujemo vam da pročitate i sledeće teme koje vam mogu pomoći u lečenju prostate i ublažavanju simptoma:

Preporučujemo vam da pogledate prirodni preparat koji se odlično pokazao u lečenju prostate!