Surutka i heliko bakterija

surutka i heliko bakterija

Pre nego šta se kaže bilo šta o surutki i heliko bakterijiHelicobacter pylori ( H. pylori), treba prvenstveno reći šta je surutka.

Surutka je ustvari tečni deo mleka, odvojen od skute prilikom procesa proizvodnje sira. Sadrži oko 50% laktoze, vitamina, minerala i proteina, koji se često prečišćavaju i prodaju kao proteini sirutke.

Prednosti surutke su zbog visokog sadržaja hranjivih materija koje je čine. Ona je zapravo jedna od retkih namirnica putem koje u isto vreme unosimo različite materije koje su našem telu potrebne.

Surutka je siromašna mastima, pa je stoga lako probavljiva, a zahvaljujući tome mogu se regulisati probavni procesi, naročito kod problema sa zatvorom.

Surutka je prvenstveno bogata proteinima. Pored toga, mlečna kiselina regeneriše crevnu bakterijsku floru.

Kada govorimo o nutritivnoj vrednosti, prvo šta treba napomenuti je visoka energetska vrednost: 100 g surutke odgovara 27 kalorija.
Ostatak čine proteini – 850 mg, masti – 360 mg, ugljeni hidrati – 5,14 g, šećeri – 5,14 g i natrijum – 54 mg. Veliki deo čini voda, tačnije 93,12 g, dok je što se tiče glavnih mineralnih soli bogata kalcijumom, fosforom i kalijumom.

U suštini, surutku možemo podeliti na dve vrste:

  • Sirova, tečna surutka koja se dobija sirenjem mleka. Posebno je popularna kozija surutka.
  • Surutka u prahu, koja je proizvedena metodom koja ne uništava prirodna svojstva aminokiselina. Proteini surutke u prahu su nešto što uglavnom koriste sportisti kao dodatak ishrani.

Surutka i njena terapijska svojstva

Surutka se za terapijsku upotrebu ne sme kuvati. Preporučuje se naročito kao prolećni lek, kada se telo treba rešiti toksina.
Mnogi evropski narodi od davnina praktikuju lekovito dejstvo surutke. Ovde su nabrojane najvažnije terapijske primene:

Surutka kao prirodni čistač jetre

Osobama koje imaju masnu jetru preporučuje se da ujutro, dva sata pre doručka, popiju dve čaše surutke. To se naravno praktikuje uz promenu ishrane, budući je važno izbaciti prerađene proizvode i masnu hranu. Surutku ne bi trebalo piti duže od dve nedelje.

Surutka za anemiju

Uzima se jednom mesečno, a lečenje se sastoji od uzimanja pola litre surutke dnevno.

Surutka pomaže kod umora i iscrpljenosti

Surutka podstiče lučenje serotonina – hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Kada se nakon velikog napora, fizičkog i intelektualnog, osećate iscrpljeno, popijte čašu sveže surutke zaslađene sa dve kašičice meda.

Surutka za imunitet

Kako bi povećali prirodnu odbrambenu sposobnost organizma, i bili otporniji na virusne i bakterijske infekcije, uzima se sveža surutka. Surutka jača imunitet tako što podstiče proizvodnju antioksidansa.

Surutka za probavu

Za one koji pate od čestih crevnih blokada, preporučuje se popiti čašu surutke ujutro natašte. Kataliziraće delovanje crevnih sokova, a ujedno će uništiti najštetnije bakterije i osnažiti funkcije jetre.

Surutka pomaže i kod Gihta

Giht traje u proseku dva – tri meseca, a propisano je da pijete tri šolje surutke za giht dnevno, 30 minuta pre svakog obroka.

Surutka i holesterol

Dnevna konzumacija dve – tri čaše smanjuje procenat holesterola u jetri i štiti kardiovaskularni sistem.

Surutka za gojazne

Konzumiranje više čaša dnevno tokom sedam dana, u kombinaciji sa biljnim čajem i negaziranom vodom daje veoma dobre rezultate; smanjenje težine do nekoliko kilograma.

Surutka protiv benignih i malignih tumora

I u slučajevima banignih i malignih tumora, kod sedam slučajeva raka – dojke, gušterače, jetre, podvrgnuto je šestomesečnom lečenju u kojem je svakom dato 30 g koncentrata proteina surutke dnevno, što je ekvivalent litri i pol tekućeg seruma. Od sedam pacijenata, samo su dva imala regresiju tumora, ali je njihov nivo hemoglobina i broj limfocita normalizovan. Kod druga dva bolesnika tumori nisu regresirali i proces njihovog razvoja je zaustavljen, dok se u poslednja tri slučaja bolest nastavila sa znatno sporijim tempom.

Spoljna primena surutke

Kod ekcema i upala, stavljaju se obloge od surutke. Kod ekcema lečenje traje dve nedelje. Uzima se malo gaze natopljene surutkom i stavlja na obolelo mesto na šezdeset minuta, zatim se tkanina ukloni i koža se sama suši.

Šta se tiče tretmana lepote, može se koristiti i za kupke i za poboljšanje estetike lica. Kupka od surutke sada je uobičajena praksa u najtraženijim banjama i idealna je za one sa suvom kožom i kožom pod stresom. Preporučuje se nakon perioda psihofizičkog stresa.
Tretmani surutke su blagotvorni, ali i opuštajući i umirujući. Osim toga, mlečna kiselina sadržana u serumu reguliše pH kože, i tako jača odbrambene snage kože.
Može pomoći u oslobađanju kože od neželjenih mrlja, jer štiti od prekomerne proizvodnje melanina i smanjuje pigmentaciju, negujući je elementima u tragovima i vitaminima.

Ko ne sme da konzumira surutku?

Mada je veoma korisna, ipak osobe koje su osetljive na laktozu, trebaju biti oprezne kod konzumacije. Naime, tečna surutka sadrži nizak nivo laktoze, ali surutka u prahu može sadržati i do 70% laktoze.

Bubrežni bolesnici ne bi trebalo da piju surutku, budući da bi povećan unos proteina mogao štetiti bubrezima.

Najbolje je da se surutka pije do pola litra dnevno, budući da manje količine ne bi trbalo da štete u bilo kom smislu.

Kako surutka deluje kod Heliko bakterija

Iskorenjivanje Heliko bakterije pilori (H. pylori) smatra se nužnim korakom u lečenju peptičkog ulkusa, hroničnog gastritisa, adenokarcinoma želuca i limfoma limfoidnog tkiva povezanog sa sluznicom. Fermentisano mleko i nekoliko njegovih komponenti proteina surutke pojavili su se kao kandidati za komplementarnu terapiju. Fermentisano mleko se odnosi na punomasno ili obrano mleko. Potencijal ove grupe u slovima visoke otpornosti na antibiotike ili neuspeha lečenja predstavlja zanimljive mogućnosti i zaslužuje daljnje istraživanje.

Smatra se da surutka ima sposobnost da deluje kao antioksidans, pojačivač imunološkog sistema, antihipertenziv, antitumorski, hipolipidemijski, antivirusni i antibakterijski agens.

Saznajte više o preparatu za simptomatsku i asimptomatsku infekciju izazvanu Heliko bakterijom!