Šta dijabetičari smeju da jedu?

sta dijabeticari jedu

Imam dijabetes! Šta mogu da jedem? Često je pitanje osoba koje su obolele od ove bolesti. A odgovor je: u osnovi SVE, budući da ni dijabetes tipa 1, ni tip 2 nemaju poseban oblik ishrane.

Međutim, nezdrava ishrana bogata mastima i šećerom imaće negativan uticaj na vaše zdravlje, jer će nivo šećera u krvi naprosto eksplodirati, dok će vam zdrava i uravnotežena ishrana pomoći da lakše kontrolišete nivo šećera u krvi i sprečite posledična oštećenja.

Ako ste u ranoj fazi dijabetesa tipa 2, zdrava ishrana i dovoljno vežbanja mogu čak i odložiti pojavu bolesti. Duge šetnje su dobar početak.

Nakon dijagnoze dijabetesa tipa 1 ili 2, mnogi se ljudi osećaju nesigurno i ne znaju šta smeju da jedu, a šta ne.

Budući da stalno slušamo o uravnoteženoj ishrani, prvenstveno treba razumeti koja se hrana pretvara u šećer i zašto bi stoga trebali smanjiti konzumaciju te hrane. Pojednostavljeno, može se reći da se ugljeni hidrati i skrob pretvaraju u šećer, ali telu su oni potrebni za proizvodnju energije, pa niko ne može u potpunosti bez potrošnje ugljenih hidrata. Ono šta je ipak važno, naročito za dijabetičare, a to je, kako rasporediti unos ugljenih hidrata tokom dana i ne preskakati pojedinačne obroke.

Potrebno je imati tri obroka dnevno, a ne samo jedan ili dva velika obroka, jer na taj način izbegavate velike fluktuacije nivoa šećera u krvi, jer ne hranite odjednom telo velikim količinama ugljenih hidrata, a time i šećerom.

Pokušajte da jedete domaću hranu što je češće moguće, jer ćete tačno znati šta se nalazi u obroku i osetićete količine pojedinih komponenata.

Jedite u skladu sa dijabetesom. Samo promenite sastav jelovnika, jedite svesno i prošetajte nakon jela.

Najbolje „super namirnice“ koje se preporučuju osobama sa dijabetesom

Ako ste čuli za super hranu, znate i zašto je tako zdrava za jelo, kao i zašto se smatra toliko važnom u svakodnevnoj ishrani.

Superhrana je hrana bogata hranjivim sastojcima, koja se smatra posebno korisnom za zdravlje i dobrobit organizma; mora biti bogata vlaknima, imati visoku količinu minerala, proteina i vitamina, sadržati visok nivo antioksidansa, biti malo kalorična, pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i drugih stanja, a takođe da ju je lako naći.

Druga od višestrukih prednosti koje možemo pronaći je da su vrlo zdrave za osobe s dijabetesom, jer sadrže mali udeo ugljenih hidrata, pomažu u stabilozovanju nivoa glukoze u krvi i imaju nizak glikemijski indeks.

Uključivanje ove izuzetno zdrave hrane u vašu ishranu pomoćiće vam da zadovoljite svoje prehrambene potrebe i smanjite rizik od razvoja komplikacija dijabetesa, poput dijabetičnog stopala i bolesti srca.

Navedena hrana nije jedina koju možete jesti, ali ona je ta koja vam više od ostalih može pomoći u poboljšanju ukupnog zdravlja.

Crveno voće i dijabetes

Među najpoznatijima su borovnice, šipak, maline, i kupine. Dovoljno ih je svakodnevno unositi u malim količinama kako bi se sprečile koronarne bolesti s obzirom na visoku antioksidativnu moć.

Paradajz i dijabetes

Bogat likopenom, paradajz je snažni prirodni antioksidans, pa pomaže u brizi za srce, snižavajući holesterol i trigliceride u krvi, kao i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Sadrži malo ugljeni hidrata i ima nizak glikemijski indeks. Pročitajte opširniji tekst paradajz i dijabetes kako bi se detaljno informisali o ovoj namirnici i kombinaciji sa dijabetesom.

Losos i dijabetes

Ima visok nivo Omege 3, pomaže u smanjenju holesterola koji zapušava arterije, dok istovremeno podiže nivo HDL – dobrog holesterola.

Mahunarke i dijabetes

Njihov visok sadržaj vlakana osigurava 1/3 dnevne potrebe u samo 1/2 šolje čaja, kao i to da su izvrstan izvor proteina koji mogu zameniti crveno meso, ali bez zasićenih masnoća, sprečavajući tako kardiovaskularne bolesti.

Citrusi i dijabetes

Pomorandžu, limun i grejp, karakteriše to što su bogati prirodnim izvorom vitamina C, snažnog antioksidansa koji pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati rak, uz smanjenje rizika od smrti povezanih sa kardiovaskularnim bolestima i moždanim udarom.

Orašasti plodovi i dijabetes

Bademi i orasi, na primer, daju mnoge minerale i vitamine. Među njima su fosfor, magnezijum, kalijum, vitamini B kompleksa i vitamin E koji pomaže u održavanju dobrog kardiovaskularnog zdravlja. Njegov zasićujući efekat pomaže u kontroli težine.

Tamno zeleno povrće i dijabetes

Brokoli, spanać, blitva, između ostalog, odličan su izvor vlakana, pružaju malo kalorija i imaju veliku hranjivu vrednost zbog svog bogatstva vitaminima, posebno A, C, kompleks B, E i K i mineralima, posebno kalcijumom, gvožđen, magnezijumom, kalijumom. Zeleno lisnato povrće karakteriše sadržaj filokinona, glavnog izvora vitamina K koji direktno učestvuje u zgrušavanju krvi.

Čija semenke i dijabetes

Visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina, poput omega 3, bitan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao i dobar izvor vlakana, poboljšavajući nivo glukoze i holesterola u krvi. Dovoljna je dnevna kašičica.

Kinoa i dijabetes

To seme izvor je proteina visoke biološke vrednosti i esencijalnih masti. Iako je bogata ugljenim hidratima koji daju veliki doprinos energiji, smatra se hranom sa niskim glikemijskim indeksom zbog visokog sadržaja vlakana.

Špargla i dijabetes

Špargla je veoma zdravo povrće. Sadržaj antioksidansa nazvanog glutation, koji igra ključnu ulogu u smanjenju efekta starenja i mnogih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i rak, takođe je posebno visok.

Prema istraživanju objavljenom u British Journal of Nutrition iz 2012. godine, špargla može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi i povećati proizvodnju insulina. Još jedna prednost špargle je sadržaj folata. Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje hrane koja sadrži folate i druge vitamine B grupe kako bi se pomoglo smanjenje nivoa homocisteina, faktora rizika za koronarnu bolest.

Kakao i dijabetes

Polifenoli prisutni u kakau imaju vazodilatacijski efekat koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Kombinacija ovih flavonoida zajedno sa drugom komponentom kakaa – teobrominom, može pomoći u podizanju dobrog holesterola – HDL i smanjenju lošeg holesterola – LDL.

Šargarepa i dijabetes

Bilo da je kuvana ili sirova, šargarepa je zdrav dodatak bilo kojem obroku kod dijabetesa, jer ne sadrži mnogo ugljenih hidrata. Šargarepa je takođe poznata po visokom udelu vitamina A i antioksidansu beta-karotenu, neophodnim za vid i imunološku funkciju, a može pomoći u prevenciji razvoja nekih vrsta karcinoma.

Beli luk ili češnjak i dijabetes

Beli luk ili češnjak je jestiva lukovica koja je već dugi niz godina lek i aroma u kuhinji i često se koristi za lečenje visokog holesterola, bolesti srca, hipertenzije i karcinoma.

Beli luk može usporiti razvoj ateroskleroze – određenog oblika ateroskleroze koji može dovesti do bolesti srca ili moždanog udara, te može smanjiti krvni pritisak.

Dinja i dijabetes

Bogate su zdravim hranjivim sastojcima, poput likopena, spoja sa antioksidativnim delovanjem koji se takođe nalazi u paradajzu, a koji može pomoći kod prevencije određenih vrsta karcinoma i oštećenja ćelija povezanih sa bolestima srca.

S druge strane, dinja je izvrstan izvor vitamina C i A, korisnih za oči.

Bundeva i dijabetes

Bundeva je moćan saveznik protiv dijabetesa. Siromašna šećerom i bogata vitaminima i mineralima, bundeva je jedna od najefikasnijih namirnica za kontrolu metabolizma šećera, a time i za regulaciju nivoa šećera u krvi i telesne težine.

Sad kad znate ne samo da je ishrana kod dijabetesa važna, baveći se telesnim aktivnostima poput hodanja ili bavljenja sportom 30 do 60 minuta svaki dan, takođe će vam pomoći u kontroli šećera u krvi, jer mišići tokom vežbanja koriste glukozu.

Uz to, važno je i da svakodnevno merite šećer u krvi i uzimate lekove koje je odredio lekar, kao i da posetite nutricionistu za personalizovanu procenu.

Ostali tekstovi koji vam mogu pomoći kod dijabetesa su:

Naša vam je preporuka da pogledate ruski čaj za snižavanje šećera u krvi.